Nov 27, 2013

Mini Red Velvet

Ain Fajar | 5:34 PM | 2Comments |
Assalamualaikum

Baru2 nie saya buat kek red velvet @ kek baldu merah versi cup cake.saje lah nak testing..sebab dah ade yang tanye klu red velvet yg cup tu berapa ringgit..jadi sebelum menjual saya kena kira kos dulu..tak boleh la nak main letak harga je..lagi pun kalau nak tiru harga yang orang lain letak tak patutla pulak..sebab setiap kawasan dan negeri berbeza dari segi harga bahan mentahnya..di samping itu juga saya pun dah lama tak makan c baldu merah nie..saya makan masa 1st saya cuba kek masa kek nie tengah meletop2 ..lepas tu kalau buat pun mesti tak makan sebab buat orang punya je..

resepi yang saya gunakan masih lagi menggunakan resepi yang sama seperti saya buat sebelum nie..buat masa sekarang nie saya berpuas hati dengan resepi yang saya jumpa nie, pernah juga saya mencuba resepi yang lain dan teknik yang berbeza tapi hasilnya tidak menepati citarasa dan ianya tak sesedap resepi yang saya gunakan nie..dah 2 resepi yang saya guna tetapi ianya tetap berbeza..ianya berbeza dari segi struktur kek serta kelembapan kek tersebut..bila ade sedikit perbezaan semestinya rasa juga juga akan mempengaruhi rasanya..


ok jom skodeng resepi, saya copy balik je n3 saya sebelum nie..

RESEPI KEK BALDU MERAH / RED VALVET CAKE
Sumber : planetmirra.blogspot.com
Resepi asal: Nani Rostam.
Bahan-bahannya:
{A} 250 gm tepung gandum
       1 sd teh baking powder
       1 sb serbuk koko
{B} 240 ml susu segar
       2 sb cuka
       2 sb pewarna merah
{C} 150gm butter
       100gm gula kastor
       200gm gula perang - sy guna 100 gm je
       2 biji telur
{D} 1sk soda bikarbonat
        2sk cuka
kaedah atau cara yang mudah dari mirra..kalau baru nak cuba sesuai la sangat ikut cara ni..jangan derhaka tau, kalau dah pandai atau tangan ajaib boleh la ikut suke hati je.hehe..

Lankah 1 : ayak bahan A, dan ketepikan.
Langkah 2: satukan bahan B kacau rata dan perap selama 10 minit. campurkan dengan 2 sb pewarna merah. ketepikan
Lankah 3: pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan satu persatu telur dan pukul lagi hingga adunan berkrim.
Langkah 4: masukkan bahan A dan bahan B kedalam adunantelur secara berselang seli hingga habis. gaul rata.
langkah 5: satukan bahan D, bahan itu akan berbuih dan terus masukkan kedalam adunan dan gaul rata secara kaup balik hingga sebati.
Langkah 6 : masukkan adunan kedalam loyang yang di sapu minyak dan di lapik dengan kertas minya.
bakar pada suhu 180c selama 1jam.



untuk cream cheesenya saya guna bahan yang berbeza dan ianya sangat mudah dan hasilnya nampak lebih cantik dan halus serta mudah di handle..nak buat deco macam manan pun pasti cantik. kek yang berlemak cream macam nie sesuai kalau di makan dengan buah yang masam..

cream cheese frosting :
250gm cream cheese
200 ml whiping cream

caranya : 
pukul cream chesse hingga kembang dan masukkan whiping cream dan pukul hingga cream kental lembut dan licin. sedia untuk di deco ke atas kek.


cup cake saiz M RM20..

Nov 26, 2013

HAPPY BIRTHDAY SYAFINA

Ain Fajar | 3:19 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.

 mingggu lepas saya buat birthday syafina anank pompuan saya yang ke dua..sepatutnya minggu depan hari lahirnya..oleh kerana dia lahir bulan 12 memang tak dapatla nak buat kat sekolah sebab dah cuti panjang..jadi sebelum cuti bermula saya buat kek dan doorgift untuk kawan-kawannya di sekolah..untuk adil memang kena buat juga lah..masa si kakaknya saya ade buat juga tapi bulan 4 yang lepas..rasanya tak sempat nak tempek N3 kat sini pasala beday syuhada..

