Dec 24, 2012

oder kek Perkahwinan

Ain Fajar | 5:51 PM | 3Comments |
Assalamualaikum

Hari ahad yang lalu sy menerima temPahan kek Perkahwinan cuP cake dan kek sebiji..oder dr adik kePada kawan sekolah..tak sangka juga dia berminat untuk sy yang sediakan kek kawinnya..dr bulan 10 lagi dia dah oder..saya baru buat kek weding nie 4 kali..layan gambar je la yer..

dari Pandangan dePan
dari Pandangan belakang

bersama Pengantin,
gambar Pengantin Potong kek xsemPan nak sneP, anak2 dah ajak balik..Pannaaasss..

tingkat Pertama
tingkat kedua

tingkat yg ke-3

yang ni Pulak, cuP cake untuk hantaran dari Pihak PeremPuan ke Pihak lelaki


cuP cake hantaran dari Pihak lelaki kePada Pihak PeremPuan.
kedua belah Pihak saya yang buat.


coklat gubahan bunga dalam bakul juga saya yang buat dari Pihak PeremPuan ke Pihak lelaki..

alhamdulillah..kerana Pihak Pengantin dan keluarga berPuas hati dengan hasil craf saya.
ade ke yang berminat leh call saya 012-3111448
tP area sabak bernam, sungai besar, teluk intan dan hilir Perak.
kalau yang jauh2 tu kenalah cas duit minyak..hehe

sePnjang minggu cuti sekolah terutama minggu cuti umum crismes, ramai yang oder bahulu laPis, untuk sumbangan kenduri sedare mare..alahamdulillah syukur saya terima oder 60biji bahulu laPis seminggu..memang agak sibuk macam diri sendiri yang nak kenduri..hehe

Dec 23, 2012

oder coklat

Ain Fajar | 6:43 AM | 0Comments |
assalamualaikum
sepanjang cuti sekolah nie, ramai yang buat kenduri kendara..setiap minggu 4 5 tempat kenduri, tak kira la ade yang kawin, ade yang nak bertunang, marhaban dan sunat kan anak-anak..jadi ramai juga yang datang ke rumah untuk oder kuih-muih, kek dan hantara..alahamdulillah, selain kek, kuih muih dan bahulu saya juga turut menerima temPahan homemade coklat..saya ambil oder mengikut baget Pelanggan..jom la layang gambar-gambar yang tak seberaPa nie..
 lolicoklat ros dalam bakul, oder dari kawan sekerja kawan sekolah saya Pn.azlina..tq sangat kerana Percaya bakat saya..yang nie saya kenakan cas RM40
lolicoklat ros gubahan bunga dalam bakul juga, oder dari k.liya kawan kamPung saya untuk adiknya yang nak bertunang 23\12\2012 nie..bertemakan cream, taP saya gabungkan dengan warna Pink untuk naikkan serinya..yang nie Pun RM40 juga

gubahan bunga coklat jua yang bertemakan warna meron..oder dari adik kawan lama saya..lia buat coklat nie untuk hantaran Perkahwinannya..tq lia..


Alhamdulillah semuanya selamat samaPi ke tangan tuan masing2, dan telah Pun samPai ke tgn Pihak masing-masing..semuanya berPuas hati dengan hasil craf saya yang tak seberaPa nie..hehehe tqvm sekali lagi...kalau ade yang berminat boleh la hubungi saya 012-3111448

Dec 19, 2012

kek Puding caremel

Ain Fajar | 6:54 AM | 5Comments |
Assalamualaikum
Akhirnya saya buat juga kek Puding caremel yang saya dah lama sangat angan2 nak buat..masa mula-mula blogger masakan masing2 tayan kek yang cantik nie..saya simPan je niat dan resePi taPi tak buat2..antara sebab kenaPa saya tertangguh-tanguh untuk membuat kek Puding caremel nie adalah sebabnya saya tak suka makan caremel..taPi en.abg suke makan Puding caremel nie..jadi saya fikir baik saya buat time dia ade kat rumah..taPi masih lagi tak caPai juga hasrat nak membuatnya sebabnya sibuk kesana ke sini..huhu..

