Jul 5, 2011

Toturial buat Umi

Ain Fajar | 8:59 AM | 4Comments |
Assalamualaikum..
salam semua...buat donut lagi!!tengah nak demam nak makan donut ni...hehehe tapi sebenarnya, n3 kali ni saya buat khas untuk umi sahabat saya sorang tu...kwn2 yang nama umi juga boleh juga tumpang belajar..ramai kawan saya yang bernama umi, umi mastura, umi fadhilah, umi solha dan umi atikah..lepas ni tak tau la umi ape pulak...toturial ni saya tuju buat umi mastura...umi kata dia buat donut tak seperti yang dia harapakan, tak tau la kenapa.. saya sendiri tak tau puncanya sebab dia jauh di selangor..tak per yer umi nnt ko try lagi sampai berjaya..mn yang aku boleh tolong aku tolong..ok..
yang ni saya buat donut ball untuk syuhada..kalau dia makan donut yang besar tu, dia akan makan yang ada choclate je, kalau buat bulat kecik2 dia akan makan semua. so tak rugi la..hehehe..

ok tengok resepi dulu:
BAHAN-BAHANNYA:)
1 cawan tepung gandum
1cawan tepung roti
1/2 cawan air suam
3 sudu susu tepung
2 sudu gula
2 sudu mentega cair
1/4 sudu garam
2 sudu yis kering
1 biiji telur
cara-caranya dan step by step:
.
campurkan air suam dengan yis selama 5 minit atau  berbuih
campurkan semua bahan2 kering dalam mangkuk besar
lubangkan tengah tepung dan masukkan air yis tadi,
uli tepung sebati dan masukkan minyak dan telur. uli tepung hingga menjadi doh yang licin. (tidak melekat di tangan dan mangkuk. perp selam 30 minit.
gambar di atas yang kiri belum kembang dan yang sebelah kanan sudah kembang 2 kali ganda..tak nampak bezanya pulak kan, saya ambil gambar dekat. tapi boleh lihat yang lum kembang agak mengerutu sikit dan yang kembang agak licin sikit permukaannya
ok, lpas dah kembang tu, saya buat bulat2, ikut suka lah nak wat besar mana pun. yang kiri tu lum kembang..jangan lupa tabur tepung atas dulang supaya tak melekat masa doh mengembang nnt..perap selama 15 minit..yang belah kana tu dah kembang 2 kali ganda..kemudian boleh terap dengan acuan donat..kalau tak guna acuan cucuk tengah doh dengan jari dan tarik2 sikit..kemudian biar seketika..

zooom sikit doh yang kembang licin je
panaskan minyak, apabila dan panas slowkan api..masukkan donat dam sentiasa balik2 kan hingga donat kekuninga. p/s: jangan masukkan donut banyak2 dalam kuali sebab donat akan kembang lagi apabila di goreng.
gambar donat yang baru sahaja dia angkat dari kuali.




yang ni donut ball yang saya buat untuk c kakak..
donut yang siap di salut choclate masak dan choclate rise...sedia untuk di hidangkan..kalau nak letak toping ape2 pun boleh. gula kastor ke, gula aising, jem ke..ikut suka selera anak tekak lah yerrr...

ok itu sahaja...senangkan uli guna tangan pun boleh, guna mesin lagi ;a boleh dan pastinya memudahkan tugasan....harap2 gambar step by step ni dapat membantu umi dan rakan2 yang lain...ape yang penting jagan cepat putus kalau kita nak hasil yang memuaskan..
selamat mencuba!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...