Mar 25, 2013

seri muka

Ain Fajar | 5:04 PM | 1Comments |
Assalamualaikum

 suke saya nak syer resepi yang semestinya sedap, cantik dan mudah di sediakan...banyak resepi yang saya cuba, rata-ratanya belum menepati citarasa saya dan orang di sekeliling saya...resepi ni memang terbaieeeekkk...masa saya google resepi sri muka nie, saya terjumpa satu blog sally-rashid yang mana beliau kongsikan resepi yang beliau katakan tobat sedap hehehe, tang tajuk pun beliau tulis seri muka yang paling sedap..ape lagi saya terus je salin dan terus je buat...bila saya potong sedang elok je kejadiannya...saya terus je jual kat kantin sekolah dannnnn habis...hehe bukan la banyak pun saya jual tapibila habis bermakna ianya di terima oleh orang yang suka memakannya...dah banyak kali buat mesti habis...tq sangat2 kat penyumbang resepi nie...

 gambar tak lawo, sebab ambik time subuh2 tu sebelum di hantar ke kantin...tak pe la kan janji ade gambar...cantik je potongannya..memang kejadiannya tak lembik dan tak keras sedap rasanya..

 Bagi yang nak mencuba bolehla try resepi yang saya sertakan nanti...jom semak resepi..

sumber : sally rashid
               mamawahida
              ayu singapore

bahan-bahannya:

bahan A (lapisan bawah)

500gm pulut
300ml santan pekat
300 ml air
2sk garam

caranya:
  • rendam pulut 4 jam
  • campurkan air dan santan serta garam ke dalam pulut dan kukus 30 minit
  • masukkan dalam loyang dan tekan2 padat.

bahan B: lapisan atas

250 gm gula kastor
100gm tepung kastad
400ml santan pekat
400ml air
20gm daun pandan
4 biji telur
1/2 sk garam
1/4 emulco pandan.

caranya,
  • ambil jus daun pandan bersama 400ml air..
  • campurkan semua bahan B, blend hingga sebati,
  • masak atas api hingga pekat
  • tuang adunan atas pulut tadi, dan kukus selama 30-40 minit
selamat mencuaba.

1 comment:

  1. kuih fav QH ni...suka tang atas tu hehe..tp lum brani nk try wt sdri..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...