Nov 25, 2013

pelbagai oder

Ain Fajar | 1:27 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.

minggu ni, sepatutnya bukanlah hari yang sibuk bagi saya, sebab saya tak de oder..jadi senang hati dapat berehat..di sebabkan xde oder saya pun merancang untuk membuat birthday untuk anak dara saya yang kedua..nak ikutkan hari lahirnya adalah 2/12 tapi memandangkan nak buat di sekolah jadi saya buat awal.. bukan ape, masa kakaknya saya buat di sekolah takut nanti mereka persoalkan pulak kenapa kakak ade tapi adik tak de..sebagai ibu bapa kami ingin beri yang terbaik untuk semau anak-anak dan berlaku adil..sebab kami sayang anak-anak sama sahaja, walalupun mereka berbeza kerenahnya..biasalah kan setiap anak lain peel dan sikapnya..

Untuk kek hari lahir syafina, saya buat kek red velvet yang di saluti cream cheese..sebab nak hidangkan untuk kanak-kanak jadi saya rasa kek baldu merah dan cream cheese sangat sesuai untuk mereka..saya buat dalm 3 adunan menghasilakn kek seberat 4kg sebesar 13 x 15 inci..memang besar la juga cukup untuk 65 pelajar dan 6 orang guru..alhamdulillah sedap kata kawan2 syafina..ade yang tak cukup dan minta lagi..nasib la saya buat besar jadi taklah cikgunya sayang nak bagi lebih..hihi..tapi tetap ada lebih dan syafina kate teacher simpan kek k.ngah tu..haha..klu tak simpan cikgu tak dapat pulak.
Disamping itu juga saya sediakan doorgif untuk semua murid donut coklat serta air kotak dan keropok yang en.abg beli..penuhla bag doogift tu..puas hati budak2 yang menerimanya..seronok bila tengok kanak-kanak gembira dapat doorgif dan makan kek..hilang penat lelah..hhehe..
 Inilah goody bag syafina untuk semua kawan2nya di sekolah..saya memang tempah toper khas gambar sofia dan amber the first serta tulisan birthday syafina yang ke-4.

Dalam minggu yang saya ade pulak kawan-kawan saya oder bermacam jenis kek dan kuih muih..untuk tidak menghampakan mereka saya terima lah juga oder tu..saya kesian tak mampu nak menolaknya..bukan banyak pun tapi bila bermacam jenis yang berbeza ianya memakan masa la juga..saya kena pandai bahagi masa.
 Bila tiba musim durian, durian creap mendapat permintaan yang tinggi..mungkin di sebabkan harga lebih murah, saya pun tak jual mahal sebab durian saya ambik je kat dusun.

 snow cheese cake melty, 10 bekas dari seorang kawan saya masa sekolah dulu, nak jamu adik beradik yang ramai katenye..tapi berbaloi juga la bila buat 10 bekas..tak la penat sangat dengan hasilnya..


 apam polkadot..dah lama tak buat apam nie..boleh pulak buat tak menjadi huhuhu..tapi oleh kerana oder saya tak putus asa buat juga sambil berdoa dan berselawat..alhamdulillah menjadi juga..100 biji je pun..tapi bila dah tak jadi sehari suntuk mengadap benda nie..adoi lah..

 tart telur, tak banyak pun 15 biji je, kawan saya saje nak makan2..tak buat nanti asik tanye je kan..jadi saya buat satu adunan dapat 20 biji dan yang kecik2 20 biji juga..habis di makan dek anak dara berdua tu..


pavlova, oder dari kawan sekerja kawan sekolah saya..satu adunan je buat..yang lebihnya saya makan..teringin nak makan pavlova nie..senang je nak buat tapi harganya mahal di sebabkan susah dan mahal untuk mendapatkan uahan import.

apam polkadot nie..lebih saje saya bungkus kecik2 macam nie, saje nak try buat frozeen..kalau jadi cantik bila di kukus balik lepasni nak jual apam polkadot frozen..hehe..R&D la kiranya nie..

last minute oder kek kawin yang saya terima pada hari khamis..biasa saya terima oder paling lewat pun 2minggu awal dari kenduri..mungkin mereka baru ingat kat saya bila penganti lupa nak oder kek kawin..nasib juga saya free minggu lepas tanpa oder kek kawin jadi saya terima oder tu.

satu cabaran baru juga buat saya sebenarnya, sebab sebelum nie saya tak pernah terima oder kek tingkat tanpa tiang. tambahan pula mereka minta saya yang hantar..dan tempat tu tak pernah saya pergi, jarak perjalanan makan masa 40minit..huhu siap sesat lagi..salah fahan dengan pandu arah jalan...
 
 
alhamdulillahlah ianya sampai dengan selamat ke destinasi dengan cantiknya..kek ni sangat simple ta[i namapak mewah..English style...kalau bajet besar mesti minta full foundat seperti di bandar2..tapi tak pe..pengalaman mematang kan saya dalam bidang bakers ni..saya juga suka menyahut cabaran baru..

k itu je lah..ade masa up date resepi plak..semua oder yang saya terima ade resepi di n3 sbeleum nie.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...