Feb 26, 2011

Ayam semur

Ain Fajar | 4:59 AM | 1Comments |
Assalamualaikum...
n3 kali ni adalah menu tengah hari tadi dan mcm biasa akan di bawa ke malam..ayam masak semur!!sebenarnya saya pun tak tau kenapa nama masakan ni masak semur..kemungkinan besar ianya adalah dari bahasa jawa.. ye lah masakan ni adalah resepi ibu mentuaku..keluarga en.abg mmg jawa tulin..saya ni dah kacuk2 dah..bahasa yang kami guna kat rumah bahasa melayu biasa..cuma persekitaran kampung dan kawan2 mmg jawa..so saya mmg faham kalau org cakap jawa..haa no kutuk2 ok!..
ok ni lah rupanya, mcm ayam masak kicap kan?, resepi masak semur ni, kita boleh guna ikan tenggiri atau ikan kayu selain ayam..biasanya mak metua saya guna resepi ni untuk masak ayam kampung. tapi saya guna ayam pekan je..jom tengok resepi. tak susah, sangat lah senang.saya masak ni kira main agak2 je.

Bahan-bahannya : )
1/2 ekor ayam
3 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 sk jintan putih *
1 sk biji ketumbar *
1/2 inci halia *
1/2 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
sedikit ikan bilis (agak2 je)*
1 sb sos tiram
lada hitam
1 cawan air
kicap manis (ikut citarasa masing2)

Cara-caranya : )
  • bersihkan ayam, lumur ayam dengan sebuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga masak
  • satukan bahan-bahan yang bertande bintang, kemudian kisar guna mesin kering atau tumbuk lumat.
  • masukkan bahan yang telah di kisar lalu tumis hingga sedikit garing.
  • masukkan kayu manis, bunga lawang, sos tiram, kicap dan lada hitam.
  • masukkan air. apabila sudah mengelegak masukkan ayam.
  • gaul sebati. boleh tutup api apabila kuah menggelegak dan menyerap pada ayam.
dah siap!!!selamat mencuba!!
P/S jika ingin menggunakan ayam kampung boleh masukkan 2 cawan air, tunggu ayam lembut, jika belum lembut masukkan air lagi dan tambah kicap.

Muffin kelapa

Ain Fajar | 12:50 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
petang tadi saya buat maffin. tak pernah buat muffin, ni kira 1st la..saya buat muffin ni, sebab nak balas balik nasi dagang yang jiran sebelah bagi..semalam jiran saya ni buat kenduri doa selamat untuk pembukaan kedai barunya,, so dorg bagi la kat kami nasi dagang...mmm rezki tengah2 malam...sekali sekala..kalau selalu boleh gemuks la, mau jg badan ni benjoi sana sini..hahaha..

muffin kelapa versi ain. hehehe..1st buat terus menjadi, ni yang suka ni..tapi betul ke muffin lembut? saya tak suka makan muffin tapi suka buat, so tak tau muffin ni betul2 jadi ke tak..biasanya kalau muffin mesti merekah dan keras?sape leh jawab yer?? tapi muffin ni mmg sedap, rasa lemak serbuk santan dan kelapa keringnya, jiran saya cakap pun sedap dan terus nak tempah...hhmmmm!!lebar senyuman saya...saya yang tak suka ni pun habis 2 3 biji sekali makan. c kakak n en.abg lagilah tau2 hilang je dari pinggan..
ok kita skodeng dulu resepinya..resepi ni saya intai2 kat blog CMG dari DTS, kalau try resepi dari CMG ni mmg tak penah kecewa..i like DTS..

sumber : Chef Mat Gebu (DTS)
Bahan-bahannya : )
125 g mentega
2 biji telur gred A
80 g gula halus
150 g tepung berserbuk penaik (self-raising flour) 
30 g kelapa kering
1 camca besar serbuk santan
1/4 cawan susu segar (mat guna susu cair)
1 camca teh pandan paste
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur

 




CARA MEMBUATNYA :-)
  • Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung kek dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
  • Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
  • Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. 
  • Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang.....
 memang senang nak buat. selamat mencuba yer!!! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...