Nov 25, 2012

Tempahan kek coklat

Ain Fajar | 6:22 AM | 0Comments |

assalamualaikum.
N3 selingan je, sebab kek coklat ni dah bayak kali saya buat dan resepinya dah banyak kali saya syer kat blog nie. kek ni saya buat, temPahan dari kawan lama saya, kawan sejak dari saya umur 4tahun lagi, dan kami sangat raPat samPai saya masuk UMS baru la kami jarang berjumPa. kami mula berhubung balik bila kami jumPa di FB..bila dia tau saya suka buat kek nie dia Pun suke la nak oder dari saya kek yang dia suke..

terima kasih yer Pn.Mira raihana.
boleh tengok resePi yang saya guna di SINI

OK lah..

Nov 23, 2012

Durian creap

Ain Fajar | 4:48 AM | 1Comments |
Assalamualaikum
durian creap
Orang mengcreap, semestinya saya pun tak nak ketinggalan membuatnya juga..geram sangat tengok  creap durian kat dapur orang lain montok2..bukan sahaje di blog masakan je tengah meletop durian creap malah kat fb pun ramai yang post gambar dan ade yang buat jualan.

Di FB saya nampak k.izah daut tayang durian creap yan montok2 untuk jualan..memang teringin nak tau macam mana nak membuatnya..saya terus intai kat blog masam manis milik k.azlita, durian creap hijau yang comel..terus salin resepi tapi tak kesempatan juga nak buat..last2 durian habis di makan oleh syuhada dan yang lain2 dah pun jadi tempoyak..selepas balik dari dusun durian minggu lepas cepat2 saya niat nak buat juga durian creap ni,memandangkan durian dari dusun kali nie kuning2 dan gebu memang sedap sangat..sesuai sangat buat durian creap ni.

                                Photobucket
saya try intai2 dapur k.izah daut, kot ade beliau syer resepi durian creap yang beliau gunakan untuk jualan.  alhamdulillah beliau tak kedekut ilmu dan kongsikan di blognya..saya minta izin la mengambil resepi creap yang nipis ni yer k.izah..semoga rezki k.izah dimurahkan dan diperbanyakkan..

oklah banyak cerita pulak..jom tengok resepi durian creap , kulitnya nipis dan tak mudah koyak..sangat senang membuatnya..

DURIAN CREAP

sumber: Izah Daut
Resepi asal : fiza nordin

Bahan-bahannya;

3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 bj telur - dipukul sikit
95 ml air
1 st vanila esen

Cara2:
  •  satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum.
  •  masukkan butter yang dicairkan.
  •  pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
  •  masukkan air.
  • panaskan non-stik pan.
  •  tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.
Bahan intinya :
250 ml whiping cream 
isi durian secukupnya

caranya: 
pukul whiping cream hingga kental.

cara membungkus.
  • bentang creap, bahagian licin di bawah.
  • letak whip cream, lapis dengan isi durian ikut suke nak banyak mana, lapis lagi dengan whip cream.
  • lipat kanan dan kiri depan dan belakang. tarik2 sikit bagi padat baru lah nampak montok.
  • tapi saya tak tarik2 takut koyak hehe..
  • tapi lepas ni boleh tarik2 manje, sebab kulitnya tak mudh koyak.


                                    Photobucket
saya saje buat warna hijau sebab nak letak inti lain..kat luar sana ramai yang dah buat macam2 warne, ade purple, merah dan yang berbelang2 pun ade..dorang buat warna yang berbeza untuk membezakan inti di dalamnnya.

                              Photobucket
Yang warna hijau ni saya buat filling blueberry bagi yang tak suka makan durian..boleh juga kalau nak letak buah-buahan lain macam mangga ke, jagung ke, strawberry ke..ikut suke dan selera masing2 la kan..

