Dec 29, 2010

Teh Lapis

Ain Fajar | 2:58 AM | 2Comments |
Assalamulaikum...

Pernah tak korang dengar air teh lapis atau layer tea..hehehe bukan kek je leh di lapis2 air teh pun buleh sekarang dah banyak jual kat kedai2 makan mungkin dah lama tapi saya je yg ketinggalan..rasanya macam air cendol. mungkin sebab bahan utama nyer air gula merah..
gambar kat atas ni lah kali pertama saya rasa teh lapis ni masa bulan puasa baru2 ni, masa2 en.abg belanje bebuke kat Mesra Mall Kertih. xtau nak minum air ape, air buah dah biasa sangat, nampak je dalam menu teh lapis terus oder, satu kelainan bagi saya..yg  berlapis tu lah rupa teh lapis, yg sebelah tu en.abg punya air white cofffe..bila saya rasa je air teh lapis ni terus jatuh hati..sejak tu saya jadi penggemar teh lapis..harganya leh tahan juga rm3.50..so saya cuba untuk cari resepi mcm mn nak buat teh lapis ni..

akhirnyaaa.. saya berjaya buat sendiri teh lapis kegemaran saya ni..gambar kat atas ni teh yg berjaya saya buat tengah hari tadi. tak sabar nak syer kat dalam blog ni...
ok saya syer resepi dengan semua..

Bahan-bahannya : )

bahan A:
200 ml susu cair
ais secukupnya

bahan B: air teh
1 uncang teh lipton
200 ml air

bahan C:
180 gula melaka
160 gula putih
200 ml air
sehelai daun pandan

Cara-caranya:
  • campurkan semua bahan C, masak atas api perlahan hingga mendidih. reneh hingga pekat
  • rendam uncang teh dalam air
  • masukkan gula merah ke dalam gelas jernih, masukkan susu cair perlahan- lahan, masukkan ais hingga penuh dan masukkan air teh perlahan-lahan.

dah siap!!! rasanya memang best dan segar lagi-lagi time bulan puasa...
selamat mencuba... cawww

Dec 28, 2010

Alumnai kelab hoki khir johari.

Ain Fajar | 4:12 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..

Alumnai kelab hoki Khir Joarian ni reunion yg pertama dia adakan..hehehehe bkn saya punya kelab tapi en.abg punya kelab..saya ni x aktif besukan, main ape pun x pandai dan malas nak main...huhuhu...tu badan kurus je.. tapi kebanyakkan yg datang saya kenal, mn tak nyer yg datang sume sebaya saya, yg sebaya en.abg cuma 2org, sifu dorg pun xdpt dtg, cancel last minit. saya ni pun sek khir johari juga, tapi masuk sek tu masa ting4, masa saya masuk en.abg pun dah abis from5, kira kami bukan jumpa kat sek lah (kira bukan cinta monyet lah yer). hihihihi
ntah bila la kwn2 saya nak buat reunion mcm dorg ni.ms abis from6, azlina arifin (member ms from6) nak buat reunion selepas 10 thn kami abis stpm, ni dah 8thn dah ni ada 2 thn lg..xtau la jadi ke tak..kami masing2 dah kawin n ada ank. adala 2 3 org yg lum kawin..yg dah juara buat masa ni pn.Suzana Idayu dah 3 org generasi dia..hehehe mmg pantas.

ok ni adalah antara yg datang masa reunion tu...kami semua jumpa di Shah alam Sentral..aktiviti yg di buat cuma main bowling
ada yg dah berkawin,dah ada ank, betunag dan bujang..ada y dah x kenal..ye lah dah 10 thn x jumpa.kebanyakkan kwn masa from5. 





antara gaya en.abg bermain bowling..
waktu penyampaiaan cendera hati buat kenangan.. en.abg yg paling sinior so kn sampaikan hadiah.. masri tempat pertama jatuhkan pin 362..
en.abg tempat yg ke-3, cuma 350 pin je berjaye di jatuhkan. 

 yg bebaju putih ni en.sabarudin tukang kasut hihihihi bukan tukang kasut main2 je..tapi nama dia mmg toi pun..ni la yg sama baye dgn en.abg..

ni lah saje cendera hati yg sempat dorg buat untuk kenangan. oklah ada jg kan dari xada ape2. insya allah ada rezki dorg nak buat lagi thn depan..

