May 25, 2012

Kek Fondant

Ain Fajar | 12:37 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..
salam hari jumaat, hari segala penghulu...n3 kali nie bukanla nak post resepi yang baru buat tadi, tapi saje la nak create kenangan..hehehe macam poyo je..tapi kepuasan bagi diri saya...ape tuuu?
 haa ni la, hasil pertama kek yang di saluti aising fondent...bangge la sekejap bila orang puji kate cantik..ye la hasil yang pertama kan...kek ni untuk hari perkahwinan kawan adik saya..sebelum nie saya ada buat kek kawin untuk abang kepada pengantin nie tapi saya guna butercream, so masa dia kawin dia pun nak tempah juga dengan saya..saya fikir2 balik macam mana nak buat sedankan saya di Terengganu dan majlis di adakan di kampung perak..saya pula baru je balik kampung seminggu sebelum majlis kawan adik saya tu..oleh kerana pengantin nak juga saya yang buat so saya cadangkan untuk buat kek aising fondent..sebab ape, adik saya kena bawa balik ke kampung dengan menaiki bus..huhuhu kesian toi adik saya, tapi dia dah sanggup demi kawannya so tak pe lah kan... hihihi..
 proses membuatnya makan masa yang agak lama juga sebab saya kan budak baru belajar..saya buat step by step..sebelum buat kek dan salut kek keseluruhannya, saya buat bunga ros dan daun banyak2..esoknya senang tinggal tampal je..ni la bunga ros yang paling terbaik yang saya dapat buat..bila dah siap saya panaskan dalam oven..kejap je dalam 2minit gitulah..so boleh tahan lama..nak pegang2 pun tak la mudah rosak..
pada asalnya saya nak buat setingkat je..tapi bila memandangkan kek yang saya buat tu kecil sikit dalam 8inci, so saya fikir2, macam tak best pulak kek kawin untuk potong setingkat je..so saya pun buat la dalam 5 biji cup cake untuk tingkat yang atas baru cantik sikit dan baru la pengantin tersenyum puas hati...

inilah pandangan bila kek di tingkatkan di hadapan pelamin..nampak simple je..saya sendiri tak hadir majlis kawan adik saya tu, so kek di persembahkan simple je..tak de la nak tambah bunga ke ape kat keliling kek2..tak pe lah kan..nanti boleh buat yang lebih baik dan profesional...ceeewwaaahhh!!

oh yer..di sebalik fondant tu saya guna chocolate moist cake resepi asal dari zaimah...dan fondant nie pula saya guna yang radymade..ade jual kat kedai bakery...tinggal uli2 letak warna dan deko ikut kreativiti masing-masing...masa saya buat fondant nie, saya ade juga rujuk pada kawan saya yang dah biasa buat kek fondant nie, iaitu cik Jelita yang sedang sibuk menjalani pembelajaran untuk menjadi guru terlatih di UMS..tempat kami sama2 amik Ijazah dulu..terima kasih cik Jelita atas tunjuk ajar dan semangat dari beliau..rindunya dengan KK huhu, ntah bila mau terbang kesana lagi..

pandangan keseluruhan pelamin..kerdilnya kek ku itu...nasib baikla 2tingkat kalau tak tenggelam terus...hehehe okla2..nie pun nak baget..klu baget besar boleh la buat besar dan banyak cup cake...ape2 pun terima kasih kepada pengantin kerana sudi tempah kek nie dari akak walau pun jauh tetap dikenang haha ayat!!..gambar pengantin tak de la plak..lambat sangat pun penganti potong kek, fotografer tak di upah dah kepenatan..mana nak jadi pengapit nak ambil gambo, penat bawa kek dari terengganu ke perak pun tak hilang lagi..hehe ape2 terima kasihla yer..kerana dengan tempahan nie saya dapat buat perkara yang baru yang memang selama nie saya idamkan untuk membuatnya..dah la kan panjang pula celotehnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...