Dec 6, 2010

Brownies Chocolate

Ain Fajar | 8:37 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..


N3 kali ni saya nak kongsi dengan u all resepi brownies...mmmmmmmmm rasanya sangat la lazat mmg best, bila rasa sekali pasti nak lagi..brownies ni saya buat sempena menyambut beday putri saya c fina 2 ari bulan 12 yg lepas..

resepi ni saya amik dari blogger yg selalu saya singgah iaitu blog sinar kehidupanku, mmg best lah resepi dan hasil air tangan dia.puas hati..1st saya try masa nak raya haji ari2,terus jadi..syok gileeeer bila buat kek menjadi..

inilah brownies yg telah saya tacap utk beday c fina..ala kadar je coz peralatan serbe kekurangan..buat bunga pun gn gula-gula smarties. xcantik tp jadilah janji ada kek dan yg paling penting rasanya meletop n gempak...hihihi.. time kasih ar pada K.Yati coz sudi kongsi resepi yg sedap dan mudah nie..

ok jom kita semak resepi bownies chocolate ni :)  tp sebelum2 saya nak  minta izin kat K.Yati tok C&P resepinye yer..

Bahan2nya :)


Bahan A :
  • 1 cawan butter cair / minyak masak
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas
Bahan B : (kacau rata) - guna wisk
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B
Bahan C : ( ayakkan )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara - cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
  2. Kacau bahan A supaya sebati.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
  4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
  5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
  6. Bakar selama 45 - 50 minit.
  7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
 selamat mencuba..mesti menjadik..k caww
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...