Mar 10, 2011

chocolate moist cake

Ain Fajar | 9:12 PM | 0Comments |
Assalamualaikum..
n3 yg ni saje2 nak letak..saya buat kek ni sebelum pegi klang ari tu, buat kek beday untuk ank sedara..dia mmg suka kek coklat yg lembab ni..so suka saya buat untuk dia..biasanya saya buat letak toping coklat je, tapi kali ni saya buat special sikit siap ada edible gambar dia dgn kartun ben10..yelah kek beday kan kenalah cantik sikit.
haaa inilah rupa kek coklat yg dah siap di hias..hahaha boleh la kan..ala tau, tak cantik harap edible je..narnye saya nak letak jalur2 rumput kat keliling kek tu, tapi nozel rumput yg saya ada bapok biso so tak bape nak comel kejadian rumput tu..kn cari nozel matel kecik next time...ok2 jom kita skodeng resepinya..senang sangat nak buat. tak perlu guna mesin ke ape..guna pemukul telur je pukul guna tangan..cepat dan pantas..

sumber : youtube (chocolate moist cake)
Bahan-bahannya : )


Bahan A:
1 1/2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat (saya guna 1/2 sk je)
1 sudu kecil serbuk penaik
2 cawan gula halus >ayak sebelum disukat

Bahan B:
2 biji telur
1/2 cawan marjerin cair (saya guna minyak jagung)
1 cawan susu pekat (saya guna susu segar)

Bahan C:
1 cawan air panas didih.

Cara-caranya : 
  1. Panaskan oven pada suhu 180c .guna api atas dan bawah.
  2. Ayak terus bahan2 A ke dalam mixing bowl. Kacau menggunakan whisk
  3. Masukkan bahan B dan kacau sekata
  4. Masukkan pula bahan C dan kacau sehingga adunan betul2 sebati
  5. Gris loyang dengan minyak dan alas dengan kertas minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang. (untuk menghasilkan tekstur kek yg benar2 sekata dan x berketul2,saya tapis adunan semasa memasukkannya ke dalam loyang)
  7. bakar selama 35 minit atau hingga kek masak.( cucuk guna lidi jika lidi bersih tanda kek sudah masak)
  8. p/s : tutup atas kek dengan aluminium foil untuk mengelak permurkaan kek kering dan hangit.
Ganache:
190 ml whipping cream
200-250g coklat masakan
1/2tbsp coklat emulco
1 tbsp serbuk koko van houten
1 tbsp susu pekat manis
1 tbsp mentega

  1. panaskan whipping cream bersama coklat masakan dengan api perlahan sehingga coklat masakan cair,masukkan mentega dan kacau sehingga cair.
  2. Masukkan serbuk koko dan susu pekat. Padamkan api.Kacau sebati,sejukkan sepenuhnya dan simpan dalam peti sejuk sebelum dituang ke atas kek yg sudah sejuk sepenuhnya.(kalau boleh kek juga sudah disimpan dalam peti sejuk sebelum dituang ganache)
 ok selamat mencuba yer!!
ni lah beday boy nyer..post sebelum ni dah letak pun gambar dia...klah baybay..

sarapan ape??

Ain Fajar | 6:32 PM | 0Comments |
Assalamualaikum...
salam jumaat..sarapan ape pagi yer?mmmm ada pisang kat dapur bekal dari mak metua dr kampung ms pegi klang semalam..goreng lah!!tapi masih muda, tak pe tumbuk rempah2 pas tu goreng cicah sos..satle!!
ha nilah sarapannya..makan pisang, minum air kopi..mcm dok kapung hihihi...tak yah letak resepi lah yer saya dah post pun sebelum ni...saya bg tau je ape rempah ratusnya..rempahnya ada bawang putih, bawang merah, ikan bilis, jintan manis dan biji ketumbar..oh! garam jangan lupe..sume tu leh agak2 je..tak salah kita buat dia kan..
oklah pendek je n3 kali ni...byby.

Birthday girl.

