Jun 30, 2011

Donut Pisang

Ain Fajar | 8:04 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..
Donut pisang??!!...hhhmmmm mmg jarang kita jumpa, saya? dengar pun tak pernah sebelum ni..so bila tengok kat blog kawan2 blogger tersangatla teringin nak cuba dan rasa donut pisang ni...biasanya kalau balik kampung banyak pisang di bekalkan, jadinya saya pelbagaikanlah pisang untuk buat mcm2 kuih dan kek..
setelah mencuba, inilah hasilnya, lembut dan gebu..rasanya mcm mkn cekodok pisang + donut...haha lebih kurang la kan..kalau nak tau rasanya yang lebih tepat cuba sendiri, tak susah pun nak buatnya..resepi saya ambil dari blog k.yati..saya buat separuh dari adunan asal, banyak juga hasilnya...ok jom kita tengok resepinya layaaaan!!


Bahan-bahan ( Lebih kurang 30 keping )
  • 400 gm tepung roti
  • 100 gm tepung gandum
  • 11 gm yis segera (1 peket)
  • 100 gm gula halus
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk bread improver (opt)
  • 1/2 cawan air
  • 3 biji kuning telur
  • 300 gm pisang - lecek
  • 100 gm mentega - lembut
  • minyak masak untuk goreng terendam


Cara-cara
  1. Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.Masukkan pula pisang lecek dan mentega dan kacau sebati.
  2. Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.(Tambah tepung jika adunan lembik atau tambah air jika adunan kering)
  3. Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
  4. Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
  6. Salutkan donat pisang dengan gula atau choc cair ikut selera.
  7. Boleh juga dibakar...
 selamat mencuba!!!

Jun 26, 2011

donat berchoclate

Ain Fajar | 8:35 AM | 1Comments |
Assalamualaikum..
Dah beberapa hari tak mengupdate, ada je halnya...baru2 ni ada kenduri cukur jambul di rumah kawan kami, mereka adalah kenalan rapat abg dan kakak en.abg kiranya dengan kami dah macam mak cik dan pak cik sedara dah. dulu masa en.abg mula2 datang ke terngganu ni tahun 2004 merekalah yang tolong en.abg tumpangkan rumahnya, dan ke dua kalinya saya dan en.abg datang semula ke terengganu 2008 dorang juga yang tolong..sejak tu kami pun rapat dengan keluarga wak sahro ni..so ape2 kenduri kendara kami di jemput macam saudara dorg je..so saya pun mestilah mengenang jasa dorg..tiap kali dorg kenduri saya mesti bawa sesuatu kuih muai atau kek..almaklumlah org yang beranak kecik ni susah nak datang rewang..kali ni saya buat donat yang disaluti choclate..kali ni saya guna resepi yang saya ambil dari blog k.yatie.

resepinya donat ni agak berlainan sedikit dari segi bahan-bahannya..bahan tu boleh melembutkan lagi donut menjadi lebih lembut..dah macam makan kek la pulak..tapi rasa donut la, sedaaaaaap sangat..kaka makan tak cukup sebiji..asik minta kuih jer..lum buat lagi untuk kakak..esok la yer kak ibu buat lagi...
 jom kita tengok bahan-bahan yang saya ada sedikit kelainan tu..k.yeti saya minta izin tempek resepi donat ball tu kat blog saya yer..

sumber : ) k.yatie
Bahan-Bahanya:)

2cawan tepung gtandum
1 sk ovallate
3 sudu susu tepung
1 sb gula
1/4 sb garam
2 sb marjerin
1/4 cawan air suam
1 biji telur
2sb yis serbuk


Cara-caranya : )
  • campurkan yis bersama air suam.. tunggu hingga 10 minit dan air berbuih.
  • satukan semua bahan-bahan lain.
  • campurkan bahan lain dengan air dan yis.
  • uli hingga menjadi doh yang licin dan lembut.
  • rehatkan doh selama 30 minit.
  • bulat-bulatkan dan lubangkan bahagian tengahnya. tunggu donut kembang dan ringan
  • goreng donut dengan api yang sederhana hingga warna keemasan.
  • salut dengan gula halus atau choclate.
menghasilkan 10 biji donut sederhana keci, saya dapat 17 biji donut dari dua kali bancuhan  selamat mencuba!!!!