abis je majlis ni kami terus je balik terengganu..nak balik secepat mungkin, x berenti mana2 pun. sebab ape tau en.abg nak tengok bola Malaysia lawan indunesia final pertama..
Tapi malangnya x sempat juga kami sampai sebelum jam 8.00pm..walau mcm mn pun en.abg tetap nak tengok bola juga..huh ! ape lagi carila mn2 kedai mkn yg ada tv, kat area trgn ni ssh nak cari kedai mamak. sambil jalan kami usha kedai makan yg ada tv, yg sedap mata memandang la (tv besar)..akhirnya kami jumpa jugak restoren yg ada tv yg pasang siaran bola..restoren bankok yg masak makanan Thailand..makanan nyer boleh tahan juga, harganya pun boleh tahan jugak hehehe..en.abg tengok bola sampaila habis. anak2 dah meragam dah, dorg penat la kot berjam-jam dalam kete..tapi kesabaran saya melayan kerenah ank2 sepanjang perlawanan berlangsung berbaloi sebab ape Malaysia menang 3-0..huhh! mmg puas hati..x sia-sia juga duit en.abg melayang tok makan malam tu. tahniah la buat pasukan Malaysia saya percaye semua penyokong tersenyum macam en.abg saya..semoga perlawanan esok buat semua org Malaysia tersenyum puas, dan bangga..maklumlah dah 20 tahun negara kita muram menghadapi kegagalan..
caiyo' caiyo' caiyo' Malaysia boleh!!!

ok lah caw dulu yer..







Dec 23, 2010

Karipap Pusing

Ain Fajar | 4:19 PM | 2Comments |
Assalamualaikum

N3 kali ni nak kongsi resepi karipap pusing..saya suka sangat makan karipap pusing berbading karipap yg biasa mungkin dulu dah hari2 makan karipap so dah jemu..dulu arwah mak jual kuih kat kantin sek sejak saya sekolah rendah lg sampai la saya masuk UMS mmgla dah jemu..karipap pusing ni xpenah nak jumpa. arwah mak x tau buat..arwah mak suruh saya pegi kelas belajar wat karipap pusiang. katenyer dia dah x lama so suruh saya yg muda ni belajar..mmg sedih la bila teringat..dia x sempat pun nak rasa karipap yg saya belajar ni..tiap kali saya buat mst teringat xtau nak kongsi kegembiraan dgn siapa..so saya ingat nak syer kat dlm blog ni..

karipap ni kalau kita buat dan terus goreng lapisannya dan rasanya mmg mcm pestry, rangup !!selalunya saya buat inti sardin atau kari ayam + kentang. tapi kali ni saya letak inti isi ikan..maklumlah dah duduk trgn ni semuanya ikan..en.abg suka inti ikan..ok kita tengok resepi kulit karipap dulu.

Bahan-bahanya :)

bahan A:
120 gm tepung gandum
20 gm marjerin
1 tbsp gula
60 ml air sejuk

Bahan B:
90 gm tepung gandum
500gm lemak sayur
1 tbsp minyak jagung

Cara-caranya : )
Bahan A.
  • campurkan semua bahan dan masukkan air sikit demi sedikit hingga menjadi doh. rehatkan 15 minit.

Bahan B
  • campurkan semua bahan hingga menjadi doh dan rehatkan
  • canaikan kedua-dua doh setebal 2.5mm dan bentukkan petak
  • lapiskan kedua doh secara bersilang dan lipat 4 dan rehatkan.
  • canaikan doh nipis, sapu air dan gulung. rehatkan doh selama 1 jam
  • potong doh dan canai dan sedia untuk membuat karipap.
nota: cara membuat doh karipap pusing agak rumit, ianya sama seerti membuat homemate pastry.
jika ada kesempatan saya akan buat tutorial membuat kulit karipap pusing dan kulit pastry..

 
ini lah rupa inti ikan. saya buat kering..sebenarnya saya belum lagi berguru dengan sesiapa, try2 jer..bila en.abg kate ok berani lah saya kongsi di sini..

Bahan- bahannya : )
4 ekor ikan kembung rebus
1 batang serai
2 biji bawwang merah
2 ukas bawang putih
1 inci halia
garam
gula


Cara-caranya :)
  • rebus ikan kembung besama asam keping dan 2 stp garam.
  • keluarkan isi ikan dan tumbuk lumat
  • kisar halus bahan lain.
  • tumiskan bahan2 kisar hinga garing, masukkan isi ikan yg telah di tumbuk.
  • perasakan degan garam, gula dan ajinomoto mengikut kesesuaian.
  • kacau hingga isi ikan benar2 garing.
ok selamat mencuba. sesuai untuk sarapan dan minum petang.

