Mar 13, 2013

Apam karemel

Ain Fajar | 1:34 AM | 1Comments |
Assalamualaikum

hari nie nak syer kuih apam yang sedap, lembut dan senang je nak buat..sangat puas hati..bahan2nya pun ringkas dan yang paling penting jimat kos..hehe

inilah hasil percubaan saya..pertama kali buat terus menjadi, buat kali kedua menajadi dan seterusnya terus je menjadi dengan gebu dan sangat cantik..memang best la resepi ni..tak rugi saya mencubanya..

 Ade yang mengelarkan apam ni, apam gula hangus, ade yang panggil apam karemel...bagi saya mana2 pun sama sebab tetap menggunakan gula yang dihanguskan terlebih dahulu..yang mungkin ade perbezaan dari segi penggunaan telur..jom la tengok resepi yang mudah dan simple sangat..saya cedok resepi dari blog mas..yang asalnya dari kak fida..memang terrrrbaeeekk..


sumber : kak fida & mas

bahan-bahannya:

bahan A :
150 gm gula putih
250 ml air

bahan B:
150 gm tepung gandum
2 sb susu segar / susu cair
2 sb mentega
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
75 gm gula pasir

cara-caranya:

  • cairkan gula dalam periuk, bila dah cair masukkan air perlahan-lahan..(hati-hati takut mercik gula sangat la panas dan bahaya)
  • bila air gula hangus dah sejuk masukkan semua bahan ke dalam blender, blend hingga sebati
  • sapu acuan dengan minyak / lemak sayur..panaskan kukusan
  • kukus apam selama 15 minit.
  •  
siap...senang je kan
selamat mencuba!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...