Mar 31, 2012

Crayon....

Ain Fajar | 3:58 AM | 1Comments |
assalamualaikum..
n3 kali ni tak citer pasal masakan atau resepi..dah lama tak up date pasal home school ank2 ni..sejak amik tempahan masakan ni, masa untuk homeschool agak terhad. Tapi walau macam mn pun saya ambik masa juga tok lakukan aktiviti homeschool.. bukan ape c kakak ni kena sentiasa remind balik ape yang dia dah belajar..kalau tak dia akan lupa..dan terus lalai..tak macam adiknya c fina..dia tengok je ape yang kakaknya belajar, terus dia ingat..tak sangkan juga..bila saya tanye pada c kakak huruf ape, kakaknya tak tau nak jawab sebaliknya c fina pula yang bagi tau ape huruf tu..sekarang ni c fina dah kenal huruf2 A B C..ada 4 huruf je yang dia tak kenal lagi..tapi huruf besar je yang dia kenal..huruf kecil dia tak kenal lagi..ok lah juga tu..dalam usia 2 thn 4 bulan dah kenal huruf, huruf jawi baru sampai huruf KHA, c kakak pula baca iqra' da sampai huruf ZHO..

ok lah berbalik cerita pasal tajuk diatas 'CRAYON'.....
apesal, nak citer pasal crayon plak ni..hehehe
bukan ape, saya bekenan kat crayon ni rasa tak rugi saya membelinya..harganya murah, warnanya terang dan pelbagai warna..ada 64colour dlm satu box..memang berbaloi..
dan paling saya suka bila c kakak jadi rajin mewarna..biasanya kalau saya suruh dia warna guna pensil warna dan crayon biasa tu, macam2 alasan dia..penat la, bosan la, tak pandai la..tapi bila guna crayon ni nak juga dia menghabiskan kerja mewarnanya tu..c kakak ni lebih suka mewarna guna water colour..lebih mudah dan warnanya lebih terang..tapi kalau dah nak warna kat kertas yang nipis tak kan nak guna water colour pulak, koyak juga kertas tu...

ni yang sempat saya snep..balik dari kedai terus mengadap benda buku dan mewarna..yg adiknya dah kepenatan..ada juga warna selai..c kakak ni kononnya nak tunjuk hasil warnanya kat ayahnya tu yang warna 2 helai sekali..
ni yg fina warna..haru biru jadinya...jadilah kan..untuk permulaan..tapi fina ni tak suka sangat pada art..tak mcm kakaknya..suka lukisan dan warna..suka art creatif..dia suka tengok rancangan Art Zoo Ka, crayon MOO, reka cipta dan seangkatan dengannya..
ok crayon nie, saya beli kat coswey..kalau guna harga ahli memang murah dpt separuh harga..berbaloi..bayak lagi barang permainan dari coswey yang lebih kepada lesrning..sangat berguna untuk kana-kanak..selain tu cosway banyak  menjual barangan kegunaan harian yang kita guna hari2..tak rugi kita jadi ahli coswey..

bila dah siap, tampal la kat petia ais dengan bangganya..klu petia ais dah penuh tampal plak kat dinding..tak pelah budak baru nak belajar..
semoga kakak n adik rajin belajar dan jadi budaj yang pandai dan beriman..aminnn...

Mar 29, 2012

Nasi Jagung

Ain Fajar | 6:37 AM | 1Comments |
Assalamulaikum.
menu hari nie nasi jagung..inilah nasi jagung yang saya katakan dalam n3 sebelum ni. sebelum ni saya dah biasa juga buat nasi jagung tapi saya guna bahan yang simple je..tapi kali ni saya guna resepi yang lebih banyak bahan dan rasa..kiranya ni resepi yang biasa orang buat..nasi jagung yang biasa saya buat insya allah kalau ada kesempatan saya akan buat dan akan saya post di sini..

saya rujuk resepi nasi jagung di my resipi dan resepi asal dari noorsha.myresipi.com..mudah dan ringkas tapi sedap..nasi ni saya padan kan dengan ayam masak rose macam chef anis nabilah buat..kira saya tiru cara beliaula..

Nasi Jagung
sumber : noorsha.myresipi.com

Bahan-bahannya : )
 
 3 cawan beras
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bawang besar - saiz kecil
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
2 sb margerin @ butter
1sb serbuk pati ayam
1 tin kernel corn - buang airnya (saya guna Ayam Brand)
1 batang serai 

Cara-cara

  • basuh beras, masukkan air dan susu, ketepikan.
  • mayang halus bawang besar, bawang putih dan halia.
  • masukkan margerin @ butter ke dalam kuali dan tumis serai yg diketuk,kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih serta bahan yg dimayang halus tadi hngga kekuningan.
  • setelah itu, masukkan bahan yang ditumis bersama serbuk pati ayam kedalam periuk nasi
  • masak nasi seperti biasa. setelah air kering, masukkan jagung dan kacau rata. Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak sepenuhnya.

 jemput makan lah yer..kepada yang berpuasa sunat khamis hari ni selamat berbuka puasa.
jom makaaann...eh! korang kan jemput menjamu mata je lah yer..kalau nak makan buat sendiri..hehehe..resepi kat atas tu penat saya taip tau..apa lagi copy la..tapi jangan amik gambonya, walaun tak cantik tapi ianya hak terpelihara tau...hihi

Ayam Masak Rose

Ain Fajar | 6:04 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
Ayam masak rose...hhhmmm baru 1st saya masak ayam rose nie..makan pun macam tak pernah, tapi tak tau la kalau ada makan masa kat tempat kenduri..saja nak cuba sesuatu yang baru..walau pun baru nak try saya memberanikan diri untuk menyediakan hidangan ini untuk kawan2 en.abg..baru nak try dah terus nak jual nie, ..dalam keadaan time masak tadi tak boleh rasa..kenapa tak leh rasa? sebab saya puasa tadi..hadoooiiiy kalau tak sedap turun la saham perniagaan saya, tapi tak pe insya allah saya yakin mesti ok lah..bila saya makan time berbuka tadi okla, macam makan nasi kenduri la plak..ayam masak rose ni saya pasangkan dengan nasi jagung..untuk nasi jagung nanti kita tengok n3 seterusnya..