Mi Kari

Ain Fajar | 3:39 PM | 4Comments |
Assalamualaikum..

Malam semalam ada tetamu jauh nak datang...kawan en.abg ms belajar kat MFI dulu tp skrg dorg bekerja tempat yg sama..mereka datang sebab nak tengok umah kami la kot sambil2 bw maknyer jalan2, mak kwn en.abg ni datang dr klang saje dia jln2 ke umah anknyer..en.abg pun knl dgn mak kawan dia, tu yg mak kawan en.abg ni sibuk nak datang umah kami..pening juga nak jamu ape kat dorg..ye lah dorg nak datang dah bg tau awal2 so kn la jamu makanan yg agak berat ckit....termenung kejap....fikir2 buat laksalah..ok en.abg blk nnt pg kedai beli ikan..tapi malangnya ikan xada, maklumla time musim tengkujuh ni mana la ada org turun ke laut tangkap ikan...dah pening balik nak masak ape la plak...last2 nmpk kerang..haa terus lampu kat kepala becahaya hehehehe...masak mi kari je lah senang..


resepi ni saya belasah je asal jadi mi kari...tp sure jadi...hihihi...bukan nak masuk bakul angkat sendiri dah dapat pengiktirafan dah tau...mak kawan en.abg makan je terus kate sedap..wohoo terangkat beb..masak2 campak2 pun org kate sedap siap kate leh jual kat kedai lagi...2 3 kali lah dia ckp sedap..saya pecaya bukan ape, dorg ni asal dari pineng so kari2 ni mmg dah sebati dgn ank tekak dorang so klu dorg kate sedap mst sah punye hehehe ok saya kongsi resepi dgn korang plak...

Bahan : )
1 kg mi kuning yg telah di celur.
3 biji bawang merah
3ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah karas
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 bungkus serbuk kari babas (250gm)
500ml air
1 kotak santan segera (250 ml)
1 ketul kiub ayam maggie
fish ball
fish cake
kerang yg telah direbus dan yg telah di buang kulitnya

hiasan :
2 batang sawi
1 batang cili hidup
telur rebus
daun sup
bawang goreng

Cara-caranya :)
  • kisar halus bawang putih, bawang merah,halia, dan buah karas.
  • tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan bahan kisat hingga naik bau
  • masukkan serbuk kari tumis hingga naik minyak dan masukkan air..
  • apabila air sudah menggelegak masukkan fish ball, fish cake, kiub ayam dan kerang.
  • masukkan santan kacau jangan biarkan santan pecah
  • ok siap..boleh di hidangkan
selamat mencuba...cawww

Dec 21, 2010

Trip to Melacca

Ain Fajar | 6:12 AM | 2Comments |

Assalamualaikum

Minggu lepas selama 3ari saya sekeluarga dgn sebahagian keluarga En.abg buat family day lagi, kali ni kami ke Melaka yg baru je jadi negeri maju, ini kali ketiga kami wat trip becuti ramai2 dgn adik beradik En.abg,kali pertama kami ke Terengganu, masa tu kami br je kawin, belum duduk kat Terengganu pun. kali ke dua kami ke Langkawi, masa tu kakak br umur setahun lbh baru dpt kaki penat kejar dia je dan tengah ngandungkan c fina 4bulan,adik En.abg pula baru kawin mcm kami dulu...memang tempatnye sgt2 menarik dan banyak tempat2 mesti pegi..sampai kami semua x sempat nak lawat dlm masa 3hari..agak kecewa juga sebab tempat2 sejarah yg biasa org pg dan utamakan xsempat kami kunjung...redho je lah kita ni merangcang semua Allah yg tentukan...
Dah seminggu saya x jengok2 rumah siber ni, mn x nyer, 3hari sebelum pg melaka saya kn demam kepala ni mcm ada batu besar je..bla dah sihat sibuk buat kuih tok bawa ke melaka..sume persiapan tok ke melaka dah siap c fina plak demam, hasil kena cucuk seminggu yg lepas, nasibla xlama,sebelum pg melaka c fina dah sihat alhamdulillah la...klu x meragam je lah..
Trip kami ari khamis tapi kami yg jauh kn la betolak awal, hari rabu kami dah gerak ke klang, adik beradik En.abg sume tgl kat area klang n Shah Alam so sume kn kumpul kat sane la termasuk la mak n abh metua saya..

