Oct 19, 2011

Apam pisang.

Ain Fajar | 1:59 AM | 4Comments |
Assalamualaikum..

Assalamualaikum..
 N3 ni sepatutnya dah lama saya post tapi tak berkesempatan, al-maklumlah kat rumah dah tak ada line internet so banyak yang tertangguh..tak pe la yer, saje nak tambah koleksi resepi kat sini...saya buat apam ni time bulan puasa yang lepas so habuk pun dah tak ada, Cuma tinggak kenangan hehehe maknenya nak buat lagi la lepas ni...

Sumber dari : Diana dan Madiha

Bahan-bahannya
 
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (MaDiHa guna gula pasir yg jenis halus sket tuh.. madiha kurangkan gula dlm 3 sudu besar..)
secubit garam

Cara-caranya
  • Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
  •  Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam. Sementara tu.. panaskan periuk kukusan.
  • Pukul telur bersama gula hingga kembang.  Masukkan mentega cair/ minyak & juga pisang yang dilecek.
  •  Kemudian masukkan tepung & gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana. 
  • Nota: Penutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.
MaDiHaA guna acuan apam yang kecik2 tu.. & masa mengukus  telah dikurangkan ke 12 ~ 15 minit. Saya pun guna acuan yang kecik juga..nak makan pun senang. rasenye mcm makan kek pisang.

selamat mencuba!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...