Mar 29, 2012

Nasi Jagung

Ain Fajar | 6:37 AM | 1Comments |
Assalamulaikum.
menu hari nie nasi jagung..inilah nasi jagung yang saya katakan dalam n3 sebelum ni. sebelum ni saya dah biasa juga buat nasi jagung tapi saya guna bahan yang simple je..tapi kali ni saya guna resepi yang lebih banyak bahan dan rasa..kiranya ni resepi yang biasa orang buat..nasi jagung yang biasa saya buat insya allah kalau ada kesempatan saya akan buat dan akan saya post di sini..

saya rujuk resepi nasi jagung di my resipi dan resepi asal dari noorsha.myresipi.com..mudah dan ringkas tapi sedap..nasi ni saya padan kan dengan ayam masak rose macam chef anis nabilah buat..kira saya tiru cara beliaula..

Nasi Jagung
sumber : noorsha.myresipi.com

Bahan-bahannya : )
 
 3 cawan beras
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bawang besar - saiz kecil
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
2 sb margerin @ butter
1sb serbuk pati ayam
1 tin kernel corn - buang airnya (saya guna Ayam Brand)
1 batang serai 

Cara-cara

  • basuh beras, masukkan air dan susu, ketepikan.
  • mayang halus bawang besar, bawang putih dan halia.
  • masukkan margerin @ butter ke dalam kuali dan tumis serai yg diketuk,kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih serta bahan yg dimayang halus tadi hngga kekuningan.
  • setelah itu, masukkan bahan yang ditumis bersama serbuk pati ayam kedalam periuk nasi
  • masak nasi seperti biasa. setelah air kering, masukkan jagung dan kacau rata. Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak sepenuhnya.

 jemput makan lah yer..kepada yang berpuasa sunat khamis hari ni selamat berbuka puasa.
jom makaaann...eh! korang kan jemput menjamu mata je lah yer..kalau nak makan buat sendiri..hehehe..resepi kat atas tu penat saya taip tau..apa lagi copy la..tapi jangan amik gambonya, walaun tak cantik tapi ianya hak terpelihara tau...hihi

1 comment:

  1. nampak sedap la ain.. mau cuba juga.. hehehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...