asalnya sayan nak buat ayam masak merah untuk pasangan nasi jagung tu nanti, tapi bila saya terjumpa blog anis nabilah chef selebriti yang terkenal tu, saya pun ubah fikiran dan terus berminat untuk mencubanya..dalam blog beliau, nasi jagung yang di sajikan disesuaikan dengan nasi jagung..dah kebetulan saya nak buat nasi jagung, so saya pun terus nak buat ayam masak rose ni walaupun tak pernah buat dan rasa..tapi alhamdulillah ianya tidak mnegecewakan..memang sedap..saya berterima kasih la kat chef anis nabilah atas syer resepi yang beliau tunjukkan..memang berbaloi sayan mencubanya..boleh meluaskan pengetahuan saya dalam dunia resepi ni..

ok lah tak nak celoteh panjang, nak buat n3 seterunya pulak..ok jom layan resepi chef anis nabilah..

Ayam Masak Rose.
sumber : chef  Anis Nabilah

Bahan-bahannya :)

2 ekor ayam dipotong 4 dan digoreng (saya potong 12)
Minyak masak
3 biji bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
2 genggam cili kering (dikisar)
10 biji bawang merah (dikisar)
6 biji bawang merah (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
1cm lengkuas (dikisar)
2cm kunyit hidup (dikisar)
5 biji buah keras (dikisar)
2 sudu besar kas-kas (dikisar)
2 sudu besar biji ketumbar (dikisar)
1 sudu besar jintan putih (dikisar)
1 sudu besar jintan manis (dikisar)
1 tin sup tomato (saya tak letak dan ganti denga cili sos)
Gula
Garam


Cara-caranya :)
  • Panaskan sedikit minyak masak didalam kuali dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis. 
  • Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar dan tumiskan lagi sehingga harum dan pecah minyak
  • Masukkan sedikit air dan masukkan ayam yang telah digoreng
  • Setelah mesra, masukkan cili sos, garam & gula. 
  • Hidangkan bersama Nasi Jagung.
senang je nak buat,tapi banyak bahan dan rempah digunakan untuk masak ayam rose ni.
oklah selamat mencuba, bagi yang ingin merasa kelainan dalam masakannya. manalah tau nak buat jamuan kecil2 ke, makan besar bersama keluarga ke ape2 lah..ikut keselesaan dan selera masing2..

 

Mar 28, 2012

Daging Merah.

Ain Fajar | 9:02 PM | 1Comments |
Assalamualaikum..
Daging merah adalah menu malam tadi yang dihidangkan untuk kawan2 en.abg..saya guna daging import..tak berapa cantik daging yang saya dapat..ye la kan kalau beli yang import ni dah siap bungkus tak boleh nak pilih..kebetulan dapat daging yang kecik2 banyak otot dan lemak..rasa rugi pulak beli macam tu, nak makan pun tak sedap..buang je la..
Resepi ni, biasa saya buat masak ayam masak merah..tapi bila dah buat masak daging lain pula rasanya..tapi still sedap...juri tetap mengatakan ianya ok dan sedap.. so tak perlu ragu la kan bagi sesiapa yang nak try resepi ni..lagi pula bukan saya reka, tapi resepi asal dari arwah mak saya yang mana beliau juga selalu masak untuk ayam. jomlah layan resepi.

Daging Merah :)
by ain : Resepi Kehidupanku.

Bahan-bahannya :)
1 kilogram daging 
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas 
2 batang serai
7 sb cili boh (cili kering lagi sedap)
3 sb sos tiram
5 sb cili sos
2 st garam
5 sb gula
cukup rasa secukupnya (jika suka)
2cawan air
1 biji bawang besar hiris tebal.
 
cara-caranya :)
  • rebus daging hingga lembut, toskan dan hiris nipis.
  • bland semua bahan. kemudian tumis bahan yang d blend hingga naik bau.
  • masukkan cili boh masak hingga naik minyak. masukkan gula dan garam
  • masukkan daging yang telah di rebus tadi, gaul rata.
  • masukkan air dan tunggu kuah mendidih dan sedikit pekat.
  • masukkan bawang besar, apabila bawang layu tutup api.
  • siap...sedia dihidangkan dengan nasi putih.

mudah je kan..cuma masa untuk merebus daging agak makan masa.

selamat mencuba.

Mar 27, 2012

Nasi Goreng kampung.

Ain Fajar | 7:35 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..
kali saya buat nasi goreng kampung pula untuk santapan en.abg dan juga kawan2nya..nasi goreng kampung special dan original...haaa punya la panjang namanya..hihihi..sebab ape saya letak nama yang panjang menjela tu, sebanya nasi goreng ni terasa belacannya, dan saya sertakan juga makanan tambahan iaitu telur mata kerbau dan juga sup kosong yang berasaskan air rebusan daging..dah macam tu mestilah special kan..harap2 ianya menepati citarasa mereka yang menikmati hidangan saya malam ni..

snap kat dalam polisterin je hari ni..sup pun elok je dok kat dalam plastik..xpelah nampak juga kan..saya da zoom walaupun nasinya malu nak post kan diri..hehe

seperti biasa, walaupun sekadar nak buat nasi goreng kampung saya masih rujuk beberapa sumber untuk memastikan bahan-bahan..dari internet, blog kawan2 dan juga buku masakan chef haneiliza..bila dah banyak rujukan mula dah tak tau nak ikut mana satu..so last2 saya campur semua cedok sikit2 dan jadilah resepi saya sendiri..sebenarnya nasi goreng mak mertua saya tu dah macam nasi goreng kampung tapi saya tambahla juga apa yang patut mengikut rujukan saya..ok jom kita tengok resepi yang saya cedok2 dan campur2..walau macam mana pun tetap sedap..tak percaya cuba, try, test hahaha....

