May 3, 2012

cekodok kentang

Ain Fajar | 7:23 PM | 10Comments |
Assalamualaikum.
selamat pagi...dan sarapan ape pagi nie..pagi nie saya sarapan cekodok kentang..semalam masa jalan kat dapur k.yatie (sinar kehidupanku), ade la do tayang cekodok yang gebu, rase teringin pulak nak cuba kegebuannya..dah ade kentang mesti lembut..memang hasilnya lembut di dalam dan rangup di luar conform sampai petang pun masih lembut..bagi yang suka makan kentang dan ikan bilis memang sesuaila..cekodok nie pun sesuai sangat utuk kanak-kanak dan bayi..lembut dan berkhasiat..tapi anak saya tak suka pulak ade rase ikan bilis, kalau udang tu laju je la dia..gaye macam kaye je nak makan yang mahal2..hhhmmmm kakak oh kakak..
jom sarapan cekodok dengan teh O, hehehe bila tengok mug tu memang rindu je zaman sekolah..kenangan mug yang saya dapatkan dari koprasi sekolah..masa saya jaga ko'op sekolah dulu hari2 bodek cikgu nak mintak mug lambang sekolah nie nak wat kenangan..susah cikgu nak bagi, bila last2 jage ko'op baru cikgu bagi dengan beratnya..kedekut toi bukan nak amik banyak seijik je...bertahun2 saya jaga mug nie, kala pecah nie xde dah la gantinya, kalau ade pun mana nak sama dengan satu nie..banyak kenangannya..
 
haaa nie lagi nampak JOHARIAN..setau saya banyak sekolah yang bernama KHIR JOHARI kat negeri2 lain, tapi sekolah saya terletak di sungai sumun perak..bayak kenangan walaupun saya hanya 4thn di sekolah tu..
 

ok2 dah dah tu..kita tengok resepi yang saya copy dari blog k.yatiememories..minta izin yer k.yatie.

sumber : sinar kehidupanku
Bahan-Bahan
  • 2 cwn kentang- yg telah di rebus dan toskan
  • 2 cwn air
  • 1/2 biji bwg besar*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1 tangkai cili merah*
  • 1/2 cwn ikan bilis*- buang kotoran, cuci dan toskan(*bahan2 di kisar halus)
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend kentang rebus bersama air, masukkan sekali ikan bilis, cili merah, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. 

Selamat Mencuba...

10 comments:

  1. Assalamualaikum Ain Fajar,
    alahaiiii comel2 je cucur kentang tu..mcmana bombastic tak???..tq sudi mencuba..mmng sedapkan, ikan bilis tu boleh tukar pada udang kering dan boleh tambah udang atau crabstick..ikut selera kitalah..yg penting ada kentang rebus tu, barulah DeBoom...he3...

    ReplyDelete
  2. Wah,sioknya pepagi kena hidang cekodok kentang..sedapnye..

    ReplyDelete
  3. salam kenal Ain...nmpk sedap cekodok tu..comeiii lg bolat2...jom ke dapur kita pulak...kita pon dh follow awak jugak...

    ReplyDelete
  4. k.yatie..mmg bombastik kak..ye kan, lps nie tukar ikn bilis pada udang bsh la..br la laju je ank2 mkn..tq k.yatie

    ReplyDelete
  5. ya ba rahel..lg best klu bgn tido trs dpt mkn kan..hehe

    ReplyDelete
  6. salam kenalan QH, tq coz sudi singgah n 4low..ain ade singgah dapur QH tp xsmpt nk tinggal pesan..

    ReplyDelete
  7. ambaoiii..mesti sedpa tue ada kentang lg..nnt kita pulak nk cuba resepi nie..kentang byk kt umah tue..:)

    ReplyDelete
  8. sedap ni,tp sy selalu buat kentangnya dipotong dadu..mesti lembutkan, sepinggan dah tentu ni..hehe

    ReplyDelete
  9. rohah, mmg lembut sgt cekodok nie..rohah tryla buat mcm nie pulak.

    ReplyDelete
  10. datang cedok resepi kat sini..nak cuba lah..oh kentang tu kena rebus dlu eh..ok2..meh la dtg lawat blog saya.hee

    www.ummiammararif.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...