May 26, 2012

Donat Lembut

Ain Fajar | 5:43 PM | 8Comments |
assalamualaikum...dan selamat pagi..

hehhehe dapat juga mengupdate blog pepagi...sebab budak2 sedap je tido..dan saya dah pun siapkan sarapan pagi nie..jom tengok sarapan saya..tengok pada tajuk di atas pun dah tau..
haaa ni lah rupa paras donat saya kali nie..bermacam2 hiasan diatas donut yg dah di saluti coklat...buat 5 biji je yg di saluti, yg lain simpan di frozenkan...mahap la yer..kot sesape yg nak tu, tak dapat nak bagi..kikiki...

 sebenarnya, saya buat donat nie semalam atas permintaan anak dare saya yang dua orang tu..pantang tengok gambo sume nak..kalau makanan boleh la ibunya buat tapi kalau mainan tu minta maafla..tak leh nak layan sangat...semalam dah habis dorang makan, pagi nie goreng lagi buat sarapan..dah tau nanti c kakak mesti minta donut lagi..tu baru bangun tengok gambo donat minta nak makan donut lagi...
resepi donat nie da banyak kali juga saya buat..senang dan cepat...klu nak cepat resepi sesuai sangat..resepi dari k.hasue...memang mantap...lembut sgt2...nak buat guna mesin boleh, guna tangan pun boleh..tak sensitif..selaian buat donat, boleh juga buat kuih yang lain..mcm burger malaysia, pintal2 dengan sosej mcm2 lagi lah..suka la nak uat bentuk ape pun memang sesuai...tq k.hasue resepi yang sangat baik..dah di syer kan kat my resipi pun..dan saya pun nak syer kat sini...mana lah tau ade yang teringin nak buat leh cuba resepi yang senang nie...jom layan resepi plak..














Resepi Asal : K.Hasue
by : 'Ain

Donat Lembut

Bahan-bahannya:
500gm tepung roti / tepung gandum
1 sb shortening
50gm mentega
2 sb gula pasir
1 paket (11gm) yis
1/4 sd garam
2 sb susu tepung / susu pekat (guna susu tepung lbh sedap)
1 biji telur
190ml air suam2 kuku  :) 

cara-caranya:
  • satukan semua bahan kecuali tepung dan telur. kacau rata hingga gula larut.
  • apabila yis dah berbuih ayak kan tepung sedikit dan kacau guna sudu hingga melekat..
  • masukkan tepung yang selebihnya dan telur..uli hingga tepung tak melekat di tangan dan mangkuk.
  • bahagikan doh kecil2 dan bulat2kan..
  • apabila dah siap lubangkan bahagian tengah, atau cetak dengan acuan donat.
  • panaskan minyak dan goreng donat dengan api yang perlahan sekali.
  • apabila dah kekuningan boleh diangkat dan salutlah dengan coklat masak dan hias ikut kesukaan masing2.
sruktur donat yang lembut..gebu kannn?

dah siap!!
selamat mencuba dan selamat menjamu selera..

