Oct 23, 2014

pink color

Ain Fajar | 7:56 PM | 1Comments |
Assalamualikum

Bila ank perempuan semestinya pink color yg menjadi pilihan..bg saya suka warna purple..kadang2 sy gabungkan kedua warna ni menjadi satu..akan menghasilkan warna yang sangat cantik..sejuk je mata memandang. Kebetulan ank sulung saya suke purple dan yg kedua suka pink..jadi yang ke3 ni saya gabungkan kedua2 warna..tapi jarang ade barang yang digabungkan. Jadi pink je lah yang jadi pilihan ci ibu..baju2 sumaiyyah juga banyak yang pink..


6bulan aisyah sumaiyyah dah mula naik woker, sampi la kini umur sumaiyyah dah masuk 9bulan dah laju di kesana kesini dengan wokernya..merangkak belum lagi..baru nak angkat badan..tak pe lah kan adik..lambat pun xpe janji adik sumaiyyah sihat dan membesar dengan bangga.



muffin nutella

Ain Fajar | 7:50 PM | 1Comments |
Assalamualaikum

lama menyepi dapur alam maya saya nie..kemudahan untuk meng update tak de..masa lapang juga dah terisi dengan oder dan melayan si kecik yang semakin membesar..dah lama tak syer resepi..rindu juga nak membaking untuk kepuasan diri sendiri..mencuba pelbagai resepi seperti dulu..semalam saya curi juga masa untuk mencuba resepi baru..resepi yang mudah sahaja.

resepi ni saya terjumpa di page kongsi resepi di fb..simple sangat dan bahannya pun sangatlah seikit..jom kita skodeng resepi dan rupa paras muffin comel tu..

 saya buat saiz kecik, comel je,senang nak ngap..dan kalau anak-anak makan mesti terus habis..kalau buat saiz yang besar makan sikit2 je..geram juga kadang tu..

 ok resepi saya cedok di page, boleh tengok pada gambar yang saya save di bawah.sangat mudah dan simple sangat..kalau anak-anak nak buat pun boleh.

mudah kan..cubalah rasanya pun sedap.

 semakin berkurang
daaaa tinggal sebiji je..cepat je abis..makan panas2 lagi sedap..rangup di luar lembut di dalam.

Aug 30, 2014

Donut gebu

Ain Fajar | 3:17 AM | 1Comments |
Assalamualaikum

Salam petang sabtu yang tenang..dah lama tak syer resepi kat sini..sunyi sepi dapur alam maya ku..rasa teringin nak makan donut besar tapak tangan orang gemuk, mana nak cari? Big apple @ dunky donut mana ade kat kampung ni..jadi saya kena uli sendiri..lagi sedap dan semestinya puas hati..buat 1/2kg tepung boleh makan 2 3 hari.

ok lah kali ni saya nk syer resepi donut yang dah edit sedikit bahan2nya..supaya hasilnya memuaskan selera hati saya..banyak resepi donut donut saya dah pun kongsikan di sini..kali ni saya nak syer resepi yang saya telah edit dari pengalaman membaking. Jom skodeng sikit resepinya tu.


Bahan-bahan
500gm tepung gandum
11gm yis kering
20gm susu tepung
1biji telur
15gm gula aising
2sb marjering
1 1/2 cawan air sejuk dari peti ais
1sk double baking powder

Caranya:
Masukkan semua bahan kecuali mentega.
Uli hingga menjadi doh.
Masukkan marjerin dan uli lagi hingga licin @ elastik

Keluarkan doh, canai dan terapkan dengan acuan donut.
Perap donut hingga naik 2x kali ganda @ ringan.
Goreng donut dengan api perlahan..balik2 kan hingga kekuningan.
Angkat dan salut dengan gula kastor @ celup coklat.


Hasilnya donut sangat lembut bak kapas, luarnya rangup..kelembutannya mampu bertahan lama.
Yang bestnya kita tak perlu ambik masa yang lama untuk membuat donut ni..doh  cepat kembang..sangat berpuas hati.

Selamat mencuba.

