Dec 21, 2010

Trip to Melacca

Ain Fajar | 6:12 AM | 2Comments |

Assalamualaikum

Minggu lepas selama 3ari saya sekeluarga dgn sebahagian keluarga En.abg buat family day lagi, kali ni kami ke Melaka yg baru je jadi negeri maju, ini kali ketiga kami wat trip becuti ramai2 dgn adik beradik En.abg,kali pertama kami ke Terengganu, masa tu kami br je kawin, belum duduk kat Terengganu pun. kali ke dua kami ke Langkawi, masa tu kakak br umur setahun lbh baru dpt kaki penat kejar dia je dan tengah ngandungkan c fina 4bulan,adik En.abg pula baru kawin mcm kami dulu...memang tempatnye sgt2 menarik dan banyak tempat2 mesti pegi..sampai kami semua x sempat nak lawat dlm masa 3hari..agak kecewa juga sebab tempat2 sejarah yg biasa org pg dan utamakan xsempat kami kunjung...redho je lah kita ni merangcang semua Allah yg tentukan...
Dah seminggu saya x jengok2 rumah siber ni, mn x nyer, 3hari sebelum pg melaka saya kn demam kepala ni mcm ada batu besar je..bla dah sihat sibuk buat kuih tok bawa ke melaka..sume persiapan tok ke melaka dah siap c fina plak demam, hasil kena cucuk seminggu yg lepas, nasibla xlama,sebelum pg melaka c fina dah sihat alhamdulillah la...klu x meragam je lah..
Trip kami ari khamis tapi kami yg jauh kn la betolak awal, hari rabu kami dah gerak ke klang, adik beradik En.abg sume tgl kat area klang n Shah Alam so sume kn kumpul kat sane la termasuk la mak n abh metua saya..

c kakak n c fina ni pun dah x sabar nak pg becuti...lg2 la c kakak dia mmg suka semua org ada kat keliling dia...





hari khamis seawal jam 4.30 pagi kaum ibu dah pun bangun siap2kan sarapan tok trip ni, barang2 semua dah masukkan malam tadi nyer klu x siap2 mst xsempat nak betolak kul 7.00 pg..mcm dlm jadual yg kami dah rancang awal2 lg, kaum bapa plk masih tido sebab dorang yg nak drive, kami ni leh kadoq tido ms perjalanan..tp sian plk kat En.abg xleh tido..biasalah klu kat tempat org mmg dia susah nak tido, lg2 la cuaca kat klang panas walau pun waktu malam..
kami bertolak tepat jam 7.00 pg dan berenti di R & R tok sarapan, sementara tunggu adik En.abg sekeluarga..dorg ni dtg lambt ckit sebab dorang bedua kn masak2 juga.kami semua kumpul kat klang, yg adik En.abg ni tgl kat shah alam, dan ada sefamily lg pun tgl kat Shah Alam tp dia follow kenmudian.sementara tunggu dorg kami makan dulu n ank2 main dulu kat taman permainan yg ada kat c2...c kakak n c fina mmg pantang nmpk taman permainan, tgh ngantok pun trs bulat mate x ingat dah nak tido.
..

ha ni la gmbr c fin yg sempat saya snap, ssh gak nak amik gmbr dia laju je lari sane cni, x ckp tanah nak kejar.bdk baru dapt kaki mmg mcm ni lah..yg kat sebelah kanan ni gmbr ank2 buah En.abg n adik beradiknya..yg tudung biru2 kak nani En.abg n 2 org boy2 ank kak nani. yg tudung putih tu satu2nya adik pompuan En.abg..dorg ni pun mmg suka post muka dpn kamera hihihihi...




dalam kul 9, baru adik En.abg sampai n kami terus je gerak ke Melaka..
sampai d melaka kul10.30, laju jg dorg beresing ni, ntahla saya pun xsedar lena tido dgn ank2, En.abg drive sorg2. yg kat dlm kete2 lain pun sume layan mate driver je yg bersengkang mata. mst dorg lumbe2 tok ilangkan ngantok...yg kat atas ni hiasan yg ada kat tgh2 jalan, saya amik bila sampai jer kat Melaka..

 destinasi kami yg pertama taman buaya..sepatutnya destinasi pertam zoo melaka, tp cuaca hujan, mini keretapi x jalan waktu jln licin, ank2 ramai kecik2, abh plk xleh jln kaki kn gn kerusi roda, so km trs ke taman buaya..ms ni hujan pun dah berenti..





ha nmpk x, buaya kat belakang saya tu, ni buaya betoi tau tapi dah di awet, mmg beso la, bdn saya pun x sebeso buaya ni..
 sempat En.abg saya begambar d reflika mini bangunan penjajahan sejarah melaka dgn topi cow bow nyer2, kat dlm taman byk mini reflika yg jadi kebanggan negara kita..antaranya, jambatan pulau pinang, KLCC,tugu negara dll..
 haa ni antara buaya yg ada kat dalam taman buaya ni, mmg besar..ms kami datang buaya2 ni sume tido, siap ada yg tenganga lg. ingat manusia jer, buaya pun sama. mmg beso2 buaya kat cni, batak jg kami tengok..
c kakak dgn abg saudaranya..kakak ni dgn abg dia mmg rapat sgt2, kemana2 je mst pegang tangan jln sama2 mcm adik beradik jer. dgn adiknya pun x mcm2...dorg ni rapat mungkin masa kecik2 syuhada pkai tuam perut yg ada pusat abgnya ni, 2 yg rapat sgt, bla jumpa ssh nak pisah..