Nasi Goreng Kampung.

Bahan-bahannya :)
4 cawan nasi putih
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
15 biji cili padi
1 ikat kankung
2 sudu sos tiram.
3 sudu kicap cair / lebih pun boleh
1 inci belacan
1/2 cawan ikan bilis (saya guna 1 biji  kiub ikan bilis )
garam secukupnya
1/2 sudu gula
2 biji telur

cara-caranya:
  • tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, belacan
  • tumis bahan yang telah di tumbuk hingga sedikit garing.
  • masukkan sos tiram, kicap, garam dan gula..(garam jika perlu je okey)
  • masukkan kangkung gaul hingga kangkung layu
  • jika ingin canpurkan telur dalam nasi pun boleh..masukkan telur dan biar seketika hingga telur mengeras kemudian hancurkan. baru masukkan nasi gaul rata.
  • dah siap.
  • kalau suka telur mata kerbau tak perlu masuk telur kedalam nasi.
  • ikut selera masing-masing lah yer..

terpulangla macam mana anda nak persembahkan nasi goreng ni, asalkan sedap..nak ikutkan tak perlu sup kosong pun tak pe..saya ni sebab nak hidang kat costemer so kena la special sikit.
ok lah selamat mencuba!!


Mar 26, 2012

cream puff

Ain Fajar | 8:46 AM | 4Comments |
Assalamualaikum..
comey tak cream puff saya..bentuk angsa lagi...romentik gitu..dah lama teringin nak try buat..masa lepak kat dapur kak1 (blog citarasawan), cantik2 cream puff yang kak1 hasilkan..macam2 persembahan yang beliau publish memang saya sangat teruja dan tak sabar nak mencubanya..mana tau boleh buat untuk hantaran juga macam kak1..sangat cantik dan kreatif..saya punya swan nie tak bape cantik, lehernya terhangus..percubaan pertama, lepas ni dah tau la nak handle oven..oven setiap orang tak sama so kalau pertama kali buat memang akan jadi mcm tu walau pun kita dah tau oven kita macam mn..lepas ni buat cantik2..

 Yang ni bentuk biasa je, saya guna nozzel bintang...sebenarnya ini adalah percubaan saya yang kelima..haa hambik..punyala banyak kali buat tak jadi2..maksud tak jadi tu macam2 la kejadiannya..semuanya tak menepati pawai citarasa sendiri..dan semestinya tak sama macam orang lain buat..banyak resepi yang saya try tapi tak menjadi..alhamdulillah pertemuan resepi yang kelima dengan teknik yang betul akhirnya saya bertemu jodoh dengan resepi yang satu ni...memang sangat2 berterima kasih sangat pada kak1 (citarasawan), jodoh saya dengan resepi cream puff  adalah dari beliau..teknik membuatnya saya belajar dari you tube..nak memasak pun kadang2 kita perlu berguru..resepi mana2 kita leh ceduk tapi skill dan teknik tu memang susah nak dapat macam tu je..terima kasih juga la cikgu you tube yang mengajar cara2 wat cream puff ni, saya pun tak ingat yang mana satu..banyak juga saya tengok..bercampur2..
menurut kak1, cream puff yang menjadi dan cantik adalah, cream puff yang lembut, ringan, sedap dan berongga serta berlapis didalamnya..dan cara pembakaran juga penting bagi saya la..kemudian yang harus dijaga jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran..dan kalau nak tau tip yang lebih lanjut klik je kat sini..banyak sangat info berguna untuk kita.

jom kita tengok pula resepi yang kak1 syer kat blog beliau..sekarang ni saya minta syer juga kat blog saya ni, sebagai rujukan akan datang dan juga sesiapa yang ingin mencuba..

Cream puff.
Resepi asal: kak1 ( citarasawan)
menyediakan : ain (Resepi kehidupanku)

Bahan-bahannya :
110gmmentega
250 gm air
1 st gula
1/4 st garam
150gm tepung gandum
4 biji telur.

cara-caranya :
  • didihkan air bersama mentega serta gula dan garam, hingga semua larut.
  • tutup api dan masukkan tepun.
  • kacau hingga menjadi doh.
  • buka api perlahan dan kacau hingga kelihatan kerak nipis pada periuk.
  • sejukkan.
  • apabila doh dah sejuk/suam2, masukkan telur satu persatu..kacau hingga sebati.
  • pastikan adunan licin, kilat dan poleh di paipkan.
  • guna nozel bintang, juga boleh guna yang bulat sahaja, masukkan adunan ke dalam piping bag.
  • panaskan oven pada suhu 180c.
  • paipkan adunan ke atas loyang yang dolapik dengan kerta minyak yang telah di glis dengan mentega.
  • bakar pada 180c selama 15 minit, guna rak yang atas, kemudian turunkan suhu ke 160c bakar lagi selama 15 minit.
  • jangan buka oven selagi cream puff masak.
  • keluarkan potong separuh dan isi inti kastad, atau coklat (nutella).


bahan untuk inti kastad : )
250ml susu cair/ susu segar.
2 sd gula
2 sb tepung kastad
1 biji kuning telur
1/2 sb mentega.

caranya :
  • campurkan semua bahan kecuali mentega..kacau sebati dan larut.
  • masak atas api hingga pekat dan masukkan mentega.
  • simpan dalam peti sejuk hingga ianya beku sedikit.
  • kemuadian boleh paipkan ke dalam cream puff.

kuih ni sedap...keluarga saya sangat sukakan kuih ni bukan en.abg dan kakak je yang suka tapi seluruh keluarga besar en.abg (mak abah, mak cik, pak cik, kakak, adik, biras, anak sedara, cucu) sukakan cream puff ni, sebab tu saya berusaha untuk membuatnya sendiri..nanti ada jamuan ke, kenduri ke boleh buat sendiri je...sebenarnya semalam saya dah buat cream puff ni, tapi buat separuh adunan je takut tak jadi lagi, tapi rupa2nya menjadi..saya letak nutella, c kakak lah yang menghabiskannya..pastu dia nak lagi..so hari ni saya buat lagi 1 aduan, kononya nak bagi ayahnya rasa, tapi hhhmmm hai hai bay bay lah..buat pagi tadi, petang tadi dia dok ngadap sorang..aciknya minta pun tak bagi..ayahnya memang tak merasala..

so, selamat mencubalah..
insya allah saya buat lagi, dan saya akan snep step by stepnya..kot ada yang teringin nak cuba kan..

