Sep 24, 2012

Tiramisu

Ain Fajar | 11:49 PM | 3Comments |
Assalamualaikum.
semalam, saje la kan bila tengok lebihan cream cheese masa buat toping kek baldu merah tu..dari pada tak buat ape dan menunggu ianya rosak saya terfikir nak buat tiramisu..kebetulan biskut jejari yang khas untuk buat tiramisu dah lama saya beli..kaum kerabat en.semut dah M dah biskut tiramisu saya tu..dah ronda2 kat luar plastik tunggu nak serang je..sebenarnya saya belum pernah buat lagi tiramisu ni, makan ape tah lagi..memang belum pernah rase lagi..ramai yang mengatakan tiramisu nie sedap, jadi teringin la nak buat dan rase..bagi peminat cheese memang ianya sedap....yang tak suke tu makan tu boleh la..mungkin sesekali..

hehehe saya buat sikit je, saje nak rase..dapatla 3 cup..biskut tiramisu yang saya beli pun tak banyak..memang cukup-cukup je..ok la kan dari xde langsung..lagi pun bukan ramai pun rakyat kat rumah nie, si kakak mesti tak nak makan..harap adik saya dan c fina je..kalau en.abg ade dia suka juga..dorang2 ni orang yang minum susu tepung..saya dan si kakak tak minum susu tu yang tak bape nak makan cheese2 ni..

comel la bila letak kat cup macam nie,kalau nak buat desert makan beradap pengantin pun boleh..kalau letak dalam jar pun ok, boleh buat hantaran..memang cantik, comel dan sedap..
 Resepi ni saya amik dari dapur kkzu..saya tak dapat nak link kan terus ke dapur beliau, sebab line ternet saya slow, tak boleh buka lebih dari satu..kebanyakkan n3, tak dapat saya nak link kan..harap maaf dan saya minta izin kepada semua tuan blog yang saya ambil resepinya, minta di halalkan..izinkan saya panjangkan resepinya di sini..terima kasih banyak2...

ok jom tengok resepi, senang je sape pun boleh buat..sebab ianya tak perlu bakar atau kukus..masak dalam petia ais je dah siap..sama macam kita buat cheese cake yang tak bakar tu..

Tiramisu
sumber : dapur kzu.semanis gula semasin garam

Bahan-bahannya:
24 keping biskut tiramisu
240gm cream cheese
150 ml yogurt
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air
1sk serbuk nescaffe 
serbuk koko/milo

150 ml air
1 sb serbuk jaletin.

cara-caranya: 
  • larutkan serbuk jaletin dalam air secara double boil.
  • Pukul cream cheese dgn gula hingga kembang.masukkan yougurt gaul sebati.masukkan larutan serbuk jaletin.
  • bancuh air dengan serbuk nescaffe. celupkan kan biskut dalam air nescaffe dan susun dalam bekas, lapis dengan aduanan cheese, ulangi proses melapis selang seli hingga habis..
  • boleh juga lapiskan dengan filling strawberry jika suka..ianya akan mengurang rase muak cream cheese..
  • simpan dalam peti ais selama 3 jam.
  • sedia di hidangkan dan nikmatila tiramisu yang sedap dan mudah di sediakan.
  •   

Tom Yam santan

Ain Fajar | 11:18 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

Menu tengah hari saya hari ni, special sikit..1st masak dan makan masakan ala-ala Thai..masa saya jeguk dapur kak Ita 2 hari yang lepas, bila saya tengok tajuk n3 K.Ita Tom yam yang bersantan, terus berenti dan tengok bahan-bahannya...hhhmmm lain dari biasa ni..terus niat di hati untuk mencubanya..bahan-bahan yang di gunakan pun tak la susah mana, mudah di dapati..dari cerita yang K.Ita sampaikan, Tom Yam santan nie sedap, segar dan pasti peminat makanan Thai sangat suka kannya..bila hirup kuahnya yang lemak, masam dan pedas tu tak terkate nikmatnya...huh!! memang terliur bila tengok gambar Tom Yam K.Ita...