Aug 24, 2014

Meniarap

Ain Fajar | 12:11 AM | 0Comments |
Assalamualaikum
 Hari nie nak cerita kisah sumaiyyah..sumaiyyah dah pun masuk 6 bulan setengah. Bila masuk bulan 9 umurnya meningkat 7bulan.dalam bulan ni banyak perkara yang dia belajar. apa ketara pada 14/8/14 dia mampu untuk meniarap sepenuhnya..itu lah Hadiah istimewa yang saya dapat di hari lahir saya tahun ni...alhamdulillah..syukur sangat Allah memberi puteri yang sihat untuk kami sekeluarga..semua orang sayang kan sumaiyyah.







Jun 30, 2014

cheese tart blueberry

Ain Fajar | 8:09 PM | 1Comments |
assalamualaikum

Dah lama saya nam update resepi untuk cheese tart nie..tapi boleh pulak saya lupa letak kat mn ntah resepinya..di bawah ade 2 gambar cheese tart yang berbeza..yang loretan warna pink adalah strawberry cheese tart, dan yang warna purple adalah blueberry cheese tart. ok terus je pada resepi yang suka saya nak syerkan.


kali ni saya menggunakan resepi yang saya intai dari dapur ldyila yang mana resepi sarang lebah beliau yang sangat terkenal di dunia masakan dan ianya sudah pun digunakan kepada semua orang sebagai sumber pendapatan, termasuklah saya sendiri..murah rezeki beliau




tart crust
sumber : ladyila

200 gm mentega
1 biji telur
400gm tepung gandum
1/4 susu tepung
1 sk esen vanila

cara-caranya:
gaul semua bahan hingga menjadi doh
simpan doh beberapa jam
masukkan doh ke dalam acuan tart
bakar selama 15minit pada suhu 180c

inti cheese

250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur
1/2 sk esen vanila

caranya
pukul cream cheese dan gula hingga kembang
masukkan  telur dan esen vanila pukul hingga adunan licin

masukkan blueberry filling ke dalam tart crust dan masukkan adunan cheese dengan penuh dan membukit
bakar tart selama 20minit
bila tart sudah masak, jangan terus keluarkan tart sebalikkan cuma buka pintu oven hingga tart sejuk.
istimewanya tart nie, kulitnya tahan lebih lama kerangupannya..jadi selepas nie mesti guna resepi yang nie, pasti puas hati.

Puding Roti sos kastad

Ain Fajar | 7:13 PM | 0Comments |
Assalamualaikum

salam ramadhan almubarak, masih belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan..alhamdulillah dah hari ke3 umat islam menjalankan ibadah puasa..alhamdulillah semuanya berjalan lancar, anak2 dara saya tu pun dah mula belajar puasa..liatnye nak bangun sahur dan bangun ke sekolah, di sebabkan malam tido lambat kerana siang dah tido lama supaya tak terasa masa berlalu.

oklah berbalik pada tajuk diatas, 1 ramadhan yang lepas saya ade membuat puding roti yang ade sos kastad, ini adalah permintaan kakak ipar dan biras saya yang sedang mengandung..jadi saya pun bersemangat nak buat..lagipun dah lama saya tak syer resepi di blog kesayangan saya ni..bulan puasa ni saya banyak masa free jadi saya boleh lah mencuba resepi-resepi dan kongsikan di sini..


senang sangat nak buat puding roti nie, bahan-bahan yang di gunakan pun sikit je..saya dah pun syer resepi ni di group fb, nampaknya ramai yang sukakan puding roti nie..ade juga yang dah pun mencuba..ok jom kita skodeng resepinya.


PUDING ROTI

8 keping roti
1 sb tepung jagung
2 sb mentega cair
4 sb gula pasir
500 ml susu cair
1 sk esen vanila

caranya;

koyakkan roti dan terus susun di dalam loyang
campurkan bahan lain kacau hingga gula larut
masukkan ke dalam roti yang telah di koyakkan tadi.
rendam duu 20minit
barulah dikukus selama 30 minit..juga boleh di bakar 30minit -45 minit

sos kastad
1 tin susu cair
2 sb tepung kastad
2sb gula kasar

caranya:
masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan
kacau hingga kuah pekat
dan sejukkan keduanya
potong puding roti dan siram sos kastad sebelum di hidangkan.

komen k.ipar saga sangat sedap, jadi ape tunggu lagi selamat mencuba!