c kakak n c fina ni pun dah x sabar nak pg becuti...lg2 la c kakak dia mmg suka semua org ada kat keliling dia...





hari khamis seawal jam 4.30 pagi kaum ibu dah pun bangun siap2kan sarapan tok trip ni, barang2 semua dah masukkan malam tadi nyer klu x siap2 mst xsempat nak betolak kul 7.00 pg..mcm dlm jadual yg kami dah rancang awal2 lg, kaum bapa plk masih tido sebab dorang yg nak drive, kami ni leh kadoq tido ms perjalanan..tp sian plk kat En.abg xleh tido..biasalah klu kat tempat org mmg dia susah nak tido, lg2 la cuaca kat klang panas walau pun waktu malam..
kami bertolak tepat jam 7.00 pg dan berenti di R & R tok sarapan, sementara tunggu adik En.abg sekeluarga..dorg ni dtg lambt ckit sebab dorang bedua kn masak2 juga.kami semua kumpul kat klang, yg adik En.abg ni tgl kat shah alam, dan ada sefamily lg pun tgl kat Shah Alam tp dia follow kenmudian.sementara tunggu dorg kami makan dulu n ank2 main dulu kat taman permainan yg ada kat c2...c kakak n c fina mmg pantang nmpk taman permainan, tgh ngantok pun trs bulat mate x ingat dah nak tido.
..

ha ni la gmbr c fin yg sempat saya snap, ssh gak nak amik gmbr dia laju je lari sane cni, x ckp tanah nak kejar.bdk baru dapt kaki mmg mcm ni lah..yg kat sebelah kanan ni gmbr ank2 buah En.abg n adik beradiknya..yg tudung biru2 kak nani En.abg n 2 org boy2 ank kak nani. yg tudung putih tu satu2nya adik pompuan En.abg..dorg ni pun mmg suka post muka dpn kamera hihihihi...




dalam kul 9, baru adik En.abg sampai n kami terus je gerak ke Melaka..
sampai d melaka kul10.30, laju jg dorg beresing ni, ntahla saya pun xsedar lena tido dgn ank2, En.abg drive sorg2. yg kat dlm kete2 lain pun sume layan mate driver je yg bersengkang mata. mst dorg lumbe2 tok ilangkan ngantok...yg kat atas ni hiasan yg ada kat tgh2 jalan, saya amik bila sampai jer kat Melaka..

 destinasi kami yg pertama taman buaya..sepatutnya destinasi pertam zoo melaka, tp cuaca hujan, mini keretapi x jalan waktu jln licin, ank2 ramai kecik2, abh plk xleh jln kaki kn gn kerusi roda, so km trs ke taman buaya..ms ni hujan pun dah berenti..





ha nmpk x, buaya kat belakang saya tu, ni buaya betoi tau tapi dah di awet, mmg beso la, bdn saya pun x sebeso buaya ni..
 sempat En.abg saya begambar d reflika mini bangunan penjajahan sejarah melaka dgn topi cow bow nyer2, kat dlm taman byk mini reflika yg jadi kebanggan negara kita..antaranya, jambatan pulau pinang, KLCC,tugu negara dll..
 haa ni antara buaya yg ada kat dalam taman buaya ni, mmg besar..ms kami datang buaya2 ni sume tido, siap ada yg tenganga lg. ingat manusia jer, buaya pun sama. mmg beso2 buaya kat cni, batak jg kami tengok..
c kakak dgn abg saudaranya..kakak ni dgn abg dia mmg rapat sgt2, kemana2 je mst pegang tangan jln sama2 mcm adik beradik jer. dgn adiknya pun x mcm2...dorg ni rapat mungkin masa kecik2 syuhada pkai tuam perut yg ada pusat abgnya ni, 2 yg rapat sgt, bla jumpa ssh nak pisah..