May 25, 2012

Kek Fondant

Ain Fajar | 12:37 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..
salam hari jumaat, hari segala penghulu...n3 kali nie bukanla nak post resepi yang baru buat tadi, tapi saje la nak create kenangan..hehehe macam poyo je..tapi kepuasan bagi diri saya...ape tuuu?
 haa ni la, hasil pertama kek yang di saluti aising fondent...bangge la sekejap bila orang puji kate cantik..ye la hasil yang pertama kan...kek ni untuk hari perkahwinan kawan adik saya..sebelum nie saya ada buat kek kawin untuk abang kepada pengantin nie tapi saya guna butercream, so masa dia kawin dia pun nak tempah juga dengan saya..saya fikir2 balik macam mana nak buat sedankan saya di Terengganu dan majlis di adakan di kampung perak..saya pula baru je balik kampung seminggu sebelum majlis kawan adik saya tu..oleh kerana pengantin nak juga saya yang buat so saya cadangkan untuk buat kek aising fondent..sebab ape, adik saya kena bawa balik ke kampung dengan menaiki bus..huhuhu kesian toi adik saya, tapi dia dah sanggup demi kawannya so tak pe lah kan... hihihi..
 proses membuatnya makan masa yang agak lama juga sebab saya kan budak baru belajar..saya buat step by step..sebelum buat kek dan salut kek keseluruhannya, saya buat bunga ros dan daun banyak2..esoknya senang tinggal tampal je..ni la bunga ros yang paling terbaik yang saya dapat buat..bila dah siap saya panaskan dalam oven..kejap je dalam 2minit gitulah..so boleh tahan lama..nak pegang2 pun tak la mudah rosak..
pada asalnya saya nak buat setingkat je..tapi bila memandangkan kek yang saya buat tu kecil sikit dalam 8inci, so saya fikir2, macam tak best pulak kek kawin untuk potong setingkat je..so saya pun buat la dalam 5 biji cup cake untuk tingkat yang atas baru cantik sikit dan baru la pengantin tersenyum puas hati...

inilah pandangan bila kek di tingkatkan di hadapan pelamin..nampak simple je..saya sendiri tak hadir majlis kawan adik saya tu, so kek di persembahkan simple je..tak de la nak tambah bunga ke ape kat keliling kek2..tak pe lah kan..nanti boleh buat yang lebih baik dan profesional...ceeewwaaahhh!!

oh yer..di sebalik fondant tu saya guna chocolate moist cake resepi asal dari zaimah...dan fondant nie pula saya guna yang radymade..ade jual kat kedai bakery...tinggal uli2 letak warna dan deko ikut kreativiti masing-masing...masa saya buat fondant nie, saya ade juga rujuk pada kawan saya yang dah biasa buat kek fondant nie, iaitu cik Jelita yang sedang sibuk menjalani pembelajaran untuk menjadi guru terlatih di UMS..tempat kami sama2 amik Ijazah dulu..terima kasih cik Jelita atas tunjuk ajar dan semangat dari beliau..rindunya dengan KK huhu, ntah bila mau terbang kesana lagi..

pandangan keseluruhan pelamin..kerdilnya kek ku itu...nasib baikla 2tingkat kalau tak tenggelam terus...hehehe okla2..nie pun nak baget..klu baget besar boleh la buat besar dan banyak cup cake...ape2 pun terima kasih kepada pengantin kerana sudi tempah kek nie dari akak walau pun jauh tetap dikenang haha ayat!!..gambar pengantin tak de la plak..lambat sangat pun penganti potong kek, fotografer tak di upah dah kepenatan..mana nak jadi pengapit nak ambil gambo, penat bawa kek dari terengganu ke perak pun tak hilang lagi..hehe ape2 terima kasihla yer..kerana dengan tempahan nie saya dapat buat perkara yang baru yang memang selama nie saya idamkan untuk membuatnya..dah la kan panjang pula celotehnya..

May 22, 2012

Pau Keledek.

Ain Fajar | 12:27 AM | 5Comments |
Assalamualaikum..
salam bersiaran..dah seminggu saya bercuti dari meng update dapur alam maya nie..sibuk la sikit dalam seminggu nie..alahamdulillah dapat bersua kembali..nak singgah ke dapur kawan2 yang lain pun tak berkesempatan..
saya besua kembali dari bercuti seminggu yang lepas dengan menayang pau keledek..memamng sedap dan sangat lembut..terima kasih pada Rahel kerna menyumbangkan resepi yang sedap nie...mantap la rahel boleh reka resepi yang sedap nie..tak menyesal saya mencubanya...masa rahel tayang pau keledeknya terus niat dalam hati nak buat..beli keledek awal2, tapi baru semalam berkesempatan membuatnya..alhamdulillah menjadi..c kakak makan sambil tunjuk ibu jarinya sambil cakap sedapnya kuih ibu buat nie..habis 2 biji sekali gus..c adik habis sebiji..ibunya ntahla tak kira pula makan berapa biji..c ayahnya dapat 2 biji je..mst kena buat lagi nie sedap banget...
lihat pada struktur pau ni dah tau pau nie lembut..masa saya menguli doh pau nie lembut sangat susah gak nak handle, kena basahkan tangan dengan tepung baru senang nak membentuk dan menisi intinya..

saya rasa ramai yang sudah mencubanya..dan hasilnya tentu memuaskan..ok jom kita skodeng resepi pau nie..kot ade yang teringin nak tau rasanyamacam man..tak jumpa kat kedai ,ak cik jual kuih tau..buat sendiri la kalau nak tau..

