Jan 24, 2015

Brownies coklat

Ain Fajar | 4:07 PM | 2Comments |
Assalamualaikum

Kelmarin pertama kalinya saya buat brownies..di sebabkan kawan saya minta buatkan untuk canday table birthday anaknya..alhamdulillah terus menjadi dan rasanya sangat sedap..rasanya tak nak jual nak makan je..hihi tapi malas lak nak buat lagi..bahan2 pun dah kehabisan..
bak kata pemilik blog yang saya skodeng resepi..brownies ni paling sedap dn mudah..saya pun cuba tanpa was-was..tapi ternyata memang ianya benar..beliau siap wat jual lagi..dan sangat di minati orang ramai.
.

oklah jom tengok resepi

Rujukan: ourkizuna.blogspot.com
resepi asal: ilyana Abdullah Siste's cakery

Bahan-bahan 
8x8 inci

Bahan A:
170gm chocolate masak
90gm butter
35gm serbuk koko

Bahan B:
100gm tepung gandum
1/4ts baking powder
1/4 ts 

Bahan C:
2 biji telur
180gm gula kastor
1ts vanila


Cara-caranya:
pukul bahan C hingga kembang
cairkan bahan A
masukkan bahan A dan B ke dalam bahan C gaul sebati
masukkan ke dalam loyang
bakar pada suhu 170c selama 30minit

tips: brownies akan kembung naik dan akan terus tuun balik..yang menunjukkan brownies dah masak.

hias brownies dgn almond nips dan paipkan dgn coklat masak.


permurkaan brownies akan kering, tapi bila di makan moist sangat..sedap lah..rangup di luar, lembut di dalam..tak rugi membuatnya.

selamat mencuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...