                              Photobucket
Masih berbaki lagi durian nie..buat creap baru sebiji.yang lain2 tu,.tapi ramai yang minta buatkan durian creap nie..habis juga durian nie nanti saya creapkannya.

oklah selamat mencuba!

Nov 22, 2012

Dusun Durian

Ain Fajar | 4:11 PM | 0Comments |
Asslamualaikum..

Ni cerita minggu lepas..takla best sangat tapi bagi saya best la..sejak kecik saya memang teringin nak ade dusun buah-buahan..rase nikmat kalau pegi ke dusun kutp buah-buahan sendiri..terutama buah durian..dulu saya Paling suke makan durian...bila dapat durian sebiji boleh habis sorang sekali gus..arwah mak kalau beli mesti sebakul besar memang puas hati, mak tau ank-anaknye suka makan durian, kalau tak sorang sebiji tak Puas..

Alhamdulillah dan tak sangka saya merasa juga ade kampung yang mempunyai dusun durian, manggis dan rambutan..baru setahun saya ade kampung yang ade dusun sendiri iaitu kampung mak tiri saya la di Sungai Manik Perak dekat sawah Padi...tapi yang tak bestnye sekarang saya dah tak fanatik sangat dengan durian..makan tetap makan tak tak la mcm dulu..sejak mengandung fina saya dah kurang makan durian. masa mengandungkan fina saya teringin sangat makan durian, en.abg beli la 3 biji besar2, saya makan sebiji sorang sekali gus..malam tu tak boleh tido, angin satu badan, panas, sakit kepala macam2 la yang saya rasa..sejak dari tu secara automatiknye saya dah tak fanatik dengan durian..nasibla saya terus tak makan, kalau tak ruginya la kan.

                               Photobucket 

tak banyak gambar yang saya ambik pun, sebab tak bawa camre..ni pun guna hp je..time saya datang ni, dah round ke 3..kiranya yang dah last2 la..tahun depan pegi tiap minggu lah hehe.. dapat juga la dalam 15biji..masa ni baru lepas hujan, tanak agak lembik dan berbecak, durian pun kotor terkena lumpur..
                      Photobucket">

haa ni lah hasil durian yang ambik dari dusun kampung makcik..ade lagi yang dikupas dan disimpan dalam freezer..dah tak larat nak makan..syuhada memang fanatik juga dengan durian, pagi2 dah sarapan durian..kalau tak dihalang memang boleh habis dia sebiji..tak berani la saya bagi makan durian banyak2..bahaya..

dah nak buat ape la durian banyak2 ni kan, bagi orang sudah, makan sudah..nampaknya saya kenal mengcrap..kuih yang tengah hot dan meletop sekarang nie..rate2 menceritakan tetang creap durian..teringin la juga saya nak mencuba dan merasanya..
oklah kan kena cari banyak resepi yang menggunakan durian selepas ni, nak habiskan stok..resepi Pertama dah tentulah durian creap..

jumpa lagi..

Onde Keledek II

Ain Fajar | 6:54 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
Kelmarin sarapan pagi dengan kuih onde2, kuih onde yang di campur dengan keledek..bahagian intinya pula saya letak kelapa parut yang di masak dengan gula merah..memang sedap sebab tak liyat mudah nak makan, dan intinya tak cair jadinya tak kotor baju bila kuih ni di gigit..sebelum nie saya dah buat juga onde keledek, tapi saya guna keledek yang berwarne purple..boleh tengok kat SINI.
Photobucket

Resepi saya tengok kat blog rahel, k.ita kat my resipi pun ade, dah bercampur tak ingat yang mana satu. rasenye lembut dan mudah je nak membuatnye. saya cube buat juala hari2..alhamdulillah kuih onde keledek yang saya ubah suai ni mendapat sambutan..jadi kalau korang nak cuba buat, pasti tak menghampakan..senang, mudah, simple dan sedap.

