Apr 2, 2012

Butter Prawn

Ain Fajar | 8:34 AM | 7Comments |
assalamualaikum..

n3 kali ni post menu tengah hari tadi...masakan untuk kawan en.abg masak simple je..tak ingat nak amik gambar..ala masak ikan goreng dengan pajri terung je pas tu wat sambal kicap..satle..mesti sedap la tu..hehehe..ok berbalik pada menu tengah hari tadi..dah lama teringin nak buat udang mentega ni sebenarnya..saya pernah makan tahun lepas kat restoren area klang tak ingat kat mana..saje nak try rasa butter prawn..memang tak mengecewakan sedap..ada sarang2 yang rangup dicampurkan dengan udang...pada mulanya memang tak tau la sarang2 tu telur, bila saya baca majalah rase keluaran tahun lepas edisi masakan baba nyonya..ada resepinya...oooo baru lah tau..bila cuba mmg tak jadi langsung..keciwa la sangat..pas tu tak buat dah dan tak fikir nak buat lagi...tapi baru2 ni, tetibe teringin pulak nak makan butter prawn..mcm org mengidam la pulak hahaha..terus la saya google..jumpala satu blog yang buat udang mentega ni rupanya memang sama siap ada resepi terus je copy. pastu goole2 lagi jumpa satu lagi blog jejaka, beliau juga ada buat butter prawn siap dgn gambar cara2 membuatnya..terus bersemangat nak try dan akhirnya terhasilla butter prawn saya..tak bape nak jadi juga sebenarnya sebab telurnya tak halus kejadian sarangnya dan tak berapa garing...percubaan kedua ni labih baik dan rasanya memang sedap..tak rugi saya try...

tengok pada gambar tu pun tau telurnya tak bape nak garing..nak try lagi lepas ni..myb ada kesilapan cara-caranya. saya C&P je..dah malam malas plak nak menaip..

Resepi Butter Prawn 
sumber : Bvlgarigirl.blogspot.com

Bahan-Bahan nya:

1 kg udang besar/udang galah /udang harimau-belah belakangnya
minyak
250 gm unsalted butter (yg tak masin punya ok, mmg lah unsalted tu tk masin la)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang) jgn pedas sgt nanti tak sedap
8 biji kuning telur
250ml susu cair full cream
aji no moto (jgn letak byk nanti rambut gugur. ye ke?)
garam
gula
1 sd teh sos ikan

Cara memasaknye
  • Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat. Toskan. Pukul kuning telur dan susu hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Kalau nak lebih bersarang, petuanya kuali itu kena betul2 panas.
  • Toskan kejap hilangkan minyak2 tu semua. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

Makan dgn nasi panas2 atau ratah aje. memang sedap hingga menjilat pinggan hehehe..tak senonoh je ghopenyer..

Selamat mencuba.

7 comments:

  1. Assallamualaikum Ain..
    Resepi ni yg mmg terkenal sedapnya ni tp Naz tak pernah cuba lagi masak butter prawn ni..

    ReplyDelete
  2. salam kenal dan ziarah disini..sedapnya udang...makan gitu jew pun ok..:) sy follow blog nie yer..tq

    ReplyDelete
  3. Salam Kenal & ziarah Ain :)
    Tq kerana sudi keblog... resipi butter prawn nie mmg fufular tapi mcm Naz jgk blm pernah mencuba tapi kalau mkn hehehe dah try lah kat kedai!
    me follow Ain hehehe

    ReplyDelete
  4. hencik ujang suke gile mende ni.. makan gitu je pon sodap..

    ReplyDelete
  5. Naz : a'ah naz makanan cina mmg da makin popular, da ramai yg buat n menjadi..sedap udang mentega ni, ain pun xnk ketinggalan utk try..naz try la buat.

    ReplyDelete
  6. zila 4ever: yer mmg sedap klu ratah g2 je lg la sedap..hehe

    ReplyDelete
  7. chik: en.ujang suke yer..hhhmm leh ar try klu ko rajin senang je chik..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...