Apr 26, 2013

Roti Lembut

Ain Fajar | 3:09 AM | 46Comments |
Assalamualaikum

Dah lama tak menguli roti, dah rindu nak makan roti fresh dari oven..memang terbaik dan puas hati buat sendiri..baru2 nie saya ambik sedikit masa untuk buat roti bagi memenuhi kehendak anak tekak..kebetulan pula saya dan keluarga en.abg ade buat family day bawa anak2 bercuti sempena cuti sekolah..banyak juga hasilnya..saya buat sekilo tepung..macam2 saya buat..
 roti  ini pizza

 roti inti kaya

  roti hot dog

 roti sanggul inti kacang merah

roti inti kelapa.

semua jenis roti dan pelbagai inti boleh kita buat dari doh yang sama..doh bun nie memang best, tersangat la gebu..lagi2 kalau buat roti cantum dengan menggunakan loyang kek..gebu dan lembutnya tahan lama..sampai berkulat masih lembut..tapi jagan terdedah dengan udara. kalau tak roti ape pun akan cepat kering dan keras..memang dah jadi lumrah masyarakat Malaysia suke makan kuih, roti dan kek yang lembut dan gebu..berbanding dengan orang barat roti dan kek dorang keras2 dan padat..

 hhhmmm nampak kelembutannya..suke sangat..

doh yang belum di bakar..macam roti naik. bila letak dalam loyang kek macam nie, hasilnya roti lembut lebih lama dan rase moist je..

resepi doh roti yang lembut nie, asalnya saya cedok di my resipi yang di sumbangkan oleh yani..memang yang terbaik sangat, resepi asal adalah untuk membuat roti burger, bila saya buat roti yang berinti saya ubah sedikit isi kandungan bahannya untuk menyesuaikan rasenye...saya berterima kasih sangat pada yani..sesiapa yang makan rori yang saya buat nie semua mengatakan roti nie sedap dan sangat lembut..lebih sedap dari yang ade kat kedai..tqvm yani. dari resepi saya buat 4x ganda

ok, jom semak resepi

sumber : yani@myresipi.com
olehan : ainkamal

Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 250g tepung roti
  • 15g butter
  • 20g gula
  • 4g garam
  • 1 biji telur
  • 170ml susu segar ( jumlah sukatan susu campur dgn 1 biji telur) Boleh jg tukar dgn air biasa.
  • 1 sudu kecil(3g) dry yeast 
  • 40gm tepung susu (sy tambah) 

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali butter / marjerin ke dalam breadmaker.Pilih untuk buat doh. On kan. masukkan air sedikin demi sedikit ikut jenis tepung..jika lembik sangat boleh tambah tepung sedikit.
  2. bila doh sebati baru masukkan marjerin..on BM pukul hingga doh elastik
  3. Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  4. Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda. 
  5. boleh bentuk ikut kreativiti masing2 dan letak inti yang di gemari.kembangkan lagi 2x ganda.
  6. Sapu/semburkan permukaan roti dengan air.Bakar dengan suhu 180C selama 12-13 minit. @ hingga roti perang.
selamat mencuba!



Apr 25, 2013

kole kacang

Ain Fajar | 11:33 PM | 1Comments |
Assalamualaikum

kole kacang..kuih yang saya tau datangnya dari negeri pantai timur..tapi ade juga yang mengatakan yang kuih ni datangnye dari johor...walau dari mana kuih ni berasal kini kat mana jua kita berada dah mudah di dapati cuma sedap tak sedap je la kan...dan biasanya bulan puasa baru banyak terjual di bazar2..bagi saya, saya sendiri pun belum pernah makan kole kacang nie..apa lagi nak membuatnya sendiri...macam mana saya boleh buat kole kacang ni?? nak di jadikan cerita..ade seorang kawan saya mengidam nak makan kole kacang..nak tunggu ade jual tunggu bulan puasa..lama lagi kalau nak tunggu...jadi dia minta saya buatkan..huhu makan pun tak pernah inikan pula nak membuatnya..saya terus google cari resepi...alhamdulillah ramai blogger masakan yang dah pun membuatnya...sambil tersenyum saya menyalin resepi..dan terus mencubanya..nak ikutkan senang je nak buat kole kacang ni tapi leceh tang tahi minyaknya tu..tak pernah buat juga..dan sukar untuk saya dapatkan tepung kacang hijau..lama juga saya nak test membuatnya..akhirnya di saat kawan saya nak balik kampung saya baru jumpa tepung kacang hijau di 2play sungai besar..rezki ibu mengandung..

gambar yang mula2 tu, yang saya buat untuk kawan saya..kali kedua dah tau nak ejas warnanya..hehe..tapi yang gambar kedua saya buat masa saya test kira 1st la, warnenye ya Rabbi mendung je. tak pula saya tau yang gula merah yang saya gunakan tu warna sangat hitam..jadi kole kacang saya pun hitam je..memang tak cantik..tapi sedap ooo..bila saya tunjuk gambar pada kawan saya, kawan saya kata kenapa hitam sangat nanti orang takut nak makan..huhu..xpe boleh di baiki..kawan saya oder 2 loyang.banyak kan dia oder..sambil makan sambil hidang untuk tetamu majlis kenduri kawan saya tu..tak tau la orang kampung saya ni pelik memakannya ke tidak..memang tak pernah jumpa di kawasan kampung saya...