Bak kate k.Ita bagi peminat Tom Yam pasti suka kan masakan ni..saya salah seorang peminat tom yam tu yang tak sabar untuk mencubanya...yang berbezanya lagi tentang Tom Yum santan ni adalah, kita tidak mengunakan makanan see food seperti biasa, malah kita menggunakan ikan dan kita nikmatinya dengan dengan nasi putih...ternyata sememangnya rasanya sangat sedap..dan tak rugi mencubanya, sanggup saya beli ikan besar dan mahal semata-mata nak masak Tom Yum santan nie..memang terbayang2 la..mesti kena buat lagi nie..jadi, korang2 yang tak tau nakmasak ape kan, ape kate cube resepi nie..lain dari biasa..

saya buat separuh dari resepi..ikan pun separuh je..ye la makan berdua je kan.lagi pun percubaan..lepas nie masak ikan sekor....nak makan puas2..kat kedai rasenye belum ade lagi menu nie..jom la kita tengok resepinya.nanti boleh cuba masak ok.

Tom Yum Santan
sumber : K.azlita masam manis.

Bahan-bahannya:
seekor ikan siakap
2 batang serai
2 inci lengkuas
5 helai daun limau purut
6 biji cili padi

1 paket rencah tom yam
1 biji kiub tom yam
1 biji kiub ikan bilis
2 sb stok ikan
2 biji buah tomato
200ml santan
1 sb gula
garam secukupnya.
daun ketubar

Bahan yang saya tambah.
sayuran seperti :
lobak merah
cendawan
kubis bunga
buah limau kasturi.

cara-caranya:


  • basuh ikan dan ketepikan.
  • rebus serai, lengkuas, halia, hingga mengelegak.
  • masukkan cili padi, daun limau purut..tunggu kuah mendidih.
  • masukkan rencah tom yam, kiub ikan bilis, kiub tom yam, lobak merah dan kubis bunga.
  • apabila kuah dah mendidih boleh masukkan buah tomato, ikan dan santan..
  • tunggu sampai ikan masak..hidangkan dan tabur daun ketumbar
  • siap dan hidangkan bersama dengan nasi putih.

Sep 23, 2012

Apam tepung beras

Ain Fajar | 7:28 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.
selamat pagi, sarapan ape yer pagi nie...pagi nie sayasarapan apam tepung beras yang sangat lembut dan sedap...lembut sangat, bila masuk perut tak rase ape dah macam kapas je..tak sedar pun dah makan berapa biji..saya memang suka apam nie, syuhada pun suka, ni yang rajin nak buat bila ank2 suka mesti buat berulang kali...biasanya saya makan dengan kelapa parut..tapi kelapa tak de jadinya makan macam tu sahaja..ni pun dah sedap. kalau ade kelapa parut lagi la sedap kan lemak masin di tambah kelebutan bak
kapas..aduhai...

                                  
Resepi ni saya tengok kat dapur k.yatie..bila tengok apam salju k.yatie warne hijau putih nampak cantik dan menyelerakan je..salin resepi terus buat...ade juga saya buat warne pink, tapi da satlekan oleh si kakak..baru  je turun dari pengukus dia dah tunggu, terus suruh letak kat pinggan..dia dah cop la yang pink, tak sempat la nak snep..warne hijau dan putih ni je la yang tinggal..bayak juga satu adunan, rasenya dalam 50 biji ade..2 kali saya kukus..

jom-jom tengok resepinya..saya amik dari dapur k.yatie..ade adunan yang saya tambah eno sebelum proses kukusan, hasilnya bertambah lembut dan kelembutannya tahan lama..tu yang merekah tu..

Apam tepung Beras

Bahan-bahan

2 cawan nasi
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 3/4  cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 sb yis kering
pewarne

Cara-caranya:

  • blend nasi, gula dan air hingga nasi lumat dan halus.
  • masukkan yis kering dan blend lagi.
  • masukkan tepung sikit2 dan blend sebati, sampai tepng habis.
  • perapkan adunan 3 jam.
  • tiiskan pewarne dan masukkan ke dalam acuan dan kukus.
  • kukus selama 15minit.

sediakan dengan kelapa parut...memang sedap.
selamat mencuba!!!

