Dec 13, 2012

Bahulu kemboja II

Ain Fajar | 4:26 PM | 4Comments |
Assalamualaikum..
n3 masak2 Pula...bahulu kemboja yang asli...saya buat bahulu kemboja nie sebab saya nak try buat yang asli..org kate rasenyelembut dan manis..sekarang nie bayak yang jual kat kedai ke,bazar ke tu kuih bingka Padan bukan bahulu kemboja..ade la seorang kawan baPak saya an, dia datang kerumah nak oder bahulu laPis untuk kenduri jirannya...dia tanye, kamu dah buat kuih traditional nie, Pandai tak buat bahulu kemboja yang asli..tak nak bingka Pandan tu yer...alamak! saya nie lahir tahun 80-an, dan membesar di zaman 90-an..berjinak2 dalam dunia baking nie Pulak era 2000..mana la nak tau buat kuih era 70-an..sedangkan makan Pun tak Pernah lagi kan membuatnya..terus  terang saya kata saya tak Pandai nak buat...kawan baPak saya kate, kamu belajarla, cari orang2 tua2 yang Pandai buat..allahuakbar..mana Pulak nak cari orang tua yang Pandai buat nie...saya tanya kat mak mertua saya, dia kate ade taPi ramai dah meninggal...saya google juga memang tak ade..kalau ade Pun dorang berniaga manala nak syer resePi turun temurun, kalau nak oder la kan..


walau macam mana Pun saya try juga membuatnya..dan saya bagi mak dan baPak mertua saya rase...mak saya kate tak jadi..rase dah manis Pun masih tak menjadi..mak kate kurang kurang terlebih tePung..alamak..fill la jawabnya..bagi kita yang muda2 nie dah lulus dah kot hehe..tak Pe lah nanti saya nak cuba lagi..

 
ok, walauPun tak beraPa nak jadi, ianya tetaP sedaP tau..kakak suka makan kuih nie..dan suka la saya nak syer resePi kuih nie untuk semua..ade juga rase bahulu kemboja taPi masih kurang manis..yang asli rasanya manis Potong kaki Punya..

jom tengok resePi..kalau ade la Pembaca kat luar sana tau resePi asal syer kan la kat sini..semoga kuih muih traditional tak luPut dek zaman..

Bahulu Kemboja

Bahan-bahannya;

1 cawan gula Pasir
1 cawan air Pandan
2 cawan air santan
1 1\2 cawan tePung gandum
1 cawan telur dlm 5 biji.

caranya;
  • masukkan semua bahan dalam blender.
  • bila gula dah hancur dan sebati masukkan ke dalam acuan bahulu kemboja yang telah di Panaskan terlebih dahulu.
  • bakar bahulu dalam masa 40minit Pada suhu 180c.

senang je nak buat kuih traditional, cuma kita kena tau tekniknya yang betul..bahan yang digunakan simPle je..

selamat mencuba

4 comments:

  1. Assalamualaikum..sdp kuih ni..kuih yg betul2 nenek2 kita buat sampai besarang gula di atas...kuih nostagia zama kecik ni..akk pun suka...betul skrg mmg susah nak dapat kuih yg asli mcm tu kan...ada npk jual kat area kg2 seperti sg. besar slgor...

    tq resepi nak juga cuba buat...lama x mkn...

    ReplyDelete
  2. yer kan kak sheila..sy jg ade nmPk kat sg besar tu..akk klu nk buat kn tmbh gula lagi dan kurangkan tePung..ni komen mak mertua sy yg suke makan kuih nie.

    ReplyDelete
  3. kuih bahulu kemboja asli ni kene guna banyak gula dan telur... paling kurang pon 10 biji dan gula 4cawan lau ikut resepi diatas...tepung gandum kurang.. cuma 1 cawan sahaja.. hasilnya bahulu kemboja tu akan bersarang gula diatas dan basah(berkilat) ditengah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni holeh try ikut resepi yg ni..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...