Pau Keledek.
Sumber : Rahel 

Bahan-bahannya :)
250gr tepung pau
150gm keledek
3 sudu besar gula kastor
1 sudu baking powder
2 sb lemak sayur
2 sb yis kering
110ml air
 inti kaya secukupnya.

caranya:
  • satukan semua bahan kecuali shortening dan keledek. gaul rate
  • masukkan keledek yang telah direbus dan lenyek halus serta masukkanlemak sayur.
  • ulu semua bahan hingga menjadi doh yang licin.
  • bulat2 kan 49grm.
  • bila dah kembang masukkan inti dan tunggu pau kembang dua kali ganda.
  • kukus 15 minit.
  • masa kukus jgn buka tutup periuk sehingga pau masak.
  • setelah 15 minit angkat pengukus dan rehatkan sebentar baru boleh buka penutup pengukus.
selamat mencuba!!
tak rugi cuba sebab memang sedap dan berbaloi..nak bagi dah selamat dah semalam..tinggal pinggan je..:)..

May 8, 2012

Kek Batik Coklat Cheese Pesona

Ain Fajar | 2:44 AM | 8Comments |
Assalamualaikum...
waaaahh gitu..nama tajuk yang panjang..dan kesedapannya pun berpanjangan juga terase di mulut dan tekak..nyaman sekali bila dimakan sejuk2..memang deboomm bila makan, kalau makan tak ingat badan pun akan berbom bom macam tilam..hehehe..mane tak nye coklat digabungkan dengan cheese..sebenarnya dah lama nak buat cheese yang di lapis dengan biskut macam Ryoazhar buat...bila tengok ramai belogger masakan dok tayang kek lapis cheese pesona..memang teringin tapi tak terbuat...minggu lepas masa shoping barang dapur, nampak biskut merrie teringat nak buat kek batik je, atas permintaan adik, so bahan untuk buat kek batik dah ade la..
sebelum kek batik belum ditunaikan kejadiannya, saya pegi jalan2 kat blog kawan2 yang lain bila masuk dapur k.izah terpesona bila tengik kek batik coklat cheese pesona..wow!gabungan yang sangat unik bagi saya..terus salin resepi nak buat..lagi pulak adik saya memang suke makan cheese..dia sanggup gemuk untuk melayan anak tekaknya..
pada awalnya, bila saya rahsiakan isi kandungan kek batik nie, dia makan sambil kerut dahi..saya fikir, alamak tak sedap ke gabungan coklat dengan cheese...kakak pun buat muka juga..c fina pun pejam2 mate macam makan benda masam..saya pun raselah..huh!!sedap je saya bagiatau, gabungan cheese dengan coklat la..pastu dorang pun oooo, terus makan tak henti2..aik! tadi buat muka licin juga pinggan nie..senyum2 je dorang..ok latu memang sedapla k.izah...gabungkan kedua2 resepi yang memang mempesonasaya buat separuh dari adunannya..saya copy je yer resepi dari blog izah Muffin Lover..izinkan saya yer copy & paste je yer, malas pula nak menaipnya..hehehe..tadi penyakit M nie dah hilang tetibe datang plak...
Idea :nOORHSA
Sumber : Hasue
               Izahdaut
              by 'ain

Bahan-bahan

2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat (tin 505g)-hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit


Cara-cara

  • Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
  • Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
  • Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
  • Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
  • Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
  • *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
  • Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  • Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  • Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  • Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
  • *untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.
  •  
resipi : Ryo@Ryoazhar