Jun 22, 2011

cekodok pisang

Ain Fajar | 9:11 AM | 1Comments |
Assalamualaikum..
halloooo!!pagi tadi sarapan ape? saya sarapan cekodok pisang..maklumla kan baru balik dari kampung mesti bawa pisang..setandan pisang mak mertua saya bawakan, haaa hambeekk engko...selagi ada ruang kat bonet tu selagi tu la dia sumbat...goreng sudah, buat kek sudah...so pagi tadi tak tau nak sarapan ape so buat cekodok pisanglah pulak...ek elleeeeh cekodok pisang pun nak post...hahaha suka hati teman le blog teman ye dak?!!hihihi...bagi yang dah tau buat tu pejam mata sudahla yer...tapi jgn tak caye kalau ada yang tak tau buat cekodok pisang...betul tak??..saya ada contoh terdekat...ops!!tak leh bagi tau nnt muncung mulutnya sampai boleh wat tempat sangkut baju hehehe..

haaa ni lah cekodok teman...bulat2 tau, gebus jer..ha ada bahan yang saya tambah bagi dia gebu macam kek pisang...sedaaaaap...tak cayer try la...en.abg pegi keje terbayang2 tau dia kate rugi tak bawa bekal...sebenarnya mmg dah lama teringin nak buat cekodok montok lagi gebu ni, hari ni baru tersampai hajat tu..resepi saya tengok kat blog a.mat gebu..se,estinya yang gebu2 je kan..ok jom kita tengok resepi bulat2 dari tiffin biru.tq yer a.mat gebu akan resepi ni.tapikan saya tak ikut cara-caranya dengan betul, bahan-bahannya pun saya tak sukat..so kejadiannya tak semontok cekodok a.mat gebu..

BAHAN-BAHANNYA :-)
10biji pisang
3/4 camca teh soda bicarbonat
3sudu gula perang
1 cawan tepung gandum (saya guna tepung kek blue kay)
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA : )
  • Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
  • Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
  • Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap.
selamat mencuba! bagi yang teringin mengubah rasa cekodok pisang

Jun 20, 2011

Pandan layer cake

Ain Fajar | 7:57 AM | 1Comments |
Assalamualaikum.

SELAMAT HARI BAPA...rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan selamat hari bapa kepada insan yang bergelar bapa di seluruh dunia ni..kek lapis pandan ni saya buat khas untuk en.bg sempena hari bapa..en.abg suka kek yang jenis macam ni. so saya pun try la buat..kira fist time juga buat ni..alahamdulillah menjadi dan sedap rasanya..hari ni saya cari juga masa untuk membuatnya..bukan ape c fina demam la pulak 2 3 hari lepas so mmg tak leh nak tinggal, time dia tido baru boleh buat kerja.

Resepi ni saya ambil dari buku Chef Noraini.mmg menjadi semua resepi keknya.

Bahan-bahannya:)
Bahan Untuk kek spans :)
5 biji telur
40 gm air ppandan
75 gm mentega cair
125 gm gula kastor
125 tepung kek
1 sb ovallate
1 sb baking powder



Cara-caranya : )
  • campurkan semua bahan kecuali merjerin. pukul hingga adunan kembang.
  • masukkan marjerin cair dan kacau perlahan menggunakan tangan.
  • masukkan adunan ke dalam loyang yang sudah di sapu marjerin.
  • bakar 25 minit pada suhu 180C atau hingga masak.
  • apabila kek masak perlu terbalikkan selam 10 minit. baru keluarkan dari loyang


Bahan untuk Kastad pandan :
Bahan A:
500ml air pandan
1 sudu serbuk agar-agar (saya rasa perlu letak 2 sd)
180 gm gula kastor

Bahan B :
40 ml air santan
185 tepung hong keuw
secubit garam

Bahan hiasan :
kelapa kering secukupnya .
  • cara membuat kastd pandan:
  • campurkan bahan A. masak hingga mendidih dan gula larut.
  • satukan semua bahan B dan campurkan kedalam bahan A
  • masak hingga kastad pekat dan menggelegak.
  • sejukkan.

Cara melapis kek :

  • potong kek spans menjadi dua lapisan.
  • masukkan satu lapisan kedalam loyang yang boleh diangkat lapikanya, dan tuang 1/3 dari kastad pandan 
  • lapis dengan selapis lagi kek spans, kemudian tutup dengan lebihan kastad yang tinggal hingga habis
  • apabila kek dan kastad pandan keras boleh keluarkan dan hias dengan kelapa kering.
ok itu sahaja...selamat mencuba!!!!
kenangan en.abg memotong kek hari bapa bersama kedua anak tersayang...hehehe sememeh je...