      Photobucket
walau dari mana pun resepinya bahanya tetap sama cumaa sukatannya je yang berbeza..tq juga la pada rahel, k.ita, dan yang lain2 tu..saya rujuk kat dapur dorang..dan saya guna sukatan cawan metrik yang senang nak ingat. Bagi intinya pula, saya guna inti kuih ketayap yang saya cedok dari dapur k.izah daut. terima kasih semuanya.

jom tengok resePi, sedang elok je, tak lembik sangat dan tak keras.

ONDE KELEDEK

bahan-bahannya
2 cawan keledek 
2cawan tePung Pulut
1\2 cawan air
sedikit garam

 cara-caranya
  • rebus keledek dan lenyek lumat.
  • camPurkan semua bahan dan uli hingga menjadi dojh yang lembut dan tak melekat kat tangan.
  • bulat2 kan ikut suke nak besar mana.ok


BAHAN INTI KELAPA

1\2 biji kelaPa Parut.
1 cawan gula Pasir
1cawan gula Perang \ gula kabung
1\2 cawan air

cara-caranya
  • masukkan semua bahan dalam kuali.
  • kacau hingga semua rata.
  • masak lama sikit Pun boleh lebih tahan lama taPi jangan la samPai jadi kerisik Plak..hehhe


                                      Photobucket
Jemputla yer..hehehe hari2 saya buat..saya buat saiz besar seenang nak jual..lagi pun tak risau intinye memancut masa digigit sebab intinya tak cair..memang best.

selamat mencuba..

Nov 17, 2012

Rendang Deng Deng

Ain Fajar | 12:13 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..

selamat tengah hari yang dah merangkak ke Petang..menu tengah hari nie, sPecial sikit..rendang deng deng yang sememang sangat terkenal di Perak..kat temPat kenduri kendara memang menjadi Pilihan keluarga Pengantin..musim cuti sekolah ni ramai la Pasangan yang mendirikan rumah tangga kan..semestinya mereka akan memilih rendang dendeng sebagai juadah utama..kalau oder dengan katering boleh la kan..taPi kalau masak secara bergotong royong memang tak sanggup la dorang nak menubuk berPuluh kilo daging..hasilnya Pasti mengecewakan..Pernah terjadi kat kawasan kampung saya..last2 buang je..sayang sangat..Padahal masakan yang sedaP dan ramai Peminatnye.


Rendang nye terhitamla plak, terlebih kicapla.

Rendang ni saya minta tunjuk ajar dari mak tiri saya, dan beliau Pulak minta ajar dan resePi dari abangnya yang membuat katering kenduri kendara di KL. ?Semestinya sedaP la kan..ramai yang sukakannya..

jom tengok resepinye, mudah je nak sediakan rendang deng deng ni sebenarnya, cuma leceh tang nak menumbuk daging tu je la.yang lain2 proses nye sama je macam kita masak kicap. saya rujuk di dalam majalah saji, suPaya senang nak tau sukatannya..mak cik saya masak main taruk2 je..ikut selera je kan..kalau yang dah biasa masak senangla nak mengagaknye.


RENDANG DENG DENG

Bahan-bahannya.

1kg daging batang pinang
1cawan cili kering
25 biji bawang merah
5cm halia
3\4 cawan kicap manis
1cawan air asam jawa
garam dan gula secukupnya.

cara-caranya;

  • rebus daging hingga empuk..hiris daging nipis perapkan dengan kicap sebentar, nak peram semalam pun boleh dan goreng..
  • kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering.
  • dalam kuali lain, tumis bahan kisar hingga garing. 
  • masukkan daging yang telah digoreng tadi.
  • Perasakan masin dan manisnya.
  • masak hingga sedikit garing.

siaP..selamat mencuba.