Sep 22, 2012

Red valved cake

Ain Fajar | 1:09 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
salam, dah lama tak membakar kek, masa nak raye dah pening-pening lalat membakar kek lapis tempahan orang, baru semalam baru datangnya mood nak membaking..kek pertama yang saya cuba selepas syawal pergi meninggalkan kita..sebab kenapa saya memilih kek baldu merah nie..sebabnya adalah kerana dah lamaaaa saaaangat saya nak buat kek nie, tapi tak buat2..bila nak buat perkara yang pertama saya fikir, siapa yang nak menghabiskan kek ni..saya? huhu kurang suka makan kek terutama yang ade cheese..c kakak pun sama, en.abg dan c ina je yang suke..oleh kerana adik perempuan saya ade kat sini dan dia sangat suke kek yang ade cheese saya bersemangat nak buat..resepi red valvet ni dah lama saya simpan..

ok, inilah hasil pertama red valvet cake saya yang agak comot ...ramai yang dah cuba kek ni, dan ade yang dah pun buat duit poket .memang lumayan kalau pandai membaking..saya je yang ketinggalan tak buat2..haha tak pe la kan..sekarang dah pandai boleh la amik tempahan..cewwwah!!hahaha..kek ini juga sangat ramai peminatnya, majoriti mengatakan kek ini sedap sangat...saya sendiri tak pernah makan kek ni dengan cream cheese sekali..di sebabkan itu hati saya melonjak-lonjak untuk mencubanya..

Nak cerita sikit tetang pendapat saya tentang kek baldu merah ni..walaupun saya tak suke makan kek yang ade cheese tapi saya puji ianya memang sedap..lembut, lemak bercream, moist dan manis..tapi memang sedap..masa saya bakar kek ni baunya sedaaap sangat, memang tak sabar nak makan..kek ni makan tanpa cream cheese pn dah sedap..bagi syuhada, dia lebih suka tanpa cream..tapi adiknya suka sangat dyang berkrim..adik saya? hhhheeemmm mestila suke, tak makan nasi pun tak pe, tiap pagi buat sarapan..memang tak menyesal mencubanya..akan di buat lagi selepas ni, dengan persembahan yang lain.

selain buat sebiji besar 8inci, saya ambil sedikit buat cup cake..memang nice..dalam jar jer tak buat lagi..coming soon la..
meh saya nak syer resepi yang saya guna untuk mebuat kek ni semalam..saya copy dari blog planetmirra.


RESEPI KEK BALDU MERAH / RED VALVET CAKE
Sumber : planetmirra.blogspot.com
Resepi asal: Nani Rostam.

Bahan-bahannya:
{A} 250 gm tepung gandum
       1 sd teh baking powder
       1 sb serbuk koko
{B} 240 ml susu segar
       2 sb cuka
       2 sb pewarna merah
{C} 150gm butter
       100gm gula kastor
       200gm gula perang - sy guna 100 gm je
       2 biji telur
{D} 1sk soda bikarbonat
        2sk cuka

kaedah atau cara yang mudah dari mirra..kalau baru nak cuba sesuai la sangat ikut cara ni..jangan derhaka tau, kalau dah pandai atau tangan ajaib boleh la ikut suke hati je.hehe..

Lankah 1 : ayak bahan A, dan ketepikan.
Langkah 2: satukan bahan B kacau rata dan perap selama 10 minit. campurkan dengan 2 sb pewarna merah. ketepikan
Lankah 3: pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan satu persatu telur dan pukul lagi hingga adunan berkrim.
Langkah 4: masukkan bahan A dan bahan B kedalam adunantelur secara berselang seli hingga habis. gaul rata.
langkah 5: satukan bahan D, bahan itu akan berbuih dan terus masukkan kedalam adunan dan gaul rata secara kaup balik hingga sebati.
Langkah 6 : masukkan adunan kedalam loyang yang di sapu minyak dan di lapik dengan kertas minya.
bakar pada suhu 180c selama 1jam.

Bahan krim cheese.
250gm cream cheese
30gm butter
1 sb vanila
1 sb susu segar
100gm gula aising.

caranya:

  • pukul semua bahan hingga ianya berkrim dan lembut.
  • apabila kek suah sejuk, boleh la hias kekmengikut kesukaan masing2.
  • saya telah memotong kepada 3 lapisan dan tiap lapisan saya lapiskan dengan cream cheese tadi dan saluti seluruh kek dengan cream cheese...dan saya hiaskan dengan serbuk dari kek.