 



 Destinasi seterunya, taman rama2...kat dlm taman ni bukan rama2 je, binatang n serangga lain pun byk...besar jg tmpt ni, jln nyer turun naik tangga..lengit la, kn dukung c fina lg..lagilah betambah letih..nasibla kakak leh jln sendiri..
saya kenalkan pada c fina rama2...c fina pun mmg suka tngok binatang n serangga ni..saje kenalkan cpt kat dorang..kami pg kat tmpt2 mcm ni pun sebab nak bw ank2 n kenalkan kat dorg alam flora n fauna..




destinasi seterunya isi perut, dah tengah hari, perut lapar campur penat lg..nak check-in masih awal so kitaorg mkn la kat taman botani, bawah pokok mmg sesuai tok berehat mkn-mkn..


suasan masa kami mkn2 di bawah pokok di taman botani..mmg seronok sesekali bekelah mkn2 mcm ni..





selesai mkn kami terus je rumah penginapan kami sepanjang di melaka..... A Famosa banglow..

haa ni lah A Famosa banglow..kali ni penginapan En.abg belanje, saje kami pilih banglow sebab ada 4 family 2 org bujang dan mak abh..selesa ckit, ni pun penuh satu rumah ni..ada lg penginapan lain mcm bilik, hotel n aparment yg boleh kita sewa di bawah A Famosa...kws A Famosa ni mmg luas sgt2, dr tmpt penginapan, pdg golf, animal safari, wet wold, co bow town, pin ball, mcm2 lg semua satu tempat... mmg sng nak pg sane sini...cuma bndr sejarah je jauh ckit...sesiape yg nak ke melaka mmg A Famosa tmpt yg org mst pegi selain tempat sejarah..klu nak pg tngok jer kat internet sume maklumat ada d ujung jari...

hari ke-2 kami d melaka

masa meronda kwsn animal safari naik bus berjaring...huhuhu xtau la ape nm kenderaan ni.....kepala mcm lori, tmpt duduk mcm bus,ada kandang plak, bedal je la labuu..
 family kami cbuk bg mkn gajah2 ms pertunjukand cow boy town..
 kenangan ms kat cow bow town, selepas pertunjukkan
 sempat la kami sekeluarga begambar kat kete antik ni.


 kenangan lawatan ke animal safari









 mlm hari kedua kami pergi mkn besar kat medan ikan bakar sungai duyung...mmg ramai pelanggan. org kate tempat ni sangat terkenal di melaka selain medan ikan bakar umbai..
 dlm gmbr ni antara menu yg kami oder ketam black paper, udang madu, sotong goreng dll, hg mmg berpatutan...ok  servis cpt, msk pun cpt xlm kami menunggu walaupun org ramai, yg penting mesra pelanggan





 Hari ke-3 kami d melaka, km melawat ke bandar melaka, badar sejarah ...byk tempat yg kami xsempat nak pg, org sangat2la ramai, cuaca panas terik, ank2 pun masing2 meragam...
kat sebelah kiri ni menara taming sari..x masuk pun kat luar je..
 kenangan kat beca berhias, teringin nak naik beca ni round bandar melaka tp x sempat juga..saya dah berangan dr trgn lagi nak naik tp xkesampaian jg.amik gmbr je dgn kakak..



ni plk kat kapal..pun x masuk juga dah x larat nak memanjat..nak dukung fina lagi, kakak plak ms ni demam coz mandi kolam time ujan, dah xlarat nak jalan muka pun masam je...


kenangan dgn family d bawah menara keris taming sari...yg tiang putih besar kat belakang kami sebenarnya bentuk keris klu kita tngok dr jauh mmg nmpkla sebilah keris..


ni family borhanuddin adik En.abg saya yg tgl kat Shah alam..br ada sorg ank Ainul Mardhiah...dorg dua org sebaya ngan saya tapi kn pnggl saya kakak...huhuhu mcm tua sangat je..ape leh buat kn pggl ikut pangkat..





ni abg yg ke-2 En. abg saya,dorg da da 3org ank dah bujang pun..dah besar ssh nak suh amik gmbr sm2..









ni plk adik beradik En.abg yg paling rapat...ada 3 org lain lg, yg jrg jumpa..yg 3org2 cbuk dgn urusan masing2..ssh nak jmp blk kpg pun jarang jg.
lps tengok bandar bersejarah, hari pun dah petang kami pun gerak balik nak beli belah pun x boleh dah c fina dah jerit2 nangis...penatnyer mkn masa 2 3 ari rasanya...tp best la..dpt jalan2...insya allah ada ms n kos nak dtg ke melaka nak pg tmpt2 yg lum smpt kami lawati..yg pnting nak naik beca round bndar melaka...ok lah

ok cawww...