Nov 16, 2012

chocolate moist cake

Ain Fajar | 10:52 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

kek coklat ni di buat oleh adik saya yang masih tekedek2 nak belajar buat kek..tapi oklah resepi ni sesuai sangatla bagi yang baru nak belajar..maknenye sesiapa pun boleh buat kek yang sedap ni..tugas saya cuma memantau dan mendeko kek ni secara simPle je..adik saya buat kek ni untuk kawan2 sekolahnya dan kebetulan mereka menyambut birthday Pada bulan yang sama.

n3 kali nie, chocolate cake moist yang dah biasa saya buat..kiranya resepi ulang tayang je la nie..saya dan adik2 memang suke sangat resepi kek nie..kawan2 saya yang tempah chocolate moist Pun beri komen yang Positif..memang dorang cakaP kek ni sedaP sangat..kalau ade yang oder kek coklat mesti saya guna resepi ni...nak buat pun senang dan memang mudah..

Resepi asalnya saya ambil dari resepi zaimah..dan saya tak ingatla salin dari dapur siapa..ramai blogger masakan dah cube resepi kek ni..memang mantaplah..

ok meh salin resepi yang sedap ni..kek ni sebenarnya kukus, tapi saya bakar..rasenye tetap sedap dan moist..

chocolate moist cake

Bahan-bahannya;
1cawan gula Pasir *
1cawan serbuk koko *
1 cawan susu cair \ susu segar *
1 cawan minyak jagung \ butter cair *
1\2 cawan susu Pekat *
1 1\4 tePung gandum
1 st baking Powder
1 st soda bikarbonat.
3biji telur

cara-caranya;

  • campurkan semua bahan yang bertanda *, masak atas api sederhana, kacau sentiasa hingga gula larut dan semua bahan sebati.
  • ayak tapung, soda dan baking Powder.
  • Pukul telur hingga berbuih.masukkan bahan yang dia ayak kacau guna tangan kacau hingga sebati.
  • masukkan bahan yang telah dilarutkan tadi kacau sebati.
  • taPis adunan dalam loyang yang telah di leser Planta dan tePung.
  • bakar selama 1 jam Pada suhu 180c..kalau kukus juga makan masa 1jam ke 1jam setengah.

mudah je..pas tu decola ikut suke..

ni la tiga dara Pinggitan yang sambut beday dengan kek yang di sedia..
Pilih2 kot ade yang bekenan..hehe tP kn P jumPa mak baPak dorang la minta izin..saya tak de kuasa..

ok lah.



Nov 15, 2012

Mee kuah.

Ain Fajar | 4:05 PM | 2Comments |
Assalamualaikum..
Salam Pagi jumaat..hari nie saya nak Post mee kuah yang saya buat semalam..menu tengah hari kami sekeluarga mee kuah dari tulang lembu..masih berbaki daging dan tulang korban raya haji yang lePas..bila fikir nak masaka aPe lah daging dan tulang lembu yang melambak dalam freezer tu..
Teringat saya masa beraya ke rumah kakak sedare saya, kakak saya menghidangkan kami dengan mee kuah..saya memang tak Pernah makan mee kuah ni..saya dengan en.abg serta adik2 kerut dahi juga bila tengok hidangan ade tulang lembu..taPi balun je Perut dah laPar..bila makan mula jatuh hati dan terPaut kat mee kuah yang ade tulang lembu..terus niat kat hati, nanti raye korban nak buatla, mesti daPat tulang lembu banyak..bila raya haji yang lePas memang nak buat taPi keadaan dan masa sangat tak mengizinkan..semamalah baru berkesemPatan..