syafina ni agak pemalu sikit bila berhadapan dengan orang ramai walaupun kawan2nya sendiri, jadi bila saya kata nak buat hari lahir dia kat sekolah, dia cakap tak perlulah malu la kawan2 tengok..tapi saya nak adil..sebab kakaknya buat di sekolah jg jadi dia mesti juga buat..dia mahu tapi malu..jadi si kakak yang tak berapa nak segan ni pun temankan dia..tengoklah si kakak dia yang lebih2 senyumnya..

kek red velvet dengan fresh cream..memang suka kawan-kawan syafina dan syuhada makan kek nie..cikgunya pun suka juga..asalnya nak buat kek yang bertemakan sofia the first tapi kesempatan masa tak mencukupi di sebabkan dah lari bajet masa ade tempahan mengejut..saya sebenarnya nak cuba skill melukis dan pipe dengan piping jely untuk lukisan tersebut..semestinya ianya memakan masa yang lama..tambahan pula saya bukanlah profetional dalam lukisan..memang tak pandai sangat melukis..tapi keinginan untuk mencuba tu sangat tinggi..minggu depan saya cuba untuk buat juga..

kawan syafina berkumpul di keliling meja untuk menyanyikan selamat untuk syafina.
sesi pemotongan kek

sepotong kecil kek untuk anak ibu yang tersayang..semoga syafina jadi anak yang solehah dan beriman hingga ke akhirnya..amin.

Nov 25, 2013

pelbagai oder

Ain Fajar | 1:27 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.

minggu ni, sepatutnya bukanlah hari yang sibuk bagi saya, sebab saya tak de oder..jadi senang hati dapat berehat..di sebabkan xde oder saya pun merancang untuk membuat birthday untuk anak dara saya yang kedua..nak ikutkan hari lahirnya adalah 2/12 tapi memandangkan nak buat di sekolah jadi saya buat awal.. bukan ape, masa kakaknya saya buat di sekolah takut nanti mereka persoalkan pulak kenapa kakak ade tapi adik tak de..sebagai ibu bapa kami ingin beri yang terbaik untuk semau anak-anak dan berlaku adil..sebab kami sayang anak-anak sama sahaja, walalupun mereka berbeza kerenahnya..biasalah kan setiap anak lain peel dan sikapnya..

Untuk kek hari lahir syafina, saya buat kek red velvet yang di saluti cream cheese..sebab nak hidangkan untuk kanak-kanak jadi saya rasa kek baldu merah dan cream cheese sangat sesuai untuk mereka..saya buat dalm 3 adunan menghasilakn kek seberat 4kg sebesar 13 x 15 inci..memang besar la juga cukup untuk 65 pelajar dan 6 orang guru..alhamdulillah sedap kata kawan2 syafina..ade yang tak cukup dan minta lagi..nasib la saya buat besar jadi taklah cikgunya sayang nak bagi lebih..hihi..tapi tetap ada lebih dan syafina kate teacher simpan kek k.ngah tu..haha..klu tak simpan cikgu tak dapat pulak.
Disamping itu juga saya sediakan doorgif untuk semua murid donut coklat serta air kotak dan keropok yang en.abg beli..penuhla bag doogift tu..puas hati budak2 yang menerimanya..seronok bila tengok kanak-kanak gembira dapat doorgif dan makan kek..hilang penat lelah..hhehe..
 Inilah goody bag syafina untuk semua kawan2nya di sekolah..saya memang tempah toper khas gambar sofia dan amber the first serta tulisan birthday syafina yang ke-4.

Dalam minggu yang saya ade pulak kawan-kawan saya oder bermacam jenis kek dan kuih muih..untuk tidak menghampakan mereka saya terima lah juga oder tu..saya kesian tak mampu nak menolaknya..bukan banyak pun tapi bila bermacam jenis yang berbeza ianya memakan masa la juga..saya kena pandai bahagi masa.
 Bila tiba musim durian, durian creap mendapat permintaan yang tinggi..mungkin di sebabkan harga lebih murah, saya pun tak jual mahal sebab durian saya ambik je kat dusun.

 snow cheese cake melty, 10 bekas dari seorang kawan saya masa sekolah dulu, nak jamu adik beradik yang ramai katenye..tapi berbaloi juga la bila buat 10 bekas..tak la penat sangat dengan hasilnya..


 apam polkadot..dah lama tak buat apam nie..boleh pulak buat tak menjadi huhuhu..tapi oleh kerana oder saya tak putus asa buat juga sambil berdoa dan berselawat..alhamdulillah menjadi juga..100 biji je pun..tapi bila dah tak jadi sehari suntuk mengadap benda nie..adoi lah..

