Feb 8, 2012

Chicken Chop Grill

Ain Fajar | 9:49 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
Menu malam ni, makan western food lagi..tapi kali ni guna ayam pulak..sebenarnya saya saje nak try untuk keluarkan tulang ayam dari isinya dengan cantik..biasanya kalau nak buat chicken chop yang goreng atau pun yang grill ni, kita akan guna isi ayam yang bahagian peha ayam, so kena buang dulu tulangnya..ada caranya juga nak keluarkan tulang dari isinya supaya isi ayam cantik je bentuk dan kelebarannya..untuk petama kalinya memang salah dan tak cantik..dan kali kedua alhamdulillah menjadi..tak cuba mana nak tahu kan..semua yang kita buat ada pengajarannya..
so..taraaaa ni lah hasilnya..kecik je, coz peha ayam tu dah di potong 2 oleh penjual ayam..tak plan pun nak buat..bila tengok ayam ni, tak tau nak masak ape..so saje lah try2 buat chicken chop grill ni..ok sedap mcm yang saya makan kan kedai tu..resepi asal saya guna sama mcm saya buat daging ari tu..kombinasi makanan lain mcm biasa coslow dan kentang goreng..

Bahan-bahannya :)
4 keping isi ayam (dr bahagian peha)
2 sb sos tiram
2 sb sos BBQ
1 sk serbuk lada hitam
1 biji bawang putih

cara-caranya :)
  • lumurkan semua bahan keatas isi ayam.
  • peram semalaman.
  • bakar atas kuali leper separuh masak, kemudian bakar dalam oven hingga masak.
  • saya masak dalam oven 15 minit pada suhu 200c.

Sos Lada hitam : )
1 biji bawang merah besar
2 sudu marjerin
1 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
1 sb serbuk lada hitam
1 sb kicap
suku biji kiub ayam maggie
250 ml air
2 sd tepung

caranya :)
  • bawang dipotong dadu. dan tumis bawang hingga layu.
  • masukkan air yang telah larutkan dengan tepung
  • masukkan semua bahan2 lain.
  • tunggu sos pekat.
  • siram atas ayam yang telah masak tadi dan sedia dihidangkan..

selamat menjamu selera..
cubalah yer..senang jer!!!

Popia Isi ketam

Ain Fajar | 9:23 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
minum petang tadi popia isi ketam..paling senang dan cepat penyediaannya..10 minit dah siap..kuih ni ssuai la sangat kalau kita nak buat last-last minit..kot la tetibe ada tetamu bertandang, tak pun penat2 balik dari kerje tetibe terasa nak minum petang, boleh la buat kuih popia isi ketam ni..bahan yang di perlukan segera dan boleh disimpan lama..sedap pun sedap..hehehe puji diri sendiri nampak..

selain isi ketam, ada juga saya letak sayuran yang memang jenis tahan lama dalam peti ais..sesuai juga untuk kanak-kanak, cukup khasiatnya..ok jom semak resepi..

Bahan-bahannya : )
kulit popia segera secukupnya
1/2 batang lobak merah
1/2 batang timun
2 sudu makan sos tiram
1 biji bawang merah
isi ketam secukupnya ( potong dua jika panjang)

cara-caranya :)
  • parut lobak merah dan timun
  • hiris bawang merah dan tumis hingga layu.
  • masukkan lobak merah dan timun serta sos tiram.
  • masak hingga sayur layu sedikit.
  • angkat dan letak atas penapis.
  • ambil kulit popia, letak sedikit sayuran dan letak isi ketam, gulung macam biasa.
  • goreng dengan api yang kecil.
  • siap dihidang bersama cili sos Thai.

senang, simple dan semestinya sedap..
selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...