Dec 23, 2010

Mi Kari

Ain Fajar | 3:39 PM | 4Comments |
Assalamualaikum..

Malam semalam ada tetamu jauh nak datang...kawan en.abg ms belajar kat MFI dulu tp skrg dorg bekerja tempat yg sama..mereka datang sebab nak tengok umah kami la kot sambil2 bw maknyer jalan2, mak kwn en.abg ni datang dr klang saje dia jln2 ke umah anknyer..en.abg pun knl dgn mak kawan dia, tu yg mak kawan en.abg ni sibuk nak datang umah kami..pening juga nak jamu ape kat dorg..ye lah dorg nak datang dah bg tau awal2 so kn la jamu makanan yg agak berat ckit....termenung kejap....fikir2 buat laksalah..ok en.abg blk nnt pg kedai beli ikan..tapi malangnya ikan xada, maklumla time musim tengkujuh ni mana la ada org turun ke laut tangkap ikan...dah pening balik nak masak ape la plak...last2 nmpk kerang..haa terus lampu kat kepala becahaya hehehehe...masak mi kari je lah senang..


resepi ni saya belasah je asal jadi mi kari...tp sure jadi...hihihi...bukan nak masuk bakul angkat sendiri dah dapat pengiktirafan dah tau...mak kawan en.abg makan je terus kate sedap..wohoo terangkat beb..masak2 campak2 pun org kate sedap siap kate leh jual kat kedai lagi...2 3 kali lah dia ckp sedap..saya pecaya bukan ape, dorg ni asal dari pineng so kari2 ni mmg dah sebati dgn ank tekak dorang so klu dorg kate sedap mst sah punye hehehe ok saya kongsi resepi dgn korang plak...

Bahan : )
1 kg mi kuning yg telah di celur.
3 biji bawang merah
3ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah karas
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 bungkus serbuk kari babas (250gm)
500ml air
1 kotak santan segera (250 ml)
1 ketul kiub ayam maggie
fish ball
fish cake
kerang yg telah direbus dan yg telah di buang kulitnya

hiasan :
2 batang sawi
1 batang cili hidup
telur rebus
daun sup
bawang goreng

Cara-caranya :)
  • kisar halus bawang putih, bawang merah,halia, dan buah karas.
  • tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan bahan kisat hingga naik bau
  • masukkan serbuk kari tumis hingga naik minyak dan masukkan air..
  • apabila air sudah menggelegak masukkan fish ball, fish cake, kiub ayam dan kerang.
  • masukkan santan kacau jangan biarkan santan pecah
  • ok siap..boleh di hidangkan
selamat mencuba...cawww

4 comments:

  1. wei teringt pla aku ngidam makan mee kari.. hahaha.. ngidam sbb xpenah rasa.. now mee kari yg ko ajar ni dah jadi antara menu yg dapat permintaan tinggi dlm kluarga ku..

    ReplyDelete
  2. hahahaa, try buat tau sar..yg ni x sama ms kita buat di ums dulu..mst malatop...wohoo..

    ReplyDelete
  3. rajinnye ko masak.. nnt ade mase aku pon nak wat juge la.. hehhehe..

    ReplyDelete
  4. chik, aku mmg suka masak, tapi
    baru nak blajo jer. ko try la resepi2 aku ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...