Baru-baru nie, kawan saya selalu la dok tayang kek Puding caremel nie kat fb...dan ramai Peminatnya dah beraPa ringgit je telah masuk ke Poket beliau hasil jualan kek Puding nie..rasa tergoda dan melonjak2 nak mencubanya..bila dah kat kamPung ramai yang akan makan kek nie, kawan2 Pun ramai yang nak jadi tester saya..jadi saya kuatkan semangat dan keyakinan membuat kek yang cantik ni..
sePanjang Proses membuat kek nie, saya buat dengan Penuh berhati2..ye la kan baru Pertama kali..masa nak tunggu kek nie masak Pun hati nie berdebar2..takut tak menjadi...huhuhu..Penuh debaran, bila kek dah masak kena la tungu kek tu sejuk dalam 20 minit baru boleh keluarkan..dan bila dah sejuk Plak memang boleh Poton taPi dah lewat malam..jadi tunu Pulak keesokkan harinya..

taraaaa bila dah Potong, fuhhh lega, cantinya dan menjadi kek Puding caremel saya yang berbelang-belang tu..keknye tersangatla lembut dan gebu..Puding caremel juga lembut dan nyaman je bila makan time sejuk2..memang tak sia2 saya mencubanya..anak2 saya suka makan kek nie..kalau ade c ayah dorang mesti seronok saya tengok dia makan..nanati en.abg balik saya nak buat lagi untuk dia..hhhmmm tak Pun buat bulan dePan je lah, time birthday dia..

Bagi Penguat saya untuk membuat kek Puding caremel nie, ramai blogger yang hebat sebagai rujukan saya..yang Pertama yang saya singgah adalah daPur k.ita blog masam manis, sebab k.ita terangkan cara membuatnya steP by steP dengan gambar sekali, kemudian saya singah kat blog k.hasue yang turun beri tiPs dan Pengalaman buat kek nie..dan k.hasue mencadangkan tengok tiPs yan lebih terPerinci kat daPur Ana Qawina yang mana beliau sekarang dah jadi tokey kek..mesti bayak Pengalaman yang banyak..jadi hasil rujukan saya tentang resePi dan tiPs2 Penting membuat kek Puding nie, terhasillah kek saya yang saya sangat Puas hati..indah khabar, ruPa dan rasanya...ok jom tengok resePi yang saya guna..semoga ianya membantu kePada mereka yang juga teringin nak mencubanya..

KEK PUDING KARAMEL
Sumber Asal: Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi (KR)
Sumber: Anna Qawina
By: HaSue

Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar-Saya tak letak

Cara-cara :
  1. Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  2. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
  3. Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  4. Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
  5. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
  6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
  8. Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  9. Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)

TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk.

Selamat Mencuba..!!

Dec 15, 2012

oder crePe

Ain Fajar | 6:27 PM | 2Comments |
Assalamualaikum

Rata-rata ramai yang masih belum merasa kuih yang sangat popular sekarang nie. jadi adalah kawan2 saya yang teringin nak merasa...komen2 dari fb sangat Positif..saya buat crePe nie sebab kawan sekolah saya oder nak merasa...saya Pun buatla dengan isi durian dan cemPedak..saya masih guna resePi yang sama sebelum nie..KLIK SINI.

cemPedak crePe..sedaP juga rasanya

ni yang kawan saya oder. 2 jenis intinya cemPedak dan durian..oder dari Pn.azlina

yang ni juga oder dari kawan saya Pn. siti soleha. yg Pink tu saya letak bluberry, dan yang hijau inti cemPedak dan kuning inti durian.

kek coklat moist juga oder dari kawan Pn.azlina..teringin nak makan kek coklat katenye.
tqvm.

aPe Pun terima kasihla Pada yang sudi mengoder..
kalau ade yang berminat boleh la oder cal atau sms je
012-3111448.

kalau rajin boleh cube resePi yang saya kongsikan. semoga ianya membantu.


Dec 13, 2012

Cuba untuk berbisnes

Ain Fajar | 5:18 PM | 2Comments |
Assalamualaikum..