 tart telur, tak banyak pun 15 biji je, kawan saya saje nak makan2..tak buat nanti asik tanye je kan..jadi saya buat satu adunan dapat 20 biji dan yang kecik2 20 biji juga..habis di makan dek anak dara berdua tu..


pavlova, oder dari kawan sekerja kawan sekolah saya..satu adunan je buat..yang lebihnya saya makan..teringin nak makan pavlova nie..senang je nak buat tapi harganya mahal di sebabkan susah dan mahal untuk mendapatkan uahan import.

apam polkadot nie..lebih saje saya bungkus kecik2 macam nie, saje nak try buat frozeen..kalau jadi cantik bila di kukus balik lepasni nak jual apam polkadot frozen..hehe..R&D la kiranya nie..

last minute oder kek kawin yang saya terima pada hari khamis..biasa saya terima oder paling lewat pun 2minggu awal dari kenduri..mungkin mereka baru ingat kat saya bila penganti lupa nak oder kek kawin..nasib juga saya free minggu lepas tanpa oder kek kawin jadi saya terima oder tu.

satu cabaran baru juga buat saya sebenarnya, sebab sebelum nie saya tak pernah terima oder kek tingkat tanpa tiang. tambahan pula mereka minta saya yang hantar..dan tempat tu tak pernah saya pergi, jarak perjalanan makan masa 40minit..huhu siap sesat lagi..salah fahan dengan pandu arah jalan...
 
 
alhamdulillahlah ianya sampai dengan selamat ke destinasi dengan cantiknya..kek ni sangat simple ta[i namapak mewah..English style...kalau bajet besar mesti minta full foundat seperti di bandar2..tapi tak pe..pengalaman mematang kan saya dalam bidang bakers ni..saya juga suka menyahut cabaran baru..

k itu je lah..ade masa up date resepi plak..semua oder yang saya terima ade resepi di n3 sbeleum nie.

Nov 16, 2013

oder kek 16/11/13

Ain Fajar | 4:42 PM | 2Comments |
Assalamualaikum.

Minggu nie alhamdulillah saya mendapat oder kek yang agak banyak bagi saya, sebab kesemua oder nak pada hari yang sama..2 hari jugalah saya mengerjakan proses dan bancuh, bakar dan deco. 7 biji dalam masa yang sama..bagi yang belum profesional macam saya 7 biji agak banyak sebab nak fikir deco lagi. alhamdulillah 6 biji kek adalah kek yang sama iaitu chocolate moist cake (CMC) dan hanya sebiji spans kek mable.







kek kawin kali, berbagai tema, haha kenapa yer, inilah permintaan costemer saya, jadi saya ikut je lah..sebenarnya pengantinnya 3 pasangan adik beradik kembar..mereka buat tema yang berbeza dan kek pula nak ikut tema masing-masing..mereka tak nak gabungkan warna tu, jadi dorang nak setiap tingkat berbeza warna ikut tema tiap pasangan. Jadi inilah kek yang terhasil..ramai juga yang komen kenapa kek kawin tu belang2..saya hanya menurut kehendak pelanggan.. tak kisah la kan janji mereka puas hati. kek kawin dorang jadi suka hati dorang la.



 yang ni kek spans mable, costemer nak kek caremel tak nak hias macam kek biasa..lama saya memikir macam mana nak deko kek caremel..jadi pelanggan saya kata gn spans kek yang sama buang karemelnya dan deko macam kek spans biasa..hhhmmm ok lah..saya buat deco yang simple tapi biar nampak sedap..apa lagi ganesh coklat la yang menjadi penyelamatnya..hihi


 chocolate moist cake di saluti ganesh serta hiasan bunga butercream..atas permintaan pelanggan juga.


 masig CMC, dengan salutan butercream keseluruhannya.


CMC dengan salutan  butercream serta haiasan bunga juga butercream, dan curahan ganesh.



Ade terselit satu set gubahan coklat utk hantaran pertunangan..dari junior sy masa sekolah dulu..tak kenal sangat cuma kenal muka je..tp terima kasih la sebab percaya pada saya..sebenarnya gubahan ni adalah desing dari dia..jadi sata follow je ape yang dia nk. Memang mendapat perhatian di kalangan kawan2 fb saya..alhamdulillahla dia sangat suke hasil air tangan saya.

semoga pelanggan saya berpuas hati dengan kreativiti saya..aminn..