 



 Destinasi seterunya, taman rama2...kat dlm taman ni bukan rama2 je, binatang n serangga lain pun byk...besar jg tmpt ni, jln nyer turun naik tangga..lengit la, kn dukung c fina lg..lagilah betambah letih..nasibla kakak leh jln sendiri..
saya kenalkan pada c fina rama2...c fina pun mmg suka tngok binatang n serangga ni..saje kenalkan cpt kat dorang..kami pg kat tmpt2 mcm ni pun sebab nak bw ank2 n kenalkan kat dorg alam flora n fauna..




destinasi seterunya isi perut, dah tengah hari, perut lapar campur penat lg..nak check-in masih awal so kitaorg mkn la kat taman botani, bawah pokok mmg sesuai tok berehat mkn-mkn..


suasan masa kami mkn2 di bawah pokok di taman botani..mmg seronok sesekali bekelah mkn2 mcm ni..





selesai mkn kami terus je rumah penginapan kami sepanjang di melaka..... A Famosa banglow..

haa ni lah A Famosa banglow..kali ni penginapan En.abg belanje, saje kami pilih banglow sebab ada 4 family 2 org bujang dan mak abh..selesa ckit, ni pun penuh satu rumah ni..ada lg penginapan lain mcm bilik, hotel n aparment yg boleh kita sewa di bawah A Famosa...kws A Famosa ni mmg luas sgt2, dr tmpt penginapan, pdg golf, animal safari, wet wold, co bow town, pin ball, mcm2 lg semua satu tempat... mmg sng nak pg sane sini...cuma bndr sejarah je jauh ckit...sesiape yg nak ke melaka mmg A Famosa tmpt yg org mst pegi selain tempat sejarah..klu nak pg tngok jer kat internet sume maklumat ada d ujung jari...

hari ke-2 kami d melaka

masa meronda kwsn animal safari naik bus berjaring...huhuhu xtau la ape nm kenderaan ni.....kepala mcm lori, tmpt duduk mcm bus,ada kandang plak, bedal je la labuu..
 family kami cbuk bg mkn gajah2 ms pertunjukand cow boy town..
 kenangan ms kat cow bow town, selepas pertunjukkan
 sempat la kami sekeluarga begambar kat kete antik ni.


 kenangan lawatan ke animal safari









 mlm hari kedua kami pergi mkn besar kat medan ikan bakar sungai duyung...mmg ramai pelanggan. org kate tempat ni sangat terkenal di melaka selain medan ikan bakar umbai..
 dlm gmbr ni antara menu yg kami oder ketam black paper, udang madu, sotong goreng dll, hg mmg berpatutan...ok  servis cpt, msk pun cpt xlm kami menunggu walaupun org ramai, yg penting mesra pelanggan





 Hari ke-3 kami d melaka, km melawat ke bandar melaka, badar sejarah ...byk tempat yg kami xsempat nak pg, org sangat2la ramai, cuaca panas terik, ank2 pun masing2 meragam...
kat sebelah kiri ni menara taming sari..x masuk pun kat luar je..
 kenangan kat beca berhias, teringin nak naik beca ni round bandar melaka tp x sempat juga..saya dah berangan dr trgn lagi nak naik tp xkesampaian jg.amik gmbr je dgn kakak..



ni plk kat kapal..pun x masuk juga dah x larat nak memanjat..nak dukung fina lagi, kakak plak ms ni demam coz mandi kolam time ujan, dah xlarat nak jalan muka pun masam je...


kenangan dgn family d bawah menara keris taming sari...yg tiang putih besar kat belakang kami sebenarnya bentuk keris klu kita tngok dr jauh mmg nmpkla sebilah keris..


ni family borhanuddin adik En.abg saya yg tgl kat Shah alam..br ada sorg ank Ainul Mardhiah...dorg dua org sebaya ngan saya tapi kn pnggl saya kakak...huhuhu mcm tua sangat je..ape leh buat kn pggl ikut pangkat..





ni abg yg ke-2 En. abg saya,dorg da da 3org ank dah bujang pun..dah besar ssh nak suh amik gmbr sm2..









ni plk adik beradik En.abg yg paling rapat...ada 3 org lain lg, yg jrg jumpa..yg 3org2 cbuk dgn urusan masing2..ssh nak jmp blk kpg pun jarang jg.
lps tengok bandar bersejarah, hari pun dah petang kami pun gerak balik nak beli belah pun x boleh dah c fina dah jerit2 nangis...penatnyer mkn masa 2 3 ari rasanya...tp best la..dpt jalan2...insya allah ada ms n kos nak dtg ke melaka nak pg tmpt2 yg lum smpt kami lawati..yg pnting nak naik beca round bndar melaka...ok lah

ok cawww...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...