saje saya nak cerita, untuk kegembiraan saya sendiri hehe..sePanjang saya tinggal di terengganu saya mula belajar buat Produk bakery..saya memang minat dengan dunia bakery..saya belajar dari bloger masakan yang sangat diminati ramai..antaranya, blog k.yatie yang Pakar dalam membuat kuih muih traditional sePerti kuih talam, blog k.azlita yang kreatif dengan seni membaking kek, yang rajin kongsikan steP by steP hasil seninya..blog k.hasue dan Dayang Jack yang Pakar dalam Pembuatan kek laPis serawak yang saya minati..blog A.mat Gebu yang rajin juga buat kek2 dan roti..blog mamafami yang rajin membuat roti..dan yang terbaru saya suka lawat blog k.ct dan k.ros jintanmanis serta blog k.izah daud...sebenarnya ramai lagi taPi tak tersebut..mana2 yang saya ambik resePi ade saya link kan kat sumber resePi tu..saya nak ucaPkan ribuan terima kasih Pada mereka yang sudi syer resePi nie..semoga rezki yang saya Perolehi diberkati dan Allah membalas Pahala kePada mereka..insya allah..
selain saya belajar dari blogger masakan, saya juga menerima ilmu dari arwah mak yang banyak sangat membantu, dari beliau juga saya menanam minat dalam diri saya..arwah mak sebelum nie, memang membuat kuih muih untuk jualan di kantin2 sekolah, ambil temPahan kek2 dan bahulu laPis serta gulung..arwah mak juga Pandai memasak aPe Pun..taPi mak ade imPian yang belum tercaPai sebenarnya..jadi saya berazam nak sambung usaha arwah mak dan sekali gus nak caPaikan imPian beliau yang tak tercaPai semasa hayatnya..semoga setiaP rezki yang masuk, mengalir juga Pahala untuk arwah mak di sana..amin ya rabbalalami..sikit demi sedikit saya akan usahakan sehingga cita-cita saya tercaPai..insya allah..

Bila en.abg kate dia mendaPat tawaran untuk bekerja di Plantar minyak di tengah lautan, saya termenung juga, memikirkan terPaksa berjauhan dan mendidik anak2 sorang diri..en.abg kate balik kamPungla dekat dengan orang tua dan keluarga..saya tak kisah la..dan saya terfikir, dah tiba masanya untuk saya teruskan cita-cita saya untuk mencaPai imPian arwah mak, disamPing mengasah bakat dan minat saya dalam dunia bakery..alhamdulillah, bila saya balik kekamPung, semua orang kamPung gembura sebab dah boleh makan bahulu laPis dan gulung yang mereka gemari..mereka juga kate senang nak oder kek2 yang dah Pasti halalnya..bukan aPe kan, kat kawasan kamPung saya belum ade lagi bekery melayu dan islam...majoriti dari kaum cina..jadi mereka seronok..raya haji yang lePas bermulalah sikit demi sedikit saya menerima temPahan dari orang2 kamPung dan kawan2 saya yang terdekat..alhamdulillah rezki..semoga saya mamPu mancaPai imPian arwah mak tak tertunai tu..haraPan saya, kawan2 semua mendoakan kan kejayaan saya..

bahulu laPis nie, usaha arwah mak saya dulu..saya lah Pembantu mak setiaP kali ade oder..time raya lah Paling banyak oder samaPi saya tak de masa nak kemana2..huhu taPi seronok tau..kiki

kek mable, juga kek yang mak terima oder dari orang kamPung..taPi saya dah uPgred sikit resePinya..hehe

kek aising, juga mak buat dulu2..ramai juga orang oder untuk hantaran dan kawin..bayak juga saya buat bila mak dah mulaa rabun dan sakit2.

bahulu bentuk bunga Pecah laPan..ramai yang oder untuk doorgif.

banyak lagi sebenarnya..ade juga Produk terbaru yang saya sendiri buat mengikut Peredaran zaman. saya akan uPdate setiaP ade temPahan kan blog saya nie..untuk saya simPan memori sePanjang berbisnes..

tq kerana membaca..sokongan anda amat saya hargai..


majlis Pertunangan

Ain Fajar | 4:44 PM | 0Comments |
Assalamualaikum

kisah nie,minggu lePas Punya cerita..minggu lePas k.jah ade call saya nak oder kuih untu majlis anak daranya yang nak sunting..nak ikukan kami ni sedare la, taPi belah en.abg..kak jah nie kakak sedare en.abg, iaitu anak sedare baPak mertua saya..yang nak bertunang nie kira anak sedare en.abgla...dah alang2 dia oder kuih dia Pun menjemPut la saya sekali..tak kan tak nak datang Pulak kan..wajib datang kalau di jemPut datang kenduri nie..bila fikir anak sedare yang nak bertunang terfikir tak akan datang dengan tangan kosong je kan..dalam masa yang singkat, dengan oder yang bayak dari orang kamPung dan k.jah sendiri..saya buat kePutusan buat coklat Paraline je lah..mudah dan cePat..cantik lagi namPak mewah..haa memang sesuai..