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
*ikut kak Nor guna perisa kopi 
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus

Caranya :
  • Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  • Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  • Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  • Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  • Panaskan susu segar,padamkan api.
  • Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  • Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
  • Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  • Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  • Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  • Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
p/s ain: 
cara-cara yang saya buat sama cuma lapisannya je yang lain.
saya buat lapisannya, biskut, coklat, biskut celup susu cair, cheese..dan ulang2 hingga adunan habis...
oleh kerana baru 1st buat so tak tau nak baget guna loyang saiz mane sebab buat separuh adunan..so lapisannya nipis je..saya rase elok guna loyang 6inci..so lapisannya mesti yinggi dan cantik je..next time buat lagi..sedaaaap..meh saya zoom sikit..
selamat mencuba yer bagi ingin merasa gabungan kedua resepi ini..

Telur Bistik

Ain Fajar | 1:59 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
sebelum nie saya tak pernah pun jumpa telur bistik nie..tapi bila en.abg makan kat kedai dan oder telur bistik, dia kate sedap sangat..saya nie pun cakapla yang saya pun pandai buat telur bistik nie..huhuhu perasan pandai je..sejak dari tu en.abg tak oder lagi tapi suh saya buat yang katenye pandai sangat buat telur bistik...alama!! jumpa dan rasenya yang pun tak tau ape tah lagi membuatnya..macam mn yer..hahaha sumber maklumat sekarang di hujung jari je kan...dah ramai penyumbang resepi yang sangat bermurah hati memberi resepi secara percuma bagi mereka yang suke belajar dan mencuba masakan terbaru..apa lagi google je lah kat my resipi..
macam ni la rupanya telur bistik..telur dadar yang dicampur ayam cincang, kemudian siram kuah sweat sour...hhhhmmm sedap la, satu kelainan..telur dadar tu tak la kosong, bila makan ianya padat dan kaye dengan isi ayam..kuahnya pula membuatkan telur nampak meriah..jom skodeng2 ape resepinya..maaf yer tak ingat siapa penyumbangnya..saya tengok bahan-bahan yang digunakan sahaja, sukatan ikut agak2 saya je.



Telur Bistik
sumber myresipi
olehan : 'ain

Bahan-bahannya:
4 biji telur
30gm ayam cincang
2 biji bawang merah
1/4sk garam
3 sudu mayonies.

Bahan kuah:
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
4 biji cili padi
2 sudu sos tiram
5sudu sos cili
1/2 cawan air.
2 genggan sayur campur
bebola ikan.
gula dan garam secukupnya.

cara-caranya: 
  • telur dan bahan lain disatukan dan pukul guna garfu dan masak macam kita buat telur dadar.
  • pastikan api yang digunakan perlahan sekali untuk mengelak telur cepat hangus dan dalamnya tidak masak.
  • kuahnya pula, hiring bawang dan tumis
  • masukkan semua bahan dan tunggu kuah agak pekat.
  • siap dan tuang atas telur apabila ingin dihidangkan.

selamat mencuba!!


Ayam madu

Ain Fajar | 1:29 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
Menu tengah hari tadi, ayam madu..bila dipandang macam ayam masak merah atau ayam sambal. Tapi ila dilihat bahan yang digunakan ade sedikit perbezaan dan rasenya juga sememangnya tak sama..masing-masing ade rase yang tersendiri..
nilah rupe paras ayam madu, menu tengah hari tadi...sedap ayam merah+ayam sambal dan+berempah..kira mcm tula rasenya..hehehe kalau nak tau rasenya cuba la buat sendiri..ok salin resepi yer..


Ayam Madu 

sumber : Chef Hanieliza

Bahan-bahan:

2 ketul ayam (saya guna bahagian peha)
kunyit
garam

Bahan tumis:
3 sb cili giling
1 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
sos tiram
madu

gula dan garam

bahan Kisar:
2biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia


Cara-caranya :
  • Basuh ayam dan lumur dengan kunyit dan garam, kemudian goreng sampai masak.
  • Blend bahan kisar, tumis hingga naik bau, masukkan semua bahan tumis, masak hingga cili giling masak dan pecah minyak.
  • masukkan ayam gaul rate..
  • siap!
oklaha selamat mencuba..