Jun 23, 2014

Oder minggu ni

Ain Fajar | 1:43 AM | 0Comments |
Assalamualaikum

oder yang saya terima dalam masa dua minggu sebenarnya..masa tak mengizinkan untuk saya mencatit di sini sepanjang masa...masa sangat cemburukan saya..dek kerana sumaiyyah masih kecil.

jom layan dulu oder yang terima, alhamdulillah rezki allah beri pada saya tak putus2..saya dengan rasa syukurnya dapatla saya mengasah bakat yang ada di samping menjana pendapatan..dan juga dalam masa yang sama menjaga anak2..


cohocolate moist cup cake, untuk door gif


 15/6/2014 yang lalu masing2 menyambut hari bapa, kawan saya tak ketinggalan menraikan hari bapa bersama bapanya dan suaminya..saya sendiri tan sambut, sebab bagi saya hari2 adalah hari istimewa buat bapa dan suami saya..ye la kan mereka setiap hai pun berkerja mencari duit untuk kami dan menjalankan tangungjawab mereka tanpa henti..

dua minggu yang lepas sebenarnya minggu yang agak mencabar bagi saya, kerana kek yang diminta oleh costemer saya merupakan decoration yang tak ernah saya buat sebelum ini..saya mencabar diri saya dengan menerima tempahan tersebut..alahamdulillah semua kek yang saya buat mendapat pujian dan rasa puas hati costemer dan para tetamu yang hadir.





kek kawin yang di minta adalah kek red velvet dan di lapisi serta di saluti dengan cream cheese..kemuadian untuk dapatkan kek yang lebih kemas saya siram steambuttercream..kek nampak seperti foundant..
tema yang pihak pengantin inginkan alah tema jepun..dengan bunga simple iaitu bunga sakura..



ini pula adalah kek chocolate moist yang di saluti dengan cream cheese, yang dihias dengan buttercream sebagai hiasan rumput..untuk tema utraman saya lukis gambar dengan coklat masak kemudian di warnkan dengan piping jelly.

al-kisahnya ianya jadi macam sebab costemer saya tak setuju dengan biru aising yang saya buat, jadi saya letak piping jelly biru di permurkaan kek yang mana ianya nampak seperti langit..dan saya terpaksa melukis gambar utraman erana edible image karton utraman kehabisan stok..alhamdulillah beday boy firas sukakannya.

 doogif cup cake dari costumer key utraman untuk kawan epada beday boy


kek frozen, sebenarnye ni adalah kek beday k.long, anak dara saya tu dah sibuk sangat nak kek frozen..minta ibunya buat kek dan bawa ke sekolah..nak ikutkan dia, dia minta saya buat patung elsa dan ana dari gumpaste..tapi masa dan keadaan sangat tidak sesuai, jadi letak edible image sahaja untuk merealisasikan impiannya.



spans cake dengan buttercream..sememannye simple je..tapi ianya nampak cantik dan menarik..dunia kek kini di landa musim bunga penuh di keliling atau pun kek foundant yang bertema..ini merupakan percubaan saya yang pertama.



ini juga kek yang mengikut tred terkini..bunga ros yang di penuhi dengan bunga ros reben kecil menambah lagi keserian kek.


selain kek, untuk dijadikan sebagai doogif bahulu bunga pecah 8 juga turut menjadi pilihan untuk di sumbangkan kepada para tetamu.


 200 biji bahulu pecah 8 berserta kotak


cheese tart hie..kawan says oder untuk jamu tetamunya semasa kenduri marhaban anaknya..alhammdulillah ianya mendapat pujian yang sangat positif, terima kasih kepada penyumbang resepi..nanti post seterunya saya akan kongsi resepi.

satu lagi cabaran baru yang saya terima, bermain dengan foundant untuk kek yang bertemakan game angry bird..anak buah en.abg asik cakap bila nak buatkan kek angry bird untuk dia..dari bln1 yang lalu lagi ibunya dah minta saya buat tapai masa tak mengizinkan. alhamdulillah impian telah direalitikan..jom layan beberapa post yang saya ambil.







ok ni sahaja untuk oder 2 minggu yang lalu...hujung minggu nie ade sorang costemer yang inginkan kek beday anaknye yang bertemakan upin ipin, juga minta saya lukis, serta kek beday ibunya yang bertemakan taman bunga.

nnt says update lagi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...