Ayam goreng rempah

Ain Fajar | 7:29 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
menu hari ni, saya goreng ayam berempah...asalnya saya nak buat ayam masak merah, dah cakap dah nak buat menu2 tapi tetibe ubah fikiran sebab sayurnya tak sesuai..klu makan tak ngam la...hehehe...
inilah rupa paras ayam berempah saya...nampak sedap kan? mana taknye semerbak di pelusup ruang rumah bau harum rempah ratus dah macam raya atau kenduri je.. tapi bukan nampak je, memang rasenye sedap pun..haha puji diri sendiri..ayam berempah dah biasa orang buat..mesti ramai yang dah tau kan...saya ni pun main taruk2 je, lupa pulak nak sukat..xpe lah, saya cuba untuk letak sukatan yang senang..ada sukatan senangla nak buat rujukan bagi sesiapa yang pertama kali nak mencuba..tapi kalau ikut pirasat gerak tangan pun boleh..hehe untuk makan sendiri ok la tu...

terus ke resepi

Bahan-bahannya :)
1 ekor ayam
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
2 sudu biji ketumbar
2 sudu jintan manis
2 sudu serbuk cili (lebih pun tak pe)
garam secukupnya.
tepung jagung.

caranya:)
  • Blend semua bahan2, kecuali ayam dan tepung jagung.
  • potong ayam ikut suke dan bersihkan.
  • perap ayam dengan bahan yang telah di blead selama 1 jam atau lebih.
  • panaskan minyak, sementara tu gaul rata tepung jagung bersama ayam.
  • goreng ayam hingga ayam masak dengan api yang perlahan dan kuali ditutup.
  • anggkat dan hidangkan..

senang je, boleh masak untuk kenduri, majlis2 ke jamuan ke..makan tengah hari ke..ikut kesempatan kita la.
kalau yang bekerja tu kan, time cuti hujung minggu boleh sediakan bahan2 perapan pastu simpan dalam freez, bila balik dari kerja keluarkan, bila dah nyah beku boleh la goreng..jimat masa kan..

selamat mencuba!! 


Mar 25, 2012

Masak lemak kobis.

Ain Fajar | 7:00 AM | 1Comments |
Assalamualaikum.
ok nie lah menu untuk hari yang saya sajikan untuk pelaggan tetap saya..untuk c kakak juga..kakak makan tambah sampai 3x..mak aii tak penah2 macam tu..dah lama la kot dia tak makan masak lemak tu yang dia makan tak nak berenti walau pun dah kenyang. satu lagi semestinya sedap..bukan c kakak je makan menambah, aciknya pun sama (adik saya), badan kecik tapi makan dah macam en.abg je..tak pelah sedap la tu saya masak..so jangan tak try, try la tak susah pun senang dan cepat je nak sediakan sayur ni.




terus ke resepi..resepi ni biasa saya buat..saya ikut cara arwah mak..memang asal buat sayur lemak memang inilah caranya..senang je..ok jommmmm!!

Masak Lemak Kobis
 by 'ain.

Bahan-bahannya :)
1/2 biji kubis
1 batang lobak merah
1 biji cili besar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering / udang basah kecil2
garam secukupnya
2 cawan santan pekat
2 cawan santancair ( perahan kedua.)

cara-caranya :)

  • potong semua sayuran ikut suke.
  • bland bawang putih, bawang merah dan udang kering / udang basah kecil.
  • masukkan bahan blend ke dalam kuali atau periuk.
  • masukkan santan cair tunggu santan mengelegak masukkan sayuran.
  • masukkan garam secukupnya. 
  • Bila sayur dah layu masukkan santan pekat..sentiasa di kacau supaya tak pecah minyak.
  • boleh tutup api setelah kuah berbuih.


siap, boleh dihidangkan dengan nasi putih dan lauk kegemaran anda..

hari ni sayur lemah ni saya machingkan dengan ikan kembung sweat sour.
boleh kilik sini untuk resepi

Mar 24, 2012

Nasi Goreng Daging.

Ain Fajar | 8:40 AM | 0Comments |
Assalamulaikum..
Hari nie menu yang senang je..sesekali ubah selera tak makan nasi putih..jemu jg kan kalau hari2 makan nasi putih kekadang tu tukar la selera..walau macam mana pun tetap berasaskan beras..baru rasa kenyang..kalau nak makan mee ke, bihun ke yang selain nasi lah takut tak kenyang sampai tido pulak..maklumlah kalau kerja sampai lewat malam ni perut mudah lapar..dulu masa saya study pun, bila study sampai pagi penuh keliling meja tin biskut, semua makanan la keluar..hahaha seronok time study..
nasi goreng daging ni, saya buat macam kita buat nasi goreng biasa cuma kita tambah je daging yang telah direbus..rasenya lemak2 + sos2+daging..semestinya sedap lah..hehehe

ok jom tengok resepi yang saya dah olah2, edit2 ikut selera saya..harap2 costemer suke..dapatla tengok en.abg balik dengan senyum..

Nasi Goreng Daging
By 'ain.