Rase mee kuah ni lebih kurang macam mee rebus juga, yang membezanya rase daging dan cara menyediakannya..saya buat mengikut citarasa yang saya pernah makan masa kat rumah kakak sedare saya..resePinya pulak saya tanye kat chef google..chef google plak suh saya pilih mana yang sesuai dengan citarasa saya..bila di cari2 akhirnya saya jumpa pada yang pakar..ruPanya mee kuah daging dari utara..hhhmm saya pun tak pasti..saya intai la satu dapur RESEPI NANNIE..k.nannie buat mee kuah menggunakan ayam, tapi menurut beliau pada kebiasaan mee kuah utara ni letak tulang lembu..tu yang saya terus je salin resepi dan buat..dan rasenya lebih sedaP sebab ade rasa lemak kacang sebagai Pemekat kuah.


jom la tengok resepi..kalau tak de tulang lembu, tulang ayam pun boleh, isi ayam pun boleh..tapi tambahlah kiub daging yer..sebelum tu saya ucapkan tq pada k.nannie dengan resepi yang sedap nie.

Mee Kuah Daging.
sumber - Resepi Nannie

Bahan-bahannya

300grm udang sederhana besar
300 gm ayam atau daging\ tulang lembu
1-2 peket mee
4 sudu besar sos cili
4 sudu sos besar sos tomato
1 liter air - boleh tambah jika nak lebih kuah
500grm ubi keledek-direbus sampai empuk dan dilenyek
1 cawan kacang tanah -digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit , kisar sampai halus.
1 kiub perasa daging \ kalau dah guna tulang lembu tak Perlu letak.
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS:

7 biji cili kering-kalau suka pedas tambah la lagi
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN:

10 biji telur direbus
1 peket bawang goreng
1 pokok daun bawang
taugeh dan sayur sawi dicelur
3 biji tauhu - dipotong nipis dan digoreng garing
4 biji cili merah ( kalau tak mau pun boleh)


CARA-CARA MEMASAK:

- rebus tulang hingga lembut dan  udang dibuang kulit dan kepala . Semua kepala dan kulit udang tadi direbus bersama 2 cawan air . Kisar semua kepala dan kulit udang tadi dengan air rebusan kemudian ditapis ambil air rebusan tadi dan buang semua hampas kepala udang ni.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak kemudian masukkan tulang lembu  kemudian masukkan air rebusan udang tadi dan 1 liter air . Masukkan semua udang , kiub daging , sos cili dan sos tomato serta kacau kuah ni .

- Masukkan semua ubi keledek yang dah dilenyek lumat dan kacang tanah tadi . Kacau kuah dan masukkan garam secukup rasa . Jika kuah agak pekat boleh la ditambah air lagi ikut pada citarasa sendiri .
-Celur mee , taugeh dan toskan. Potong daun sup dan cili merah , kupas kulit telur dan belah telur menjadi 2 bahagian.
 
 CARA MENGHIDANG MEE:
Ambil mangkuk letakkan dulu taugeh kemudian mee , sayur sawi , tauhu goreng dan kemudian tuang kuah serta tabur la daun sup . bawang goreng dan cili . 
ok selamat mencuba!


Nov 14, 2012

cekodok ketam

Ain Fajar | 5:56 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

Alhamdulillah, saya masih berkesemPatan uPdate daPur yang dah bersawang ni..insya allah saya boleh aktif balik berkongsi cerita  dan resePi  yang dah Pun saya cuba. sebab en.abg setuju masukkan wifi kat kamPung saya nie..line brodband memang tak de la kat sini..jadi terPaksala guna Perkhidmatan TM..
oklah, sarapan ape yer Pagi nie..awal Pagi saya da g jalan2 dok intai daPur alam maya yang saya follow..tetibe mata saya terhenti bila terbaca cekodok isi ketam kat blog my kitchen ...memang kegemaran kakak nie..bila tengok resePi semua bahan ade..terus ke daPur Potong2, godek2 goreng dah siaP Pun..dah makan dah Pun..

ni la makanan yang maksudkan tadi..
sedaP, lembut, dan senang sangat nak sediakan. lbh kurang 10minit je

jom skodeng resePi..kot2 ade yang teringin nak try..taPi try la Pasti tak mengecewakan. tq Pada anymz.


sumber ; My kichen by Anymz

Bahan-bahannya.