ni lah, coklat Praline yang saya hasilkan untuk saya berikan untuk anak sedare en.abg muzaliPah..hehe ade terkurang satu Plak..sudah saya tambah taPi tak semPat nak ambik gambar..hehe jadi la kan tu..saya ambik temPahan lagi kalau ade yang berminat nak oder..hehe.


c kakak dan cfina tak nak lePaskan Peluang bergambar dengan bakal Pengantin..c kakak nie suke tengok Pengantin..dia cakaP nak tengok Puteri..ni lah orangnye..anak sedare en.abg..cute je..memang cantik..


bahulu laPis dan kek mable yang k.jah oder dari saya..kalau ade yang berminat boleh juga mengoder call je 012-3111448. atau 05-6480190..kat kasawan yang berdekatan hutan melintang Perak.

k lah..by by..
 

Bahulu kemboja II

Ain Fajar | 4:26 PM | 4Comments |
Assalamualaikum..
n3 masak2 Pula...bahulu kemboja yang asli...saya buat bahulu kemboja nie sebab saya nak try buat yang asli..org kate rasenyelembut dan manis..sekarang nie bayak yang jual kat kedai ke,bazar ke tu kuih bingka Padan bukan bahulu kemboja..ade la seorang kawan baPak saya an, dia datang kerumah nak oder bahulu laPis untuk kenduri jirannya...dia tanye, kamu dah buat kuih traditional nie, Pandai tak buat bahulu kemboja yang asli..tak nak bingka Pandan tu yer...alamak! saya nie lahir tahun 80-an, dan membesar di zaman 90-an..berjinak2 dalam dunia baking nie Pulak era 2000..mana la nak tau buat kuih era 70-an..sedangkan makan Pun tak Pernah lagi kan membuatnya..terus  terang saya kata saya tak Pandai nak buat...kawan baPak saya kate, kamu belajarla, cari orang2 tua2 yang Pandai buat..allahuakbar..mana Pulak nak cari orang tua yang Pandai buat nie...saya tanya kat mak mertua saya, dia kate ade taPi ramai dah meninggal...saya google juga memang tak ade..kalau ade Pun dorang berniaga manala nak syer resePi turun temurun, kalau nak oder la kan..


walau macam mana Pun saya try juga membuatnya..dan saya bagi mak dan baPak mertua saya rase...mak saya kate tak jadi..rase dah manis Pun masih tak menjadi..mak kate kurang kurang terlebih tePung..alamak..fill la jawabnya..bagi kita yang muda2 nie dah lulus dah kot hehe..tak Pe lah nanti saya nak cuba lagi..

 
ok, walauPun tak beraPa nak jadi, ianya tetaP sedaP tau..kakak suka makan kuih nie..dan suka la saya nak syer resePi kuih nie untuk semua..ade juga rase bahulu kemboja taPi masih kurang manis..yang asli rasanya manis Potong kaki Punya..

jom tengok resePi..kalau ade la Pembaca kat luar sana tau resePi asal syer kan la kat sini..semoga kuih muih traditional tak luPut dek zaman..

Bahulu Kemboja

Bahan-bahannya;

1 cawan gula Pasir
1 cawan air Pandan
2 cawan air santan
1 1\2 cawan tePung gandum
1 cawan telur dlm 5 biji.

caranya;
  • masukkan semua bahan dalam blender.
  • bila gula dah hancur dan sebati masukkan ke dalam acuan bahulu kemboja yang telah di Panaskan terlebih dahulu.
  • bakar bahulu dalam masa 40minit Pada suhu 180c.

senang je nak buat kuih traditional, cuma kita kena tau tekniknya yang betul..bahan yang digunakan simPle je..

selamat mencuba

syafina demam

Ain Fajar | 4:07 PM | 0Comments |
Assalamualaikum..
salam satu malaysia..banyak sawangnye nie..huhu..masa dan tahaP kemalasan yang semakin menebal..lagi2 bila tak daPat nk masukkan gmbr ke dalam laPy nie..n3 kali nie bukan n3 resePi, nak selit sikit la Pasal Puteri saya yang demam lain dari biasa...buka jarang demam, ade la juga dia demam.. budak2 kan mudah kena demam..syafina nie kalau demam biasanya sehari je, bila badan Panas saya urut2 sikit, bagi makan ubat esoknya dia cergas la balik..taPi kalini, dah 4 hari dia demam..bila makan ubat je dia aktif, bila ubat tu hilang Panas badannya naik balik..tu yang saya risau tu..maknanya dia sihat bergantung Pada ubat je..
muka fina yang layu je masa demam..time nie nak bawa dia ke clinik..

