Mar 4, 2014

Kek mable/ pelangi

Ain Fajar | 6:00 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.

Lama sangat-sangat tak bersiaran dengan resepi..kali nie saya nak syer resepi kek belang resepi di zaman dulu-dulu..kek nie megimbau kenangan 20 tahun yang lalu..yang mana kek ini terhidang di bulan syawal sewaktu saya berumur lingkungan 10 tahun..era tahun 90-an..nak jumpa kek nie time raye je..arwah mak mesti buat kek belang dan kek buah..rindunya nak makan kek arwah mak..tapi apakan daya..lama sangat saya cari resepi kek ni..orang dulu2 nie buat kek atau kuih resepi semua save dalam kepala mana nak tulis2 dalam buku ke ape, kalau ade tulis pun kertasnye dah pun kuning dan berlubang..alhamdulillah akhirnya say jumpa juga resepi kek kegemaran saya nie.

saya buat kek nie pun sebenarnya disebabkan ade oarang minta saya buatkan kek pelangi versi dulu-dulu..tak nak kek yang jenis sekarang nie, lembut dan ringan..tak puas makan katanya..kalau kek dulu2 sedikit padat tetapi tetap lembut dan lembab..cubaan pertama saya buat kek nie, ianya menjadi tetapi makan masa yang lama untuk masa di dalamnya, bahagian luarnya dah pun hangit..saya fikir mungkin kek nie tak sesuai menggunakan oven yang apinya dekat..saya guna oven kecil..bila kali kedua saya mecubanya dengan menggunakan oven yang besar dan kedudukan kek di bakar jauh dengan api, alhamdulillah keadaan kek cantik je. 


ok jom skodeng resepi, saya mohon syer di sini..lepas nie kalau kalau nak buat kek pelangi memang saya akan guna resepi nie..costemer yang oder kek nie, esoknya datang lagi dan repet oder..dan sesiapa yang nak kek belang semstinya saya akan guna resepi nie..saya sendiri suka makan kek yang sebegini berbanding kek2 moden..time raye dah masuk dalam senarai..mesti buat.

KEK BELANG / PELANGI
SUMBER : ait tangan cik siti (maaf xleh nak link)

BAHAN-BAHANNYA

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
3/4 cawan gula kastor
1/4 susu pekat (sy tambah)
4 biji telur
1 cawan marjerin
sedikit esen vanila
sedikit pewarna yang di ingini.

CARA-CARANYA:

ayak bahan kering.
pukul marjerin dan gula hingga gebu
masukkan telur satu persatu
masukkan susu pekat 
dan masukkan bahan kering, gaul rata
bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan
masukkan adunan berselang seli ke dalam loyang yang telah di laser minyak dan tepung hingga adunan habis
bakar kek pada suhu 180c selama 1jam atau hingga kek masak.

senang sangat nak buat kek nie.
selamat mencuba!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...