Mar 31, 2012

Crayon....

Ain Fajar | 3:58 AM | 1Comments |
assalamualaikum..
n3 kali ni tak citer pasal masakan atau resepi..dah lama tak up date pasal home school ank2 ni..sejak amik tempahan masakan ni, masa untuk homeschool agak terhad. Tapi walau macam mn pun saya ambik masa juga tok lakukan aktiviti homeschool.. bukan ape c kakak ni kena sentiasa remind balik ape yang dia dah belajar..kalau tak dia akan lupa..dan terus lalai..tak macam adiknya c fina..dia tengok je ape yang kakaknya belajar, terus dia ingat..tak sangkan juga..bila saya tanye pada c kakak huruf ape, kakaknya tak tau nak jawab sebaliknya c fina pula yang bagi tau ape huruf tu..sekarang ni c fina dah kenal huruf2 A B C..ada 4 huruf je yang dia tak kenal lagi..tapi huruf besar je yang dia kenal..huruf kecil dia tak kenal lagi..ok lah juga tu..dalam usia 2 thn 4 bulan dah kenal huruf, huruf jawi baru sampai huruf KHA, c kakak pula baca iqra' da sampai huruf ZHO..

ok lah berbalik cerita pasal tajuk diatas 'CRAYON'.....
apesal, nak citer pasal crayon plak ni..hehehe
bukan ape, saya bekenan kat crayon ni rasa tak rugi saya membelinya..harganya murah, warnanya terang dan pelbagai warna..ada 64colour dlm satu box..memang berbaloi..
dan paling saya suka bila c kakak jadi rajin mewarna..biasanya kalau saya suruh dia warna guna pensil warna dan crayon biasa tu, macam2 alasan dia..penat la, bosan la, tak pandai la..tapi bila guna crayon ni nak juga dia menghabiskan kerja mewarnanya tu..c kakak ni lebih suka mewarna guna water colour..lebih mudah dan warnanya lebih terang..tapi kalau dah nak warna kat kertas yang nipis tak kan nak guna water colour pulak, koyak juga kertas tu...

ni yang sempat saya snep..balik dari kedai terus mengadap benda buku dan mewarna..yg adiknya dah kepenatan..ada juga warna selai..c kakak ni kononnya nak tunjuk hasil warnanya kat ayahnya tu yang warna 2 helai sekali..
ni yg fina warna..haru biru jadinya...jadilah kan..untuk permulaan..tapi fina ni tak suka sangat pada art..tak mcm kakaknya..suka lukisan dan warna..suka art creatif..dia suka tengok rancangan Art Zoo Ka, crayon MOO, reka cipta dan seangkatan dengannya..
ok crayon nie, saya beli kat coswey..kalau guna harga ahli memang murah dpt separuh harga..berbaloi..bayak lagi barang permainan dari coswey yang lebih kepada lesrning..sangat berguna untuk kana-kanak..selain tu cosway banyak  menjual barangan kegunaan harian yang kita guna hari2..tak rugi kita jadi ahli coswey..

bila dah siap, tampal la kat petia ais dengan bangganya..klu petia ais dah penuh tampal plak kat dinding..tak pelah budak baru nak belajar..
semoga kakak n adik rajin belajar dan jadi budaj yang pandai dan beriman..aminnn...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...