Sep 21, 2012

Ikan Kembung Sambal Hijau

Ain Fajar | 11:38 PM | 0Comments |
Assalamualaikum

Menu tengah hari, masak simple je, tapi saya persembahkan sedikit perbezaan dari segi warnanya..haa biasakan kalau buat sambal mesti nak warne merah..sesekali cube tukar warne biar tak nampak kepedasannya. kalau warne merah menyala walaupun tak pedas tapi orang akan kate sambal tu pedas..bila dah rase baru la tau..bila kita buat sambal hijau tak nampak pedasnya, tapi bila dah makan baru tau pedas ke tak..itu yang best tu..tapi ikut selera masing2 la kan, kalau suka pedas letak la cili padi tapi kalau tak suke cukup sekadar cili besar yang hijau tu je..

                                     
sebenarnya, dulu masa saya sekolah, balik jedari sekolah dah terhidang makanan yang di masak oleh mak tercinta..masa buka tudung saji, dahi saya berkerut bila tengok ikan masak sambal warne hijau..tapi saya makan je, bila makan, eh sedapla pulak..sambil tu saya tanye sedapla mak, macam mana mak masak sambal boleh warne hijau..mak saya tersenyum sambil menjawab alaa mak guna cabai hijau la..haha ooo saya pun senyum sendiri, dalam fikiran saya kenapala saya boleh tak terfikir macam tu, boleh pulak saya terfikir yang mak masak sambal tu sampai jadi hijau atau ade bahan tambahan lain..macam sayur ke yang masukkan, al-maklumla saya ni tak suka makan sayur masa tu..kes takut terkena la..kikiki..
Tetibe rase rindu dan teringin nak makan ikan masak sambal hijau, tu yang saya buat tu..pada sesiapa yang cube bolehla kan, mungkin nak cuba kelainan dalam masakan korang..biar berkerut dahi asalkan sedap.

ok, jom kita skodeng resepi. senang je, macam kita buat sambal tu..

Sambal ikan Hijau.

2 ekor ikan kembung
3biji cili besar warne hijau.
3 biji cili padi
2 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sb sos tiram
gula dan garam secukupnya.

cara-caranya:

  • basuh ikan bersi dan lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam.goreng hingga ikan masak.
  • bleand semua bahan dan tumisbahan-bahan hingga naik minyak.
  • masukkan gula dan garam secukupnya.
  • apabila sambal dah masak, boleh tuangkan keatas ikan atau gaulkan ikan dengan sambal.
  • siap sedia terhidang.

Sep 19, 2012

Laksam {mee lidi}

Ain Fajar | 4:12 AM | 1Comments |
Assalamualaikum.
menu semalam, baru hari nie dapat post..semalam hujan lebat sangat2, bila hujan perut pun mula la menari-nari kelaparan..fikir2 nak masak ape, bila tengok ade ikan dan mee lidi terus nak buat laksam..lagi pun dah lama teringin nak makan laksam..so pegi dapo rebus ikan terus buat kuah laksam..perut dah tak sabo nak makan so guna mee lidi je..kenapa saya guna mee lidi nie.sebab saya malas nak buat mee sendiri..pernah saya pergi open hause kat area kampung yang tinggal kat terengganu nie, dorang menyediakan laksam mee lidi..pada mulanya agak pelik dan terfikir macam mana pulak nak makan..kuah laksam dan tengok mee bukan mee laksam tapi mcam mee spegeti..saya tengok sekeliling...ooo macam tu cara makannya..mee lidi di gabungkan dengan kuah laksam dan diiringi dengan, sambal belacan, asam limau dan sayur mayur.
gambar macam blurr sebab hari hujan, harap cahaya lampu neon je..huhu xpelah janji ade gambo..macam ni la laksam mee lidi yang saya maksudkan tadi, tapi kurang meriah laksam saya sebab tak ade sayur mayur hijau..
saya masih menggunakan resepi yang sama macam sebelum nie..nak tengok resepi, hmmm senang je..cuma untuk 3 @4 orang makan.

