Dec 6, 2012

Durian creap II.

Ain Fajar | 4:30 AM | 4Comments |
Assalamualaikum.


Photobucket
Demam crePe masih membara lagi, belum kebah2 lagi..bila saya buat dan Post kat fb masing2 teringin nak merasa dan minta saya buatkan..saya suke je kalau ade yang teringin nak makan hasil air tangan saya..dalam masa yang sama saya boleh baiki setiaP kelemahan yang ade. sebelum nie saya buat lePer je..kali ni buat nmPk macam bantal, gebu je..Puhh mmg Puas hati Percubaan yang kedua ni..
 Photobucket"
saya buat durian crepe ni, atas permintaan en.abg..masa saya buat sebelum nie, dia tak dapat rase sebab dia jauh kat tengah2 laut sane, bila dia tengok ramai kawan2 saya yang komen kate sedaP dia Pun tak nak ketinggalan..alhamdulillah la, bila dia rase dah tak Pandang kiri kanan makan senyaP je..saya risau juga sedaP ke tak diam je..dia hanya tunjuk ibu jari tangannye saje, tak terkate dah..hehehe bangga rase...kat fb Pun dia komen AAAAAAAAPlust2...

 Photobucket"
kali nie saya guna resepi yang lain dari yang sebelum nie, adunan kulit yang sebelum nie, memang niPis dan rasenye sedap sangat, sebab bayak kandungan telur..tapi saya saje lah nak try resepi yang menggunakan telur yang sedikit..ternyata sedap juga walauPun telur cuma sebiji..lebih jimat kos..hehe..yang penting kulit yang dihasilkan tu nipis dan cream dan durian fresh dan sedap..

 Photobucket"


ok, jom skodeng sekejap resepi yang mudah, sedap dan jimat sikit kosnya.
saya coPy dari kawan di FB..

sumber dari . Eyna Haneyna

Bahan-bahannya;
20gm tePung gandum
20gm tePung ubi
20gm tePung jagung
20gm tePung kastad
150ml air
sebiji telur
20 gm gula kastor
esen vanila - sy tambah
Pewarna kuning.
1 sb mentega cair

Iinti ;
250ml whiPing cream
isi durian

cara-caranya;
  • campurkan semua bahan kulit kacau sebati
  • tapiskan.
  • Panaskan kuali non stik pan, ambil sesenduk adunan dan leserkan diatas kuali, buat mcm kita buat lemPeng..
  • angkat dan sejukkan.

  • Pukul whiping cream hingga kental
  • ambil selapis kulit crepe, letak sesudu whip cream, lapis dengan durian dan lapis lagi dengan whip cream.
  • liPat kanan, kiri, atas dan bawah.
  • untuk hasilkan creaP yang gebu macam bantal, tarik Padat yer..
 simPan dalam Peti ais bila dah siaP dalam masa setengah jam..bila kita makan sejuk2 tu memang sedaP..creamnye Pun tak cair senang nak makan.









Photobucket
Photobucket"
whiping cream yang saya gunakan, pertama kali guna jenama Anchor tapi ianya cepat cair..kali kedua dan seterusnya saya menggunakan yang kotak putih tu..sedang elok kejadiannya..saya lebih mencadangkan menggunakan yang kotak putih tu, sebab rasenye lebih sedap, dah manis dan mudah nak handle..tak mudah cair.

4 comments:

  1. Assalamualaikum heee mmg demam akk pun x kebah2 lg...asyik te rasa2 di tekak Kan hee...hari ni pun akk buat lg...buat sendiri baru puas..pecubaan yg ketiga ni bejaya crepenya walaupun yg petama dan kedua tu isi dlm akk buat perasa manggo...yg ni baru betul2 rasa durian

    ReplyDelete
  2. sheila shafeareen; yer kak sedaP kuih nie mmg tak jemu nak makan, buatnya Pun senang..sy blum cuba manggo creaP lg..nnt ade maggo mst nk cb.

    zila norazila; tq, ni Percubaan yg kedua, jadi tau dah mcm mn nk bg creaP cantik mcm bantal..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...