May 7, 2012

Handmade chocolate

Ain Fajar | 8:59 AM | 5Comments |
Assalamualaikum..
Dah lamaaaa saaangat teringin nak buat coklat sendiri..tengok ramai yang dah buat dan ade juga yang dah buat bisnes...memang menjadi kalau buat bisnes coklat nie...saya pun nak buat juga..bila saya lepak kat dapur naz (cute oven, small kitchen)..ade naz buat coklat sendiri dan kebetulan jenama coklat kompaun yang naz gunakan sama dengan yang saya beli iaitu collata..maaf la tak ambil gambo pulak..kalau nak tengok naz ade sertakan gambar coklat compaun..leh klik sini ..
 
Bak kate naz, senang je rupanya nak buat coklat sendiri..yer saya setuju tu..senang sangat dan nak buatnya pun tak susah..tapi saya rujuk pada naz juga masa buat coklat nie..malklum la kecairan yang diharapkan tidak menepati piawai yang sebenar..tapi saya oter-oter la sikit supaya ianya cair tapi tak mengalir macam orang biasa buat..tapi alhamdulillah menjadi juga walaupun kecairan yang yang di ingini tak menjadi sangat..belajar dari kesilapan..lepas ni boleh diperbaiki lagi..
kita boleh letak filling atau kekacang mengikut kesukaan kita..saya letak badam dan coklat chip..kalau ade sesiape yang nak buat boleh la rujuk kat blog naz  atau yang lain2nya..

oklah ini sahaja yang sempat di sampaikan tak boleh nak cerita banyak..da lewat malam..good nigh!!!

May 6, 2012

Roti Jala

Ain Fajar | 12:01 AM | 9Comments |
Assalamualaikum..
selamat pagi, eh dah pukul 2 rupanya, cuaca mendung je tu yang ingat masih pagi..nak post n3 sarapa pagi tadi pulak tu, nie yg ingat pagi je lagi..hhhhmmm tak pe lah yer...
semalam masa g jalan kat dapur Damai Qalbu, Rohah dok tayang la roti jala...hish! pantang toi nengok roti jala nie mesti nak..memandangkan masa kemas dapur tengok ade baki kuah kari sotong terusla nak buat roti jala, cedok resepi rohah..mmmm memang sedap dan terase kelemakan roti nie ditambah dengan kari yang berlemak juga..nanti badan pun naik berlemak..huhuhu takup la tapi nak makan juga dan fov kan..lemak pun lemak la, janji dapat makan, nnt kalau dah tak boleh makan rugi n menyesal pulak

ROTI JALA

By 'ain : resepi Kehidupanku

bahan-bahannya:
2cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1cawan santan
1/4 sk garam
1bj telur
minyak

cara-caranya:
satukan semua bahan kecuali minyak.
masuk dalam blender dan mesin hingga adunan sebati.
tapis adunan supaya ianya senang untuk keluar dari acuan time kita menjala nanti.
masukkan dalam acuan dan pusing2 laju atas kuali yang telah di leser minyak.
lipat segi tiga atau gulung.

siap dan boleh dihidangkan dengan kuah kari..
nyum nyummmy!!

selamat mencuba!!






May 4, 2012

Kerepek Pisang

Ain Fajar | 8:22 PM | 1Comments |
Assalamualaikum..
n3 yang da sejuk...hehe sebab dah seminggu buat tapi baru hari ni nak post..kejadian kerepek pisang nie pun atas permintaan c kakak..minggu lepas masa mak dan bapak mertua datang ke sini, mereka bawa pisang tanduk dari kampung ada la dalam 5 biji, tapi saya buat 3 biji je, 2 biji lagi goreng je..dalam keadaan yang masih letih sebab berjaga sepanjang perjalanan dari mertua dari klang, c kakak pagi2 lagi dah godek2 plastik yang mbah dia bawa..bla dia nampak pisang, terus minta nak makan..macam mana nak makan pisang tu mentah lagi..lepas tu dia cakap, " kakak lapar pisang la ibu, pisang mentah nie kan boleh buat keropok pisang "..adoyai penat tak hilang lagi, mate mengantok terpaksala bangun kerjakan pisang, kalau dah lapar pisang xnak makan benda lain dah, selagi tak dapat selgi tu dia cakap, kita nak tido pun tak tenang..