huhu gelapnye, tapi yang penting rasenye sedap sangat, lembut je..senang sangat nak buat..ok jom tengok resepi pula..kot la ade yang teringin nak cuba buat sendiri..mudah je..saya copy resepi dari my resipi..tqvm..

ubah suai : by ainkamal.blogspot.com
Bahan-bahannya

1cawan santan pekat ( untuk tahi minyak)
1cawan tepung kacang hijau
1/2cawan gula merah
1/2cawan gula pasir
1cawan air
2cawan santan
2sudu minyak kelapa dari tahi minyak

cara-caranya:

  • larutkan gula merah dan gula putih bersama 1 cawan air. sejukkan
  • buat tahi minyak...masak 1 cawan santan dengan api perlahan hingga keluar minyak masak hingga tahi minyak perang. ketepikan.
  • satukan tepung kacang hijau dengan santan kacau sebati..campurkan air gula tadi dan tapis.
  • masak adunan tadi dalam kuali @ periuk yang digunakan untuk memasak tahi minyak tadi hingga adunan kole pekat.
  • tuang dalam loyang yang telah di alas plastik dan tabur tahi minyak di atasnya.
  • tunggu kole kacang sejuk dan boleh dipotong.

mudah jer kan..lepas ni kalau ade kenduri boleh buat kole kacang senang cepat dan sedap..

Apr 21, 2013

oder minggu nie

Ain Fajar | 7:29 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

minggu ni saya sedikit sibuk dengan oder yang datang serentak..dan buat saya lebih sibuk bila saya terima oder beday kek yang pertama kalinya bermain dengan foundan secara keseluruhannya..biasa saya buat bunga sahaja tapi ni sangat mencabar..maklumla orang tak pergi mana-mana kursus hanya bergurukan buku2 dan internet sahaja...teringin sangat nak ikuti kursus untuk upgread kemahiran. tapi masa dan kesempatan tak mengizinkan tambahan pula kebanyakkan kelas-kelas bakery tiada yang berhampiran..


inilah hasil kek yang saluti foundat..tema yang pelanggan saya inginkan adalah kartoon upin ipin..kek yang di minta adalah rainbow cake yang di lapis dengan cream cheese dan buahan segar..patung upin ipin tu..alahai gemuk semacam la..dan hidungnya pun terbesar..huhu..percubaan pertama...rata2 rakan-rakan yang melihatnya memuji kate cantik dan creatif..tak la kembang mana kan tapi banga la jugakan..ianya membakar semangat saya untuk terus maju dalam bidang ni...



antara oder lain..apam polkadot yang bercorak2 , kole kacang dan chocolate moist cup cake untuk doorgif dan yang lain adalah untuk  majlis kenduri arwah..alhamdulillah.

selain tu juga saya juga menerima oder lain

red velved cake di saluti cream cheese  kek beday untuk ibunya..
selain tu apam polkadot turut di oder untuk makan-makan sambutan hari lahir ibunya..selebihnya untuk di bawa ke kenduri kawin..untuk santapan orang yang datang membantu memasak..

terima kasih tak terhingga kepada kawan-kawan yang membari sokongan dan mengder..

bagi yang nak oder tu boleh juga yang berhampiran dengan saya kawasan Bagan Datok, Hutang Melintang Sabak Bernam, Sungai Besar dan Teluk Intak.

boleh hubungi saya 012-3111448 @ 05-6480190 (ain)

Adliyana Syuhada 5tahun.

Ain Fajar | 6:28 PM | 0Comments |
Assalamualaikum

Bila masuk bulan april maka anak sulung saya meningkat usianya setahun lagi..tahun 2013 pada 2 april puteri sulung saya Adliyana Syuhada genab 5tahun..alhamdulillah makin besar anak ibu..kadang- kadang da boleh di harap..tapi tetap masih cewek ( suke nangis)..da 2minggu c kakak sambut hari lahirnya di sekolah baru ari ni ibunya berkesempatan nak up date kat blog ni..itu pun saya buat kek kakak dan bawa ke sekolah lewat 3ari..sebab ari minggu sblm beday kakak ibunya penat balik dari family day di sungai klah sungkai..yang jadi penat sangat tu sebab saya drive sendiri sebab en.abg kerja..ape2 kena handle sendiri tambahan pula kedua anak saya demam pulak..huhu mencabar betul kena berdikari lebih ni..


inilah kek yg saya sempat buat dan saya memang plan nk huat kek edible je sbb tau mesti tak nak cukup masa nak preper..sebab selain buat kek saya turut sediakan doogif untuk kawan-kawan syuhada..xsempat dah nak ambik gambar keduntukan masa..saya buat mini pizza dan lolicoklat untuk kawan-kawan dan cikgu syuhada.




gambar kenangan syuhada masa kat sekolah..knp nak ade adiknya..kat gamvar kekbtu pun ade gambar adiknya..ni sebab saya takut adiknya jelous plak tengok kakaknya..tu yang mcm buay sekali tu..nnt beday adiknya pun nk kn letak kakaknya..

gambar gelap sikit xde cahaya sangat sebab nak nampakkan kawan2 jadi gelap gambar ni.
harapan saya semoga syuhada membesar menjadi insan yang sangat berguna di dunia dan akhirat..semoga kakak jadi anak solehah.amin..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...