Jun 14, 2012

Non-bake cheese cake

Ain Fajar | 3:00 AM | 26Comments |
Assalamualaikum..
Hari nie nak tayang cheese cake plak..1st buat nie..selalunya buat yang bakar je..saya kureng sikit nak makan yang tak dibakar nie, ..saya buat nie pun sebab adik saya nak sangat makan cheese cake tapi kan dalam keadaan yang kelam kabut minggu nie saya buat yang cepat dan senang je...saya google la cari resepi cheese cake yang tak perlu bakar, godek2 bekukan kejap dalam peti ais dah boleh makan. masak dalam peti ais nie boleh tinggal bape lame kita nak, boleh la buat keje lain..


Ini lah kejadiannya..letak blueberry filling sikit kat atasnya untuk menambah selera...ceh!!hehehe konon2 la,tapi ade fungsinya juga ianya untuk menghilankan muak...hasil saya mengoogle resepi cheese cake nie saya jumpa resepi yang semua bahan ade pas tu senang dan cepat membuatnya..resepi nie kalau tetibe tetamu nak datang boleh la buat cake nie senang sangat..ni dah nak raye kan kalau kuih raye dah habis boleh gedok2 cheese pastu, masak kat peti ais.siap!!.


oklah jom tengok resepinya

Non Bake Cheese Cake.

sumber :sonarhea khan

Bahan-bahannya:
lapisan cheese
250gm cream cheese
120gm gula halus
7-8 keping biskut Oreo
250ml whip cream
10gm geletin
50ml air

lapisan biskut
1 paket besar biskut Oreo
125grm butter
2sudu gula

cara-caranya:
  • cairkan butter dan masukkan gula, hancurkan biskut oreo, gaulkan sebati
  • masukkan biskut dalam loyang 7 inci dan tekan-tekankan sehingga padat.
  • simpan dalam petia ais.
  • sementara itu buat bahagian cheese.
  • larutkan air dan geletin secara double boil.
  • pukul cream cheese bersama gula hingga gebu masukkan geletin dan whip cream
  • pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 5 minit.
  • tuang adunan cheese atas lapisan biskut dan simpan dalam peti sejuk selama 3jam atau lebih.
  • hiasla ikut creativiti masing.. 
  • siap untuk dihidangkan..
mudah je, belum cuba belum tau kan..ok jempun makan!!
selamat mencuba!!

26 comments:

  1. Nampak cantik sedap sgt kek tu.. :-)

    ReplyDelete
  2. Salam Ain..sory singgah lewat malam....mesti sedap cheese kek ni.Anak Iza yg sulung memang suka cheese kek yg macam ni.Dia x suka yg bakar punya.

    ReplyDelete
  3. thanks share recipe tu! mak excited nak buat :D

    ReplyDelete
  4. nampak sedapppp...

    ReplyDelete
  5. sedapnye... terliur saye...

    ReplyDelete
  6. macam sedap je... nanti nak try lah...

    ReplyDelete
  7. knapa air dan geletin kne buat double boil...
    bkn double boil untk bnde yg mudah hangus kew..
    saje tnya,,sye budak nk cuba buat resipi ni sbb rumah sye x dew oven..hehe..

    ReplyDelete
  8. adew resipi non baked yg lain x..

    ReplyDelete
  9. Bg yg nk tau knp jeletin mst kn doubke boil:serbuk jeletin mst double boil sbb klu kita terus atas api @ bancuh je dgn air panas nnt ianya tak kan larut dgn cantik..

    ReplyDelete
  10. Sedap dah try..anak anak suka. Tq for sharing the resepi

    ReplyDelete
  11. Tq for the recipes...

    ReplyDelete
  12. Tq.... tapi kenapa dia lembik sgt.... tak boleh nak potong lgsung:-(...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sofia: biasa kalau kita letak serbuk galetin yang telah di cairkan ke dlm adunan cheese cake yg tidak di bakar ianya akn mengeras setelah kita simpan dalam peti ais (bhg bawah) beberapa jam...cuba tengok balik kaedah penyediaan geletin..cuba lg myb ade kesilapan d mn2 :)

      Delete
  13. saya punya letak gelatin pun masih tidak menjadi, kena letak peti sejuk atas ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba iqin buat, 15gm geletin rendam dengan 50ml air biasa dan rendam 10 minit @ hingga kembang..kemudian cairkan secara double boil hingga betul2 cair. bila dah sejuk baru masukkan ke dalam adunan cheese tadi, gaul sebati baru simpan dalam peti ais.

      Delete
  14. salam..sy share resepi ni yer..nampak sedap sangat..blog awak pun kemas..sy sdng belajar membuat kek2 yg mudh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenis geletin dan jenis cream cheese yang sesuai guna. mohon pertanyaan, kak:-)

      Delete
  15. jenis geletin dan jenis cream cheese apa yang selalu kak guna. mohon pertanyaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cream cheese jenama anchor. Serbuk jeletin x pasti jenama apa

      Delete
    2. whip cream akak gune jenama ape?

      Delete
    3. whip cream jenis ape pun boleh, lbh elok guna yang utk buat aising kek tu ianya mudah beku..

      Delete
  16. salam.. kak.. knape ada yg buat cheese cake tp tak guna geletin tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, kek cis yg xguna geletin jenis yg bakar, klu yg xbkr kn guna geletin yg berfungsi utk mengeraskan cis spy mudah d potong, jika tak menggunakan geletin ianya xboleh dipotong dan mkn dgn sudu, org panggil ianya disert..ini yg sy tau lah..harap membantu..tq

      Delete
  17. Sushlh nk carik gelatin halal... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari gelatin Halalgel..yg tu halal.

      Delete
  18. Sya dh cuba resipi ni smlm....rasanya sedap
    tetapi keknya sangat lembik....tak blh nk potong
    ....rasanye sya ikut sukatan n cara yg betul utk buat..tp xmenjadi :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...