Nov 10, 2013

mini pavlova

Ain Fajar | 6:55 AM | 2Comments |
Assalamualaikum.

salam berhujung minggu..lambat up date dah nak masuk hari isnin dah..hehehe..saya berpavlova ni hari khamis yang lepas..rase macam mengidam je nak makan povlova nie..dulu masa tangah panas di merata2 blog masakan saya tak terasa nak mencubanya disebabkan bahan yang digunakan lebih kepada hanya putih telur dan gula..ramai yang komen ianya desert yang sangat manis..dan ade yang kate ianya berbau dan tak sedap..masa tu lah..tapi sekarang nie bila saya google ramai yang kate ianya sedap..bila di bakar garing lagi sedap sebab garing..jadi terus rase teringin sangat..bila dah mengidam ni kan mesti nak kena buat juga sebab kalau tak buat asik terbayang je..jadi saya keluarkan kos untuk buah-buahan dan luang masa untuk membuatnya..ramai juga yang komen kate bahannya tak la banyak tapi kosnye tinggi..nak buanya pun senang sangat cuma ambik masa yang lama untuk membakarnya.

 Rata2 resepi yang saya jumpa sama je, jadi saya pun dah tak  ingat dari mana saya cedok resepi ni.

ok lah jom terus skodeng resepi mana tau ade yang teringin mencuba..sirius memang senang sangat..janji ikut cara yang betul mesti menjadi.

Bahan-bahannya:
4 biji putih telur
3/4 cawan gula
1 sb tepung jagung
1 sb cuka makan
1 sk vanila

Toping : 
whiping cream
hiasan buah-buahan yang masam
strawberry
kiwi
bluberry
epal hijau
mangga
 cara-caranya:
  • panaskan oven 180c.
  • pukul putih telur hingga bebuih, masukkan sedikit demi sedikit gula
  • pukul hingga menjadi meregue, gebu, berkilat, bertanduk dan bila di terbalikkan mangkuk telur tak akan jatuh.
  • masukkan vanila, cuka dan tepung jagung kacau sebati.
  • masukkan adunan ke dalam mangkuk/ paper cup/ letak sahaja atas kertas minyak ikut saiz yang di ingini.
  • turunkan suhu kepada 150c, dan bakar selama 1 jam..jika ingin garing 1jam setengah..

fresh dari oven...
  • Bila masa 1jam setengah berlalu, biarkan pavlova di dalam oven hingga sejuk, dan buka sedikit pintu oven.
  • sementara tu boleh la buat toping..pukul whiping cream hinnga gebu dan potong buah2an.
  • bila pavlova dah sejuk letak whiping cream dan tabur dengan buah-buahan...dah siap..
  • sedap bila makan sejuk2.

Bagi saya, sedap sangat, walaupun manis tapi bila kita makan sekali gus dengan buah-buahan yang masam ianya dapat seimbangkan rasanya..anak2 saya makan macam tu je, dorang cakap macam gula2 kapas yang rangup..anak2 memang suka povlova nie..bila ade fresh cream lagi la dorang suka..lepas nie memang saya akan buat lagi..sedap..

Nov 6, 2013

pizza dengan sos keju

Ain Fajar | 7:07 PM | 2Comments |
Assalamualaikum.

Semalam saya telah mencuba resepi sos keju yang di sapu ke atas pizza..memang sedap lemak berkrim..tak pernah lah saya makan pizza yang sedap macam ni..bukan nak puji diri sendiri tapi saya nak bagi tau yang idea k.DJ menggunakan sos keju ke atas toping pizza memang sangat mengamcam..tak sia-sia saya mencubanya..saya yang tak berapa suka makan keju boleh habis 3 4 slice..sedap tak muak langsung.
nak ikutkan malas juga nak menguli roti walaupun uli guna BM..tapi abang saya oder mini pizza untuk hari sukan di sekolah isterinya dan dalam masa yang sama dia juga minta saya buatkan pizza tuna..dah alang2 tu saya buat lebih lah..dan sediakan toping tuna dan juga ayam lada hitam. jom layan gambar dan resepinya.