Bahan-bahannya :)
3 cawan nasi putih 
2 gengam sayur campur
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
6 biji cili padi
2 sudu besar sos tiram
4 sudu kicap cair
2 sudu sos cili
garam secukupnya
100 gm daging
mentega

cara-caranya :)
  • rebus daging hingga lembut dan hiris nipis.
  • blad bawang merah, bawang putih dan cili padi
  • cairkan mentega dan tumis bahan yang dibled hingga sedikit garing.
  • masukkan sos tiram, kicap cair dan sos cili.
  • masukkan juga garam dan gula secukupnya.
  • masukkan sayur campur bersam dengan daging.
  • masukkan nasi dan gaul rata.

dah siap dan  selamat mencuba!!

Mar 23, 2012

kacang buncis greng

Ain Fajar | 9:05 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
sayur ni pun menu semalam yang saya padankan dengan ayam lada hitam...hari ni tak masak, coz terengganu cuti dan masing2 balik awal..untuk keluarga pun tak masak, sebab makan kat luar beli stok barang masakan..so post menu semalam je..
layan resepi je lah..malam semakin tua..lagi pun simple je sayur ni..tapi saje lah nak tempek kat sini..mana tau untuk rujukan anak2 kelak..untuk adik2 yang baru nak berjinak ke dapur tu leh la try resepi yang sangat2 senang ni..

kacang buncis goreng 

bahan-bahannya:
400 gm kacang buncis
1 batang lobak merah
1/2  cili besar.
2 ekor sotong / udang
1 ketul ayam potong dadu.
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sb sos tiram
garam secukunya / secukup rasa meggie
sedikit air jika suka.

cara-caranya:
  • potong buncis dan lobak merah dan cili besar ketepikan.
  • hiris bawang merah dan putih, kemudian tumis hingga layu
  • masukkan ayam gaul rata..masukkan sos tiram dan garam secukupnaya.
  • masukkan sotong dan kacang buncis serta air..kacau sebati hingga kacang agak layu.
  • siap boleh dihidangkan.

senang je, main campak2 je..
selamat mencuba!!!
 
sedia untuk dihantar..

Ayam Black Paper

Ain Fajar | 8:34 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
n3 yang lewat sehari..semalam rase penyakit M menguasai diri pulak..so hari ada mood sikit baru leh update menu semalam..semalam menu sedikit simple, ayam lada hitam dan kecang buncis goreng..senang je nak buat ayam lada hitam hitam ni...
inilah kejadian ayam black paper saya..biasanya ayam balck paper ni tumis2 bawang letak lada hitam air dan kicap hitam dah siap...tapi saya lebih suka buat stale macam buat masak kicap..kiranya saya mix kan resepi..baru ada ummmph!!!.

  ok jom tengok resepi..dah malam ni tak nak celoteh panjang..

Ayam Black Paper.

Bahan-bahannya :

1/2 ekor ayam. (potong kecil)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia.
2 biji cili besar merah
2 sb serbuk lada hitam
2 sb sos tiram
4 sb kicap manis
3 sb sos lada hitam.
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
air secukupnya
1 sb Tepung jagung + 1 cawan air

cara-caranya.

  • tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
  • tumis bahan yang di tumbuk bersama kulit kayu manis dan bunga lawang.
  • masukkan serbuk lada hitam, sos tiram dan ayam kacau rata.
  • masukkan air masak sehingga ayam masak.
  • masukkan cili besar perasakan dengan garam.
  • masukkan air tepung jagung, tunggu kuah mengelegak. 
  • dah siap..
mudah je kan..
selamat mencuba!!!

Mar 20, 2012

Ayam paprik

Ain Fajar | 8:16 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
Hari nie buat menu nasi putih, ayam paprik dan telur dadar..semalam dah makan sedap so harini buat lauk simple je..hehehe baget...baget...barang skrg dah mahal.. feedback nasi ayam semalam dapat greed A..senyum en.abg..saya pun dah tentu berpuas hati bila orang puas hati, hati ku girang sebab perut pelanggan kenyang hati dorang punsenang..Alhamdulillah la harini kuantiti bertamabah..harap2 hari ni mereka tetap berpuas hati walaupun lauk simple..

kali ni persembahan bukan dari dalam polistrin..sebab ape? nanti akan di ketahui..inilah rupa ayam paprik saya..saya ikut suka je berdasarkan stok yang ada, tapi walaubagaimana pun rasanya tak lari dari rase ayam paprik. nak ikutkan saya rujuk kat buku resepi chef hanieliza, tapi banyak pula sos yang dah kehabisan stok semalam..nak g kedai tak sempat, so guna je lah mana yang ada..tak pe next n3 saya taip resepi asal chef Hanieliza lagi pula, chef buat see food paprik..nanti kalau saya buat see food paprik kita tengok plak resepi yang chef tunjuk..

ok jom kita tengok macam mana saya buat paprik ni..senang je..ramai yang dah tau buat..kan kan..tapi saje lah nak syer resepi, mana tau adik2 nak mencuba memasak..try masakan yang mudah dulu kan..k jom..

Ayam Paprik

bahan-bahannya : )
600 grm ayam (potong dadu, besar2 sikit)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
10 biji cili api
2 sb cili boh
2 sb pes tom yam
2sb sos tiram
garam secukup rasa
gula secukup rasa
2 batang serai
4 helai daun limau purut (letak lebih pun boleh)
sekeping asam keping
sedikit minyak 
air

sayuran ikut suke nak banyak mana.
lobak merah
kobis bunga
baby jagung
kacang buncis
bawang besar


Cara-caranya.
  • tumbuk bawang merah dan putih dan tumis hingga kekuningan bersama cili padi, halia dan serai yang telah diketuk.
  • masukkan cili boh, sos tiram, pes tomato serta gula, tumis hingga cili boh masak
  • masukkan ayam gaul rata dan masukkan air, tunggu ayam masak
  • apabila sudah mengelegak masukkan daun limau purut dan asam keping,
  • kemudian boleh masukkan lobak merah, baby jagung, bila dah empuk masukkan sayuran yang lain.
  • perasakan garam dan ajinomoto jika suka. sekiranya anda inginkan kuah yang sedikit hitam boleh masukkan sedikit kicap pekat.
  • bila sayur sudah empuk dan layu boleh la dianggkat dan di hidangkan dengan nasi putih.


