Jun 14, 2012

Non-bake cheese cake

Ain Fajar | 3:00 AM | 27Comments |
Assalamualaikum..
Hari nie nak tayang cheese cake plak..1st buat nie..selalunya buat yang bakar je..saya kureng sikit nak makan yang tak dibakar nie, ..saya buat nie pun sebab adik saya nak sangat makan cheese cake tapi kan dalam keadaan yang kelam kabut minggu nie saya buat yang cepat dan senang je...saya google la cari resepi cheese cake yang tak perlu bakar, godek2 bekukan kejap dalam peti ais dah boleh makan. masak dalam peti ais nie boleh tinggal bape lame kita nak, boleh la buat keje lain..


Ini lah kejadiannya..letak blueberry filling sikit kat atasnya untuk menambah selera...ceh!!hehehe konon2 la,tapi ade fungsinya juga ianya untuk menghilankan muak...hasil saya mengoogle resepi cheese cake nie saya jumpa resepi yang semua bahan ade pas tu senang dan cepat membuatnya..resepi nie kalau tetibe tetamu nak datang boleh la buat cake nie senang sangat..ni dah nak raye kan kalau kuih raye dah habis boleh gedok2 cheese pastu, masak kat peti ais.siap!!.


oklah jom tengok resepinya

Non Bake Cheese Cake.

sumber :sonarhea khan

Bahan-bahannya:
lapisan cheese
250gm cream cheese
120gm gula halus
7-8 keping biskut Oreo
250ml whip cream
10gm geletin
50ml air

lapisan biskut
1 paket besar biskut Oreo
125grm butter
2sudu gula

cara-caranya:
  • cairkan butter dan masukkan gula, hancurkan biskut oreo, gaulkan sebati
  • masukkan biskut dalam loyang 7 inci dan tekan-tekankan sehingga padat.
  • simpan dalam petia ais.
  • sementara itu buat bahagian cheese.
  • larutkan air dan geletin secara double boil.
  • pukul cream cheese bersama gula hingga gebu masukkan geletin dan whip cream
  • pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 5 minit.
  • tuang adunan cheese atas lapisan biskut dan simpan dalam peti sejuk selama 3jam atau lebih.
  • hiasla ikut creativiti masing.. 
  • siap untuk dihidangkan..
mudah je, belum cuba belum tau kan..ok jempun makan!!
selamat mencuba!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...