Dec 12, 2010

Ole-ole dr Sabah

Ain Fajar | 4:09 PM | 1Comments |
Assalamualaikum

Sebenanrnya N3 ni utk ari sabtu semalam tapi keadaan kesihatan x m'izinkan, line ternet pun lemau je..tambah2 la sakit kepala saya ni...pagi ni alhamdulillah dah beransur sembuh sikit dpt jg up date blog.

Hari jumaat yg lepas saya on line FB, biasanya on line kejap2 jer. biasalah ladtop ni bkn saya punya pinjam je En.abg nyer, klu dia keja mmg xleh nak online la, jumaat En.abg cuti so saya bekesempatan on line..ms tgh online, kwn saya dr Sabah bg salam dlm chat room (sarhana nm nyer,km pggl dia Sar, bukan penyakit Sars tu yer hihihi)..mulanya mmg xbls, coz saya keluar jap tgl je ladtop kat umah tebuka, bila smpi umah line ternet muram jer xdptla nak bls msg, dah di takdirkan ternik makin aktif so sy pun bls msg sar td...sembang punya sembang pastu dia ckp nak dtg KL dan terus ke Terengganu...haaaa tebeliak mata.. bio betul si Sar nak dtg Trgn ni...aik wat ape, byk duit dia nak jalan2 sampai ke semenanjung ni. Rupanya dia nak anta robongan meminang utk abgnyer di Kuala Trgn...wah ada can la nak jumpa ni.K.Trgn dgn Dungun 2 jam perjalanan..dah dekat mst amik peluang utk jumpa..dah 5 thn x jumpa..sedar x sedar dah 5 thn kami tinggalkan UMS..saya berharapla dpt jumpa Sar..last saya jumpa Sar ms hari convocation.

Bila En.abg balik dr solat Jumaan saya pun cerita yg Sar nak dtg Trgn, mcm xada perasaan je En.abg ni...saya pun pujuk En.abg pg ke Kuala Trgn nak jumpa Sar, pujuk2 last2 dia nak jg pg bila saya kata yg Sar ada bawakan kek lapis serawak...cik Sarhana ni tokey kek lapis kat kpg dia, teringin nak makan kek air tgn dia so dgn xmalunya saya minta dia buat tok saya....hahahah hua hua...lg pun En.abg saya ni suka sangat makan kek lapis serawak. nak tunggu bininya buat x buat2 asik cakap n berangan2 je nak buat. hahaha, ank saya pun c kakak ni pun suka makan kek.

Tadaaaa... ni la ole-ole dari sabah. kek lapis serawak...kek ni original dr Sabah siap naik kapar tebang lg...sedap kek ni ada chocolate...

ok nak cerita perjalanan kami ke K.Trgn..Kami ni xtau jg selok belok kat K.Trgn ni, nasib la En.abg ramai kawan kat c2, leh la tanye dorang..tkt gak sesat K.Trgn ni bukan kecik..Sar tiggal kat chele Anees kat kpg Bukit Rakit...kami ni follow jer info yg kwn En.abg bg tau...tp tersasar juga nasib x jauh sempat perasan..kononya terpegun tengok UMT, besarnyer UMT...tp besar lg UMS hehehe jgn mara haa, mmg dah keyataan UMS universiti yg terbesar kat Malaysia ni...akhirnya kami juumpa jg chele Anees kecik je tmpnyer tp cantik tepi laut lg...sape dtg trgn leh la sewa kat chele ni...bila dah jump mmgla xabis nak bercerita, sembang pasal perkembangan kwn2 lama..seronoknya masing2 yg lelaki sume jd cikgu, yg pompuan pun cikgu jg ada yg tetap ada yg masih kontrak, si Sar ni pun cikgu sandaran jg..weh!!saya pun cikgu juga, tp ada 2 org je ank murid syuhada n syafina...jadi tukang masak En.abg...huhuhu...xpala..yg penting keluarga bahagia...sibuk org ckp saya ni rugi je belajar tinggi2 jauh2 pastu jd suri rumah je...seday jg : (, tp biala...saya suri rumah berIjazah tauu...