haa ni la kejadiannya ayam paprik kat dalam polistrin..tak nampak kan, sebab saya bungkus dalam plastik supaya kuahnya tak kena pada nasi. nanti kebang pula nasi tu, kuahnya habis pulak, dah tak sedap nak makan. ni lah sebabnya saya posingkan ayam paprik saya dalam mangkuk..yang kat mangkuk tu saya punya hehe...
sedia untuk dibungkus dan di hantar kepada pelanggan..semoga mereka berpuas hati..hari2 berdebo ni, nak tau respon dorang..ye lah walaupun kita monopoli tapi kena la jaga selera pelanggan, tambah pula en.ang org pertama yang terima komen dari kawan2 sendiri..tak nak en.abg rase serbe salah.

oklah selamat mencuba!

Mar 19, 2012

Nasi Ayam Madu

Ain Fajar | 6:39 AM | 2Comments |
Assalamualaikum...
Hari ni menu makan malam nasi ayam madu...hhhhmmmm memang kegemaran c kakak..dah lama pun tak buat nasi ayam..kadang tu buat janji ada je, masak nasi dengan air rebusan ayam dan goreng ayam yang di peram kicap dan sos tiram..nak ada sayur dan hiasan lain tu sesekali je..lama2 c kakak bosan dan ajak makan kat luar huhuhu..kali ni cukup semua ada, sama macam yang kat kedai tu, puas hati dia, siap menambah-nambah lagi kalah perut orang dewasa..

eh! tengok pada gambar tu macam dalam polisterin je kan...ye ke masak sendiri ni, ke beli...haaaaa nak citer cikit..sebenarnya bukan saya beli kat orang tapi orang yang nak beli dari saya..pelik?!!ok...sebenarnya kan, ni kira projek saya untuk 3 bulan ni..saya dapat projek monopoli..wooohuuuu besar tuuu..hehe tak de lah..maksud monopoli di sini pelanggan saya adalah tetap, dorg tak akan cari orang lain...dalam masa 3 bulan nie saya amik tempahan memasak untuk kawan2 offish en.abg, oleh kerana barang yang dorang buat dah nak keluar/siap ( org kat sini anggil short down) so dorang kena kerja lebih masa..di sebabkan itu dorang minta pihak company sponsor makan malam dorang..di sebabkan saya ni dah mencapai tahap kebosanan yang amat sangat dok kat umah dengan anak2 tak buat ape, so en.abg pun offer kat saya projek masak2 ni...itulah kisahnya..panjang juga saya cerita ni..kate sikit jer...hehehe bukan ape nanti tak faham pulak..sambil2 hilangkan bosan leh la isi poket saya yang kosong ni..nanti bulan puasa leh buat projek besar sikit..insya allah..

ok lah berbalik pada nasi ayam madu tadi..nak ikutkan 1st juga buat yang bermadu2 ni..biasa makan kat kedai tu macam best juga yang bermadu, so tryla..lagi pulak kita nak menjual biarla yang sedap sikit bagi selera pastu bertenaga dan semangat nak buat kerja. saya buat nasi ayam ikut resepi yang biasa saya buat cuma tambah madu masa perap ayam dan kuah kicap..ok jom lah tengok resepi..mana tau ada yang teringin nak buat sendiri nasi ayam..berbaloi tau..bukannya susah sangat pun..ok layaaaan..


NASI AYAM MADU :)

Bahan-bahanu ntuk nasi ;) 
untuk separuh dari yang saya buat.
2 cawan beras
3 cawan air rebuasan ayam (boleh campur dgn air biasa)
1/2 inci halia
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang serai
secubit garam
1 sb mentega

Bahan untuk kuah sup :)
1 ekor ayam
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji kiub ayam
1 inci halia.
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih.

Bahan untuk perapan ayam.
kicap pekat
kicap manis/kicap cair
sos tiram
madu
sedikit garam

sos merah (yang biasa orang lain buat)
5 bijicili besar
2 ulas bawang putih
cuka secukupnya
gula ikut citarasa

saya lebih suka buat sos merah dengan menggunakan cili sos..
versi ain kira agak2 jelah ikut selera nak pekat dan rasenya..dan sos ini yang saya buat pada hari ini.

Bahannya :)
sos cili
gula
air panas
sedikit garam.

