Mar 16, 2012

Lemak Pucuk paku

Ain Fajar | 7:37 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
menu tengah hari tadi, saya buat masak pucuk paku lemak cili api..dah lama teringin nak rasa sayur pakis buat masak lemak..walaupun saya asal dari kampung tapi jarang2 makan..masak memang tak pernah la..kira ni 1st la saya masak sayur pakis..memang sedap dan menyelerakan..masa makan teringat masakan arwah mak buat dulu masa kecik2..en.abg pun kate sedap..boleh buat lagi..simple je nak buatnya..
ni la rupa sayur pakis yang dah jadi masak lemak cili api..saya tengok resepi dari koleksi resepi chef Hanieliza..senang, simple, cepat dan sedap..

jom kita follow resepi chef Haneiliza..saya buat sikit je untuk 2 orang makan.

Bahan-bahannya : )
1 ikat pucuk paku
1 cawan santan pekat
2 biji bawang merah
1 sb udang kering
10 biji cili padi
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
garam secukupnya.

caranya :
asingkan daun dari tangkainya basuh dan toskan.
blend bawang, udang kering dan cili padi.
masukkan bahan blend dan serai dalam periuk dan masukkan pucuk paku.
tunggu hingga mendidih.
perasakan dengan garam.
masukkan santan pekat dan kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.

siap!!!

makan sayur pakis dengan nasi putih dan sotong masak kunyit.
(gambar tang kuah2 agak gelap so kuahnya nampak hitam sepatutnya warna kuning)
leh tengok resepi di sini.

selamat mencuba!!!

oren cup cake

Ain Fajar | 4:08 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
salam di petang jumaat...petang mcm ni best kalau duduk2 tenangkan fikiran sambil makan kek ke ape ke dan minum teh suam2...kalau kat kampung lagi best udara masih segar..ramai2 duduk bersembang..eh melalut la pulak..bukan ape perasaan bosan melanda diri..hehe..

oklah jom tengok projek saya dengan anak2 kali ni...saya buat kek oren ni sebenarnya permintaan c kakak..tak tau la dari mana ilham dia, minta nak buat kek oren..selagi tak buat selagi tu dia minta...so petang ni berkesempatan..saya cari resepi yang simple dan senang nak buatnya..dah lama saya M resepi ni kat blog kak ita (masam manis)..teringin juga nak buat sebab katenye senang sangat nak buatnya hasilnya pula sedap dan berbaloi...so rembat resepi dan terus buat dengan kakak..
kek ni memang sedap, agak padat tapi lembut je..lembab2 juga..memang terase buah oren yang segar tu..sepatutnya kak ita n k.hasue buat kek ni guna loyang yang besar tapi saya buat kecik2 so jadilah oren cup cake...cuma kek ni sangat manis..kalau guna gula aising mungkin sedang elok lah, kalau guna gula kastor kenala kurangkan jumlah gula tu..ini ikut pedapat lidah saya la kan...boleh buat lagi lepas ni tapi kena kurangkan gula dan tambah perasa oren..bila tengok pada permukaan kek tu dah tau, kandungan gula banyak..tapi tak pasti kejadiannya kalau guna loyang yang besar..lepas ni boleh cuba lagi..
 
senang sanggattt..jom tengok resepi dan cara membuatnya..tak sampai 1 jam dah siap.

KEK OREN
sumber : kak ita dan kak hasue

bahan-bahannya: 
1 biji oren
1 biji oren ( ambil parutan kulit sahaja)
3 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan gula (boleh kurang jika tak suka manis)
2 cawan tepung gandum (saya guna tepung kek)
1 sudu besar baking powder.


cara-caranya : )
  • potong buah oren kecil2, buang urat putihnya dan biji..
  • masukkan buah oren ke dalam blender bersama minyak, telur dan gula..blend hingga sebati dan hancur.
  • masukkan adunan ke dalam mangkuk masukkan tepung dan parutan kulit limau. kacau sebati.
  • masukkan kedalam loyang (saya guna acu cap cake)
  • bakar pada suhu 170c selama 40 minit atau hingga masak.
dah siap..boleh juga letak aising kat atasnya..saya niat nak letak aising juga tapi bila rasa dah manis tak jadi nak hias dengan aising..ok ikut selera masing2 la macam mana nak hidangkan...

selamat mencuba!!

checken chop

Ain Fajar | 2:54 AM | 1Comments |
Assalamualaikum
lama rasenya tak update resepi...keadaan kesihatan memang tak mengizinkan, mood masak yang simple2 je, janji perut terisi..bla dah sihat ni, rase teringin nak buat chicken chop buatan sediri..ok menjadi juga...simple je sebab ni kira testing..tutorial diri sendiri teknik mengeluarkan tulang ayam supaya isi ayam tu kemas je kelebarannya..kalau tak tau boleh hancur juga isi ayam tu..nak buat chicken chop ni elok guna bahagian peha..isinya kenyal2 dan lembut..kalau bahagian dada agak keras dan tak bape nak sedap lah...

Bila tengok pada gambar tu, chicken chop saya sama je dengan keadaan cuaca di luar..mendung dan gelap je..hahaha..keadaan minyak kat kuali agak panas, so sekejap je dah hangus bahagia luar, yang dalam belum masak lagi..tu yang gelap sikit tu..tapi rasanya tidak terjejas..serbuk roti yang menyaluti isi ayam tu je yang gelap..sos pun agak gelap sikit sebab tertuang lebih kicap..tak pe..pengalaman mengajar segalanya..lepas ni berhati2 supaya persembahannya lebih cantik dan menarik..

ok resepi saya bedal je tak ikut mana2 resepi, tapi saya tengok sekali baca kat buku chef Sabri..sos yang di gunakan tak terdapat dalam gobok dapur saya..tu yang bedal je..untuk kuahnya saya guna sos lada hitam je sama dengan sos yang buat stik sebelum ni...boleh klik sini untuk resepi sos lada hitam..

ok jom kita skodeng ape yang letak untuk membuat chicken chop..sesiapa nak try silakan, tidak akan menghampakan anda..sebab tuan juri saya kate OK! haa so jangan la was2 dengan resepi belasah saya yer..haha

Bahannya A :)
2 ketul ayam bahagian peha (buang tulangnya)
1 ulas bawang putih
1 sk lada hitam
2 sb sos tiram
garam secukupnya.

Bahan salutan.
serbuk roti
1 biji telur
tepung gandum.
minyak.

caranya:
  • lumurkan semua bahan A keatas ayam yang telah di buang tulangnya selama 30 minit.

  • kemudian, salut ayam dengan tepung rata2..celup ayam ke dalam telur dan salut dengan serbuk roti
  • kemuadian goreng dengan api yang sederhana.
  • masak hingga kuning dan masak.
  • sedia dihidangkan bersama kentang goreng @ kentang putar serta coslow.
senang je sebenarnya nak buat chicken chop ni..tak perlu guna banyak masa..kalau kita perap dan simpan dalam freezer pun boleh, bila nak masak nyah bekukan dan goreng. mudah je cuma kenar rajin sikit la.. 
selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...