 Black paper chicken pizza

 Hawai tuna pizza
 Doh pizza

Sumber : Dayang Jack (Dapurku Sayang)
Pizza base I : 
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil yis segera mauripan
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 160 ml air suam
  • 1 sudu besar gula halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
  • 1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair
Cara-cara :
  1. Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
  2. Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
  3. Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.
  4. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan
  5. Lengserkan sedikit dengan minyak zaitun.
  6. Keluarkan doh dari bekasnya. Tumbuk-tumbukkan sedikit untuk keluarkan angin. Kemudian letakkan doh di dalam pan dengan hanya menekan dengan telapak tangan sahaja. Tidak perlu dicanai (tapi kalau nak, boleh juga). Ratakan doh sehingga padat.
  7. Cucuk permukaan doh dengan garpu dan sapukan dengan minyak zaitun di tepi-tepi doh dengan berus pastri(supaya ia akan kelihatan cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat selama lebih kurang 10 minit.
  8. Bakar doh selama 7-10 minit. Kemudian keluarkan dari oven.
  9. Akhir sekali ratakan dengan sos tomato, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
  10. Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.




Topping/Filling : (2 large pizza)
  • 400 g ayam cincang (dicincang/minced)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1/2 botol sos lada hitam (lain-lain pun boleh) 
  • sedikit garam dan gula
  • 3 sudu besar mentega
untuk hiasan :
  • sedikit oregano kerin
  • hirisan nenas
  • hirisan bawang besar
  • keju parut
  • lain-lain ikut suka
Cara-cara : Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai perang. Masukkan minced beef/chicken dan kacau rata-rata. Biarkan ia kering seketika. Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau hingga pekat/kering.
 
 
Untuk Sos Keju :
* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 sudu besar mentega
* 1 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
* 100g cream cheese
* sedikit lada sulah
* sedikit gula dan garam
Cara-cara : Cairkan mentega di dalam periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah, gula dan garam. Kacau lagi hingga pekat
 
 lebihan roti saya buat frozen, nanti klu nak makan pizza tinggal buat toping n sos kejunya shaja.
bakar dalam 5 minit sahaja, bila sejuk paking dan terus simpan dalam frezeer.

mini pizza yang abg saya oder. 103biji untuk semua murid..satu sukan satu murid.

Nov 3, 2013

Oder kek lagi

Ain Fajar | 4:52 AM | 0Comments |
Assalamualaikum

Minggu ni saya ade dua costrmer untuk kek hantaran pertunangan dan perkahwinan.keduanya oder dari kawan sekolah saya.

 kek chocolate moist, cream butercream dan bunga foundant, itu yang di minta oleh kawan saya.
tema pengantin ade banyak warna tapi saya lebihkan kepada warna pink sebab khemah pengantin warna pink..saya gabungkan juga dengan warna biru serta cream bagi naik seri kek tu..xde ape nak cerita sangat layan gambar je lah..



 Bahagian atas, saya gabungkan dua jenis bunga iaitu bunga ros dan bunga tulip..saje nak try bunga selain bunga ros
 bahagian tengah pula deco yang simple sebab saya tak nak kek nampak sarat, suke nampak sweet je..lagi pun ade tulisan di tepi kek, sudah cukup penuh.

                bahagian bawah sekali, deco yang sedikit simple cuma letak sejambak bunga ros

 sedikit cup cake sebagai free gift sebab kawan sendiri yang oder, cuma menggunakan spans cake coklat dan butercream..bunga rose besar saya deco dengan butercream..firs time saya buat bunga rose atas cup cake nie..dah lama terngin nak buat tapi xde kekuatan dan kadang tank menajdi..entah kenapa kali nie, terus je menjadi..butercreamnya memang cantik kejadianya.

chocolate moist cake nie, oder dari seorang kawan saya juga, beliau oder kek yang sama untuk kedua belah pihak, saya cuba tampilkan sedikit kelainan sebab yang menerima kek ni adalah pasangan yang sama.

tema oren dan bentuk petak seperti yang di hajati.
bunga dari foundant.
dari pihak lelaki kepada pihak perempuan

.bentuk love tema biru putih, saya cuba buat bunga tulip bagi mencari sedikit kelainan dalam decorationnya..memang cantiklah dari perempuan ke pihak lelaki dengan bunga tulip nie, kalau lelaki memang elok bunga rose..

saya cuba untuk membuat pelbagai bunga selepas nie, supaya kreativiti saya sedikit berbeza dan istimewa dari kek2 yang ada di kedai.

tqvm kepada 2 orang sahabat saya puan fiza dan puan hidayah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...