Kuah laksam

Bahan-bahannya:

2ekor ikan kembung saiz besar.
2 biji bawang merah
2ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 keping asam gelugur
150ml santan pekat
2 sk garam
1 sb gula.

Bahan sambal
1/2 inci belacan
1 biji limau kasturi
5 biji cili padi.

hiasan.
timun
bunga kantan
kacang panjang


cara-caranya:
  • bersihkan ikan, dan rebus hingga ikan masak.
  • asingkan isi dan tulangnya.
  • blend secara berasingan.
  • blend semua bahan dan campurkan deng ikan hancur.
  • masak hingga kuah berbuih dan masukan gula dan garam.
  • masukkan santan dan kacau rata, tunggu hingga kuah berbuih dan matikan api.

  • buat sambal belacan
  • rewbus mee lidi hingga mee lembut
  • potong sayuran


sedia dihidangkan.



kisah C Fina

Ain Fajar | 3:25 AM | 0Comments |
Asasalamualaikum.
Agak lama juga saya tak bercerita tentang anak2, mereka membesar dengan sihat dan bijak sama seperti kanak-kanak yang lain. tak ade cerita yang luar biasa tentang mereka berdua..kali ni nak cerita la sikit tetang c fina yang telah meninggalkan tandas bergeraknye..hehe ape tu..nak cerita macam mana si fina dah tak pakai pampers sepenuhnya. sebenarnya dah lama nak cerita pasal ni, ye la kan masa c kakak meninggalkan pampersnya ade ceritanya tersendiri..ibunya hampir putus ase sebab dah malas nak marah dan mencubit..jadi macam tak best la kalau kisah c fina tak di critakan di sini..ianya hanya untuk tatapan kenangan untuk dorang bila dah besar nanti..saya tak yah nak cerita banyak suruh dorang bace je sendiri kat blog ibunya...

sebenarnya c fina dah tak pakai pampers 4 bulan yang lepas..bila umur dia genap 2 tahun, c fina mula petah bercakap.kurang pelatnya..ape yang kakaknya cakap itula yang dia ajukkan..sampai ke tahap bila kakaknya cakap gagap pun dia ikut. tapi saya dan en.abg cepat2 tegur jangan tiru kakak cakap gagap..alhamdulillah c fina petah dan bercakap dengan elok dan mudah menyebut perkataan yang susah dan panjang..dalam masa yang sama c kakak pun mula bercakap elok.tak pelat dan gagap lagi..tak tau lah kenapa dan punca c kakak gagap, nasib la tak berterusan..sekarang keduanya petah bercakap sampai kami berdua tak larat nak layan soalan2 dari dorang..syukur..

kisahnye, kakak sibuk nak ke sekolah, sebab ramai kawan sebayanya dah sekolah..macam biasala kan budak suke meniru2, c fina pun sibuk nak sekolah juga..tiap kali dia cakap adik pun nak g sekolah, saya mesti balas budak sekolah tak pakai pampers nanti malu..c fina mula terdiam..mungkin dia berfikir..kadang2 tu dia mula la buat perangai lepas mandi tak nak pakai pampers..masa tu saya pelik juga kenapala budak ni buat perangai macam tu..c fina ni agak degil sikit kalau dia kate A, mesti A la kita buat. kalau tak memang dia guling2, kerjakan kakaknya. jadi kadang tu saya ikutkan juga kehendak dia..tapi tercicirla kat lantai..baru 2 tahun belum faham lagi nak tahan kencing macam mana..memang kena cubit la juga..bila dah kena cubit dia serikla untuk 2 3 hari..elokla dia pakai pampers. bila dia dah lupe kesakitan cubitan tu dia buat lagi perangai tak nak pakai pampers.

