Aug 24, 2013

biskut red peal

Ain Fajar | 8:36 PM | 1Comments |
Assalamualikum

Biskut red peal nie, tahun kedua saya buat..sememangnya ianya mendapat sambutan yang hangat di kalangan keluarga saya..saya rase bikut nie ade potensi meletop di pasaran..nak buat sangat la senang..cuma bahan-bahannya agak mahal sedikit..berbaloi kalau bahan mahal rasenye sedap..tahun nie, en.abg tanye buat tak biskut kegemaran dia..saya curi juga masa untuk membuatnya..memang canik dan sedap..saya ambik resepi dari blog k.zakc blogger dari tawau sabah. tq kepada beliau, sekiranya ianya menjadi punca rezki pada saya tahun hadapan semoga allah murahkan rezki beliau seperti mana yang saya dapat..amin..

ini lah rupa biskut red peal saya tu..merah mak ngah..saje letak ceri besar..baru betul mutiara merah kan..hehehe..dah2 jom tengok resepi..saya copy je dari blog beliau..malas nak menaip..badan dah kebas2 huhu..

Bahan:
150g butter, suhu bilik 
150g tepung gandum 
75g gula kastor 
60g cornflakes 
50g coklat chips 
25g almond nibs 
1st esen vanila 
ceri merah, dihiris halus dan memanjang

Cara:

  1. Pukul butter dan gula hingga sebati (ku guna whisk telur je. Takyah pukul sampai pucat lesi, cukup setakat gula gaul sebati dengan butter).
  2. Campurkan semua bahan kering kecuali ceri merah. Kacau sebati menggunakan sudip kayu (ku guna whisk telur pastu malas ganti dengan garfu pula).
  3. Guna 2 garfu, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar yang diletak baking paper (ku guna non-stick baking paper, jemputkan kecil sikit dari 1/2sb. Adunan akan merebak/meleper jadi jangan ditekan/dipenyek jemputan tu. Elok dia tinggi sikit supaya rangup nanti)
  4. Sapukan kuning telur (kali ni tak buat, sebab buat separuh adunan. Masih lekat lagi cerinya walaupun tak letak) dan hias dengan ceri merah.
  5. Bakar pada oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C, 20-25min atau bergantung pada oven masing-masing atau hingga tepi-tepi biskut agak keperangan (ku bakar 160C, 20minit gitu)

saya buat 4 adunan..dapat la 3 balang besar nie..jadi lah..janji ade..en.abg pun masa bulan puasa je dia makan, masa raya xsempat nak ngadap kuih2 raya nie..sibuk kesana kemari

biskut sarang semut

Ain Fajar | 8:27 PM | 0Comments |
assalamualaikum

Bikut sarang semut yang menjadi kegemaran saya, jadi bila musim perayaan saya mesti buat..tapi saya belum pun merasa biskut kegemaran saya nie, selera makan tu tak de..allah tarik sedikit nikmat..namun saya berpuas hati kerana dapat menyediakan kuih2 raya tahun nie.


resepi kali nie, saya olah sedikit dari resepi asal supaya ianya menepati citarasa saya.
asalanya saya copy dari blog k.hasue tapi ade sedikit je bahan tambahan saya..k jom tengok resepinya.


BISKUT SARANG SEMUT

Bahan-bahan

 250g butter
 100g gula halus
 250g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
100 gm tepung kastard
50gm tepung susu1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Chocolate rice/manik untuk hiasan

Cara-cara
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata ,tambahkan pewarna
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

selamat mencuba!

Soto madura

Ain Fajar | 8:14 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

Hari khamis yang lepas saya berpuasa enam. Bila puasa sorang2 nie tak terfikir nak berbuka ape xde kawan yang tolong fikir teringin nak makan ape..saya pun jalan2 ke blog kawan2 yang lain..macam biasa saya mesti singgah blog k.ita dulu sebelum jelajah ke dapur yang lain..masa tu k.ita post N3 soto madura..menurut k.ita soto madura nie merupakan makanan kegemaran keluarganya dan ianya sangat mudah di sediakan, bagi yang nak buat open haouse sempena syawal masih ade nie, memang soto madura adalah menu yang ringkas dan mudah di sediakan..memandangkan yang saya tak pernah makan soto madura nie, sebenarnya jumpa pun tak pernah hati saya melonjak sangat teringin ingin mencuba dan merasa keenakan soto madura seperti yang k.ita gambarkan.


Menurut k.ita, resepi soto madura nie k.ita ambil dari k.yatie sinar kehidupanku..bila saya tengok resepinya, memang ianya mcam mudah dan ringkas..saya terus je salin resepi dan dapatkan bahan-bahan di kedai..selepas asar terus mula operasi, selama 1 jam ianya siap..cuma nasi impitnya saya rebus dalam masa 3jam.



ok, jom semak resepi, kot la ade yang nak mencubanya.

