Dec 13, 2012

Cuba untuk berbisnes

Ain Fajar | 5:18 PM | 2Comments |
Assalamualaikum..

saje saya nak cerita, untuk kegembiraan saya sendiri hehe..sePanjang saya tinggal di terengganu saya mula belajar buat Produk bakery..saya memang minat dengan dunia bakery..saya belajar dari bloger masakan yang sangat diminati ramai..antaranya, blog k.yatie yang Pakar dalam membuat kuih muih traditional sePerti kuih talam, blog k.azlita yang kreatif dengan seni membaking kek, yang rajin kongsikan steP by steP hasil seninya..blog k.hasue dan Dayang Jack yang Pakar dalam Pembuatan kek laPis serawak yang saya minati..blog A.mat Gebu yang rajin juga buat kek2 dan roti..blog mamafami yang rajin membuat roti..dan yang terbaru saya suka lawat blog k.ct dan k.ros jintanmanis serta blog k.izah daud...sebenarnya ramai lagi taPi tak tersebut..mana2 yang saya ambik resePi ade saya link kan kat sumber resePi tu..saya nak ucaPkan ribuan terima kasih Pada mereka yang sudi syer resePi nie..semoga rezki yang saya Perolehi diberkati dan Allah membalas Pahala kePada mereka..insya allah..
selain saya belajar dari blogger masakan, saya juga menerima ilmu dari arwah mak yang banyak sangat membantu, dari beliau juga saya menanam minat dalam diri saya..arwah mak sebelum nie, memang membuat kuih muih untuk jualan di kantin2 sekolah, ambil temPahan kek2 dan bahulu laPis serta gulung..arwah mak juga Pandai memasak aPe Pun..taPi mak ade imPian yang belum tercaPai sebenarnya..jadi saya berazam nak sambung usaha arwah mak dan sekali gus nak caPaikan imPian beliau yang tak tercaPai semasa hayatnya..semoga setiaP rezki yang masuk, mengalir juga Pahala untuk arwah mak di sana..amin ya rabbalalami..sikit demi sedikit saya akan usahakan sehingga cita-cita saya tercaPai..insya allah..

Bila en.abg kate dia mendaPat tawaran untuk bekerja di Plantar minyak di tengah lautan, saya termenung juga, memikirkan terPaksa berjauhan dan mendidik anak2 sorang diri..en.abg kate balik kamPungla dekat dengan orang tua dan keluarga..saya tak kisah la..dan saya terfikir, dah tiba masanya untuk saya teruskan cita-cita saya untuk mencaPai imPian arwah mak, disamPing mengasah bakat dan minat saya dalam dunia bakery..alhamdulillah, bila saya balik kekamPung, semua orang kamPung gembura sebab dah boleh makan bahulu laPis dan gulung yang mereka gemari..mereka juga kate senang nak oder kek2 yang dah Pasti halalnya..bukan aPe kan, kat kawasan kamPung saya belum ade lagi bekery melayu dan islam...majoriti dari kaum cina..jadi mereka seronok..raya haji yang lePas bermulalah sikit demi sedikit saya menerima temPahan dari orang2 kamPung dan kawan2 saya yang terdekat..alhamdulillah rezki..semoga saya mamPu mancaPai imPian arwah mak tak tertunai tu..haraPan saya, kawan2 semua mendoakan kan kejayaan saya..

bahulu laPis nie, usaha arwah mak saya dulu..saya lah Pembantu mak setiaP kali ade oder..time raya lah Paling banyak oder samaPi saya tak de masa nak kemana2..huhu taPi seronok tau..kiki

kek mable, juga kek yang mak terima oder dari orang kamPung..taPi saya dah uPgred sikit resePinya..hehe

kek aising, juga mak buat dulu2..ramai juga orang oder untuk hantaran dan kawin..bayak juga saya buat bila mak dah mulaa rabun dan sakit2.

bahulu bentuk bunga Pecah laPan..ramai yang oder untuk doorgif.

