Nov 22, 2012

Dusun Durian

Ain Fajar | 4:11 PM | 0Comments |
Asslamualaikum..

Ni cerita minggu lepas..takla best sangat tapi bagi saya best la..sejak kecik saya memang teringin nak ade dusun buah-buahan..rase nikmat kalau pegi ke dusun kutp buah-buahan sendiri..terutama buah durian..dulu saya Paling suke makan durian...bila dapat durian sebiji boleh habis sorang sekali gus..arwah mak kalau beli mesti sebakul besar memang puas hati, mak tau ank-anaknye suka makan durian, kalau tak sorang sebiji tak Puas..

Alhamdulillah dan tak sangka saya merasa juga ade kampung yang mempunyai dusun durian, manggis dan rambutan..baru setahun saya ade kampung yang ade dusun sendiri iaitu kampung mak tiri saya la di Sungai Manik Perak dekat sawah Padi...tapi yang tak bestnye sekarang saya dah tak fanatik sangat dengan durian..makan tetap makan tak tak la mcm dulu..sejak mengandung fina saya dah kurang makan durian. masa mengandungkan fina saya teringin sangat makan durian, en.abg beli la 3 biji besar2, saya makan sebiji sorang sekali gus..malam tu tak boleh tido, angin satu badan, panas, sakit kepala macam2 la yang saya rasa..sejak dari tu secara automatiknye saya dah tak fanatik dengan durian..nasibla saya terus tak makan, kalau tak ruginya la kan.

                               Photobucket 

tak banyak gambar yang saya ambik pun, sebab tak bawa camre..ni pun guna hp je..time saya datang ni, dah round ke 3..kiranya yang dah last2 la..tahun depan pegi tiap minggu lah hehe.. dapat juga la dalam 15biji..masa ni baru lepas hujan, tanak agak lembik dan berbecak, durian pun kotor terkena lumpur..
                      Photobucket">

haa ni lah hasil durian yang ambik dari dusun kampung makcik..ade lagi yang dikupas dan disimpan dalam freezer..dah tak larat nak makan..syuhada memang fanatik juga dengan durian, pagi2 dah sarapan durian..kalau tak dihalang memang boleh habis dia sebiji..tak berani la saya bagi makan durian banyak2..bahaya..

dah nak buat ape la durian banyak2 ni kan, bagi orang sudah, makan sudah..nampaknya saya kenal mengcrap..kuih yang tengah hot dan meletop sekarang nie..rate2 menceritakan tetang creap durian..teringin la juga saya nak mencuba dan merasanya..
oklah kan kena cari banyak resepi yang menggunakan durian selepas ni, nak habiskan stok..resepi Pertama dah tentulah durian creap..

jumpa lagi..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...