Mar 25, 2013

seri muka

Ain Fajar | 5:04 PM | 1Comments |
Assalamualaikum

 suke saya nak syer resepi yang semestinya sedap, cantik dan mudah di sediakan...banyak resepi yang saya cuba, rata-ratanya belum menepati citarasa saya dan orang di sekeliling saya...resepi ni memang terbaieeeekkk...masa saya google resepi sri muka nie, saya terjumpa satu blog sally-rashid yang mana beliau kongsikan resepi yang beliau katakan tobat sedap hehehe, tang tajuk pun beliau tulis seri muka yang paling sedap..ape lagi saya terus je salin dan terus je buat...bila saya potong sedang elok je kejadiannya...saya terus je jual kat kantin sekolah dannnnn habis...hehe bukan la banyak pun saya jual tapibila habis bermakna ianya di terima oleh orang yang suka memakannya...dah banyak kali buat mesti habis...tq sangat2 kat penyumbang resepi nie...

 gambar tak lawo, sebab ambik time subuh2 tu sebelum di hantar ke kantin...tak pe la kan janji ade gambar...cantik je potongannya..memang kejadiannya tak lembik dan tak keras sedap rasanya..

 Bagi yang nak mencuba bolehla try resepi yang saya sertakan nanti...jom semak resepi..

sumber : sally rashid
               mamawahida
              ayu singapore

bahan-bahannya:

bahan A (lapisan bawah)

500gm pulut
300ml santan pekat
300 ml air
2sk garam

caranya:
  • rendam pulut 4 jam
  • campurkan air dan santan serta garam ke dalam pulut dan kukus 30 minit
  • masukkan dalam loyang dan tekan2 padat.

bahan B: lapisan atas

250 gm gula kastor
100gm tepung kastad
400ml santan pekat
400ml air
20gm daun pandan
4 biji telur
1/2 sk garam
1/4 emulco pandan.

caranya,
  • ambil jus daun pandan bersama 400ml air..
  • campurkan semua bahan B, blend hingga sebati,
  • masak atas api hingga pekat
  • tuang adunan atas pulut tadi, dan kukus selama 30-40 minit
selamat mencuaba.

Mar 17, 2013

Kek weding team biru

Ain Fajar | 7:52 AM | 0Comments |
Assalamualaikum

Minggu ni sy dpt oder kek weding lagi. .alhamdulillah ianya membatu saya mengasah bakat. .semoga saya bertambah mahir. .teringin nak buat kek yang cantik seperti orang lain..

Oder ni dari kawan lama saya..saya kawan sejak kecik laki..sebab ibu bapa kami berkawan.

Kek kawin tiga tingkat..kek yang saya buat adalah kek coklat di saluti dengan buttercream dan di hiasi dengam bunga foundan..dua tinggkat kek bulat..dan yang atas seksli cup cake..memang permintaan kawan saya mcm ni..

Tingkat teratas sekali.8biji cup cake..


Tingkat kedua.
Tingkat pertama..

Zoom sikit bungs foundant yang saya prsktis..lps ni nak up date lagi bunga rose dan bunga2 yang lain





Satu lagi cabaran baru bagi saya..sebelum ni orang oder bahulu kecik2 je..tapi kali saya 
Menerima oder bahulu ikan yang besar untuk hantaran pertunangan..ikan ni lebih kurang 12 inci panjang..nak buat tu senang je..bancuh2 lepas tu bakar..tapi tang nak kelurkan dari acuannya la yang susah sikit...takut teputus ekornya..oder yang saya terima bahulu ikan besar seekor..alamak..bila da jadi nampak togel je ikan besar seketoi..nampak kosong..bilabiasanya ade anak-anaknya..memandangkan saya tak acuan anak ikan saya hiasla dengan bahulu cermai dan sedikit bunga sebagai penyeri..harap2 tuan yang menpahnya tu berpuas hati..sebab ade sikit kecacatan...huhu..
Ok lah nanti up date lagi..

Mar 14, 2013

Bahulu gulung

Ain Fajar | 7:33 AM | 3Comments |
Assalamualaikum.