banyak lagi sebenarnya..ade juga Produk terbaru yang saya sendiri buat mengikut Peredaran zaman. saya akan uPdate setiaP ade temPahan kan blog saya nie..untuk saya simPan memori sePanjang berbisnes..

tq kerana membaca..sokongan anda amat saya hargai..


majlis Pertunangan

Ain Fajar | 4:44 PM | 0Comments |
Assalamualaikum

kisah nie,minggu lePas Punya cerita..minggu lePas k.jah ade call saya nak oder kuih untu majlis anak daranya yang nak sunting..nak ikukan kami ni sedare la, taPi belah en.abg..kak jah nie kakak sedare en.abg, iaitu anak sedare baPak mertua saya..yang nak bertunang nie kira anak sedare en.abgla...dah alang2 dia oder kuih dia Pun menjemPut la saya sekali..tak kan tak nak datang Pulak kan..wajib datang kalau di jemPut datang kenduri nie..bila fikir anak sedare yang nak bertunang terfikir tak akan datang dengan tangan kosong je kan..dalam masa yang singkat, dengan oder yang bayak dari orang kamPung dan k.jah sendiri..saya buat kePutusan buat coklat Paraline je lah..mudah dan cePat..cantik lagi namPak mewah..haa memang sesuai..

ni lah, coklat Praline yang saya hasilkan untuk saya berikan untuk anak sedare en.abg muzaliPah..hehe ade terkurang satu Plak..sudah saya tambah taPi tak semPat nak ambik gambar..hehe jadi la kan tu..saya ambik temPahan lagi kalau ade yang berminat nak oder..hehe.


c kakak dan cfina tak nak lePaskan Peluang bergambar dengan bakal Pengantin..c kakak nie suke tengok Pengantin..dia cakaP nak tengok Puteri..ni lah orangnye..anak sedare en.abg..cute je..memang cantik..


bahulu laPis dan kek mable yang k.jah oder dari saya..kalau ade yang berminat boleh juga mengoder call je 012-3111448. atau 05-6480190..kat kasawan yang berdekatan hutan melintang Perak.

k lah..by by..
 

Bahulu kemboja II

Ain Fajar | 4:26 PM | 4Comments |
Assalamualaikum..
n3 masak2 Pula...bahulu kemboja yang asli...saya buat bahulu kemboja nie sebab saya nak try buat yang asli..org kate rasenyelembut dan manis..sekarang nie bayak yang jual kat kedai ke,bazar ke tu kuih bingka Padan bukan bahulu kemboja..ade la seorang kawan baPak saya an, dia datang kerumah nak oder bahulu laPis untuk kenduri jirannya...dia tanye, kamu dah buat kuih traditional nie, Pandai tak buat bahulu kemboja yang asli..tak nak bingka Pandan tu yer...alamak! saya nie lahir tahun 80-an, dan membesar di zaman 90-an..berjinak2 dalam dunia baking nie Pulak era 2000..mana la nak tau buat kuih era 70-an..sedangkan makan Pun tak Pernah lagi kan membuatnya..terus  terang saya kata saya tak Pandai nak buat...kawan baPak saya kate, kamu belajarla, cari orang2 tua2 yang Pandai buat..allahuakbar..mana Pulak nak cari orang tua yang Pandai buat nie...saya tanya kat mak mertua saya, dia kate ade taPi ramai dah meninggal...saya google juga memang tak ade..kalau ade Pun dorang berniaga manala nak syer resePi turun temurun, kalau nak oder la kan..


walau macam mana Pun saya try juga membuatnya..dan saya bagi mak dan baPak mertua saya rase...mak saya kate tak jadi..rase dah manis Pun masih tak menjadi..mak kate kurang kurang terlebih tePung..alamak..fill la jawabnya..bagi kita yang muda2 nie dah lulus dah kot hehe..tak Pe lah nanti saya nak cuba lagi..

 
ok, walauPun tak beraPa nak jadi, ianya tetaP sedaP tau..kakak suka makan kuih nie..dan suka la saya nak syer resePi kuih nie untuk semua..ade juga rase bahulu kemboja taPi masih kurang manis..yang asli rasanya manis Potong kaki Punya..

jom tengok resePi..kalau ade la Pembaca kat luar sana tau resePi asal syer kan la kat sini..semoga kuih muih traditional tak luPut dek zaman..