ni lah kerepek pisang yang sempat saya snep, yang lain dah kena ngap dek c kakak dan ayahnya..pisang tanduk kan memang sedap bila buat kerepek macam nie..

jom skodeng resepi, simple je saya main agak2 je..lupa pulak nak sukat..kira nie anggaran je lah yer..+ -

Bahan-bahannya :)

pisang tanduk (nak guna pisang lain pun leh gak)
1sk garam
1/2 sk ajinomoto
1 cawan air
marjerin
minyak

cara-caranya:)
  • kupas pisang dan sagat dengan menggunakan penyagat. nak potong guna pisau pun boleh tapi kena la nipis.
  • buat air garam.
  • panaskan minyak..bila minyak panas masukkan pisang yang di sagat sekeping demi sekeping samapi penuh di permurkaan minyak.
  • masukkan 1sb garam dan 1 sb mentega, kacau samapi bunyi minyak hilang.
  • goreng hingga pisang kekuningan.
  • siap!! 
senang je, tapi kena rajin sikitla..wat gudap sambil tengok tv
selamat mencuba!!

May 3, 2012

cekodok kentang

Ain Fajar | 7:23 PM | 10Comments |
Assalamualaikum.
selamat pagi...dan sarapan ape pagi nie..pagi nie saya sarapan cekodok kentang..semalam masa jalan kat dapur k.yatie (sinar kehidupanku), ade la do tayang cekodok yang gebu, rase teringin pulak nak cuba kegebuannya..dah ade kentang mesti lembut..memang hasilnya lembut di dalam dan rangup di luar conform sampai petang pun masih lembut..bagi yang suka makan kentang dan ikan bilis memang sesuaila..cekodok nie pun sesuai sangat utuk kanak-kanak dan bayi..lembut dan berkhasiat..tapi anak saya tak suka pulak ade rase ikan bilis, kalau udang tu laju je la dia..gaye macam kaye je nak makan yang mahal2..hhhmmmm kakak oh kakak..
jom sarapan cekodok dengan teh O, hehehe bila tengok mug tu memang rindu je zaman sekolah..kenangan mug yang saya dapatkan dari koprasi sekolah..masa saya jaga ko'op sekolah dulu hari2 bodek cikgu nak mintak mug lambang sekolah nie nak wat kenangan..susah cikgu nak bagi, bila last2 jage ko'op baru cikgu bagi dengan beratnya..kedekut toi bukan nak amik banyak seijik je...bertahun2 saya jaga mug nie, kala pecah nie xde dah la gantinya, kalau ade pun mana nak sama dengan satu nie..banyak kenangannya..
 
haaa nie lagi nampak JOHARIAN..setau saya banyak sekolah yang bernama KHIR JOHARI kat negeri2 lain, tapi sekolah saya terletak di sungai sumun perak..bayak kenangan walaupun saya hanya 4thn di sekolah tu..
 

ok2 dah dah tu..kita tengok resepi yang saya copy dari blog k.yatiememories..minta izin yer k.yatie.

sumber : sinar kehidupanku
Bahan-Bahan
  • 2 cwn kentang- yg telah di rebus dan toskan
  • 2 cwn air
  • 1/2 biji bwg besar*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1 tangkai cili merah*
  • 1/2 cwn ikan bilis*- buang kotoran, cuci dan toskan(*bahan2 di kisar halus)
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend kentang rebus bersama air, masukkan sekali ikan bilis, cili merah, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. 

Selamat Mencuba...

