Jun 23, 2012

Tart Telur

Ain Fajar | 9:22 PM | 4Comments |
Assalamualaikum
Salam tengah hari ahad semua..lama rasenye saya menyepi dengan resepi..adela seminggu, macam lama je kan..kononnya sibuk la kan, tapi tau la ape yang sibuk sangat..n3 nie pun sepatutnya dah lama nak post tapi mood rajin tu memang kureng la..ok lah xmau bebel panjang..terus je ke menu yang saya nak tanyang hari nie.

resepi saya cedok dari dapur rahel, memang sedap tapi agak manis bagi mulut saya sekeluarga lah..so kena la kurangkan kandungan gula..
inilah kejadian tart telur yang terhasil..agak susah juga nak buat tart telur yang cantik..saya ade juga buat saiz yang kecil tapi tart shell nya lemau, tapi buat yg besar nie elok la pulak..tak tau la kenapa..memang tak de pengalaman nak buat tart telur..orang kate nak buat tart telur nie memang susah nak dapatkan filling telur yang cantik warnanya dan licin..kadang tu melenkung lah dah macam kawaah bulan, kadang tu pecah @ merekah dan kadang hangus2 kat tepi keliling shell tuh..asa saya buat nie saya duduk la depan oven dari awal sampai masak..memang berdebar lah..alhamdulillah la kan ade juga rupa tart telur yang sedap mata memandang. saya copy je terus dari dapur rahel..hehehe penyakit M da datang semula...

Egg Tart
Sumber: Kitty
sumber 2: Rahel

Bahan:
140g mentega
1/2 biji telur
70g gula aising-ayak
200g tepung gandum-ayak

Filling:
140g gula pasir
300ml air
4 biji telur gred A
80ml susu cair/susu segar

Cara:
1.Satukan bahan pastry dan uli hingga menjadi doh (tabur sedikit tepung sambil diuli
   hingga rata).
2.Ambil sedikit doh,tekan ke dalam acuan tat.Kemaskan tepinya.
3.Bakar dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 170'C.
4.Untuk Filling:Panaskan air dan gula sehingga larut.Angkat dan biarkan sejuk.
5.Satukan telur,susu cair/susu segar dan air gula.Kacau rata dan tapiskan.
6.Tuang filling ke dalam tat 80% penuh.Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.
7.Setelah masak,biarkan suam baru keluarkan dari acuan.

*Bakar tat pada rack bahagian tengah.
*Cucuk tat dengan lidi,jika lidi keluar dg bersih bermakna tat dah masak.

 Ade yang nak ke..huhuhu sory dah selamat di ngap..nak tengok tart telur yang comel2 boleh tengok kat blog rahel yer..

ok selamat mencuba!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...