50gm isi ketam
10gm jejari kentang -saya tak letak
360gm tePung gandum
sebiji bawang besar
sebiji telur
1 ketul kiub ikan bilis
garam secukuPnya.
air

cara-caranya.
  • Potong dadu, isi ketam dan bawang merah.
  • camPurkan semua bahan dan bancuh
  • Pastikan adunan tidak terlalu lembik..bila kita anggak guna tangan ianya tak mengalir.
  • jemPut tePung dan goreng hingga kekuningan.
oklah yer, selamat mencuba?!!

Nov 1, 2012

Kuih sampan.

Ain Fajar | 1:25 AM | 5Comments |
Assalamualaikum.

n3 yang dah lama tertangguh..dah 2minggu nak update tapi tak tersempat lagi..tapi dalam masa 2minggu nie sempatla saya buat kuih sampat berulang kali, sempat buat kajian rupa sebenar kuih sampan nie secara azalinya..al-maklumla kan, saya lahir2 je terus makan donut, pizza dan kuih kuih moden..hehehe, orang bando la sangat kan, padahal orang bando pun tau kuih sampan ni. macam-macam nama dan gelaran untuk kuih samapan nie, ade yang panggil tepung pelita, ade yang panggil kuih limas dan kuih sampan..setiap gelaran yang di beri ada sebab tertentu..semua tu saya tak pasti apa sebabnya..bila saya tanye chef google, resepi dan gambar semua lebih kurang je, sukatan je dan cara penyediaannye sahaje yang berbeza..ade yang masak je atas dapur dan ade yang masak atas dapur separuh masak dan kukus. semuanya saya dah cuba. dan akhirnya saya jumpa resepi dan kaedah yang orang kampung boleh terima dan mungkin itulah kuih sampan yang sebenar.

suka saya nak kongsikan di sini..alhamdulillah rasanya sedap. setiap hari saya cuba jual dan mereka semua boleh menerimanya. saya memang tak pernah buat kuih sampan ni, makan pun tak pernah jga..jarang2 ade dijual di kedai @ di gerai2.gambar xbape cantik, sebab saya ambil gambar subuh2.


Banyak resepi yang saya cedok dari beberapa dapur bloger..semua saya cuba dan resepi yang nie terbaik bagi saya la.dan bila orang kampung boleh menerimanya kira memang betul2 terbaik. saya copy dari dapur k.Izah Daut..tq sangat sebab sudi syer resepi nie..semoga dimurahkan rezki dan dipanjangkan pahala hingga ke akhirat.


Tepung Pelita @ kuih sampan @ kuih limas
sumber : Izah Daut

Bahan-bahannya: (40 sampan)

Lapisan bawah
5 cawan air
5-7 helai daun pandan
1 cawan gula
1 cawan tepung beras
1 sb air kapur makan

Lapisan atas
4 cawan air santan
1sk garam
5 sb tepung beras

Cara-caranya:

  • ni cara yang saya buat. buat sarung sampan dahulu dan tabur 1sk gula .
  • campurkan semua bahan lapisan bawang, letak pewarna kalau nak warne hijaunye pekat.
  • masak atas dapur dan sentiasa mengacau, masa sampi adunan separuh masak atau adunan dah jadi sedikit pekat.
  • masukkan lapisan hijau ke dalam sarung sampan dan kukus selama 5-10 minit.
  • nak tau lapisan dah ok bila disentuh ianya licin je tak melekat kat tangan.
  • sementara lapisan hijau di kukus boleh la sediakan lapisan atas.
  • campurkan semua bahan dan masak atas dapur, kacau hingga adunan pekat.
  • tuang adunan di atas lapisan hijau tadi. dan kukus semula 5-10 minit. 
  • bila dah masak boleh la diangkat.
  • nikmatilah kuih pelita nie time sejuk2 memang sedap.
 kuih sampan traditional
kuih samapan moden, dah tak jadi sampan la kalau mcm ni.

selamat mencuba!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...