SOTO MADURA
sumber : k.ita (masam manis) dan k.yatie (sinar kehidupanku)

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam belah 4
3 cawan air
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 batang serai di ketuk
2 kotak santan kara
1 sk lada sulah

bahan kisar:
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sb biji ketumbar
1 sk jintan manis
1/2 inci kunyit hidup / serbuk pun boleh
1/2 inci halia

bahan hiasan:
tauge celur
kacang tanah (sy tambah)
nasi impit
sambal kicap
daun sup


Cara-caranya:


  • rebus ayam yang telah di basuh dengan air hingga separuh masak.
  • ambil seketul ayam di gaul dengan kunyit dan garam, kemudian goreng. (di siat2 untuk di tabur atas soto nanti)
  • ayam yang lain di potong kecil untuk di masukkan ke dalam kuah.
  • blend bahan kisar.
  • tumis bahan kisar bersama dengan kayu manis dan bunga lawang..goreng hingga naik bau.
  • masukkan ayam dan lada sulah..gaul rata.
  • masukkan air rebusan ayam tadi. boleh tambah air jika ingin kuah yang bayak.
  • masukkan garam dan gula mengikut citarasa dan selera anda.
  • bila dah mengelegak masukkan santan dan mesti di kacau selalu dengan api perlahan supaya minyak dah tak pecah.tutup api dan masukkan daun sup.
  • bila kuah dah siap, boleh sediakan bahan2 lain, seperti nasi impit, tauge celur, kuah kicap dan kacang goreng..bila nak makan baru tuang kuah..makan panas2 memang sedap..
  • macam lontong tapi tetap ade perbezaannya..nak tau kena la cuba buat sendiri..


selamat mencuba..


Aug 21, 2013

Biskut dahlia

Ain Fajar | 9:37 PM | 0Comments |
assalamualaikum

Biskut Dahlia / biakut bunga cina merupakan kuih yang wajib sangat dalam keluarga saya...sebabnya bila masuk bulan puasa je, 2 orang anak dara saya mesti ajak buat biskut upin ipin...haaa lain pula nama yang mereka berikan..al-kisahnya bila tiba bulan ramadhan cerita kartun upin mesti siarkan episod raya yang mana upin ipin membuat biskut nie untuk opahnya yang menyambul raya di tanah suci..apa lagi semua anank saudara saya memang suke makan biskut nie, 1 balang tu sekali hadap je..tahun nie saya 4 adunan..100bj oder dari kawan saya..dan saya dapt 2 balang (100bj) lagi untuk jual juga, dan selebihnya dapat la 3 balang besar untuk raya..cadangnya 1 balang untuk di bawa ke rumah mertua tapi dah di hadap dek 2 orang anak dara saya sebelum raya..bila anak2 buah saya balik je biskut nie dorang hadap dulu..tak sempat nak snep gambar selepas buat biskut nie..gambar dia atas sahaja yang tinggal..jadilah janji ade gambar..huhu..sekarang memang tak berbaki lagi dah..

resepi asal saya copy dari abang mat gebu, dan setiap tahun memang saya mengunakan resepi yang sama untuk buat biskut nie, memang terbaik..jika ade yang nak try buat biskut nie boleh la klik di SINI dan di SINI

maaf la tak sempat dan berapa nak rajin taip resepi..

Aug 20, 2013

Blueberry tart gulung

Ain Fajar | 7:48 PM | 13Comments |
Assalamualaikum

Di kala masa yang ade nie, suke saya nak syer kat sini resepi kuih raya yang sempat saya buat untuk tetamu yang bertandang ke rumah..tahun nie tak banyak buat kuih raya sebab tak menang tangan dengan oder bahulu dan kek2..tahun nie, kali pertama saya buat blueberry tart..sebelum nie buat yang nenas je, saje nak buat kuih muih nampak berwarna warni.


maaf la yer,  tak sempat nak snep gambar cantik2, asal ade gambar je lah yer..saya suke la resepi nie, lembut je, bila masuk mulut terus cair..tapi kalau tak pandai makan memang tersekat la kat anak tekak tu..hehe...saya suke tart yang macam nie..jadi kalau ade sesiapa yang suke juga tart yang macam nie, jom kita skodeng resepi..resepi nie saya ambik dari dapur k.yatie..k.yatie buat tart nenas..tapi saya ubah sedikit jadi bluberry tart.