Dalam masa yang sama saya ade juga ajar c fina macam mana nak membuang kat tandas..bila dia tengok c kakak membuang di tandas c fna mula belajar dan cuba2..sampaila umur c fina 2 tahun 4 bulan..c fina dah mula pandai kencing kat tandas..dan kadang2 tu dia pandai cakap nak kencing..dari situ saya mula kan operasi training c fina tak pakai pampers sepenuhnya..dalam tempoh seminggu ade la 2 3 kali dia tercicir kencing kat lantai..itu di sebabkan tak nak pegi tandas..mulanya saya buat macam training c kakak, tiap sejam ajak g tandas..masalahnye bila di ajak tu, dia geleng kepala, memang tak nak ke tandas, paksa pun kate tak boleh..tu yang geram tu..saya ugutla kalau kencing kat lantai pakai pampers dan tak boleh pegi sekolah..dia diam dan berjanji..dalam seminggu tu dia dah tak kencing kat lantai dan dah pandai cakap nak kencing..alhamdulillah seminggu je traning yang c fina   lalui..tapi bab buang yang besar pulak, pandai nak cakap nak bilak, tapi tak keluar pulak bila duduk kat tandas, jadinya bila nak membuang kena pakai pampers..saya guna lampin moden, so jimatla tak beli pampers..malam saya masih gunakan c fina lampin moden..kadang dia kecing dan biasanya tak kencing malam..mungkin sebab c fina kurang minum susu, dia akan minum susu sebelum tido dan bangun tido sahaja.

c fina mula pandai membuang kat tandas bila balik kampung..ade la juga sekali dua dia lepas kat dalam seluar..atas alasan ibu sibukla, ibu tengah solat la..tak tau nak cakap kat orang lain..padahal ayahnnya ade..masa kat kampung saya bagi alasan ibu tak bawa pampers adik, jadi nak tak nak kena membuang kat tandas..lama2 dia pandai..bila balik ke terengganu saya cakap pampers adik ibu tinggal kat kampung, bagi kat baby..jadinya dari situ c fina mula biasakan diri membuang segalanya kat tandas..

alhamdulillah c fina senang nak lepas dari pakai pampers..kira awalla dia tak pakai pampers..masa nak berentikan c fina dari susu badan pun senang..serba serbi senang..genap c fina umur 2tahun setengah c fina sepenuhnya tak pakai pampers..dan dia selalu cakap adik dah boleh pegi sekolah..tahun depan kenala hantar c fina ke sekolah dengan kakaknya..c fina ni walaupun semuanya senang, mudah mengalah, lebih berdikari, tapi ade perangai pasang surutnya..kalau dah nak sesuatu mesti kena dapat, tak boleh di pujuk..kalau dah ngamuk memang susah nak reda, kalau bergaduh dengan kakaknya dia mesti menang, selagi kakaknya tak nangis selagi tu dia kejar..fina oh fina..harap2 bila dah besar fina jadi budak baik, solehah, dan bijak..aminnn...

Sep 15, 2012

Ayam Masak Masam manis

Ain Fajar | 10:18 PM | 0Comments |
Assalamualaikum.

Salam satu Malaysia..selamat hari malaysia..di Terengganu semua bercuti hari nie, bagi negeri lain esok la mereka semua bercuti..tapi bagi saya tak terasa pun hari cuti ke atau hari bekerja ke ape, sebab en.abg tetap bekerja.tak kira cuti umum ke ape..en.abg dah mula bekerja di atas laut..huhu sedihnya rasa hati, 2 minggu baru dapat jumpa, nasib juga kadang2 dapat juga en.abg call tanye khabar tu pun sekejap2 je..pengalaman pertama bagi saya si suami kerja jauh nun di laut, yang mana tak ade kemudahan telekomunikasi..kalau ade pun mmg susah nak dapat line..kalau hujan lagi la tak dapat..musim tengkujuh dah nak bermula ni..lepas bulan 10 nanti mesti susah nak berhubung..nasib la cuma 2 minggu..kalau sebulan ke 2bulan lagi sedih kalau 6 bulan kat laut tu..memang la tak terbayang rasenye..hehe orang tak pernah jauh dengan en.abg memangla rasa lain..sebelum ni ape2 hal harap kat en.abg..sekarang ni 100% kena buat sendiri.
huhu dah la, tutup cerita kerja baru en.abg..bila en.abg tak ade kat rumah nak masak pun malas, tak ade selera la!! haha ayat poyo je, tapi saya dan anak2 kena makan juga..jadinya dok fikir2 ape menu simple yang nak di masak terhasilla ayam masak masam manis nie..senang je, simple dan cepat..tak kisah la janji ade selera nak makan.

