Aug 30, 2014

Donut gebu

Ain Fajar | 3:17 AM | 1Comments |
Assalamualaikum

Salam petang sabtu yang tenang..dah lama tak syer resepi kat sini..sunyi sepi dapur alam maya ku..rasa teringin nak makan donut besar tapak tangan orang gemuk, mana nak cari? Big apple @ dunky donut mana ade kat kampung ni..jadi saya kena uli sendiri..lagi sedap dan semestinya puas hati..buat 1/2kg tepung boleh makan 2 3 hari.

ok lah kali ni saya nk syer resepi donut yang dah edit sedikit bahan2nya..supaya hasilnya memuaskan selera hati saya..banyak resepi donut donut saya dah pun kongsikan di sini..kali ni saya nak syer resepi yang saya telah edit dari pengalaman membaking. Jom skodeng sikit resepinya tu.


Bahan-bahan
500gm tepung gandum
11gm yis kering
20gm susu tepung
1biji telur
15gm gula aising
2sb marjering
1 1/2 cawan air sejuk dari peti ais
1sk double baking powder

Caranya:
Masukkan semua bahan kecuali mentega.
Uli hingga menjadi doh.
Masukkan marjerin dan uli lagi hingga licin @ elastik

Keluarkan doh, canai dan terapkan dengan acuan donut.
Perap donut hingga naik 2x kali ganda @ ringan.
Goreng donut dengan api perlahan..balik2 kan hingga kekuningan.
Angkat dan salut dengan gula kastor @ celup coklat.


Hasilnya donut sangat lembut bak kapas, luarnya rangup..kelembutannya mampu bertahan lama.
Yang bestnya kita tak perlu ambik masa yang lama untuk membuat donut ni..doh  cepat kembang..sangat berpuas hati.

Selamat mencuba.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...