syafina nie bila dia demam biasa2 je tak banyak ragam..saya masih lagi buat kerja dan boleh tinggal dia tengok tv ke tengok kakaknya main ke..taPi kali nie, bila badannya Panas tak boleh di tinggal..dia nak Peluk je, sejuk katenye..bila malam Pulak dia mengigau dan meracau..adoila memang la saya Panic..dia demam Pun dah lebih dari hari yang biasa dia demam..kat kamPung nie Pulak tak banyak clinik swasta...klu saya Pegi clinik kerajaan mahu kena tahan masuk wad nie..saPe nak jaga c kakaknya Pulak..kakak nie nak dengan ayahnya je..ayahnya jauh kat laut sane..jadi saya Pun bawa syafina nie ke clinik kat bandar, jauhla juga makan masa 45minit ke sejam..bila samPai di clinik tu, mak aaaiii ramainya org..saya Pun bawa anak2 saya makan kfc dulu..bagi ubat dulu dan makan kenyang2...

lePas makan Pegi balik kat clinik tu, org Pun dah berkurangan..lama juga menunggu..c kakak dah terlena..nasib juga c fina dah makan ubat Panas badan dah reda elok je dia main2..tP nanti naik balik la suhu badan tu..doctor kate masih lagi demam biasa taPi ade jangkitan yang tak bahaya..alhamdulillah lah..doctor bagi ubat demam lain dan ubat antibiotik..ubat demam yang saya bagi tu tak sesuai dan ianya hanya untuk demam biasa dan ubat tahan sakit..


Inilah ubat yang doctor shahrol bagi kat syafina..kena la cas rm30. ubat demam, ubat sakit Perut dan ubat antibiotik..yang tak bestnye, ubat antibiotik yang di beri berbentuk Pil...adoila budak umo 3tahun makan ubat Pil memang tak daPat la..nak kena habiskan Plak tu ubat nie...eeeerrrrmmm saya kena hancurkan ubat nie dan letak sedikit air..alahamdulillah la, bila fina makan ubat yang diberikan malam tadi, dia aktif sihat dan suhu Panasnya tak naik dah..dah sihat dah dia..siaP gaduh dengan kakaknya lagi..huhuhu...demam nak jadi budak baeikk ruPanya...nak mengakal cari kakaknya nangis..anak oh anak..


Dec 6, 2012

Durian creap II.

Ain Fajar | 4:30 AM | 4Comments |
Assalamualaikum.


Photobucket
Demam crePe masih membara lagi, belum kebah2 lagi..bila saya buat dan Post kat fb masing2 teringin nak merasa dan minta saya buatkan..saya suke je kalau ade yang teringin nak makan hasil air tangan saya..dalam masa yang sama saya boleh baiki setiaP kelemahan yang ade. sebelum nie saya buat lePer je..kali ni buat nmPk macam bantal, gebu je..Puhh mmg Puas hati Percubaan yang kedua ni..
 Photobucket"
saya buat durian crepe ni, atas permintaan en.abg..masa saya buat sebelum nie, dia tak dapat rase sebab dia jauh kat tengah2 laut sane, bila dia tengok ramai kawan2 saya yang komen kate sedaP dia Pun tak nak ketinggalan..alhamdulillah la, bila dia rase dah tak Pandang kiri kanan makan senyaP je..saya risau juga sedaP ke tak diam je..dia hanya tunjuk ibu jari tangannye saje, tak terkate dah..hehehe bangga rase...kat fb Pun dia komen AAAAAAAAPlust2...

 Photobucket"
kali nie saya guna resepi yang lain dari yang sebelum nie, adunan kulit yang sebelum nie, memang niPis dan rasenye sedap sangat, sebab bayak kandungan telur..tapi saya saje lah nak try resepi yang menggunakan telur yang sedikit..ternyata sedap juga walauPun telur cuma sebiji..lebih jimat kos..hehe..yang penting kulit yang dihasilkan tu nipis dan cream dan durian fresh dan sedap..