Laksam

Ain Fajar | 12:51 AM | 10Comments |
Assalamualaikum..
Menu laksam ni wajib cuba bila dah datang ke Terengganu..masa mula2 datang ke Terengganu, laksam la yang saya cari dulu pastu baru la sata, otak2, kepok leko, satay ikan dan yang lain2nya..Terengganu ni memang kaya dengan makanan hasil dari ikan..macam2 produk yang dihasilkan dari sumber laut..kreatif orang Terengganu menghasilkan makanan yang berasaskan kekayaan sumber asli mereka..hasilnya terkenal diseluruh negeri termasuk negara luar...bila saya dah makan sekali memang nak lagi dan lagi dan lagi...terus jatuh hati nie..bila dah jatuh hati mestu kena pandai buat sendiri..bukan tak boleh beli tapi kalau beli tak cukup sikit..dan yang pentingnya nanti kalau dah balik ke kampung nun di selatan sane memang susahla nak jumpa lagi laksam nie..so saya cuba2 untuk buat sendiri..setakat nak buat kuahnya memang tak de masalah tapi tang mee nya tu tak jual kat kedai..memang ken buat sendiri..memang dari dulu lagi nak try buat sendiri tapi kekuatan tak de..tak rujukan pun..rata2 orang yang saya kenal tak tau nak buat laksam mee laksam..so saya pun rujuklah kat pak google..jumpa la kat beberapa bloger masakan dan di myresipi.com...

 pada mulanya memang tak yakin boleh buat, hasil dari beberapa sumber saya memberanikan diri untuk buat mee laksam sendiri..alhamdulillah menjadi,ni kira kali kedua percubaan saya buat mee laksam sendiri..tersenyum puas bila ianya menjadi..lepas nie boleh buat lagi dah pro, macam org ganu kita pulak..hehehe...ingat susah nak buat mee laksam nie rupanya alahai senang je ropenya...ok2 boleh buat lagi..jom kita skodeng resepinya..saya pun tak ingat beberapa blog yang saya rujuk..saya tengok ape bahan untuk kuah dan bahan untuk mee laksam..pastu masa buat saya buat ikut sukatan agak2 saya je..maklumla dah lama nak buat tapi baru sekarang nak buat sunguh2.
Laksam
sumber : yani@myresipi.com/top/detail/185
by 'ain : resepi kehidupanku

Bahan-bahan (mee laksam)

3cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
1/2 sk garam.


Bahan Kuah Laksam :

6ekor ikan
200ml santan pekat
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 keping asam gelugur
1 sk garam
1 sb gula

Bahan sambal :
2 inci belacan
1 biji limau kasturi
5 biji cili padi

bahan Hiasan :
bunga kantan
kacang panjang.

cara-caranya : Dari Yani.
  • Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  • Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  • Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
selamat mencube!!!

May 2, 2012

selamat pengantin Baru..

Ain Fajar | 7:13 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
siapa yang kawin?..kawan saya..kawan satu sekolah, satu kelas dan satu kampung...lama sangat tak jumpa..nama je satu kampung tapi tak penah jumpa selepas saya kawin 5tahun yang lepas..lama tuuuu..sejak dah jadi isteri orang nie memang la susah nak jumpa kawan2 lama..masing2 dengan urusan masing2, bila balik kampung sekejap2 je, sibuk ke rumah bapak saya dan ke rumah mertua..kampung dekat2 nie kadang susah juga..penat kat jalan..mesti bahagi sama rata, walau kadang tu kmpg en.abg yang lebih...berkira huhu...walau macam mana pun berhubung kat facebook juga..nak tengok anak2 masing membesar kat facebook juga...
Ini la permaisuri sehari tu..time nie malam waktu dia nikah, gambo malap la sikit..dah satu kampung boleh la datang malam, ank2 pun dah besar kurang sikit ragamnya..en.abg anto pastu balik, boleh la lama sikit  menyembang..tapi malam tu tak ramai pun kawan2 yang datang, masing2 ank kecik..saya datang nie sebab nak jumpa kawan sek yang boleh datang malam tu je, siang dia kerja..
Yang berbaju hijau ni le kawan sekolah masa ting4 dan 5, Pn. hazilawati @ pn.ila..kira kawan baik juga la..
pn. ila nie antara kawan saya yang paling awal kawin..tengok je lah anak darenya dah besar, dah sekolah darjah 1..anak2 kami masing2 belum sekolah..ade sorang lagi anak teruna pn.ila sebaya dengan syuhada 4tahun.