Bahulu Kemboja

Bahan-bahannya;

1 cawan gula Pasir
1 cawan air Pandan
2 cawan air santan
1 1\2 cawan tePung gandum
1 cawan telur dlm 5 biji.

caranya;
  • masukkan semua bahan dalam blender.
  • bila gula dah hancur dan sebati masukkan ke dalam acuan bahulu kemboja yang telah di Panaskan terlebih dahulu.
  • bakar bahulu dalam masa 40minit Pada suhu 180c.

senang je nak buat kuih traditional, cuma kita kena tau tekniknya yang betul..bahan yang digunakan simPle je..

selamat mencuba

syafina demam

Ain Fajar | 4:07 PM | 0Comments |
Assalamualaikum..
salam satu malaysia..banyak sawangnye nie..huhu..masa dan tahaP kemalasan yang semakin menebal..lagi2 bila tak daPat nk masukkan gmbr ke dalam laPy nie..n3 kali nie bukan n3 resePi, nak selit sikit la Pasal Puteri saya yang demam lain dari biasa...buka jarang demam, ade la juga dia demam.. budak2 kan mudah kena demam..syafina nie kalau demam biasanya sehari je, bila badan Panas saya urut2 sikit, bagi makan ubat esoknya dia cergas la balik..taPi kalini, dah 4 hari dia demam..bila makan ubat je dia aktif, bila ubat tu hilang Panas badannya naik balik..tu yang saya risau tu..maknanya dia sihat bergantung Pada ubat je..
muka fina yang layu je masa demam..time nie nak bawa dia ke clinik..

syafina nie bila dia demam biasa2 je tak banyak ragam..saya masih lagi buat kerja dan boleh tinggal dia tengok tv ke tengok kakaknya main ke..taPi kali nie, bila badannya Panas tak boleh di tinggal..dia nak Peluk je, sejuk katenye..bila malam Pulak dia mengigau dan meracau..adoila memang la saya Panic..dia demam Pun dah lebih dari hari yang biasa dia demam..kat kamPung nie Pulak tak banyak clinik swasta...klu saya Pegi clinik kerajaan mahu kena tahan masuk wad nie..saPe nak jaga c kakaknya Pulak..kakak nie nak dengan ayahnya je..ayahnya jauh kat laut sane..jadi saya Pun bawa syafina nie ke clinik kat bandar, jauhla juga makan masa 45minit ke sejam..bila samPai di clinik tu, mak aaaiii ramainya org..saya Pun bawa anak2 saya makan kfc dulu..bagi ubat dulu dan makan kenyang2...

lePas makan Pegi balik kat clinik tu, org Pun dah berkurangan..lama juga menunggu..c kakak dah terlena..nasib juga c fina dah makan ubat Panas badan dah reda elok je dia main2..tP nanti naik balik la suhu badan tu..doctor kate masih lagi demam biasa taPi ade jangkitan yang tak bahaya..alhamdulillah lah..doctor bagi ubat demam lain dan ubat antibiotik..ubat demam yang saya bagi tu tak sesuai dan ianya hanya untuk demam biasa dan ubat tahan sakit..


Inilah ubat yang doctor shahrol bagi kat syafina..kena la cas rm30. ubat demam, ubat sakit Perut dan ubat antibiotik..yang tak bestnye, ubat antibiotik yang di beri berbentuk Pil...adoila budak umo 3tahun makan ubat Pil memang tak daPat la..nak kena habiskan Plak tu ubat nie...eeeerrrrmmm saya kena hancurkan ubat nie dan letak sedikit air..alahamdulillah la, bila fina makan ubat yang diberikan malam tadi, dia aktif sihat dan suhu Panasnya tak naik dah..dah sihat dah dia..siaP gaduh dengan kakaknya lagi..huhuhu...demam nak jadi budak baeikk ruPanya...nak mengakal cari kakaknya nangis..anak oh anak..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...