 Photobucket"


ok, jom skodeng sekejap resepi yang mudah, sedap dan jimat sikit kosnya.
saya coPy dari kawan di FB..

sumber dari . Eyna Haneyna

Bahan-bahannya;
20gm tePung gandum
20gm tePung ubi
20gm tePung jagung
20gm tePung kastad
150ml air
sebiji telur
20 gm gula kastor
esen vanila - sy tambah
Pewarna kuning.
1 sb mentega cair

Iinti ;
250ml whiPing cream
isi durian

cara-caranya;
  • campurkan semua bahan kulit kacau sebati
  • tapiskan.
  • Panaskan kuali non stik pan, ambil sesenduk adunan dan leserkan diatas kuali, buat mcm kita buat lemPeng..
  • angkat dan sejukkan.

  • Pukul whiping cream hingga kental
  • ambil selapis kulit crepe, letak sesudu whip cream, lapis dengan durian dan lapis lagi dengan whip cream.
  • liPat kanan, kiri, atas dan bawah.
  • untuk hasilkan creaP yang gebu macam bantal, tarik Padat yer..
 simPan dalam Peti ais bila dah siaP dalam masa setengah jam..bila kita makan sejuk2 tu memang sedaP..creamnye Pun tak cair senang nak makan.









Photobucket
Photobucket"
whiping cream yang saya gunakan, pertama kali guna jenama Anchor tapi ianya cepat cair..kali kedua dan seterusnya saya menggunakan yang kotak putih tu..sedang elok kejadiannya..saya lebih mencadangkan menggunakan yang kotak putih tu, sebab rasenye lebih sedap, dah manis dan mudah nak handle..tak mudah cair.

Dec 3, 2012

Malacca trip 2

Ain Fajar | 6:20 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.

Bila cuti sekolah je, masing-masing mengambil kesempatan untuk bercuti bawa anak dan orang tua berjalan..saya dan en.abg pun tak lepaskan peluang bawa syuhada dan syafina berjalan. saje lah nak hiburkan dorang..3minggu ayahnya kerja kat laut tak balik..bila cuti seminggu nie, en.abg ajak saya dan anak2 bercuti..taPi kami bukan pergi berempat je, kami bawa sekali mak dan abah en.abg..saje la ak bagi dorang relex..kami nak dorang rase ape yang kami rase..saya tak kisah la...janji percutian kami mengembirakan dan saya berpuas hati.

 Gambar ehsan dari google..saya dan keluarga ke negeri melaka sekali lagi..kali ke-2 saya bercuti di melaka..atas sebab saya tak daPat naik beca masa datang yang sebelum ni, dan saya tak daPat nak beli kasut handmade baba nyonya yang hanya terdaPat di melaka sahaja. saya dan en.abg mengambil kePutusan menginaP di melaka 3malam 4 hari..kami relex je sambil bercuti, memang seronok Percutian di melaka kali ni..kami tak kejar masa dan segala jadual berjalan dengan lancar..mana tak nye kan, saya dengan en.abg je yang buat Planing, mak, abah dan anak2 ikut je..biasanya kalau pergi 2 3 famly macam2 PendaPat last2 sume tak menjadi..

Hari rabu kami bertolak dari kampung perak terus ke melaka, mengambil masa 4jam perjalanan. Alhamdulillah sampai juga kami dengan hanya berpandukan GPS. Kami terus mencari home stay yang kawan en.abg carikan untuk kami di Bukit Rambai..kami menginap di homestay tu hanya semalam sebab saya tak berpuas hati dengan keadaan rumah tu, air corn, dapur dan mesin basuh tak di sediakan, strika  pun rosak..tak berbaloi dengan harga yang kami perlu bayar RM160 semalam..esoknya kami cari homestay yang lain..Alhadulillah, homstay yang cantik, semua keperluan di sediakan, perabot setiap bilik cukup,meja makan, dapur gas, mesin basuh, air corn, strika, tv dan asrto yang ade semua siaran..memang berpuas hati sangat dengan keselesaan homestay tu, dengan harga sehari RM140 semua cukup.. sangat berbeza, harga lebih murah dan kelengkaPan semua cukuP.

Hari pertama, tempat yang kami lawati dah semestinya Bandar Hilir Melaka..hari khamis jam 10 Pagi, keadaan bandar melaka tenang je, tak ramai Pengunjung..memang seronok berjalan kalau tak sesak dengan orang ramai..cuaca pun  redup je.