saya pun tak nak ketingalan bergambo dengan pengantin..tak tau bila dapat jumpa lagi nie..sedondon la pulak kami..malam tu tema famly pengantin warne purlpe..tak sangka sama pulak..udah, dah nampak macam family pulak.
buat kenangan amik gambo anak2 dare nie...

keesokan harinya, majlis persandingan dan kenduri kendara..semasa mempelai nak masuk ke rumah pengantin perempuan, baca doa mohon keberkatan dan kebahagian.

tema hari persandingan warna pich..tapi pengantin pakai baju kelabu..saya ikut tema tak kalinie..hehehe jom tengok..


 taaraaa!!ade juga sikit2 ikut warne tema kan..warne bunga pelamin sama dengan warne tudung saya..gambo kureng la..kelam kabot pengantin laki dah masuk kat laman rumah..orang yang amik gambo pun jadi kelam kabot..hadoi ssh toi nak bergambo..budak2 kecik kat kerusi tu ikut la sekali bergaye kat situ..tak pelah janji diam..
.
 ambik kesempatan juga bergambar dengan kawan2 yang lain..ni pn.syaidatul syima..tapi kami semua panggil nyah..sebab dia ank kedua..orang perak panggil ank kedua dengan gelaran nyah..bukan nyah yang patah tu yer..huhuhu sian kalau orang salah faham, sebab kedua kenapa panggil nyah, sebab nama pengantin pun syima, so takut keliru masa kat kelas duduk sebelah2 pulak tu dorang nie..
 anak bujang nyah malu2 berdiri sebelah kakak, anak dare saya , ade dia kesah janji dapat bergambo buat muka melenyis.
yang nie, pn.Azlina kira rapat juga sebab kami sama2 organize pengawas sekolah masa kami ting6..
pn.mahfizah, dah ade anak baru nak masuk 2thn..dia nie kira kawan rapat juga, kami satu kampung dan satu sekolah dari tingkatan 1 sampaila ting6 atas..tapi kami satu kelas masa tingkatan2, dan pindah sekolah sama2 dan masuk kelas yang sama dari tingkatan4 hingga ting6 atas..pegi mana2 sama je lah kan, sampaikan orang kate muka kami sama, tak tau la ape yang sama, padahal saya tak pakai speak dan saya nie tak berapa nak cerah kulitnya..hehehe...dah habis ting6, kami jarang jumpa sebab kami belajar kat universiti yang berbeza, sekarang lagi susah nak jumpa bila masing2 dah kawin..dan beliau juga sibuk menjalankan perniagaan t-shirt muslimah di butiknya kat KL..
antara kawan2 yang hadir masa kenduri tu..yang nie je sempat bergambar bersama, yang lain ade yang dah balik dan ade yang belum datang..masing2 dah dukung anak..nanti jumpa lagi time anak2 kawin pulak..sekejap je masa berlalu..rase baru semalam saya tanggalkan baju uniform sekolah dan ucapkan by by kat sekolah tu..sekarang ni bila pegi sekolah tu macam2 perubahan..guru2 pun dah ramai yang pindah naik pangkat..walau macam mana pun kenagan di bangku sekolah memang satu kenangan yang sangat indah dan sangat rugi kalau kita sia2 kannya..sebab kita tak akan kembali seperti dulu...saya sangat teruja nak datang kenduri kawan saya nie sebab boleh jumpa kawan2 lama..nak buat reunion tak tau la bila..tak de sape pulak yang nak manage program reunion tu, harap dapat jumpa kat majlis macam nie je lah..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...