Tart Gulung Blueberry

bahan-bahannya:
  • 250gm butter
  • 2 sudu besar gula castor
  • 2 sudu susu tepung
  • 1 bj kuning telur
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • 3 1/4 cawan tepung gandum
  • pewarna purple 
  • inti blueberry secukupnya
  • coklat putih sebagai hiasan.

cara-caranya:

  • pukul sebati buter dan gula, masukkan telur pukul sebati
  • masukkan bahan lain dan gaul hingga menjadi doh yang lembut
  • bulat2kan inti blueberry..
  • masukkan doh dalam acuan tart dan picit kemudian gulung.
  • bakar pada suhu 180c selama 20minit atau hingga masak.
 mudah jer..selamat mencuba

Almond London

Ain Fajar | 7:47 PM | 0Comments |
Assalamualaikum

Almond london antara biskut atau kuih raya yang wajib bagi saya sejak tahun lepas..memadangkan masih ramai peminatnya terutama di kalangan anak-anak dan kelurga saya..saya pun suke juga makan almond london nie..susah nak dapat makan almond london yang asli..rata-rata dalamnya kacang, tak pun badamnya separuh sahaja..coklat yang di gunakan tak berapa nak sedap..huhu..baikla buat sendiri kalau dah tau..biasa la, kalau kat pasaran tu kadang mereka nak jual yang murah jadi terpaksa guna bahan-bahan yang murah supaya dapat keuntungan...saya faham sebab saya juga berniaga..semua pelanggan nak murah dan sedap..apa yang pejual dapat kalau semua macam tu kan..ok lah, jom saya kita tengok resepi, lepas nie buat sendiri je..ambik la masa sedikit di hujung minggu untuk dapatkan hasil yang jamin puas hati..


inilah biskut almond london yang terhasil..saya buat 3 adunan, banyak hasilnya..saya dapat dalam lebih kurang 500 bj..cukup untuk oder kawan saya, mak mertua saya dan untuk rumah bapak saya.


resepi asal dari kak wan dan k1 pula ambik dari chef noraini..blogger yang semua orang kenal..saya suke sangat dengan resepinya sebab ianya menepati selera saya..memang tak cari resepi lain dah..


Biskut Almond London
sumber : chef Noraini & K1

Bahan-bahannya :
250gm mentega
450gm tepung gandum
100gm tepung jagung
150gm gula halus 
1 sb emplex
1 biji telur
1 sk esen vanila
badam biji

Hiasan
coklat masak
badam hancur

cara-caranya:
  • pukul mentega dan gula hingga sebati.
  • masukkan telur dan esen vanila kacau rata.
  • masukkan tepung gandum dan tepung jagung serta emplex, gaul rata hingga menjadi doh.
  • bulat2 kan doh dan masukkan badam.
  • bakar pada suhu 180c selama 20minit. sejukkan apabila biskut masak.
  • masak coklat secara double boil.
  • celupkan biskut dan masukkan dalam paper cup, tabur badam hancur di atas biakut
  • tunggu hingga kering dan simpan dalam bekas kedap udara.

selamat mencuba!!

My birthday

Ain Fajar | 5:43 AM | 1Comments |
Assalamualikum.

Syawal tahun nie, hari kelahiran saya jatuh di bulan syawal..tahun lepas pun sama..alhamdulillah..setiap tahun selepas saya menjadi sebahagian daripada keluarga en.abg, saya menyambut hari lahir bersama mak mertua saya dan adik ipar saya, kami lahir di bulan yang sama tapi hari sedikit berbeza dan tahun dengan mak berbeza tetapi dengan adik ipar lahir tahun yang sama..kira saya sebaya la dengan adik ipar saya, cuma saya tua 6 hari, dan dia tetap panggil saya kakak..biras saya isteri kepada adik ipar saya juga sebaya malah lebih tua bulan dari kami, tetap panggil saya kakak..mesti panggil ikut pangkat..sudah terdidik mesti panggil seseorang ikut pangkat termasukla sepupu..walaupun usia muda tetap kena panggil abang atau kakak..

eh ! cerita pasal pangkat plak..hari lahir saya jatuh pada 7 syawal iaitu 14 ogos..maka genap la saya 30tahun..dah masuk angka 3 dah..cepatnya masa berlalu...masuk angka 3 anak pun dah nak masuk 3..cepat je masa berlalu..tak perlu berahsia dengan umur, kerana ia mengingatkan saya kepada akhirat..perlu ade perubahan positif dalam diri..

kebetulan di hari lahir saya tahun nie, kami sekeluarga ke klang untuk beraya ke rumah adik beradik en.abg dan kami semua berpuasa 6 beramai2..di kesempatan itu juga kami berbuka puasa di restoren see food di tangjung harapan di port Klang...makanannya boleeeeh la..biasala kan bila dah biasa makan ikan fresh dari bagan bila dapat makan ikan yang dibekukan tak berapa nak sedap..tapi pemandangannya memang cantik di waktu malam.. sebab tu lah harganya mahal..walau macam mana pun kami sekeluarga berselera makan di kala seharian berlapar dan dahaga berpuasa..alhamdulillah..syukur dengan apa yang ada..


