Mar 23, 2012

kacang buncis greng

Ain Fajar | 9:05 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
sayur ni pun menu semalam yang saya padankan dengan ayam lada hitam...hari ni tak masak, coz terengganu cuti dan masing2 balik awal..untuk keluarga pun tak masak, sebab makan kat luar beli stok barang masakan..so post menu semalam je..
layan resepi je lah..malam semakin tua..lagi pun simple je sayur ni..tapi saje lah nak tempek kat sini..mana tau untuk rujukan anak2 kelak..untuk adik2 yang baru nak berjinak ke dapur tu leh la try resepi yang sangat2 senang ni..

kacang buncis goreng 

bahan-bahannya:
400 gm kacang buncis
1 batang lobak merah
1/2  cili besar.
2 ekor sotong / udang
1 ketul ayam potong dadu.
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sb sos tiram
garam secukunya / secukup rasa meggie
sedikit air jika suka.

cara-caranya:
  • potong buncis dan lobak merah dan cili besar ketepikan.
  • hiris bawang merah dan putih, kemudian tumis hingga layu
  • masukkan ayam gaul rata..masukkan sos tiram dan garam secukupnaya.
  • masukkan sotong dan kacang buncis serta air..kacau sebati hingga kacang agak layu.
  • siap boleh dihidangkan.

senang je, main campak2 je..
selamat mencuba!!!
 
sedia untuk dihantar..

Ayam Black Paper

Ain Fajar | 8:34 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
n3 yang lewat sehari..semalam rase penyakit M menguasai diri pulak..so hari ada mood sikit baru leh update menu semalam..semalam menu sedikit simple, ayam lada hitam dan kecang buncis goreng..senang je nak buat ayam lada hitam hitam ni...
inilah kejadian ayam black paper saya..biasanya ayam balck paper ni tumis2 bawang letak lada hitam air dan kicap hitam dah siap...tapi saya lebih suka buat stale macam buat masak kicap..kiranya saya mix kan resepi..baru ada ummmph!!!.

  ok jom tengok resepi..dah malam ni tak nak celoteh panjang..

Ayam Black Paper.

Bahan-bahannya :

1/2 ekor ayam. (potong kecil)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia.
2 biji cili besar merah
2 sb serbuk lada hitam
2 sb sos tiram
4 sb kicap manis
3 sb sos lada hitam.
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
air secukupnya
1 sb Tepung jagung + 1 cawan air

cara-caranya.

  • tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
  • tumis bahan yang di tumbuk bersama kulit kayu manis dan bunga lawang.
  • masukkan serbuk lada hitam, sos tiram dan ayam kacau rata.
  • masukkan air masak sehingga ayam masak.
  • masukkan cili besar perasakan dengan garam.
  • masukkan air tepung jagung, tunggu kuah mengelegak. 
  • dah siap..
mudah je kan..
selamat mencuba!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...