Oct 13, 2011

patato bread

Ain Fajar | 2:50 AM | 0Comments |

Assalamualaikum..

N3 roti pulak kali ni..dah lama simpan hasrat nak buat roti, terutama roti kentang ni..dulu sebelum ada dapur IT ni selalu buat roti kentang tapi saya guna serbuk kentang yang dah siap sedia..untuk dapatkannya dah tentu di kedai yang jual bahan2 bakery.. kali ni saya tak guna serbuk kentang tapi guna kentang yang di rebus dan di lecek halus. Resepi saya amik dari blog tiffin biru..
Ini lah rupa roti kentang, rasanya dah tentulah rasa kentang hehehe..yang pastinya sedap..
Ok jom kita skodeng resepi dan cara membuatnya. Saya copy patse je malas nak taip..

Bahan Doh :-)
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner

Bahan Kastard  (dari mat gebu)
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA:-)
  1. UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
  2. Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.
  3. CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.
  4. Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...
  • selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...