Hari nie saya buat bahulu gulung..kuih traditional yang tak lapuk dek zaman..sekarang nie masih banyak permintaan ke atas bahulu tak kira ape jenis dan penampilan bahulu tu..dulu2 kuih nie time raye je ade, tapi kini dah tak kira musim..setiap hari ade bila kenduri kendara lagi la banyak..mereka hidangkan untuk para pekerja rewang..
saya buat bahulu nie saje nak praktis..sebelum mak meninggal bahulu gulung adalah salah satu produk yang sangat laris terutama musim perayaan..kenduri kendara pun ade juga permintaannya...dah alang-alang saya sekarang dah tinggal di kampung jadi saya nak teruskan usaha arwah dan kalau boleh mengembangkan lagi seperti impian beliau...tambahan pula orang kampung menggalakkan saya meneruskan ambil tempahan...di sebabkan permintaan menggalakkan saya pun ambil kesempatanla kan...beberapa bulan lagi dah nak puasa, jadi saya mesti praktis dari awal...buka ape kadang-kadang bila dah biasa buat pun tak menjadi seperti yang diharapkan, lagi2 la kalau tak biasa buat risiko tak menjadi pasti lebih tinggi..

ini la rupa bahulu gulung yang saya maksudkan..buka kek roll tau..sangat berbeza dari segi rasa dan bahan-bahannya..teknik dan kemahiran menggulung sama je sama macam gulung kek roll..ok jom terus tengok resepi je lah saya kesuntukan masa..line ternet ie macam biskut plak, kejap ade kejap xde, harap je guna wifi tapi sama je macam guna brodband..huhu..bayo tetap maheee..


Bahannya:

4 biji telur
1 cwn gula pasir
1 1/2 cawan tepung
1 sb baking powder
1 sk vanila

cara-caranya:

pukul telur, gula dan vanila hingga betul2 kembang, adunan menjadi warna cream.
ayak tepung dan baking powder sebanyak 3x.
masukkan tepung dan gaul guna tangan perlahan hingga betul2 sebati.
sapu loyang dengan marjerin dan tabur tepung
tuang 100gm adunan bahulu dan bakar pada suhu 250c selama 3 minit.
bila sudah masak keluarkan dan sapu jem dan gulung dengan kertas..balut dengan kertas.
selepas beberapa jam boleh di potong dan di hidangkan.
boleh juga kalau nak letak perasa dan warna mengikut kegemaran masing..

selamat mencuba!!


kalau tak nak buat boleh oder je dengan saya, boleh pos :)
012-3111448 

Mar 13, 2013

Apam karemel

Ain Fajar | 1:34 AM | 1Comments |
Assalamualaikum

hari nie nak syer kuih apam yang sedap, lembut dan senang je nak buat..sangat puas hati..bahan2nya pun ringkas dan yang paling penting jimat kos..hehe

inilah hasil percubaan saya..pertama kali buat terus menjadi, buat kali kedua menajadi dan seterusnya terus je menjadi dengan gebu dan sangat cantik..memang best la resepi ni..tak rugi saya mencubanya..

 Ade yang mengelarkan apam ni, apam gula hangus, ade yang panggil apam karemel...bagi saya mana2 pun sama sebab tetap menggunakan gula yang dihanguskan terlebih dahulu..yang mungkin ade perbezaan dari segi penggunaan telur..jom la tengok resepi yang mudah dan simple sangat..saya cedok resepi dari blog mas..yang asalnya dari kak fida..memang terrrrbaeeekk..


sumber : kak fida & mas

bahan-bahannya:

bahan A :
150 gm gula putih
250 ml air

bahan B:
150 gm tepung gandum
2 sb susu segar / susu cair
2 sb mentega
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
75 gm gula pasir

cara-caranya:

  • cairkan gula dalam periuk, bila dah cair masukkan air perlahan-lahan..(hati-hati takut mercik gula sangat la panas dan bahaya)
  • bila air gula hangus dah sejuk masukkan semua bahan ke dalam blender, blend hingga sebati
  • sapu acuan dengan minyak / lemak sayur..panaskan kukusan
  • kukus apam selama 15 minit.
  •  
siap...senang je kan
selamat mencuba!!

Mar 11, 2013

kuih lapis pandan jagung

Ain Fajar | 5:55 PM | 1Comments |
Assalamualaikum

lama dah tak syer rsepi..banyak kuih muih yang saya buat tapi tak sempat nak update..maklum la lapy xde..klu ade en.abg punya lepas tu sibukla anak2 dara minta main game lah, nak tengok upin ipin la..nak update guna hp alahai kecik sangat tak puas rasanya..

ok kali nie saya nak syer kuih lapis pandan jagung yang saya olah dari kuih lapis pandan koko yang saya ambik dari dapur k.yatie..sukatan masih sama cuma saya tambahkan cream jagung sahaja dalam satu adunan..memang sedap..saya suka kuih lapis yang k.yatie buat tu..sedang elok je kejadiannya, tak keras dan tak lembut..