haaa ni la Sarahana Mohd Amin..cantik kan...ops!!dah berpunya tau hihihi..kami sama mcm dulu lagi sama2 slim...hehehe steedy la Sar nmpk kurus ba kau...hihihi..tp gmbr ni nmpk jauh.en.abg la ni x pnd..kami ni dulu mmg rapat, yela cost mate kan,buat keje sama2, so sume sama2la, masak, shoping, tidur, bergosip yg plg serasi hihihi..tersenyum sendiri bila terkenang zaman belajar dulu.best sgt2. zaman belajar la kenagan yg plg seronok dlm idup xfkr ape pun cm belajar, exam dan assiment.Duit tiap sem masuk. xbyr utang lg ni..hahaha

ni jelas ckit kot, tp mcm jauh juga..xpelah ada juga kenangan..ingat dah xdpt jmp sar lg..ye lah negeri jauh2, klu nak saje2 jln mmg sshla, kos tinggi...so km amik kesempatan sembang lama..nasib baik En.abg sporting tlg jg anak2..tq la kat abg kerana memahami...

ni gmbr ank2 yg sempat En.abg amik..En.abg bosanla tu..layan la ank2 main,.bila lg kan..hhihihi..seronok jer tngok ank2 main, saya pun ghalid la bersembang...jam pun dah pukul 3 ptg..c fina mula meragam, nak tido...tula masa ontheway xmau tido, paksa2 pun xmau jg..skrg dah meragam..bila ank dah meragam En.abg pun cpt2 ajak blk..mmmm terpaksala minta diri dulu, lg pun Sar nak bersiap, nak pg ke majlis pertunangan abgnya...huhuhuu...xpalah ada rezki thn dpn jmp lg, masa abg nya kawin...klu ada rezki lebih masa Sar kawin leh pg Sabah plk..

ok, kita berenti dulu, cau cin cawwwww

Dec 9, 2010

Kisah Di Klinik..

Ain Fajar | 8:32 PM | 1Comments |
Assalamualaiku.
hari rabu yg lepas saya dgn En.abg bw c fina keklinik kerajaan Dungun...sakit  ke c kecik ni...xlaah..nak kena cocok. Biasalah dah genap setahun kenalah cocok utk mengelak\ virus campak n virus2 yg membahayakan kesihatan kelak..
Ini kali ke-2 sy bw c fina ke klinik Dungun..mak aiii besarnyer klinik ni 2tingkat. Jarang jumpa klinik besar mcm ni, panah jumpa kat setiawan. masa2 sy nak wat kad merah (buku ngandong). Suasana dalamnya pun sama..dah namanya bangunan kerajaan mst lah sam je paternnyer...ye dok...
saya sampai kat klinik tu agak lewat jg dlm kul 9, kete kat tempat parking pun dah penuh, bila masuk dalam mak aiiii, ramainyer umat kat Dungun ni..dlm fikiran kul bape la siap ni...

tuu diaaa ramai yang tengah menunggu..saya pun amik nombor, haah amik kau!!! 3035, adus lama la tunggu ni..
sementara saya menunggu nama di panggil.. nak di jadikan kisahnya di klinik..saya terpandang seoarang wanita berpakai kemas, kasut tumit tinggi tgh jalan dengan sorang adik pastu sorang staf klinik..heran juga bila tengok wanita tu jalan dgn muka sirius, sankut tundung kat bahu..aik org ni xkan lupa nak paki tudung balik lepas cek.(idintitinya di rahsiakan, gambarnya pun xleh amik).pastu wanita tu rebut handbag dari adik dia sambil ckp

wanita: "bagi bag aku, pandai2 je bw bag org,walaupun ko adik aku xleh caye"
adinya balas : jom kita balik kak
wanita: xamau, bnyk urusan aku ni
            x perlu nak nagis, pg duduk (dgn nada yg kuat n tegas)
ibunya bangun nak pimpin tangan wanita tu
wanita itu : mom! duduk diam2 ok sambil betulkan kain ibunya..
semua org kat klinik tu heran tengok gelagat wanita tu..staf yg ada kat klinik tu minta km semua relex sambil becakap, wanita itu terganggu emosinya.(tidak waras)