Bahan hiasan
salad
tomato
timun
daun sup

cara-cara membuatnya :
pertama sekali harus buat air rebusan ayam, dan air rebusan ini akan digunakan untuk memasak nasi dan juga dijadikan sup..
  • basuh dan potong ayam ikut suka..besar boleh kecil-kecil pun boleh.
  • masukkan air dalam seliter boleh tambah kalau nak banyak airnya..janji cukup untuk masak nasi dan buat sup..
  • masukkan ayam, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih, halia dan kiub ayam.
  • masak hingga mendidih.
  • kemudian angkat ayamnya sahaja dan perap..
  • amik 3 cawan air rebuasan untuk masak nasi.
  • yang selebihnya buat sup, masukkan bawang merah dan putih.
  • renehlah sup hingga menggelegak..
  • tabur daun sup dan bawang goreng.
cara memasak nasi pula..
  •  basuh beras dan toskan
  • tumbuk bawang merah dan putih, kemudian tumis dengan marjerin hingga sedikit garing.
  • masukkan beras yang telah dibasuh tadi kedalam periuk nasi serta air rebusan ayam, halia, serai, kiub ayam dan bahan yang ditumis tadi..
  • masakla nasi macam kita masak nasi biasa tu..guna rice cooker lagi senang.
ok cara membuat ayamnya pula..
  • perap ayam dengan sos titam, kicap hitam,, kicap cair, madu dan garam..dalam masa 30 minit
  • kemudian goreng ayam hingga garing.
  • siap!
kuah kicap pula.
  • tumbuk bawang putih dan tumis.
  • kemudian masukkan air dari baki perapan ayam tadi.
  • boleh tambah sedikit air dan sedikit lagi madu.
  • masak hingga mendidih.
untuk membuat sos versi saya.
  • mudah je, campurkan semua bahan dan kacau.
  • letak gula dan garam ikut citarasa (ada yg suka manis dan ada yang suka sedang2 kan, so suka hatilah)
  • kandungan air pun ikut suka juga, kalau suka pekat letak sikit je la, kalau suka cair letak air bayak
  • nak masak pun boleh nak kacau guna sudu pun boleh..
  • itu sahaja dah siap.
hidanglah bersama salad, tomato, dan timun...nyam nyammm memang sedap..tak rugi kalau cuba..
nasi ayam yang siap di tapau..supnya tak ada pulak, sebab sup di asingkan tak letak kat dalam polistrin..huhuhu satu lagi kan..ayam madu saya dah macam ayam negro la pulak..gelap pemandangan saya bila tengok ayam tu..tu lah dah elok dah perapan kicap tu, last minut bila tengok ayam tu nampak pucat gatal2 gi tambah kicap pekat, adoiyai bila dah goreng jadi negro la pulak, huhuhu hudoh hudoh..nasib baik tak pahit tetap sedap hingga menjilat jari..hehehe puji diri sendiri la pulak..tak pe nanti en.abg balik tanye dapat gred ape...semalam ikan bakar saya dapat A+ tau. happy nyer..

p/s :so, kepada semua, ayam yang dah diperam dengan kicap sebelum masak memang nampak pucat tapi bila digoreng warnanya akan menjadi lebih gelap.

Mar 16, 2012

Lemak Pucuk paku

Ain Fajar | 7:37 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
menu tengah hari tadi, saya buat masak pucuk paku lemak cili api..dah lama teringin nak rasa sayur pakis buat masak lemak..walaupun saya asal dari kampung tapi jarang2 makan..masak memang tak pernah la..kira ni 1st la saya masak sayur pakis..memang sedap dan menyelerakan..masa makan teringat masakan arwah mak buat dulu masa kecik2..en.abg pun kate sedap..boleh buat lagi..simple je nak buatnya..
ni la rupa sayur pakis yang dah jadi masak lemak cili api..saya tengok resepi dari koleksi resepi chef Hanieliza..senang, simple, cepat dan sedap..

jom kita follow resepi chef Haneiliza..saya buat sikit je untuk 2 orang makan.

Bahan-bahannya : )
1 ikat pucuk paku
1 cawan santan pekat
2 biji bawang merah
1 sb udang kering
10 biji cili padi
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
garam secukupnya.

caranya :
asingkan daun dari tangkainya basuh dan toskan.
blend bawang, udang kering dan cili padi.
masukkan bahan blend dan serai dalam periuk dan masukkan pucuk paku.
tunggu hingga mendidih.
perasakan dengan garam.
masukkan santan pekat dan kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.

siap!!!

makan sayur pakis dengan nasi putih dan sotong masak kunyit.
(gambar tang kuah2 agak gelap so kuahnya nampak hitam sepatutnya warna kuning)
leh tengok resepi di sini.

selamat mencuba!!!

oren cup cake

Ain Fajar | 4:08 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
salam di petang jumaat...petang mcm ni best kalau duduk2 tenangkan fikiran sambil makan kek ke ape ke dan minum teh suam2...kalau kat kampung lagi best udara masih segar..ramai2 duduk bersembang..eh melalut la pulak..bukan ape perasaan bosan melanda diri..hehe..

oklah jom tengok projek saya dengan anak2 kali ni...saya buat kek oren ni sebenarnya permintaan c kakak..tak tau la dari mana ilham dia, minta nak buat kek oren..selagi tak buat selagi tu dia minta...so petang ni berkesempatan..saya cari resepi yang simple dan senang nak buatnya..dah lama saya M resepi ni kat blog kak ita (masam manis)..teringin juga nak buat sebab katenye senang sangat nak buatnya hasilnya pula sedap dan berbaloi...so rembat resepi dan terus buat dengan kakak..
kek ni memang sedap, agak padat tapi lembut je..lembab2 juga..memang terase buah oren yang segar tu..sepatutnya kak ita n k.hasue buat kek ni guna loyang yang besar tapi saya buat kecik2 so jadilah oren cup cake...cuma kek ni sangat manis..kalau guna gula aising mungkin sedang elok lah, kalau guna gula kastor kenala kurangkan jumlah gula tu..ini ikut pedapat lidah saya la kan...boleh buat lagi lepas ni tapi kena kurangkan gula dan tambah perasa oren..bila tengok pada permukaan kek tu dah tau, kandungan gula banyak..tapi tak pasti kejadiannya kalau guna loyang yang besar..lepas ni boleh cuba lagi..
 
senang sanggattt..jom tengok resepi dan cara membuatnya..tak sampai 1 jam dah siap.