Ade tiga potong je yang tinggal untuk sarapan, yang lain saya buat jual, hehe alhamdulillah habis..lemak manis dan rasa jagung dan pandan memang sedap dan baunya wangi je..


sumber : sinar kehidupanku (k.yatie)

Bahan-bahan (loyang 8 inci)

Bahan A

  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tpng jagung
  • 1 sk garam
  • 2 cwn santan pekat
Bahan B
  • 1 1/4 cwn gula pasir
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn santan cair
  • 2 helai daun pandan-di simpul
Bahan C
  • pewarna hijau, perisa pandan
  • 1 cawan jagung cream
Cara-cara.
  1. Masak bahan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit.
  2. Sementara itu satukan kesemua bahan A di dlm mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu.
  3. Masukkan bahan B kedlm bahan A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
  4. Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna hijau/perisa pandan dan satu lagi letak jagung cream dan pewarna kuning
  5. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
  6. Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
  7. Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
  8. Masukkan adunan jagung 1 cwn dan kukus selama 5 minit.
  9. Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
  10. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
  11. Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya. Selamat Mencuba.

Mar 4, 2013

Bahulu Santan Kukus

Ain Fajar | 7:36 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

salam ceria..lama tak up date resepi..banyak resepi yang ingin saya kongsikan bersama di sini di samping sebagai rujukan saya sendiri dan anak2 masa akan datang..tapi masa tak mengizinkan..bila ade peluang je saya mesti curi sedikit masa untuk update resepi yang telah berjaya saya cuba.

Hari jumaat yang lepas saya cuba resepi baru bagi saya yang mak mertua saya selalu buat masa en.abg kecik2 dulu..kate en.abg kuih nie satu kegemaran dia masa dulu dan mungkin susah nak dapat makan lagi..ye lah mak dia pun dah tua dah tak berapa nak larat dan tak rajin dah nak buat kuih2 ni..bila raya sekali pun ank2 yang yang dah cukup penuh meja hasil pemberian ank menanatu.

inilah, bahulu yang saya kata en.abg suke sangat..saya saje nak try buat dan bagi en.abg makan dan komen...alhamdulillah menjadi katanya..saya sangat la berpuas hati kalau saya berjaya buat kuih traditional yang jarang orang muda buat sekarang nie..saya bangga pada diri sendiri..dalam masa yang sama tak lapuk lah dek zaman kuih muih traditional dalam masyarakat moden kini..ok lah tak nak cerita panjang jom layan resepi..mana tau ada yang nak cuba rase bahulu santan kukus nie.


Bahulu Santan Kukus
by: ainkamal

bahan-bahannya :

8 biji telur
2 cawan gula ( boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sb esen vanila
1 cawan santan serbuk. ( boleh juga guna santan cair "santan kotak")

caranya :
  • pukul telur gula dan vanila hingga gebu dan kembang
  • panaskan kukusan
  • masukkan tepung dan gaul guna tangan perlahan hingga sebati
  • masukkan santan serbuk gaul rata. jika menggunakan santan cair pastikan air kukusan sudah betul2 mengelegak. terus tuang dalam loyang 9 inci
  • kukus selama 45 minit 1jam

siap!!

hasilnya lembut, gebu, moist lemak manis..memang berbaloi...raya nanti mesti buat lagi untuk tetamu dan semestinya en.abg ku..hehe

oder kek kawin

Ain Fajar | 5:02 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

minggu lepas saya menerima oder kek perkahwinan buat adik kawan lama, kami kenal sejak umur kami 11 tahun dan sekolah menengah yang sama, kami berpisah selepas saya pindah sekolah tapi masih tusyen di tempat yang sama..bila selepas spm kami punberpisah lagi namun masih berhubung hingga sekarang..alhamdulillah...

last minit oder juga nie, 3 hari sebelum majlis kenduri kawan saya call nak oder sebab orang yang sponser kek adik dia cancel..huhu sabo je lah kan...jadi saya terima dengan senang hati dan buat mana yang termampu je..

ini lah hasilnya..saya buat dalam satu malam..waktu siang saya dah bakar kek, selepas isya' saya mendeco..ini je lah yang boleh tercapai yang sempat saya buat..kalau awal sikit boleh la buat bunga foundant bayak sikit bunganya..tema hijau, coklat dan cream..sy saje tmbh bunga pink supaya nampak berseri sikit..bunga keropok je..nk cepat..

tingkat atas


tingkat kedua

tingkat pertama.

kawan saya umi mastura, juga ade oder cup cake deco simple untuk majlis marhaban anaknya 40pc


dalam minggu yang sama saya juga menerima oder cup cake untuk majlis pertunangan dari insan yang saya tak kenali yang mewakilkan cikgu Hanifah kawan arwah mak saya.

tqvm besan cikgu Hansifah..cup cake dengan sedikit butercream dan sekuntum bunga keropok..simple dan cantik..

selain tu ade juga saya menerima oder tart telur dari kawan kerja kawan sekolah saya.
alhamdulillah syukur..semoga Allah mudahkan rezki saya...in sya Allah..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...