Assalamualaikum..
Sumber : Rnet via kak Rinnchan dan naz (http://ovenkecil.blogspot.com)
Bahan-bahan :
250 gm tepung kek/ tepung gandum
1 tsp baking powder
Secubit garam halus
125 gm mentega / marjerin
75 gm gula kastor
4 biji telur gred A
200 ml susu segar / susu cair
1/2 tsp esen vanilla
Serikaya secukupnya - masukkan ke dalam piping bag
Cara-cara :
- Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu per satu dan terus putar hingga sebati.
- Masukkan 1/4 bahagian susu dan putar lagi.
- Masukkan tepung berselang-seli dengan susu. Lakukan hingga habis dengan tepung sebagai pengakhirnya.
- Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
- Panaskan acuan dan lengserkan dengan minyak masak.
- Isikan separuh penuh setiap lubang acuan. Picitkan sedikit serikaya di tengah-tengah dan tutup dengan sedikit lagi adunan sehingga memenuhi acuan.
- Terbalikkan bebola kaya agar masak di kedua belah bahagian dengan menggunakan lidi satay. Masak hingga bebola menjadi keperangan.
Saya cuma buat 1/2 adunan jer dari resepi di atas.
Saya guna acuan kuih cara, sebab tu kuih bola saya lonjong2, hahaha janji sodap!!
Rasanya sama macam yang ada jual kat luar tu..en.abg kate ok dan lembut, tq naz mmg best.
No comments:
Post a Comment