Dalam masa yang sama mereka semua meraikan juga hari lahir kami berempat, sorang lagi yang lahir di bulan yang sama adalah anak kakak ipar saya..yang lahir di bulan puasa 2 tahun lepas..



nie lah yang en.abg berikan kepada saya..sebuah jam tangan BONIA..memandangkan jam tangan lama saya dah rosak sebab tu en.abg gantikan dengan jam tangan baru...saya tak minta di ganti baru tapi cukup sekadar betulkan sahaja yang lama..sebab yang lama pun hadiah birthday saya 4tahun lepas..saya memang suka jam tangan yang comel, berwarna hitam berbentuk 4segi tepat. memang jam idaman saya..namun walau macam mana pun saya suke juga yang baru nie..yang lama nak baiki juga untuk kegunaan harian.


alhamdulillah, saya berharap bila usia saya mencecah 30-an nie hidup saya lebih baik dari sebelum nie, semoga Allah murahkan rezki saya, mudahkan urusan saya berbisnes, dan mampu mendidik anak-anak menjadi anak soleh dan solehah..serta kebahagian kami sekeluarga berpanjangan hingga ke akhirnya di dunia dan akhirat.   

Aug 18, 2013

Selamat Aidilfitri 2013

Ain Fajar | 6:57 AM | 2Comments |
Asalamualaikum

Salam syawal untuk semua, kekangan masa dan kesibukan diri serta tahap kesihatan yang merundum sepanjang ramadhan berlangsung, tidak mengizinkan untuk saya mengadap lapy dan mencoret sebarang cerita di dapur alam maya ni,. tidak kira lah sama ada bercerita tentang hal keluarga mahu pun menu yang suka saya kongsikan di sini..

Hari nie, 11 syawal barulah saya berkesempatan untuk mencoret di sini..kesibukan mula reda memandangkan en.abg dah kembali bertugas di Terengganu..segala aktiviti akan berjalan seperti biasa mulai esok..anak2 mula sekolah..saya? nak berehat dari mengambil oder yang banyak memandangkan kesihatan saya buat masa ini tidak mengizinkan saya bergerak aktif. semua oder dah all out masa puasa yang lepas..sambil berehat sambil melakukan ibadah puasa 6..in sya allah.

syawal kami sekeluarga tahun ini sama sahaja seperti tahun sebelumnya..sibuk memanjang..memadangkan keluarga kedua belah pihak sangat dekat..dalam sehari kami berulang alik kesana sini bagi memenuhi program kedua belah pihak..sangat penat..tapi apa daya semua hati ingin kami jaga..tak eloklah di hari raya nie kami bermasam muka pulak...di hari raya pertama kami habiskan masa dengan bergambar di kedua belah pihak sambil bersalam memohon maaf sesama ahli keluarga..sempat saya rakamkan sedikit gambar kenangan keluarga untuk tahun 2013 di belah pihak saya, belah pihak en.abg saya xsempat nak ambil gambar sendiri, kerana kami menggunakan satu camera utama keluarga..nak tranfer gambar memang tak sempat..di hari raya seteruskan kami sibuk berkunjung kerumah saudara mara kedua belah pihak juga..rumah kawan2 memang tak sempat nak bertandang..mohon maaf kepada semua rakan2..

 semua cucu bapak saya, ramai bunga dari kumbang, bila la nak tambah si kumbang dalam group nie, semoga ade rezki saya menimang anak lelaki..

                    kenangan bersama nenek dan atuk, anak2 saya je yang panggil mbah..jawa sikit hehe

ni yang masih bujang, sepatutnya ade sorang lagi tapi dia kerja di pagi raya, maklumla klu masih bujang mesti mengalah dengan yang sudah berkahwin..

 Kenangan keluarga kami, 2 orang keluarga abang2 saya xsempat pulak saya nak snep, sebab c kakak dah meragam
Di kesempatan syawal yang masih berbaki ini, saya sekeluarga ingin mengucapkan selamat aidilfitri minal walfaizin, mohon maaf jika ada kesalahan sama ada sengaja atau tidak kepada semua pengunjung blog Resepi kehidupanku dan semua umat islam di seluruh dunia..terima kasih tak terhingga bagi yang sudi menyinggah ke sini.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...