Jan 4, 2011

Ayam masak merah

Ain Fajar | 5:49 AM | 2Comments |
Assalamualaikum.

sebenarnya dah  lam nak letak N3 ni, saya buat minggu lepas tapi x kesempatan nak posts. cibuk nak balik kampung..ayam masak merah lauk paling saya suka, makan banyak kali pun tetap rasa mcm tak kenyang je..menu utama masa raya kat umah saya. bila makan ayam masak merah mesti teringat arwah mak..saya x bape nak pandai masak ayam merah ni, makan arwah mak buat lain je, rasanya unik tak tau nak cakap.mmg ssh nak cari yg sama rasanya...tapi bila saya cuba satu resepi ayam masak merah dari salah satu blog yg selalu saya singgah wah!! rasanya mcm sama je. so saya try dan terus selalu buat..en.abg pun minat..

ni lah ayam masak merah yg saya buat minggu lepas, buat bekal on the way balik kmpg. ok kita tengok resepinya, saya copy dari umah k.yati tapi ada jg yg saya ubah cikit. minta izin ye kak C & P.

Bahan2 : )

1 ekor ayam
1 sk serbuk kunyit(goreng ayam)
1 sk garam(goreng ayam)

8 ulas bawang kecil(saya guna bwng besar je 1 biji...senang)
5 ulas bawang putih
1 inci halia
15 btng cili kering
2 btng serai
1 inci lengkuas
1 cwn sos tomato (saya guna sos cili kimbal)
1 inci belacan (saya tambah)

garam,gula sebagai perasa
minyak utk mengoreng ayam dan menumis
Daun sup sebagai hiasan.

Cara-cara.
  • . Potong ayam ikut suka,basuh dan toskan.Lumur serbuk kunyit dan garam dan goreng hingga separuh masak.Ketepikan dulu..
  • . Blend bawang kecil, bawang putih,halia,cili kering,serai lengkuas dan belacan.
  • . Panaskan kuali dan letak minyak utk menumis.
  • . Masukkan bahan2 yg di kisar. Tumis hingga naik bau/naik minyak.
  • . Masukkan sos tomato dan sedikit air(agak2 je).
  • . Masukkan garam,  dan gula .Gaul hingga sebati.
  • . Akhir sekali masukkan ayam yg telah di goreng tadi.
  • . Biarkan sambil di gaul sebati.Dah siap boleh di hidangkan.
  • . Taburkan daun sup sebagai hiasan. 
ok, selamat mencuba!!

Ayam Goreng Oat.

Ain Fajar | 5:19 AM | 0Comments |
Assalamualaikum

kali ni nak citer N3 masak2 pulak, duduk umah je xde buat ape2, main masak2 je laaa..lagi pun banyak lagi Quaker oat yg berbaki, fikir2 buat goreng ayam lah. ok juga rasanya..menu sihat nih!!tapi ayamnya kenalah di buang kulit dan lemak2nya..ok meh kita tengok resepinya..


Bahan-bahan : )
2 batang serai hiris halus
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu garam
1/2 sudu serbuk lada hitam
600 gm Quaker Oat cepat masak
50 gm tepung gamdum
minyak untuk menggoreng.
5 ketul ayam

cara-caranya : )

kisar serai, halia, bawang putih, dan bawang merah.
lumurkan ayam dengan bahan2 yg telah dikisar bersama lada hitam dam kunyit
perap ayam dalam 1 jam.
sementara itu, campurkan Quaker Oat bersama tepung dalam mangkuk besar.
celupkan ayam sekeping demi sekeping dan goreng hingga masak dan garing dengan api yg perlahan.

selamat mencuba!! cawww
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...