                     Photobucket 
Bila sampai di bandar melaka, kami terus ke kaunter melaka duck tours, beli tiket awal2.
                              Photobucket
Sementara naik kereta yang boleh berjalan atas darat dan air, kami naik menara taming sari..tinggi menara nie, bila dah sampai atas semua badar melaka boleh kita tengok..tingginya lebih kurang 1500meter..kalau tak silap saya la..untuk naik menara taming sari nie, untuk orang dewasa kena cas RM10, kanak-kanak RM5 dan warga emas RM8. ok laaa..

Kenangan en.abg bersama anak-anak di menara taming sari.
 Photobucket"
saya dan mak Pun tak ketinggalan..abah tak nak naik.gayat katenye.
Photobucket
selePas naik menara, kami terus naik melaka duck tours, yang mana bot nie, boleh berjalan di darat dan air..waktu ni kami tengah menunggu PenumPang lain..bila dah Penuh baru boleh jalan2, kalau tak dorang rugi la kan..hehe..

ni la keadaan bot masa berjalan kat atas daratan dan dalam air..saya amik daro google. saya kat dalam bot ni mana la daPat ambik gambar macam ni kan, kalau dalam bot boleh la..memang best.
Photobucket"> 
suasana dalam bot duck tours..Perjalanan yang di ambil makan masa 45minit..sePanjang Perjalanan kami di beri keterangan tentang sejarah negeri melaka dan bot darat air itu sendiri.. kos untuk menaiki melacca duck tours ni, bagi orang dewasa RM35 dan kanak-kanak RM25 dan warga emas RM28..agak mahal la juga..agak teruja bila bot ni memasuki laut melaka..suasana berangin memang nyaman, mata terus rase mengantuk..ade juga kanak-kanak yang tertidur bila bot mula memasuki ke dalam air..

selePas tu, kami naik beca Pulak..aktiviti yang saya tunggu2 selama ni, saya datang ke melaka sekali lagi nie tujuan utama nak naik beca yang cantik..jadi, hari Pertma je kami terus je naik beca.

Photobucket"> 
bergambar kenagan semestinya..banyak beca yang cantik2 kat melaka..beca yang saya naik ni tak la cantik sangat, ade yang lebih cantik dari beca ni, dah macam Pelamin Pengantin Pun ade hehe ..taPi ok la, bunga2 sama dengan tema baju kami..
Photobucket"
untuk menaiki beca ni, kami di kenakan bayaran RM35 seround..ianya memakan masa 45minit.
kami dibawa Pusing bandar melaka yang terdaPat kesan sejarah yang menjadi kebangaan rakyat melaka.
Photobucket">
Destinasi Pertama abang beca turunkan kami, di kawasan yang terdaPat kaPal terbang yang sangat berjasa buat rakyat malaysia, kereta aPi yang Pertma digunakan dan Pokok melaka..istimewanya Pokok melaka, buahnya boleh dimakan, dan boleh dijadikan ubat kencing manis jika kita makan setiaP hari..daunnya akan kuncuP di waktu senja dan kembang di waktu Pagi sePanjang hari.
 Photobucket">
kenangan kami di sebelah kapal terbang yang digunakan oleh Perdana menteri kita yang pertama ke kota london untuk membuat perjanjian bagi mendaPatkan kemerdekaan tanah melayu. 

Photobucket 
Destinasi seterusnya, pintu gerbang A'famosa..ade pintu gerbang je, yang lain dah musnah masa perang. Tak lama kami kat sini, c fina dah mula meragam, keadaan cuaca mula Panas.

IMG_2151">
> hehe sory gambo senget plak, tapi nk letak jg gambar nie....dah betulkan dah taPi macam tu juga destinasi kami yang terakhir dengan beca..kawasan bangunan merah..terdaPat juga kedai2 yang menjual cenderamata..kami tak lama kat sini..jam dah Pun Pukul 2 Petang..Perut dah laPar dan anak-anak dah meragam dan mengantuk..orang mula ramai dan keadaan dah sesak.

Kami balik untuk check in homstay lain di taman Tanjung Minyak..berhampiran dengan Taman Bukit Rambai homstay yang saya tak berpuas hati tu..
   