KEK OREN
sumber : kak ita dan kak hasue

bahan-bahannya: 
1 biji oren
1 biji oren ( ambil parutan kulit sahaja)
3 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan gula (boleh kurang jika tak suka manis)
2 cawan tepung gandum (saya guna tepung kek)
1 sudu besar baking powder.


cara-caranya : )
  • potong buah oren kecil2, buang urat putihnya dan biji..
  • masukkan buah oren ke dalam blender bersama minyak, telur dan gula..blend hingga sebati dan hancur.
  • masukkan adunan ke dalam mangkuk masukkan tepung dan parutan kulit limau. kacau sebati.
  • masukkan kedalam loyang (saya guna acu cap cake)
  • bakar pada suhu 170c selama 40 minit atau hingga masak.
dah siap..boleh juga letak aising kat atasnya..saya niat nak letak aising juga tapi bila rasa dah manis tak jadi nak hias dengan aising..ok ikut selera masing2 la macam mana nak hidangkan...

selamat mencuba!!

checken chop

Ain Fajar | 2:54 AM | 1Comments |
Assalamualaikum
lama rasenya tak update resepi...keadaan kesihatan memang tak mengizinkan, mood masak yang simple2 je, janji perut terisi..bla dah sihat ni, rase teringin nak buat chicken chop buatan sediri..ok menjadi juga...simple je sebab ni kira testing..tutorial diri sendiri teknik mengeluarkan tulang ayam supaya isi ayam tu kemas je kelebarannya..kalau tak tau boleh hancur juga isi ayam tu..nak buat chicken chop ni elok guna bahagian peha..isinya kenyal2 dan lembut..kalau bahagian dada agak keras dan tak bape nak sedap lah...

Bila tengok pada gambar tu, chicken chop saya sama je dengan keadaan cuaca di luar..mendung dan gelap je..hahaha..keadaan minyak kat kuali agak panas, so sekejap je dah hangus bahagia luar, yang dalam belum masak lagi..tu yang gelap sikit tu..tapi rasanya tidak terjejas..serbuk roti yang menyaluti isi ayam tu je yang gelap..sos pun agak gelap sikit sebab tertuang lebih kicap..tak pe..pengalaman mengajar segalanya..lepas ni berhati2 supaya persembahannya lebih cantik dan menarik..

ok resepi saya bedal je tak ikut mana2 resepi, tapi saya tengok sekali baca kat buku chef Sabri..sos yang di gunakan tak terdapat dalam gobok dapur saya..tu yang bedal je..untuk kuahnya saya guna sos lada hitam je sama dengan sos yang buat stik sebelum ni...boleh klik sini untuk resepi sos lada hitam..

ok jom kita skodeng ape yang letak untuk membuat chicken chop..sesiapa nak try silakan, tidak akan menghampakan anda..sebab tuan juri saya kate OK! haa so jangan la was2 dengan resepi belasah saya yer..haha

Bahannya A :)
2 ketul ayam bahagian peha (buang tulangnya)
1 ulas bawang putih
1 sk lada hitam
2 sb sos tiram
garam secukupnya.

Bahan salutan.
serbuk roti
1 biji telur
tepung gandum.
minyak.

caranya:
  • lumurkan semua bahan A keatas ayam yang telah di buang tulangnya selama 30 minit.

  • kemudian, salut ayam dengan tepung rata2..celup ayam ke dalam telur dan salut dengan serbuk roti
  • kemuadian goreng dengan api yang sederhana.
  • masak hingga kuning dan masak.
  • sedia dihidangkan bersama kentang goreng @ kentang putar serta coslow.
senang je sebenarnya nak buat chicken chop ni..tak perlu guna banyak masa..kalau kita perap dan simpan dalam freezer pun boleh, bila nak masak nyah bekukan dan goreng. mudah je cuma kenar rajin sikit la.. 
selamat mencuba!

Mar 14, 2012

Aktiviti di Dapur.

Ain Fajar | 9:16 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..
petang semalam saya lakukan aktiviti bersama dengan anak-anak di dapur..waktu pagi saya ada juga lamjutkan pembelajaran ke huruf seterusnya dan tengah hari mengaji iqra'..buat masa ni kakak baru mnecapai huruf G, nak ikutkan ada huruf yang dia dah kenal selepas huruf G, tapi saya tetap kenalkan huruf dan lakukan aktiviti ikut turutan huruf...manakala untuk iqra' pula, masih lagi iqra' 1 pada huruf sin dan shin..dia kenal perbezaan kedua huruf ni, tapi agak susah dia nak menyebutnya dengan betul..ok la tu nnt dah besar insya allah boleh sebut dengan betul dan tepat..bagi fina pula pembacaan iqra' baru samapi huruf Ta..alhamdulillah dalam diam dia mula kenal huruf2 al-quran..

ok berbalik pada aktiviti di dapur..sebenarnya dorg nampak bosan dengan aktiviti pembelajaran so saya pun ajak dorg join buat apam polkadot..dapat juga makan2 di waktu petang..lagi seronok dorg makan bila dorg sendiri yang buat..saya bagi tolong sikit2 je lah, kalau tak bertambah la kerja mengemasnya nnt..tang tu yang malas tu...hehehe

antara apam polkadot yang terhasil
comel la apam ni, budak-budak memang suka cute je nak makan pun senang.
saya masih guna resepi yang sama seperti sebelum ni cuma saya guna tepung kek, hasilnya memang lembut la sangat dan tahan berhari2.. yang bestnya tak keras dan kering pun..
nak resepi tengok kat sini.

selain tu juga, apam polkadot ni, kita boleh buat macam -macam corak, selain dot dot tu, leh juga wat corak kumbang ladybird, leh wat corak lebah boleh tulis2 lagi..ikut suka lah nak wat mcm mn pun memang menarik dan semestinya budak-budak suka..rasanya pun memang sedap...yang kat atas tu cprak srawberry, tapi macam tak berapa kemas, mungkin sebab kurang penuh saya isi..tak pe belajar dari kesilapan....

antara gambar yang sempat saya snep masa anak2 dara saya menolong..siap pakai topi bunga lagi..haha sebenarnya topi tu baru di hatar oleh pak cik posmen..so terus melekat kat kepala..benda baru memang dorang suka..

seronok dorg makan hasil air tangan sendiri, walau bukan sepenuhnya dorg buat tapi tetap bangga dorang menolong..khusuk sambil makan dan menonton..
c fina, tak lepas topi tu, lepas mandi terus pakai balik topi bunganya..
cantik topi ni, memang saya berkenan, lepas ni nak cari yang berkait pulak..
kalau pn. ida boleh kaitkan lagi bagus kan..

sekian..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...