Apr 2, 2012

Butter Prawn

Ain Fajar | 8:34 AM | 7Comments |
assalamualaikum..

n3 kali ni post menu tengah hari tadi...masakan untuk kawan en.abg masak simple je..tak ingat nak amik gambar..ala masak ikan goreng dengan pajri terung je pas tu wat sambal kicap..satle..mesti sedap la tu..hehehe..ok berbalik pada menu tengah hari tadi..dah lama teringin nak buat udang mentega ni sebenarnya..saya pernah makan tahun lepas kat restoren area klang tak ingat kat mana..saje nak try rasa butter prawn..memang tak mengecewakan sedap..ada sarang2 yang rangup dicampurkan dengan udang...pada mulanya memang tak tau la sarang2 tu telur, bila saya baca majalah rase keluaran tahun lepas edisi masakan baba nyonya..ada resepinya...oooo baru lah tau..bila cuba mmg tak jadi langsung..keciwa la sangat..pas tu tak buat dah dan tak fikir nak buat lagi...tapi baru2 ni, tetibe teringin pulak nak makan butter prawn..mcm org mengidam la pulak hahaha..terus la saya google..jumpala satu blog yang buat udang mentega ni rupanya memang sama siap ada resepi terus je copy. pastu goole2 lagi jumpa satu lagi blog jejaka, beliau juga ada buat butter prawn siap dgn gambar cara2 membuatnya..terus bersemangat nak try dan akhirnya terhasilla butter prawn saya..tak bape nak jadi juga sebenarnya sebab telurnya tak halus kejadian sarangnya dan tak berapa garing...percubaan kedua ni labih baik dan rasanya memang sedap..tak rugi saya try...

tengok pada gambar tu pun tau telurnya tak bape nak garing..nak try lagi lepas ni..myb ada kesilapan cara-caranya. saya C&P je..dah malam malas plak nak menaip..

Resepi Butter Prawn 
sumber : Bvlgarigirl.blogspot.com

Bahan-Bahan nya:

1 kg udang besar/udang galah /udang harimau-belah belakangnya
minyak
250 gm unsalted butter (yg tak masin punya ok, mmg lah unsalted tu tk masin la)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang) jgn pedas sgt nanti tak sedap
8 biji kuning telur
250ml susu cair full cream
aji no moto (jgn letak byk nanti rambut gugur. ye ke?)
garam
gula
1 sd teh sos ikan

Cara memasaknye
  • Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat. Toskan. Pukul kuning telur dan susu hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Kalau nak lebih bersarang, petuanya kuali itu kena betul2 panas.
  • Toskan kejap hilangkan minyak2 tu semua. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

Makan dgn nasi panas2 atau ratah aje. memang sedap hingga menjilat pinggan hehehe..tak senonoh je ghopenyer..

Selamat mencuba.

Apam comel2.

Ain Fajar | 6:41 AM | 3Comments |
Assalamualaikum..
n3 hari, resepi ulangan je..saya buat atas permintaan c kakak juga la..lagi pula kebetulan ada jiran jemput kenduri kesyukuran tapi saya tak dapat nak datang sebab kena masak tok kawan2 en.abg..so dah kebetulan macam tu saya buat lah apam dot dot ni untuk bagi kat jiran sebagai peganti diri..dan... dalam masa yang sama saje lah nak sedekah di hari lahir c kakak hari ni yang ke4..dah besar dah kakak dah nak sekolah pun..ibu tak buat kek pun lagi untuk kakak sebab tetibe je kesihatan merundum semalam, dan ayahnya pulak tengah sibuk sangat time ni..insya allah la hari jumaat ni ibu buat kek yang kakak minta..ok lah jom kita layan je lah gambar2 apam polkadot saya kali ni..mcm2 corak dah kejadiannya dek ikut imaginasi c kakak..
hahaha konon2nya nak buat hello kitty tapi dah jadi macam harimau pun ada..da lm tak draw kat atas kuih ni..keras dah tangan ambe niy..xpe lah nnt klu dah pro cantik la kot..janji kakak masih kenal itu hello kitty ni.
corak srawberry, memang dah biasa juga orang buat corak ni..klu nak lagi rasa strawberry, guna srawberry emulco,jem srawberry serta guna susu segar perasa srawberry...br la rase macam makan srawberry sebenar..ya ni strawberry tak tanam, tapi versi kukus hahaha..cantik n comel serta sedap..

corak smile...haaa mcm2 memek muka ada...saje je..bagi suka nak makan..bila nak makan je..c kakak dan c fina pun ikut buat memek muka macam kat apam tu...hehehe lawak juga..tanpa sedap habis dorg makan..ni yang suka nak buat lagi ni..

yang pun biasa gak org buat..bentuk lebah dan ladybird..biasa buat ladybird warne merah tapi kali ni versi kuning palak..saje nak habiskan adunan warne kuning..corak lebah pun ada tapi macam tak berapa nak jadi je..hehe..

boleh tulis tulisan yang kita suka juga...saya buat huruf S untuk syuhada dan syafina..nak buat corak ape pun boleh sebenarnya asalkan kita kreatif dan rajin...ape yang boleh kita lukis atas kek mcm tu juga la kita boleh buat atas apam polkadot ni..
resepi, malas la nak taip..haha aci tak..cr lah da byk saya post..nnt jemu plak..tengok gambar jadi la kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...