Jun 19, 2011

cakoi

Ain Fajar | 7:16 AM | 3Comments |
Assalamualaikum..
post sarapan pagi tadi...tak kesempatan nak ngadap ladtop lama2..balik dari opis en.abg dah masuk asar..lepas asar dah janji nak bawa kakak jalan2..keluar pg pantai balik dah magrib, kena masak makan malam pulak..dah kenyang perut dan uruskan budak baru leh ngadap ladtop balik..jom layan kocok..
ha ni la rupa cakoinya...kami org jawa biasanya panggil kocok..hahaha tak tau kenapa leh dapat nama tu...ni kali pertama saya buat cakoi, saya tak bape suka..tapi mcm teringin je nak buat..sume ahli keluaga suka..terutama bapak saya dan bapak mertua..sempena hari bapa ni saya belajar n praktis buat kuih kesukaan dorg..balik kampung nnt leh buat lagi..senang jg nak buatnya..dulu arwah mak pun dah banyak kali try buat tapi tak dapat cakoi yang memuaskan hatinya..so saya pun nak try nasiblah kot2 leh buat dan menjadi seperti yang di harapkan..percubaan pertama boleh tahan sebab ape tau?..coz ada yang jadi ada yang tak jadi. rasanya dah sedap dah saya pun mcm jadi suka la pulak dengan cakoi ni...en.abg?!!hhhmmm jgn ceritalah laju je makan..tak per saya akan cuba lagi sampai jadi macam yang jual kat luar tu.
nampak tak, elok je mengelembong keseluruhannya,dalamnya berongga kira jadi la tu haha..tapi ada yang kembong separuh je dah mcm ular mengandung je hehehe..yang penting kan sedaaaaap...terima kasih kepada penyumbang resepi..saya jumpa kat blog ilham dapur. tapi sumber yang diperolehi adalah dr K.Yatie (myresepi)

Bahan-bahannya:)


2 cwn tepung gandum
1sk yis mauripan
1/2 sk garam
3 sb minyak masak
2 sb gula
175ml air panas
40-50ml air
minyak untuk memasak.


Cara-caranya:)
  • satukan bahan yang bertanda * dan panaskan..kacau hingga gula hancur
  • satukan tepung dengan yis
  • dengan menggunakan tangan gaul tepung bersama air yang dipanaskan hingga menjadi serbuk roti
  • tambah air lagi dan uli hingga meenjadi doh yang tak melekit. (saya guna BF)
  • perap doh selama 30 minit.
  • bahagikan doh dan panjang2 kan kemudian canaikan doh nipis
  • tekan dengan lidi satay di tengah-tengahnya.
  • boleh digoreng dengan api yang perlahan sambil menyimbah minyak keatas cakoi. bila dah mengelembong baru boleh balik-balikkan cakoi..
  • bila dah masak sedia di hidangkan bersama kaya
p/s : jangan gunakan api yang basar kerana ia akan mengakibatkan cakoi tak masak dan tak mengelembung..
ok selamat mencuba!!!!

Rendang Kerang

Ain Fajar | 12:23 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..

Menu semalam, hari ni masak simple2 je coz nak cepat.en.abg tetibe di panggil tok datang ke offies ada brg ergent yang nak keluar petang ni, so saya masak cepat2 nak ikot en.abg keje, patutnya en.abg cuti hari ni coz terengganu menang bola, so satu tergn cuti..dok kat opis je sambil2 layang tenet..budak2 seronok main lari sana sini...


Rendang kerang ni, selalu buat time raya..tapi tak kan lah nak tunggu raya baru dapat makan, dah boleh  uat sendiri any time pun boleh masak..dah teringin nak makan rendang kerang...dulu masa ada arwah mak tak pernah pun buat rendang kerang tapi Cuma rendang daging sahaja...memandangkan bapak saya tak makan ayam dan giginya tak berapa nak cukup makan daging so kami tambah satu menu iaitu rendang kerang..simple je nak buat..


Ok jom lihat resepi dsan caranya.....

Bahan-bahannya
2 kilo kerang
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
½ inci halia*
2 batang serai*
½ inci lengkuas*
15 tangkai cili kering*
1 sb jintan manis*
1 sb biji ketumbar*
3 cawan santan*
2 sb kerisek
1 helai daun kunyit
Gula dan garam secukupnya.

Cara-caranya : )
  • Kisar bahan2 yang bertanda * hingga lumat
  • Tumis bahan yang telah di kisar hingga garing
  • Masukkan kerisik, gula dan garam.
  • Masukkan santan dan kerang tunggu hingga kuah pekat dan pecah minyak
  • Masukkan daun kunyit dan gaul rata
  • Sedia untuk dihidangkan.
Mudah jerrr.....selamat mencuba!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...