Feb 11, 2012

Kuih Ketayap

Ain Fajar | 12:39 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
sarapan pagi tadi, buat ketayap..tapi saya buat warna kuning..saje lah nak buat warne yang lain dari biasa tu..sebenarnye saje nak tarik minat c kakak, supaya dia makan...sejak akhir2 ni dia tak selera nak makan, tak tau la kenapa..bila malam perut masuk angin terus muntah2..adoi tengah tido boleh pulak muntah..dah la ayahnya tak kena keja kat johor dua hari..dugaan-dugaan..mmm tapi kakak tak makan juga, ibunya juga yang kena makan..
nak buat kuih ni senang je..samala mcm buat lempeng,  tapi kena buat inti dan gulung mcm buat kuih popia. saya main taruk2 je..sebelum ni dah post pun resepi kuih ni..so kalau nak tengok resepi leh cr post sebelum ni kat lebel kuih muih. di sini

oklah simple je post kali ni..nak fikir masak ape pulak untuk kakak yang tak sedap badan tu..sume tak nak..nak makan kat luar la tu kot, huhu.

Biskut Hati

Ain Fajar | 12:04 AM | 0Comments |
Assalamualaikum

salam n3, kali ni saya buat biskut lagi..walau pu bukan musim perayaan tapi saje je nak try resepi, lagi pun sibuk c kakak suruh buat biskut lagi.biskut hari tu buat dah habis..resepi biskut ni saya jumpa kat blok k.ita (blog masam manis), dan k.ita cedok dari Blog k.wan katenye..biskut asal berbentuk macam donat..k.it beri nama biskut donat, memang sangat nice je biskut k.ita tu..saya tak ada acuan biskut yang bentuk donal tu so buat je bentuk hati tu yang namanya pun jadi lain..

Biskut ni sedap, rasanya mcm makan biskut almond london cuma tak ada rasa almond..bila di lihat pada resepinya, bahan2nya pun lebih kurang je dengan resepi biskut almond london..mungkin almond london yang di perbaharui rupa parasnya..kira up to date la kot..mmm, biskut pun kena ada perubahan juga ye dak!..kalau buat bentuk donat mcm k.ita buat mmg comel je..memang teringin je nak try..so sesiape yang nak try ikut suka lah nak buat bentuk ape pun, janji terbentuk dan cantik pada pandangan mata masing2..okey..jom semak resepi. saya C&P je..rase malas pulak nak taip malam2 ni..

sumber : Resepi citarasa wan & k.azlita masam manis.

Bahan-bahannya :

Bahan A
150 gm mentega
30 gm shortening
100 gm gula caster
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh emplex

Bahan B
200 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
30 gm nestum ~ dikisar
3 sudu besar susu tepung

Hiasan
Coklat masakan putih
Manik berwarna warni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...