Ain Fajar | 8:55 AM | 0Comments |
Assalamualaikum...
3hari rehat dr berblog, sibuk dengan urusan yg saje2 buat sendiri...kemarin kami sekeluarga pergi ke klang semata-mata untuk sambut birthday uyun...sape uyun nie? haa dia ni adik ipar saya adik en.abg lah..en.abg cuti semata-mata nak wat surprise untuk adiknyer..ye la kan ms beday eb.abg aritu adik beradik dia semua turun ke terengganu dan amik cuti semata2 nak wat surprise beday en.abg so kenalah hargai dan membalasnya toi dak...
 haaa ni lah nurul zanah adik ipar saya, dia smbut bedaynya yg ke 25 thn...happy beday ye uyun semoga cpt dpt jodoh, abg2nya sume risau..nak tau tak kenapa kami panggil uyun, sebenarnya nama dia nurul..dulu masa dia kecik cakap pelat tak pandai nak sebut nama sendiri tu yang nurul jadi uyun melekat sampai sekarang..

 masa utk pemotongan kek..kami je yg teman uyun potong kek yang lain sibuk melantak..ujan pun berenti tapi dorg tu makan tak tau nak berenti..
ni antara famly yg sedang makan..yg lain2 mesti tengah amik makanan..kami belanja uyun kat restoren steambot  area syeksen 13 shah alam..tak pasti pulak nama restoren tu..masa baru dtg tu c kakak tido so mmg x sempat nak amik gambar..                                                                                    
antara menu steambot yg kami makan..byk lagi sebenarnya, tak termakan..

ni je yg sempat saya amik yang lain dah kn ngap dah pun dgn dorg..sgt la banyak, seafood, sayur2, disert dll..
mkn kat sini kira ikut kepala makan la bape banyak yg boleh...mmg la kenyang tak makan nasi pun tak pe..sampaikan dorg tak layan beday girl potong kek sian toi...huhuhu

inilah hadiah yg adik-beradik bagi, jam tangan bonia, mmg cantik dan harganya pun sangatla cantik juga..saya ada bagi juga tau..hahaha
ni lah hadiah saya untuk uyun oreo cheese cake..oleh kerana dai suka kek ces saya pun buatkan lah..setiap beday famly mmg saya bg kek kegemaran dorg, tak mampu nak bg hadiah lain..yelah kan awok dok umah jeew!!hehe..
sebenarnya malam tu kami bukan sahaja sambut beday uyun tapi kami buat sekali untuk ank sedare en.abg..bedy dia bulan 2 yg lepas. kami tak sambut lagi so mlm tu kami sekalikan..2x sambut beday dlm setahun, maklumlah cucu kesayangan dari kedua belah pihak mama ayahnya..ms beday nya bulan 2 yg lepas dorg dah sambut belah tok wan nya di kedah..kali ni dengan mbahnya pulak..rezki la kan..
ni lah beday girl yg sorg lagi.ainul mardhiah yang baru setahun umurnya.budak br dapat kaki mmg x leh duduk diam, nak jalan je ke sana sini..boleh tahan duduk kat kerusi tak sampai 5 minit dah minta turub nak jalan sana sini..kenalah bergilir2 jg dorang.nasibla restoren tak ramai time tu, leh la budak2 lari sana sini..dorg dah tak ingat lapar dah bila main..si ainul ni tak potong kek pun dia dah sibuk nak tawaf restoren tu..so kek dia mama dia yang potong n bawa ke ofis, mmm abis citer...
kek ni hadiah yg saya bagi kat si kecik nun..sengaja saya buat kek warne pink coz mama dia suke beli baju, mainan dan alat kelengkapan dia warna pink..gambar hadiah yg adik beradik bagi lupa plak nak amik..dorg hadiahkan basikal baby, basikalnya pun warne pink juga...kira kami panggil dia bby pink lah...hehehe

esok malamnya sebeleum kami gerak balik ke terengganu, kami sambut beday boy plak..hee terselit beday boy, tajuk kate beday girl je..xpelah panjang ckit n3 kali ni..
ni lah beday boy saiful haziq hizmi..sambut beday yg ke 8thn.beday dia mmg sehari selepas beday uyun..sangat teruja bila tengok muka dia di gabungkan dengan gambar ben10..dia ni mmg suka sgt dengan karton ben10, sebut je mainan yg berkaitan ben10 semua dia ada dr yg harga rm5 hinggalah yg beratus ringgit..sangup toi ibu dia belikan...
ni kek chocolate moist dengan ganesh..haziq ni mmg suka mkn kek coklat, itu sebab saya buat kek cklat dan gabungkan dengan hisan kek warna hijau dan gambar ben10...
harap2 kek-kek yang saya buat untuk dorg semua dapt menepati citerasa masing2..semoga dorg happy dengan hadiah dari saya ni..ok lah panjang saya berceloteh kan. nak ikutkan panjang lagi hehehe..tapi susah nak masukkan gambar banyak2..oklatuuu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...