Photobucket
selePas berehat-rehat, siap-siap untuk makan malam..kami memilih restoran asam pedas selera kampung di bandar hilir melaka. memang sedap, dan berbaloi dengan harga..restoren ni memang terkenal kat negeri melaka..selain restoren ni, restoren asam pedas zaiton juga turut terkenal dengan keenakan makanannya..tapi beroperasi di waktu siang sahaja..di sebabkan kami ni nak makan malam, jadi kami memilih restoren nie.
Photobucket
Kalau dah kate melaka terkenal dengan asam Pedasnya, saya Pun memilih kePala ikan masak asam Pedas..kira boleh tahan juga rasanya, ikannya fresh..tak Puas makn kongsi2..hehe
Photobucket"
ketam masak lemak cili aPi, sangat sedaP..kesegaran ketam terasa manisnya..memang sekali rase nak lagi..lauk ni Pilihan saya dan mak mertua..taPi boleh syer dgn en.abg skali.
asam Pedas ikan Pari, Pilihan baPak mertua ku..tak tau la rasenye macam mana sebab saya tak makan ikan Pari.
Photobucket 
kerang rebus dan kuah lemak rebung, untuk dua orang anak dara ku yang tak makan Pedas.sedaP juga saya rase.

 dah kenyang, balik rumah tidooo..
Photobucket 

keesokan harinya, kami teruskan lawatan kami ke kamPung warisan baba nyonay..awal Pagi kami dah keluar sebab tak nak bersesak dengan orang ramai.memang tak ramai, masa kami lalu di hadaPan kedai2 baba nyonya masih banyak kedai yang belum buka, dan baru je nak buka..jadinya kami Pergi kedai yang nak di tuju je..iaiutu kedai kasut handmade yang ade manik2 dia atasnya..gambar dia atas adalah sePasang kasut yang berusia 50tahun..kasutnya namPak usang taPi jahitan maniknya tetaP cantik dan kekal coraknya..saya memang nak sangat beli kasut ni..belek2 dan try2, en.abg kate, ambikla kalau nak..tak kisah harga..wow..bestnye..rase berbunga-bunga hati macam corak kasut yang saya Pegang tu..
Photobucket 
ni lah kasut yang saya pilih, hadiah dari en.abg sempena sambut hari ulang tahun perkahwinan kami..hadiah untuk 5tahun ni..kasut ni tahan lama.jadi tak kisah kalau harganya mahal..antara kasut yang ade dari RM160-RM260..yang sarung macam saya ni, RM260..cantik dan berbaloi..bagi saya la..sesekali beli kasut mahal aPa la salahnye kan..lagi Pun org yang hadiahkan..hehe

selepas tu kami tengok2 kedai2 yang ade di kasawan pekan baba nyonya..saya tak ambik gambar sangat, sebab dorg memang dah warning xboleh ambil gambar..jadi malas nak pegang camera.selePas solat jumaat, kami teruskan Perjalan ke kota A'famosa, tujuannya nak mandi manda..aktiviti wajib kakak dan adik..saya ni kurang berminat berendam..

Photobucket"
kami menuju ke water world di bandar A'famosa. tiket masuk yang di kenakan untuk orang dewasa RM40, kanak-kanak RM35 termasuk makanan dan minuman..waktu hari biasa harga kurang RM5.
 Photobucket"
sebelum mandi dan berendam, makan dulu isi Perut..baru la seronok berendam..lagi Pun hujan lebat waktu tu..budak dua orang tu dah tak saba dah tu, makan sikit je..fikiran dah kat dalam air,.
 Photobucket 
dorang bertiga je berendam dan bermandi manda..saya setakat basah kaki cukuPla..tak tahan sejuk..maklumla orang kurang lemak.
 Photobucket"Photobucket 
hari isnin hingga jumaat mereka beroPerasi jam 9Pg-7Ptg.hari sabtu dan ahad samPai jam 8malam.
kami keluar jam 6.30Ptg..cuaca tak mengizinkan..takut demam Pulak budak2 kena hujan.kami Pun balik berehat sambil layan maharaja lawak mega musim ke-2..sambil2 saya kemas barang untuk balik esoknya.

hari sabtu jam 10.30Pagi kami keluar dan terus balik ke klang..hari ahad kami ade aktivi fotografer semPena manyabut kakak en.abg mendaPat ijazah..hari konvocationnya.
oklah..cukuPla Percutian kami ke melaka untu tahn 2012 ni..tahun depan ke mana pulak kami yer..rancangannya nak terbang ke tawau sabah Pulak...agak-agak boleh jumPa Rahel ke tak yer...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...