oooo patutlaa..wanita tu ke hulu ke hilir sambil mengomel sendiri melenting, marah,tegas.mcm2 yg di sebut..c fina yg sibuk nak jalan sana sini terus minta dukung. bila saya dukung c fina peluk kuat tengkuk ibunya..takut kot dia..pandai juga c fina ni takut yer..
lama juga keadaan wanita tu mcm2. mcm2 nasihat lgsg x endah pun..
tiba-tiba....huh tekejut...hahaha nama saya di panggil..xla lama sgt tunggu. saya pun  teruskan urusan, abaikanla keadaan wanita tadi..sementara saya tunggu tok nurs pgl c fina, keadaan jadi kecoh...aik knp plk ni...
semua org berdiri...saya pun cbuk gak tengok... apa hal la plk..ooo wanita tadi tu dah kn tangkap dgn polis..bagi dorg hanya polis je yg dapat tolong...mmg kuat tenaga wanita tu.abg polis yg tangkap dia punyala besar tu pun ssh nak tangkap..pas tu keadaan jd tenang, wanita tadi di suntik ubat penenang.
saya pun teruskan aktiviti cek kesihatan c fina, timbang, ukur kepala n dada dan ketinggian..ok sume molekk..berat 10 kilo mmg moleklah nurse bagaitau...saya pun angguk jelah..sambil nurse cek n bersoal jawab pasal c fina ni, En.abg pun tanye kat nurse tu.
  ape kes hal tadi tu...biasala En.abg saya ni mmg mesra alam..nurse tu pun mesra alam gak mmg cantek lah...
   maklumat yg nurse tu bg tau wanita tadi tu terganggu emosinyer myb stress kat tempat keje... 
  keje kat mane En.abg tanye.. 
  cikgu kat taska...nurse tu jawab
  aik taska jer..kami bedua
  sape sangke jg budak2 x stress, tantion gak tau..kami ni suri rumah faham gak la...ha xheranla klu para ibu pun leh jd gila tau...tp kn pandaila kita kawal perasaan kita ni.
 dah lame dia jd mcm tu?..saya tanye nurse tu
 baru 3 minggu jer...nar nye dia tu molek sgt, dok tahu guwane jd gitu..dia layang budok moleek, sayang kat budok..ank akak ni, mula anto gi taska dinu nangih je, dia la pujuk smpi elok.ari2 dok maing dgn cikgu tu je, tak boh doh dgn org laing..skrg ni anak kak ari2 tanye cikgu dia, klu tak dok xboh pg taska..nasib dia dah fahang yg cikgu dia sakit..cerita nurse tu
nurse tu bg tau lg, wanita tadi tu bijak orgnyer..sebelum jg guru taska, dia pensyarah engineer di kolej komuniti..dia mmg cemerlang..tp mcm mn plk xleh nak kawal perasaan.
saya dgn En. abg mula fikir yg pompuantu jd mcm sebab buatan org..xmustahil jg kan..ramai jg saya dgr kes mcm tu.org dengki tengok org lain cemerlang...nauzubillah..wallahua'alam..sama ada perbuatan keji org atau diri dia sendiri

dah satle bergosip, kami pun pg ke blk suntikan..tibalah masa c fina utk di cocok..kami bedua pegang c fina kuat2, selalu dia nangis bila kn cucuk, kami pun bersedialah, c fina ni klu nangis suka jerit2, tu kn jg tu..bila kn cucuk dia diam je terpaku. kami pun heran n terus gelak..good girl x nangis pun.
cocok kali ni kat tangan plk..oooo xtau la plk..dulu c kakak sume kat peha..dah lain dah...nak ikutkan bkn lama pun cucuk c kakak thn lepas je..myb tiap thn dorg up grade kot..ye lah budak dah elok2 jln bila kn cucuk trs x leh nak bejalan, menapak pun xleh kesian beb...ibu mn la yg sangup tengok anaknya sakit...

ok lah panjang lebar dah saya bercerita huhuhu...kita leh amik pengajaran dr kisah ni...kawallah emosi kita..kat mn2 je pun ada stress..so sebagai org islam kita kn sentiasa bedoa semoga dilindungi jgn sampai syaitan kontrol fikiran kita...elok kita amalkan 3 kul sebelum tidur.

ok cau cin cawwwww

Bubur jagung Oat

Ain Fajar | 5:11 AM | 1Comments |
Assalamualaikum.

Makanan sihat lagi!!ho lah..bubur ni saya buat khas untuk En.abg yg ingin jg diet..jagung pun masih banyak berbaki, rebus je boring jg kan..

Bahan2naya : )
*200 grm jagung (ambil bijinya sahaja)
*700 ml air
*gm gula
*70 gm Quaker Oat Cepat Masak

Cara-caranya :)

Rebus jagung bersam gula hingga air mendidih.
Masukkan Quaker Oat Cepat Masak. Reneh lagi kira-kira 2-3 minit.
Hidang semasa panas.

Mudah, Cepat, Ringkas dan Sedap..sihat selalu.
ok caww
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...