Apr 6, 2012

Kek coklat kukus

Ain Fajar | 11:10 PM | 3Comments |
Assalamualaikum..

n3 kek pulak kali nie..lama tak buat kek..saya buat kek ni sebab anak dara saya yang sulung tu sebuk nak makan kek strawberry..macam la dia nak makan strawberry yang masam tu..buat je lah kek coklat tapi letak aising dan letak je strawberry kat atasnya satle..buat dalam 4 biji je, itu pun saya buat saiz cup cake..dan selebihnya saya buat mini cup cake..senang nak makan dan saya memang suka yang comel2 nie..saya sangat suka cake chocolate moist..macam2 resepi saya da try..resepi dari chef Zubaidah salah satu resepi pujaan hati..tapi kali nie saya guna resepi dari zaima, saya jumpa di fotopage beliau..ramai blogger masakan dah try resepi ni, saya je yang selalu ketinggalan, maklumla baru nak belajar2..

suka saya nak syer kat sini resepi kek ni..sebab resepi yang nie pun dah buat saya jatuh hati..sebab hasilnya mmg tak mengecewakan..lembut dan sedap..makan tak jemu..lepas satu, satu lagi dan lagi dan lagi..tak sedar dah banyak masuk mulut..ank2 dara saya pun macam tu sorang sepinggan ngadap sorang satle..terkejut juga..memang sedap..
Kek coklat kukus
sumber : zaima fotopage.

Bahan-bahannya :)

BAHAN A: 
1 cawan  minyak / batter
1cawan serbuk koko
1 cawan susu cair / susu segar
1/2 cawan susu pekat.
1 cawan gula pasir

BAHAN B :)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 sb baking powder
3 biji telur.

Cara-caranya: )
satukan bahan A, larutkan di atas api perlahan.
pukul telur hingga berbuih, masukkan bahan A dan kacau rata.
masukkan bahan B dan gaul rata..
masukkan dalam loyang dan kukus dalama masa 1 jam / hingga masak.

Bahan-bahan untuk aising:

125gm kream well
125gm mentega
112gm gula aising (ayak)
pewarna mengikut kehendak masing2.

caranya:
  • putar semua bahan hingga kembang dan berkrim
  • bila dah siap bolehla masukkan pewarna ikut kesukaan masing2..
  • gula aising tu boleh dibuat sirap (air gula yg pekat) jika suka, aising akan menjadi lebih nampak kilat dan licin.

p/s : terpulang pada anda nak buat cup cake ke, kek besar ke atau mini cup cake..mcm yang saya buat..

ni yang saya buat saiz mangkuku biskut...comel sangat..nak mkn pun senang
 dah buat mini cup cake ni, saya tulis hapy beday..saje kurang kerje hahaha
letak dalam kotak coklat macam ni pun cantik..buat macam pop cake, leh hias ikut creativity masing2.

selamat mencuba!!sedap tau kek nie..tq pada zaima..memang sedap kek ni..saya bagi 10bintang mcm resepi chef zubaidah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...