Nov 16, 2012

chocolate moist cake

Ain Fajar | 10:52 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

kek coklat ni di buat oleh adik saya yang masih tekedek2 nak belajar buat kek..tapi oklah resepi ni sesuai sangatla bagi yang baru nak belajar..maknenye sesiapa pun boleh buat kek yang sedap ni..tugas saya cuma memantau dan mendeko kek ni secara simPle je..adik saya buat kek ni untuk kawan2 sekolahnya dan kebetulan mereka menyambut birthday Pada bulan yang sama.

n3 kali nie, chocolate cake moist yang dah biasa saya buat..kiranya resepi ulang tayang je la nie..saya dan adik2 memang suke sangat resepi kek nie..kawan2 saya yang tempah chocolate moist Pun beri komen yang Positif..memang dorang cakaP kek ni sedaP sangat..kalau ade yang oder kek coklat mesti saya guna resepi ni...nak buat pun senang dan memang mudah..

Resepi asalnya saya ambil dari resepi zaimah..dan saya tak ingatla salin dari dapur siapa..ramai blogger masakan dah cube resepi kek ni..memang mantaplah..

ok meh salin resepi yang sedap ni..kek ni sebenarnya kukus, tapi saya bakar..rasenye tetap sedap dan moist..

chocolate moist cake

Bahan-bahannya;
1cawan gula Pasir *
1cawan serbuk koko *
1 cawan susu cair \ susu segar *
1 cawan minyak jagung \ butter cair *
1\2 cawan susu Pekat *
1 1\4 tePung gandum
1 st baking Powder
1 st soda bikarbonat.
3biji telur

cara-caranya;

  • campurkan semua bahan yang bertanda *, masak atas api sederhana, kacau sentiasa hingga gula larut dan semua bahan sebati.
  • ayak tapung, soda dan baking Powder.
  • Pukul telur hingga berbuih.masukkan bahan yang dia ayak kacau guna tangan kacau hingga sebati.
  • masukkan bahan yang telah dilarutkan tadi kacau sebati.
  • taPis adunan dalam loyang yang telah di leser Planta dan tePung.
  • bakar selama 1 jam Pada suhu 180c..kalau kukus juga makan masa 1jam ke 1jam setengah.

mudah je..pas tu decola ikut suke..

ni la tiga dara Pinggitan yang sambut beday dengan kek yang di sedia..
Pilih2 kot ade yang bekenan..hehe tP kn P jumPa mak baPak dorang la minta izin..saya tak de kuasa..

ok lah.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...