Dec 29, 2010

Teh Lapis

Ain Fajar | 2:58 AM | 2Comments |
Assalamulaikum...

Pernah tak korang dengar air teh lapis atau layer tea..hehehe bukan kek je leh di lapis2 air teh pun buleh sekarang dah banyak jual kat kedai2 makan mungkin dah lama tapi saya je yg ketinggalan..rasanya macam air cendol. mungkin sebab bahan utama nyer air gula merah..
gambar kat atas ni lah kali pertama saya rasa teh lapis ni masa bulan puasa baru2 ni, masa2 en.abg belanje bebuke kat Mesra Mall Kertih. xtau nak minum air ape, air buah dah biasa sangat, nampak je dalam menu teh lapis terus oder, satu kelainan bagi saya..yg  berlapis tu lah rupa teh lapis, yg sebelah tu en.abg punya air white cofffe..bila saya rasa je air teh lapis ni terus jatuh hati..sejak tu saya jadi penggemar teh lapis..harganya leh tahan juga rm3.50..so saya cuba untuk cari resepi mcm mn nak buat teh lapis ni..

akhirnyaaa.. saya berjaya buat sendiri teh lapis kegemaran saya ni..gambar kat atas ni teh yg berjaya saya buat tengah hari tadi. tak sabar nak syer kat dalam blog ni...
ok saya syer resepi dengan semua..

Bahan-bahannya : )

bahan A:
200 ml susu cair
ais secukupnya

bahan B: air teh
1 uncang teh lipton
200 ml air

bahan C:
180 gula melaka
160 gula putih
200 ml air
sehelai daun pandan

Cara-caranya:
  • campurkan semua bahan C, masak atas api perlahan hingga mendidih. reneh hingga pekat
  • rendam uncang teh dalam air
  • masukkan gula merah ke dalam gelas jernih, masukkan susu cair perlahan- lahan, masukkan ais hingga penuh dan masukkan air teh perlahan-lahan.

dah siap!!! rasanya memang best dan segar lagi-lagi time bulan puasa...
selamat mencuba... cawww

2 comments:

  1. nnt kalo aku dtg umah ko, ko wat air ni tok aku ek.. hehhehe..

    ReplyDelete
  2. ok xda hal punyalah..tp ko try la dulu mst jadi lah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...