Tak buat banyak pun, masak dalam 3 ketul je lepas tu potong kecil sikit, jadila 6 ketul saiz s..jom saya kongsi resepi..sesuaila untuk 2 atau 3 orang makan..

Ayam masam manis 

Bahan-bahannya:
6 kecil ketul ayam
2 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
1/2 sk garam.

bahan kuah
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
5 biji cili padi
1 sk sos tiram
3 sb cili sos
1/2 cawan air
1 biji limau kasturi
gula dan garam secukupnya

cara-caranya:
basuh ayam, gaul ayam dengan tepung gandum, teoung jagung dan garam.
goreng hingga ayam masak.
hiris bawang merah dan ketuk bawang putih dan cili padi halia.
tumis bawang putih, bawang merah, halia dan cili padi hingga naik wangi.
masukkan sos tiram, cili sos, dan air. masukkan air dan gula garam secukupnya.
tunggu hingga kuah sedikit pekat.
tuang atas ayam yang telah digoreng dan perahkan limau kasturi diatas ayam yang berkuah tadi.

sedia untuk di hidangkan.

Sep 8, 2012

Bihun goreng see food

Ain Fajar | 10:33 AM | 3Comments |
Assalamualaikum.
n3 resepi kali nie, pembukaan selepas raye..bihun goreng see food nie saya buat untuk kawan en.abg yg buat open house tempoh hari. kiranya tempahan yang paling banyak yang pernah saya terima. sebelum nie saya belum pernah masak untuk 50 orang, paling ramai pun 20orang. satu pengalaman yang baru dan saya agak teruja, walaupun dalam masa yang sama saya gementar. tapi saya buat juga untuk cabaran diri sendiri.

ni saya asingkan untuk jiran yang berpuasa ari tersebut.
ade ke yang resepi??kalau ade boleh la tengok2 resepinya. tapi saya beri sukatan yang kecil. saya pun masak main camak2 je, rase agak2 sedap terus roger..

bahan-bahannya :
1/2 bungkus bihun
20 tangkai cili kering
3 sb kicap pekat
3 sb sos tiram
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
gula
garam
bahan perasa
100 gm udang
100gm sotong
100gm isi ayam
1 pokok sawi
20 sen tauge
sedikit kobis
fish ball
fish cake

hiasan:
telur hancur
daun sup

caranya: tumis cili kering, bawang meeah dan bawang putih yang telah di bleand.
masukkan gula, garam, bahan perasa, sos tiram, kicap pekat dan isi ayam. masak hingga cili masak atau pecah minyak.
masukkan udang, sotong, dan bihun.
apabila bihun sudah lembut masukkan sayuran, fish ball dan fish cake.
kacau rata dan tabur telur hancur dan daun sup.

sedia di hidangkan untuk tetamu yang hadir.

semoga mereka berselera menjamu bihun yang saya masak ni..takut juga..bila tengok bihun tu dapat sambutan alhamdulillah syukur.terima kasih kepada cik Yana sebab percayakan saya untuk memasak untuk jamuan raya nya. ada satu lagi menu yang saya masakuntuk yana iaitu nasi jagung..nasi jagung tu N3 akan datang la yer..keadaan tidak mengizinkan untuk saya mengup date dapur ni setiap hari.
terima kasih kepada semua pengunjung.

