Aug 11, 2011

Pau Ayam

Ain Fajar | 6:48 AM | 1Comments |
Assalamualaikum....
Salam ramadhan..sudah hari ke 11 umat islam menyambut bulan ramadhan yang mulia ini...dan hari ni juga saya berkesempatan update blog...al-maklumlah rumah sewa yang baru sekarang ni tak ada line internet lansung..bukan kesibukan menjadi halangan untuk update blog ni tapi keadaan rumah yang di kelilingi bukit dan pokok menghalang segalanya...huhuhu sedihnya.tapi walau ape pun saya akan cari masa juga untuk menghiasi dapur web saya ni dengan perlbagai cerita dan resepi yang saya buat..tapi lambat sikitlah..tak pe la kan..janji ada..

 kali ni saya nak syer resepi pau yang putih lagi gebu...dah lama saya buat pau ni masa 1 ramadhan yang lepas kat kampung..saje lah, atas permintaan banyak pihak saya dengan senang hati untuk membuat pau...sebenarnya ini kali pertama saya cuba buat pau sendiri selepas
 arwah mak meninggal..berdebar nak buat coz banyak pantang larangnyer, takut muka pau jadi kerepot ,( bagi yang baru belajar mmg ssh ckitla)..alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan hati saya dan orang di sekeliling saya terutama bapak saya yang suka sangat makan pau..wooohooo mmg happy..
Saya nak ucapkan banyak2 terima kasih pada cik jelita yang sudi berkongsi tips membuat pau, semoga Allah murahkan lagi rezki mamanya dan juga cik jelita sendiri..(ibu cik jelita ni tokey kuih pau yg terkenal di kawasankampung sim-sim sandakan sabah tau...tq sangat2 la yer ..

resepi yang saya guna adalah dari resepi mak saya, lebih kurang je dengan resepi yang cik jelita bagi..
Bahan-bahan:
1 kilo tepung pau (saya guna tepung bluekey)
11 gm yis kering
2 sudu besar baking powder
1/2 cawan gula kastor
1 sudu ovelate (tak guna pun boleh)
1 cawan minyak jagung
500ml (+ -)

cara-caranya saya sertakan dengan gambar step by step..atas permintaan kawan saya Pn.Ida (chik)
cara-caranya :


campurkan tis dan air, kacau sebati. tunggu 10 minit.






campurkan semua bahan kecuali minyak
masukkan air yis ke dalam tepung dan uli hingga menjadi doh.



uli doh hingga licin..perap doh hingga kembang 2 kali ganda..nampak lebih kurang sama je kan, tapi nampak perbezaannya, yang kiri tu nampak mengerutu sikit, dan yang sebelah kanan nampak lebih licin..
bulat2 kan doh seberat 40gm, kemudian perap hingga adunan naik lagi hingga 2 kali ganda..yang kiri tu sebelum kebang dan yang kanan setelah mengembang..apabila doh kembang ianya akan jadi sedikit leper dan ringan..boleh la di leperkan dan masukkan inti kegemaran masing2..saya buat inti ayam dan kaya...
apabila dah siap masukkan inti tunggu pau kembang lagi kemuadian terus je kukus selama 5 minit... tapi sebelum tu pastikan air kukusan telah pun mengelegak..kukus dengan api yang kuat..selepas 5 minit terus je angkat loyang kukusan bersam denga penutupnya..jangan terus buka penutup kukusan selepas 3 minit baru boleh buka...ingat tau!!pantang larang katenyee hehehe..kemudian buatla sehingga habis...satu lagi petua, penutup kukusan perlu di balut dengan kain yang bersih untuk menggelak dari pau terkena titisan air..nnt pau jadi macam kulit melepur pulak..
taraaaaa, hasil pau saya yang sangat gebu, lembut dan licin..macam pakai botox je hehehe...
zoom sikit  nampak kan, so ape lagi cube yerr...

ok lah selamat mencuba!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...