Mar 14, 2013

Bahulu gulung

Ain Fajar | 7:33 AM | 2Comments |
Assalamualaikum.

Hari nie saya buat bahulu gulung..kuih traditional yang tak lapuk dek zaman..sekarang nie masih banyak permintaan ke atas bahulu tak kira ape jenis dan penampilan bahulu tu..dulu2 kuih nie time raye je ade, tapi kini dah tak kira musim..setiap hari ade bila kenduri kendara lagi la banyak..mereka hidangkan untuk para pekerja rewang..
saya buat bahulu nie saje nak praktis..sebelum mak meninggal bahulu gulung adalah salah satu produk yang sangat laris terutama musim perayaan..kenduri kendara pun ade juga permintaannya...dah alang-alang saya sekarang dah tinggal di kampung jadi saya nak teruskan usaha arwah dan kalau boleh mengembangkan lagi seperti impian beliau...tambahan pula orang kampung menggalakkan saya meneruskan ambil tempahan...di sebabkan permintaan menggalakkan saya pun ambil kesempatanla kan...beberapa bulan lagi dah nak puasa, jadi saya mesti praktis dari awal...buka ape kadang-kadang bila dah biasa buat pun tak menjadi seperti yang diharapkan, lagi2 la kalau tak biasa buat risiko tak menjadi pasti lebih tinggi..

ini la rupa bahulu gulung yang saya maksudkan..buka kek roll tau..sangat berbeza dari segi rasa dan bahan-bahannya..teknik dan kemahiran menggulung sama je sama macam gulung kek roll..ok jom terus tengok resepi je lah saya kesuntukan masa..line ternet ie macam biskut plak, kejap ade kejap xde, harap je guna wifi tapi sama je macam guna brodband..huhu..bayo tetap maheee..


Bahannya:

4 biji telur
1 cwn gula pasir
1 1/2 cawan tepung
1 sb baking powder
1 sk vanila

cara-caranya:

pukul telur, gula dan vanila hingga betul2 kembang, adunan menjadi warna cream.
ayak tepung dan baking powder sebanyak 3x.
masukkan tepung dan gaul guna tangan perlahan hingga betul2 sebati.
sapu loyang dengan marjerin dan tabur tepung
tuang 100gm adunan bahulu dan bakar pada suhu 250c selama 3 minit.
bila sudah masak keluarkan dan sapu jem dan gulung dengan kertas..balut dengan kertas.
selepas beberapa jam boleh di potong dan di hidangkan.
boleh juga kalau nak letak perasa dan warna mengikut kegemaran masing..

selamat mencuba!!


kalau tak nak buat boleh oder je dengan saya, boleh pos :)
012-3111448 

2 comments:

  1. x paham step yg kena bakar 100gm adunan tu....?
    cmne ye? teringin plak nak mencuba ni....

    ReplyDelete
  2. Maksud sy, utk setiap segulung bahulu adalah seberat 100gm..jd tuang adunan 100gm ke dlm loyang Dan bakar 3-4 minit @ setelah bahulu nmpk kekuningan..satu bancuhan boleh dpt dlm 6-7 gulung bahulu..harap membantu. .tqvm

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...