Makan-makan

Ain Fajar | 9:07 AM | 1Comments |
Assalamualaikum.
Lama tak up date resepi, mood raye blum hilang..penat siapkan tempahan dan beraye belum hilang, nak rehat puas2...berehat bagi suri rumah macam saya nie bukan la tak buat ape2, masih lagi buat kerja2 rumah dan uruskan anak2..masak tetap kena masak..cuma kurang sikitla..syawal masih berbaki masing-masing mengambil kesempatan melakukan ibadah puasa enam..saya dan en.abg tak nak ketinggalan juga. tahun ni kami sama berpuasa enam, nikmatnya dan cabarannya ada sedikit berbeza, tapi tetap seronok..balik je dari kampung memang da rancang untuk berpuasa enam, tapi belum sempat kami sampai terengganu, abg sulung en.abg dah sampai Terengganu, kami menerima tetamu selama 2 malam, barang kat dapur memang licin la nak beli dah lewat pulak..en.abg pun oder je, makan je kat luar..hemm bestnye tak la penat berganda.
selepas famly abang yang sulung balik ganti pula abang en.abg yang ketiga..hhhmmm kalau tunggu tetamu datang memang tak habis la pulak nanti, bulan syawal pergi macam tu je..jadi kami ambil keputusan puasa je, lagi pun abang dan keluarganya ada destinasinya sendiri, waktu malam je mereka bertandang, so malam makan kat kedai je sambil memperkenalkan makan yang tip top di daerah dungun dan pake terengganu. 2hari berpuasa enam bebuke kat luar, jadi saya masih cuti masak..hari ketiga berpuasa, kami sibuk menguruskan urusan kerja en.abg.sekali en.abg belaja berbuka puasa..seronok lagi..hehe

Ahlan wasahlan,  petang tu kami berbuka dengan nasi arab, sesekali pekena nasi arab memang best tambahan dengan suasana persekitaran seperti restoren di negara arab. Restoren Al-safina yang terletak di pantai kijal, agak susah untuk mencari restoren ni sebab ianya berhampiran dengan laut dan jauh dari jalan besar..saya nak bagi tau details pun xtau, baru 1st datang ke tempat ni. kami lebih teruja bila nama restoren ni sama dengan fina (Syafina)..hehe

 sebelum masuk ke dalam restoren Al safina nie di site kanan dan kiri terdapat air pancuran dari teko Arab, yang mana airnya mengalir ke dalam cawan. di serikan lagi dengan buih2 dan lampu yang dari jauh nampak sangat cantik dan menarik. tu yang budak berdua tu sibuk nak bergambar kat air pancutan.

 Fina suke sangat kat tempat air pancutan tu, tak berganjak dia.

 sementaran menunggu makanan, kami bergambar dulu..dah macam kat negeri arab.
 kami memilih tempat duduk bersila di bawah, atas kusen sambil bersantai..memang relex..

nasi arab ayam madu yang kami pilih..sedap boleh menepati citarasa orang kitaramai yang kate nasi arab ni sedap, jadi kami ambil kesempatan merasanya, saya sendiri baru pertama kali makan nasi arab ni, so tak tau sedap ke tak, tapi bagi en.abg dah bayak kali dah, katenye basi arab yang diperap dan di masak bersama daging kambing lebih sedap. hhhmmm tahun depan ade rezki boleh la saya merasanya di hotel, tempat yg en.abg berbuka ramadhan yang lepas.
selain tu, kami memilih mix's kebab..ade ayam, kambing dan daging lembu yang dibakar. sedap dan boleh di terima.orang arab terkenal dengan daging kebab bakar, tu yang saya nak rase tu..lebih bayak bahan rempah yang di perap berbeza dengan kebab kita ade beberapa rempah dan sos. alhamdulillah 3 hari kami dapat selesaikan puasa enam.

keesokan harinya, kami sekeluarga ke kuantan pahang. En.abg ade urusan medical di KPJ atas urusan kerja. Dah lame en.abg nak bawa saya dan anak2 makan makanan jepun..makan makanan jepun ni bukan kali pertama bagi saya, tapi kali pertama saya makan di restoren jepun..biasanya orang belanja tapau je makan kat rumah..kali ni bila makan kat kedai makanan jepun lain perasaannya..memang syok la macam pegi jepun la pulak..kiki..restoren jepun yang kami pergi kat kuantan berada di EC Mall yang menamakan kedai tersebut dengan King sushi. saya tak ambil gambar la pula, c fina dah minta dukung mana la nak pegang camera atau hp. layan je lah gambar serba sedikit yang sempat di ambil.

 c kakak post dengan rambut barunya





Tersandar en.abg bila dah habiskan beberapa pinggan sushi.
hhhmmm tu je lah..kami makan sishi yang berjalan atas landasan dan ade saya oder set nasi.
hehe saje lah buat kenangan sebab pertama kalinya makan makanan negara lain.
ok lah byby sayonaraaaaa!!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...